banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 14 Jul 2025, 23:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 155 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Sinovi Božji
PostPoslato: 02 Dec 2010, 11:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
Talija je napisao:
Citiraj:
"ali tvrdi da je telo Isus oduvek bilo"
Isus kao tijelo nije oduvijek bio (samo u određenom periodu).
Isus prije ovaploćenja nije bio "tijelo" prema tome nije riječ o reinkarnaciji. Nije riječ o reinkarnaciji ni u slučaju Lazara.

Hvala Talija što napisa ovo, pa ne možeš vjerovati šta sve stoji za Gospoda...

Nisam dugo ulazila na religijske teme, i sad tek vidim gdje ovo vodi.. Pa ljudi budite ozbiljniji i oprezniji (Lavić, pobogu!) u tumačenju, molim vas.. Kada govorite o reinkarnaciji, aman izučite sve veznao za nju, pa onda o njoj govorite kao činjenici koja je jedino mogla da se desi Isusu Hristu. Kako tako bahato dobacivati se terminima... KAKVA REINKARNACIJA...??? HELLOOO??

Svim vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti koji poste, želim miran i na dušu spasnosan Božićni post koji je u toku. :love7:

Takođe, svima ostalima svako dobro, mir i radost... :love4:

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2010, 19:05 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Talija je napisao:
Citiraj:
"ali tvrdi da je telo Isus oduvek bilo"
Isus kao tijelo nije oduvijek bio (samo u određenom periodu).
Isus prije ovaploćenja nije bio "tijelo" prema tome nije riječ o reinkarnaciji. Nije riječ o reinkarnaciji ni u slučaju Lazara.

Mojsije 26. nije mi jasno, koja tačno glava koji stih?

Kao odgovor na temu, ja bih se opet vratila na svoj citat:

Citiraj:
U Jevanđelju po Mateju, glava V, 9 piše:
"Blago onima koji mir grade, jer će se Sinovi Božiji nazvati" Jevr. 12:14

Isus nije oduvek bio, telo Talija.,,Isus kao tijelo nije oduvijek bio ,,
Ko je onda ,deo, trojstva? Od kad trojstvo datira-od kad Bog postoji?
Ako nije oduvek imao telo da li Bog ima telo?

Napisao sam da je reč o Prvoj Mojsijevoj 1. 26 mislio sam da se ne može omašiti jer se jedino tu pominje navedeno.

Ne pomenuh Lazara već Isusa i zašto ga majka ni ostali nisu poznali vizuelno?
Kako se naziva prelazak iz jednog tela u drugo ,utelovljenje,? A ako nemaš telo pa uđeš u neko da li je to utelovljenje ili ako imaš telo pa pređeš u drugo da li je to utelovljenje?

U pravu si za citat
"Blago onima koji mir grade, jer će se Sinovi Božiji nazvati" Jevr. 12:14[

Zato što postoje sinovi pobune koji su takođe sinovi i sinovi poslušni koji priznaju Oca takođe su sinovi.
Jedni zatvoreni a drugi u carstvu milosti.

Poslednji put menjao lavić dana 02 Dec 2010, 20:39, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2010, 19:13 
Veteran
Veteran

800 Adamovih kostiju

Srećni ti svi praznici i postovi.

Primio k znanju tvoja upozorenja i preporuke i evo:časna pionirska od sad pa na dalje i u buduće bez crvene marame neću početi recitaciju.

Mogla si kao sestrica da mi detaljno obrazložiš šta, kako i zašto u vezi gornjeg posta i nešto bih naučio.

,, ja sam mali ...idem sa salaša, nosim litru ,rakije, božić je kod kapije,, a sad gde je moj paketić... :cat:

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2010, 17:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
lavić je napisao:
Isus nije oduvek bio, telo Talija.,,Isus kao tijelo nije oduvijek bio ,,
Ko je onda ,deo, trojstva? Od kad trojstvo datira-od kad Bog postoji?
Ako nije oduvek imao telo da li Bog ima telo?

:D Naravno da Bog nema tijelo, sveti Duh nema tijelo, Riječ nema tijelo. "U početku bješe Riječ i Riječ bješe u Boga".
Jovanovo jevanđelje jasno ukazuje da je "Riječ" Isus (1:14)

Citiraj:
Napisao sam da je reč o Prvoj Mojsijevoj 1. 26 mislio sam da se ne može omašiti jer se jedino tu pominje navedeno.

Da. Stih 27, takođe 1. glava kaže "I stvori Bog čovjeka po obličju svom, po obliku Božijem stvori ga; muško i žensko stvori ih" iz čega proizilazi da ih nije stvorio po svom tjelesnom obliku "jer Bog stvori i muško i žensko". Ako je po tjelesnom obliku onda ne može biti da Bog izgleda tjelesno i kao muško i kao žensko, uopšte se ne radi o tjelesnoj sličnosti!
Bog stvori čovjeka po svom obliku, tj. obliku svijesti, slobodne volje i slobodnog izbora, čovjek posta misaono biće, kadro da shvati i spozna i sebe i Boga.

Citiraj:
Ne pomenuh Lazara već Isusa i zašto ga majka ni ostali nisu poznali vizuelno?
Kako se naziva prelazak iz jednog tela u drugo ,utelovljenje,? A ako nemaš telo pa uđeš u neko da li je to utelovljenje ili ako imaš telo pa pređeš u drugo da li je to utelovljenje?

Misliš nakon Isusove tjelesne smrti? Kako će ga prepoznati kad je njegovo tijelo ležalo tri dana u grobu? U kakvom vidu su ga vidjeli nakon raspeća - to je druga stvar.
"Ako imaš tijelo pa pređeš u drugo...?" ovo zaista ne razumijem i ovo se nigdje ne spominje.

Citiraj:
U pravu si za citat
"Blago onima koji mir grade, jer će se Sinovi Božiji nazvati" Jevr. 12:14

Zato što postoje sinovi pobune koji su takođe sinovi i sinovi poslušni koji priznaju Oca takođe su sinovi.
Jedni zatvoreni a drugi u carstvu milosti.

Na koga misliš? Na anđele? Odmetnuti anđeli nisu zatvoreni, nego im je dozvoljeno da kušaju ljude.

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2010, 18:46 
Veteran
Veteran

Ko je u tartarusu?
Da li anđeli ulaze u ljude ili duhovi istih?
Pozdrav sestri.

Poslednji put menjao lavić dana 05 Dec 2010, 20:18, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 06 Dec 2010, 08:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne znam ko je u Tartaru/Tartarusu.
Zamolila bih te da mi kažeš tačno na kom mjestu se spominje Tartar. Ja to ne mogu da nađem ni u SZ ni u NZ.
Kroz kompletan Stari i Novi Zavjet primjetila sam da se anđeli rijetko ili nikako pojavljuju u ljudskom životu (životu običnih ljudi). Jedino ako baš moraju.
Jedino na šta sam naišla je priča o Tobiji i anđelu Rafaelu, ali ta priča je izbačena iz SP. Anđeo je poprimio oblik ljudskog tijela. (Čini mi se da ga Protestanti imaju, ostali ga nemaju u okviru SP.)
Čak ni u toj priči anđeo ne ulazi u Tobiju nego mu kao čovjek pomaže... vjerovatno je riječ o metafori.

Što se tiče "ulazaka" spominje se samo posjednutost, a o tome možemo naknadno polemisati.
Pravoslavlje ne praktikuje egzorcizam.

Pozdrav i za tebe lavić. :wink:

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2010, 07:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

ShoGuN je napisao:
Može li mi neko objasniti zbog čega se ne koristi isti kontekst "sina božijeg" za Isusa kao što se koristi za Adama, Eframa itd ?

Mislim čak da u poslanici rimljanima piše da su svi oni koji se povode za duhom božijim sinovi božiji

Ne može se koristiti isti kontekst, jer poznat ti je termin Svetog Trojstva?
U Hrišćanstvu Isus je jedan od Trojice, ili jedno od lica jedne suštine. Pročitaj moj gornji post, tu sam već napisala ko je Isus.

Takođe sam napisala i ko su Božija djeca.

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 21:12 
Veteran
Veteran

Taliji
,,Naravno da Bog nema tijelo,...,,
Sestro u mom Pismu ne piše tako.
Čije ti obličje nosiš i svi ljudi na svetu?
Čije obličje su videli proroci?

Neznam čime se bavi Pravoslavlje ali ja govorim o rečima iz Biblije i navodim ime tog mesta ,,tartarus,, jer piše u Bibliji ko je tamo zatvoren i zato radismo8-9 glavu Otk. Pokušaj ponovo u II Petrovoj 2. 4
Naći ćeš Gehenu, Hades i Kveber na mnogo mesta ali Tartarus na jednom jer se tu precizno govori o nečemu.

,,Što se tiče "ulazaka" spominje se samo posjednutost, a o tome možemo naknadno polemisati.,,

OK. a šta je to što je zaposelo nutrinu čoveka: anđeo ili duh?
Anđeo ima telo a duh nema čisto da se potsetimo.
Mir ti.

Poslednji put menjao lavić dana 09 Dec 2010, 21:25, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2010, 21:21 
Veteran
Veteran

ShoGuN je napisao:
Može li mi neko objasniti zbog čega se ne koristi isti kontekst "sina božijeg" za Isusa kao što se koristi za Adama, Eframa itd ?

Mislim čak da u poslanici rimljanima piše da su svi oni koji se povode za duhom božijim sinovi božiji

Sve je Bog stvorio.
Postoje sinovi poslušni i sinovu pobune.
Isus je prvi među braćom-sinovima Božjim jer On prvi vaskrse iz mrtvih i pokaza kako će svi čiji je duh poslušan Ocu odnosno koje vodi Duh Sveti ustati na život večni bez osude za dela u telu jer su se pokajali i prineli-odnosno priznali svojim ustima i verovali srcem da je Bog rekao istinu kad je dao sina da bude savršena žrtva pomirnica (Isaija 9 gl.).
U celom starom zavetu bog govori o pokajanju preko svih proroka i to je suština svega, da čovek uvidi svoj greh i da nema bezgrešnog do Boga na nebu, a onda ne mora jagnje klati za žrtvu jer to Bogu ne treba jer je i tako sve Njegovo već mu treba naše zlo srce da ga očisti i bude naš vodič kad svoju volju predamo da bude volja Njegova.
Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2010, 10:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Isus je prvi među braćom-sinovima Božjim jer On prvi vaskrse iz mrtvih

Ne slažem se sa ovom konstatacijom.
Sveto Trojstvo - znamo ko ga čini, zar ne?
Stari Zavjet govori o dolasku Mesije (jednina), a ne o više njih.
Isus nije isto što i anđeli. Znamo i kako je Isus opisan u NZ, zar ne?

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2010, 10:07 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2009, 15:28
SV.NIKOLAJ VELIMIROVIC.
Анђели су створени пре људи. У почетку створи Бог небо и земљу - стоји написано ...у Књизи Постања. Под небом су светитељи Божји једнодушно разумевали ангеле, то јест свет светих духова, војске безтелесних сила. Према Божјем Откривељу и визији светитеља, као што су били свети Јеротеј и свети Дионисије, ангели се врстају у девет кола према сили и власти и мудрости која им је дарована од Створитеља. Тих девет огромних кола називају се: Престоли, Начала, Власти, Серафими, Херувими, Господства, Силе, Архангели и Ангели. Ум људски не може ни замислити величину и славу ангела нити рачуница људска израчунати број њихов. Само се срце људско може радовати својој већој и старијој и савршенијој браћи - браћи, кажемо, јер је један небесни Отац и ангела и људи.
Velike reci SV.Nikolaja Velimirovica.

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2010, 13:24 
Veteran
Veteran

Talija je napisao:
Citiraj:

Kološanima 1. 18
Otkriv. 1. 5

Ko čini trojstvo?
Mesija znači pomazanik a da li govori samo o jednom pomazaniku? Ako samo o jednom onda neće više niko sići od gore jer se ispunilo (jednina)?
Kako je Isus opisan u SZ jer je iz njega došlo do reči u NZ. ??
Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 13 Dec 2010, 08:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
Taliji
,,Naravno da Bog nema tijelo,...,,
Sestro u mom Pismu ne piše tako.
Čije ti obličje nosiš i svi ljudi na svetu?
Čije obličje su videli proroci?

Već smo pisali o tome zar ne? Muško i žensko je stvoreno prema liku Božijem što znači da se ne misli na tjelesni lik nego na ljudsku sposobnost da misli, odlučuje i bira po vlastitoj volji.
Da Bog ima fizičko tijelo zar ne bi bio ograničen i prostorom i ostalim stvarima? Zašto Boga ne možemo pojmiti u kompletnosti? Pa baš zato što nema ljudski lik i ljudsku ograničenost.
Bog se ovaplotio u tijelu da bi ga ljudi vidjeli, čuli i shvatili.

Citiraj:
Neznam čime se bavi Pravoslavlje ali ja govorim o rečima iz Biblije

Čuj čime se bavi?! :)

Citiraj:
... i navodim ime tog mesta ,,tartarus,, jer piše u Bibliji ko je tamo zatvoren i zato radismo8-9 glavu Otk. Pokušaj ponovo u II Petrovoj 2. 4
Naći ćeš Gehenu, Hades i Kveber na mnogo mesta ali Tartarus na jednom jer se tu precizno govori o nečemu.

Nedavno sam skinula jedan pretraživač koji sadrži i SZ i NZ i sve poslanice i nijednom mi nije izbacilo ni Tartar i Tartarus.
Prelistala sam ručno Otkrovenje, 8. i 9. glava i nema ni pomena Tartarusu.
Druga saborna Petrova poslanica, glava 1. (16-19) evo ponovo fino piše ko je Isus.
U glavi 2. 4. citat spominju se okovi mraka paklenog, ali ne i naziv toga mraka/pakla.

Citiraj:
OK. a šta je to što je zaposelo nutrinu čoveka: anđeo ili duh?
Anđeo ima telo a duh nema čisto da se potsetimo.
Mir ti.

Anđeo nema materijalno tijelo.

Vrh

PostPoslato: 13 Dec 2010, 08:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
Talija je napisao:
Citiraj:

Kološanima 1. 18
Otkriv. 1. 5

Ko čini trojstvo?
Mesija znači pomazanik a da li govori samo o jednom pomazaniku? Ako samo o jednom onda neće više niko sići od gore jer se ispunilo (jednina)?
Kako je Isus opisan u SZ jer je iz njega došlo do reči u NZ. ??
Pozdrav.

Kološanima 1. 15. "Koji je obličje Boga što se ne vidi, koji je rođen prije svake tvari" šta se to ne vidi?
17. "I on je prije svega, i sve je u njemu" ovo samo po sebi govori da je Bog bez ograničenja a ne da ima ljudski oblik.
18. "I on je glava tijelu Crkve, koji je početak i prvorođeni iz mrtvih, da bude on u svemu prvi."
da ne nabrajam dalje, treba pročitati čitavu 1. glavu iz čega proizilazi šta? O kome govori ova glava? O Isusu naravno.
Da je Isus čovjek ili anđeo da li bi kroz njega moglo sve nastati? Da je Isus čovjek (materijalno tijelo) kako bi mogao nastati prije svake tvari? Zašto je prvorođeni iz mrtvih? Jer je uzeo ljudsko tijelo, razapet i pogreben.

20. "I kroza NJ da primiri sve sa sobom, umirivši krvlju krsta Njegova, kroza NJ sve, bilo na zemlji ili na nebu"

Otkrovenje 1. 5.
Već sam objasnila. Naravno da je Isus prvenac iz mrtvih, jer zato i uze tijelo ljudsko, zato i bi razapet, zato i bi pogreben i zato i vaskrsnu! Suština Hrišćanstva.

Apsurdno je misliti da je takvih bilo još i da je on jedan od "njih" jer bi Hrišćanstvo izgubilo kompletan smisao.

Vrh

PostPoslato: 13 Dec 2010, 09:07 
Veteran
Veteran

,,Već smo pisali o tome zar ne? Muško i žensko je stvoreno prema liku Božijem što znači da se ne misli na tjelesni lik nego na ljudsku sposobnost da misli, odlučuje i bira po vlastitoj volji.,,

Da, pisano jeste ali nije odgovoreno.
Bog je direktan i ne dvosmislen pa kad kaže obličje-slika tako i misli jer da je mislio o razumu i besmrtnosti onda se nebi anđeo sa ognjenim mačem pojavio u Edemu da ne dozvoli plod sa drveta života.
Pismo govori o OBLIČJU a ne o polu jer i muško i žensko imaju isto-Božje obličje samo su im polovi različiti na zemlji.

,,Da Bog ima fizičko tijelo zar ne bi bio ograničen i prostorom i ostalim stvarima? Zašto Boga ne možemo pojmiti u kompletnosti? Pa baš zato što nema ljudski lik i ljudsku ograničenost.,,

Ovim rečima si negirala Isusa kao Boga ili deo Boga jer je On imao telo. Isus je imao ljudski lik a ako imaš podatak koji ja nemam da nije bio ljudskog izgleda predoči.

,,Bog se ovaplotio u tijelu da bi ga ljudi vidjeli, čuli i shvatili.,,

Da li ima ili nema telo i šta znači ,,ovaplotio,,? I da li su Ga shvatili?

,,Nedavno sam skinula jedan pretraživač koji sadrži i SZ i NZ i sve poslanice i nijednom mi nije izbacilo ni Tartar i Tartarus.
Prelistala sam ručno Otkrovenje, 8. i 9. glava i nema ni pomena Tartarusu.
Druga saborna Petrova poslanica, glava 1. (16-19) evo ponovo fino piše ko je Isus.
U glavi 2. 4. citat spominju se okovi mraka paklenog, ali ne i naziv toga mraka/pakla.
,,

U nekim Pismima nema ni dana od odmora, u nekim nema ni da je Isus sin Božji već rukotvorina, negde nema ni svih podzemnih imena koja su naveena pa zato valja imati dobru Bibliju koja nije striktno štampana za određenu crkvu i tamo imaš sve.Tartarus nema NIKAKVE veze sa Isusom već sa palim sinovima Božjim gde su zatvoreni.

Anđeo IMA materijalno telo pa ako to ne nađeš u Pismu onda ću se potruditi da ti dam bar desetak primera iz Pisma gde se negira tvoja konstatacija.
Pokušaj sa izvornim spisima i videćeš da sve lepo piše.
Pozdrav sestri.

Vrh

PostPoslato: 13 Dec 2010, 09:19 
Veteran
Veteran

,,"Koji je obličje Boga što se ne vidi, koji je rođen prije svake tvari" šta se to ne vidi?
17. "I on je prije svega, i sve je u njemu" ovo samo po sebi govori da je Bog bez ograničenja a ne da ima ljudski oblik.,
,

Kako neko može imati obličje nečega što nema obličje?
JA te danas rodih- da li je to bilo prilikom krštenja sa pozivom na psalam ili je Marija rađajući telo rodila Boga koji se tad rodi i bi? Ako je rođen pre sveta koga je onda Marija rodila? Zar se Bog dva puta rađa? Koje je duhovno a koje telesno rođenje i kad?

I stvori čoveka po slici-obličju svome znači da to nije tako već da ni Bog ni mi kao stvorenja nemamo obličje jer ga ni Bog nema. Da li tako piše?
Isus je imao ljudski oblik a pošto ga po tvom Bog nema ko je onda Isus?
Pozdrav?

Vrh

PostPoslato: 13 Dec 2010, 09:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
Da, pisano jeste ali nije odgovoreno.
Bog je direktan i ne dvosmislen pa kad kaže obličje-slika tako i misli jer da je mislio o razumu i besmrtnosti onda se nebi anđeo sa ognjenim mačem pojavio u Edemu da ne dozvoli plod sa drveta života.
Pismo govori o OBLIČJU a ne o polu jer i muško i žensko imaju isto-Božje obličje samo su im polovi različiti na zemlji.

Kako može tjelo da bude sveprisutno?
Bog je ljudima dao slobodu izbora, tako da im je dao i slobodu izbora u vezi drveta života.
Naravno, anđeo se nije pojavio u Raju da spriječi bilo šta, jer onda sloboda izbora ne bi postojala.
Ljudi su ograničeni i po tijelu i po mentalnom sklopu i ne mogu biti ravni Bogu ni po čemu, pa tako često nemaju osjećaj za posljedice (što se desilo u slučaju sa drvetom života).
Ne mogu da prihvatim da je Bog tijelo, da ima bradu (neke ljudske karakteristike) i da sjedi na oblaku. To mi je dječije poimanje.

Citiraj:
Ovim rečima si negirala Isusa kao Boga ili deo Boga jer je On imao telo. Isus je imao ljudski lik a ako imaš podatak koji ja nemam da nije bio ljudskog izgleda predoči.

Zašto sam negirala Isusa? Isus ima dvojaku prirodu, u tijelu ima ljudsku prirodu i često se ponaša kao čovjek ("Bože, neka me mimoiđe ova čaša...." al na kraju kaže - "neka bude volja tvoja".)

Citiraj:
Da li ima ili nema telo i šta znači ,,ovaplotio,,? I da li su Ga shvatili?

Od postanja svijeta a i prije šta znače 33 godine u toliko dugom periodu? 33 godine je Isus imao tijelo.
Ne znaš šta znači ovaplotiti? Plot=tijelo, ovlaplotiti=primiti tijelo.
Zašto se ovaplotio? Jer sve što je prije rečeno preko proroka ne bi shvaćeno ni prihvaćeno, ne bijahu poštovane Božije zapovjesti i tada se Bog ovaploti u tijelu da bi ga "nevjerne Tome" vidjeli, čuli i konačno shvatili.

Citiraj:
U nekim Pismima nema ni dana od odmora, u nekim nema ni da je Isus sin Božji već rukotvorina, negde nema ni svih podzemnih imena koja su naveena pa zato valja imati dobru Bibliju koja nije striktno štampana za određenu crkvu i tamo imaš sve.Tartarus nema NIKAKVE veze sa Isusom već sa palim sinovima Božjim gde su zatvoreni.

A kakvu to ti čitaš Bibliju?

Citiraj:
Anđeo IMA materijalno telo pa ako to ne nađeš u Pismu onda ću se potruditi da ti dam bar desetak primera iz Pisma gde se negira tvoja konstatacija.
Pokušaj sa izvornim spisima i videćeš da sve lepo piše.
Pozdrav sestri.

Pa daj mi da vidim to gdje se navodi da anđeli imaju materijalno tijelo i gdje je to okruženje u kome to materijalno tijelo može da opstaje (a da nije zemlja)?
Zanima me.
Pozdrav i za tebe. :wink:

Vrh

PostPoslato: 13 Dec 2010, 09:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
,,"Koji je obličje Boga što se ne vidi, koji je rođen prije svake tvari" šta se to ne vidi?
17. "I on je prije svega, i sve je u njemu" ovo samo po sebi govori da je Bog bez ograničenja a ne da ima ljudski oblik.,
,

Kako neko može imati obličje nečega što nema obličje?

Pa rekoh li ti, mentalno obličje (sloboda izbora, razum). :wink:
Citiraj:
JA te danas rodih- da li je to bilo prilikom krštenja sa pozivom na psalam ili je Marija rađajući telo rodila Boga koji se tad rodi i bi? Ako je rođen pre sveta koga je onda Marija rodila? Zar se Bog dva puta rađa? Koje je duhovno a koje telesno rođenje i kad?

Zar se nisi dva puta rodio? :) Jednom tjelesno i jednom po Duhu svetom (kad si kršten)?
Isus nije rođen (bukvalno rečeno) prije svijeta, niti stvoren, niti je nastao, on JESTE od početka svijeta.
Ovaploćen=rođen u tijelu bi od majke i bi Sin Čovječiji, što ne poništava njegovu božansku prirodu, niti božanska priroda poništava njegovu čovječiju (prolaznu) prirodu (dok je bio u tijelu).

Citiraj:
I stvori čoveka po slici-obličju svome znači da to nije tako već da ni Bog ni mi kao stvorenja nemamo obličje jer ga ni Bog nema. Da li tako piše?
Isus je imao ljudski oblik a pošto ga po tvom Bog nema ko je onda Isus?
Pozdrav?

Ljudi nemaju obličje? :) Da su ljudi bili amebe on bi se ovaplotio u amebu ako treba, što ne znači da je njegov oblik oblik amebe.

Uporno potenciraš da je Bog kao čovjek (po izgledu, ili obratno čovjek kao Bog), a baš me interesuje kako ćeš opisati Svetog Duha? Je li i on ima čovjekolik izgled?

Vrh

PostPoslato: 13 Dec 2010, 18:27 
Veteran
Veteran

,,Kako može tjelo da bude sveprisutno?,,
Niko to nije ni rekao.
A ako nema tela ni onda nije sveprisutan.
A pošto Bog ima obličje i telo i Duh je i svemoguć onda ljudska logika ovde ne važi već pisana reč.

,,Isus nije rođen (bukvalno rečeno) prije svijeta,...,,
zašto onda slavite božić? i šta znače reči da se Bog javi u telu....i kako to telo stiže?

Bilo bi lepo da na svako pitanje direktno odgovoriš, ne zbog mene već radi istine. Jer je dosad bilo razvodnjavanja.

,,Isus nije rođen (bukvalno rečeno) prije svijeta, ....Ovaploćen=rođen u tijelu bi od majke i bi Sin Čovječiji,,,

Ima li telo ili nema? Da li je i kad rođen ili je oduvek? Da li je Isus Bog ili ne?

,[u][u],Ljudi nemaju obličje? :) Da su ljudi bili amebe on bi se ovaplotio u amebu ako treba, što ne znači da je njegov oblik oblik amebe.,,[/u][/u]

A čiji oblik ima?

,[[u]u],Ne mogu da prihvatim da je Bog tijelo, da ima bradu (neke ljudske karakteristike) i da sjedi na oblaku. To mi je dječije poimanje.,,[/u[/u]]

Da li je sve to Isus kao osoba imao i da li je On Bog?

,,Ne znaš šta znači ovaplotiti? Plot=tijelo, ovlaplotiti=primiti tijelo.
Zašto se ovaplotio? Jer sve što je prije rečeno preko proroka ne bi shvaćeno ni prihvaćeno, ne bijahu poštovane Božije zapovjesti i tada se Bog ovaploti u tijelu da bi ga "nevjerne Tome" vidjeli, čuli i konačno shvatili.

Ovde kažeš da Isus ima telo i da je Bog a pre toga da Bog nema telo...pa sad ko ima a ko nema telo?

,,Pa daj mi da vidim to gdje se navodi da anđeli imaju materijalno tijelo i gdje je to okruženje u kome to materijalno tijelo može da opstaje (a da nije zemlja)?
Zanima me.
,,

Da li se Isus javio u zemaljskom ili anđeoskom-nebeskom telu učenicima u sobi?
Ko su bili posetioci Avramovi i obedovaše sa njim a drugi ne da li su to anđeli?
Možeš na konak primiti anđela kao i Lot jer imaju telo i mogu biti na zemlji i na nebu.
Pozdrav sestri.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2010, 08:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
Niko to nije ni rekao.
A ako nema tela ni onda nije sveprisutan.
A pošto Bog ima obličje i telo i Duh je i svemoguć onda ljudska logika ovde ne važi već pisana reč.

Hajde prvo da razgraničimo; na kakvo ti konkretno tijelo misliš? Tijelo koje je u jednom momentu na jednom mjestu (kao materijalno tijelo) ili kakvo?
"Ako nema tela ni onda nije sveprisutan" šta sa ovim želiš reći? Ima li svjetlost tijelo pa je (sve)prisutna? Ima li ljubav tijelo pa može biti (sve)prisutna? Zašto Bogu dodijeljuješ uporno ljudske osobine?
Citiraj:
zašto onda slavite božić? i šta znače reči da se Bog javi u telu....i kako to telo stiže?

Božićem se proslavlja Isusovo rođenje u tijelu. Tijelo (ljudsko) bi rođeno po Svetom Duhu i po majci (Bogorodici) što samo po sebi dokazuje da je tijelo po majci, a Duhom Božanski.
Zašto se proslavlja Božić? Slavi se dan kada je Bog sišao na zemlju među ljude.
Citiraj:
Ima li telo ili nema? Da li je i kad rođen ili je oduvek? Da li je Isus Bog ili ne?

Nama je nepojmljivo, na nama nije da znamo nego da vjerujemo. Kao što rekoh iluzorno je misliti da sada Isus ima tijelo onakvo kakvo je imao prije 2010 godina. Isus JESTE, tj on je alfa i omega, početak i kraj, to znači oduvijek. Isus je Božija ispostas, jedno od lica Boga, Riječ kroz koju je sve postalo (Jovanovo jevanđenje, 1. glava)
Citiraj:
A čiji oblik ima?

Ako je sišao među ljude da bi ga ljudi vidjeli i čuli logično je da se ovaplotio u ljudskom obliku.
Ovo se naravno odnosi na period dok je bio na zemlji, među ljudima.
Citiraj:
Da li je sve to Isus kao osoba imao i da li je On Bog?

Ponavljaš se Laviću, skoro na svako pitanje sam ti već odgovorila.
Isus ima dvojaku prirodu, među ljudima je imao čovječiju prirodu (zato se nekad piše "sin čovječiji") i božansku. Ponašao se kao čovjek da bi ljudima svojim djelom pokazao kako da žive, praštaju, mole, ljube bližnjeg...
Citiraj:
Ovde kažeš da Isus ima telo i da je Bog a pre toga da Bog nema telo...pa sad ko ima a ko nema telo?

III put:
Isus je jedno od lica Boga. Postoji prije materije, ponovo kažem, pročitaj početak Jovanovog jevanđelja.
"I Riječ postade tijelo i useli se u nas puno blagodati i istine; i videsmo slavu Njegovu, slavu, kao Jedinorodnoga od Oca" je li ti sad išta jasnije?
Citiraj:
Da li se Isus javio u zemaljskom ili anđeoskom-nebeskom telu učenicima u sobi?

Ako piše "ne poznaše ga" naravno da se nije javio u zemaljskom (materijalnom) tijelu učenicima nakon (tjelesne) smrti. Sad ćeš pitati kako je jeo zajedno sa njima? :) Na isti način i kako se ovaplotio, na isti način i kako je liječio bolesne, na isti način i kako je pravio ostala čuda.
Citiraj:
Ko su bili posetioci Avramovi i obedovaše sa njim a drugi ne da li su to anđeli?

Aha, ovdje je riječ o jelu. :)
Citiraj:
Možeš na konak primiti anđela kao i Lot jer imaju telo i mogu biti na zemlji i na nebu.

Može se mnogo šta ako je od Boga dato da bude tako. Već sam napisala, anđeli se izuzetno rijetko javljaju među ljudima, a i to po Božijem dopuštenju i zbog nekog razloga, što ne znači da trajno zadržavaju ljudsko tijelo niti da po svojoj volji dolaze i odlaze.

I nisi mi odgovorio, kakavo tijelo po tvom mišljenju ima Sveti Duh? Čovjekoliko ili kakvo?

Citiraj:
Pozdrav sestri.

Pozdrav i za tebe. :wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 155 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]