banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 14:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 149 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Nov 2010, 23:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
Citiraj:
Varas se, postoje osobe na forumu ciju bih vecinu postova potpisala, ali forum je namijenjen za diskusije medju neistomisljenicima. To je jedan od nacina ucenja uvazavanja razlicitosti i razvijanja tolerancije za drugacije misljenje.

A onda je svizac zamotao cokoladu...

На высокий берег на крутой.

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2010, 01:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Block out je napisao:
Silvio Dante je napisao:
АЛЕКСАНДАР je napisao:
Муслимани у БиХ лутају покушавајући да створе себи нацију. При том негирају све оно што су били и тако олако прихватају све ново да би имали нешто што чини једну нацију. Чист примјер је ова ВАРТА застава коју су тако објеручке прихватили.
Хрвати муслимане зову сунцокретима.. морам признат да је то право име које описује њихов карактер.
Уосталом, шта очекивати од потомака оних који су продали вјеру за вечеру.

Ово сам ја давно написао. Они су данас једна културна скупина.
Образовали су своју културу засебно од српске и хрватске и то није упитно.
Као нација се нису образовали и требаће им још много да се орбазују.
Управо та варта заставе је доказ. Примају се на њу као да је имају 1500 година. А рецимо да направимо експеримент сада: Заменимо ту заставу неком другом, плаво љубичастом. За мање од 3 године би је прихватили као своју.
Замените Србима тробојку па ћете видети ко ће да је прихвати. И управо то образује једну нацију, национални идентитет.

Da, oni bi je prihvatili a srbin bi se odrekao za isto vrijeme jer su je zaboga oni prihvatili. :confused2:
(primjer grba/zastave Kotromanica)
A trobojka je stara u pm, okrenuli rusku zastavu i "napravili" svoju.
Mislim ok to al' pricas kao da je to tradicija stara 2000 godina.

Znaci, nismo najstariji, nismo najpametniji, nismo najobrazovaniji...naprotiv, poprilicno smo glupi al' nismo ni najgluplji.

Најстарија позната српска застава је црвено-плаве боје. Старија је много од саме Русије иначе.
А тој комбинацији jе додана само бела.
Може бити да смо најглупљи али искључиво само зато што већина не зна своју историју и то је жалосно.

Иначе ова руска застава тробојка је у употреби од пада СССР-а (мада потиче из 17. века) а застава Русије пре комуниста је изгледала овако:
http://www.paneuro.ru/pics/cont/050903_214304.gif

Упознајте своју историју и културу па ће можда и да нам буде боље.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2010, 01:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Citiraj:
Иначе ова руска застава тробојка је у употреби од пада СССР-а (мада потиче из 17. века) а застава Русије пре комуниста је изгледала овако:

и то је иначе застава коју руски националисти данас форсирају

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2010, 02:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Silvio Dante je napisao:
Паметно.
С будалама се не улази у дискусију.

:D :D :D

Vazhi. :) Bolje i to nego da citam 'argumentaciju' tipa da je labava autonomija Skotske i Welsa, na neki volseban nacin povezana sa zeljama tebe i slicnih za odcjepljenjem RS-a iz BiH.

*facepalm*

Citiraj:
A sto su onda muslimani,bosanci, bosnjaci...nazovi kako hoces...podijelili onu zemlju u kojoj nam je svima bilo bolje nego sada?

Krajnje je vrijeme da se barem povrsno upoznas sa hronologijom dogadjaja od 90-te naovamo.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2010, 14:52 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 12 Nov 2010, 19:47
Autonomija je jedan od legalnih i legitimnih oblika(formi) ostvarivanja i iskazivanja specificnosti odredjene teritorije, unutar jedne suverene drzave. To je pravna forma, resenje koje je u skaldu sa medjunarodno pravnim standardima. Autonomija(auto nomos) predstavlja pravo da se u okviru jedne drzave, na delu ili delovima njene teritorije samoorganizuje nacin zivota, pravo da se iskazu specificnost, posebnosti odredjenog dela(ili delova) jedne drzave i pravo da se delimicno samostalno(tj autonomno) usvajaju zakoni i propisi na tom delu(ili delovima) teritorije. Autonomija nije isto sto i suverena drzava, i uopste ne mora biti osnov za secesiju(otcepljenje). Sve zavisi kako se definise ustavom. Osim toga primena prava na samoopredeljenje prema medjunarodnom pravu je samo jedno od pravila u skladu sa Poveljom UN, kao i Paktom o gradjanskim i politickim pravima. Ali to ne znaci da autonomija ipso facto "mora" da vodi otcepljenju, nonsens. Autonomnost se upotrebljava kao legitiman nacin da se izraze i Zastite razne specificnosti na teritoriji jedne drzave, npr: istorijske specificnosti, nacionalne sppecificnosti, verske specificnosti, kultorolosko-tradicijske, ekonomske. Zato je autonomija resenje koje se prvenstveno koristi unutar visenacionalnih, visereligijskih drzava, dakle tamo gde je sastav stanovnistva heterogen(Spanija, Velika Britanija, Belgija, Ruska Federacija..itd Ali se isto tako korisiti i unutar jednonacionalnih drzava da bi se zastitile neke druge specificnosti pojedinih regija(kao npr u Italiji). A ima i sui generis primera kao sto je npr u SR Nemackoj. Prema tome, pomenuti primeri Skotske i Welsa(unutar Velike Britanije) jesu u vezi sa mogucnoscu teritorijalne organizacije BiH. U tom smislu sto jesu primer kako se se drzava moze organizovati, bez bojazni da ce biti "podeljena". Cak i kada ne bi bilo analognog pristupa, generalno primena autonomija kao resenje je jedan od medjunarodno-pravnih standarda.

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2010, 15:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Silvio Dante je napisao:
Најстарија позната српска застава је црвено-плаве боје. Старија је много од саме Русије иначе.
А тој комбинацији jе додана само бела.
Може бити да смо најглупљи али искључиво само зато што већина не зна своју историју и то је жалосно.

Упознајте своју историју и културу па ће можда и да нам буде боље.

Samo cu se nasmijati na ovaj pokusaj da ispadnes pametan.
Spoiler:
smijeh

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2010, 18:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Japanese_rose je napisao:

Varas se, postoje osobe na forumu ciju bih vecinu postova potpisala, ali forum je namijenjen za diskusije medju neistomisljenicima. To je jedan od nacina ucenja uvazavanja razlicitosti i razvijanja tolerancije za drugacije misljenje.

Ako ti nije problem navedi te osobe cije bi postove potpisala kada je u pitanju ova problematika o kojoj diskutujemo?
Tek sada mi je jasna tvoja uloga na forumu ako ovako percipiras namjenu foruma. :oops:

Citiraj:
Nemam pojma. Zar mislis da se ljudi koji zive pod istim krovom uvijek i u svemu slazu ? Svi bi voljeli da je sve idealno, ali nista nigdje nije idealno. Dovoljno je pridrzavati se zakona zemlje u kojoj zivimo. Za individualne frustracije ne mozemo optuziti drustvo. U stvari mozemo, ali ako to cinimo, onda trebamo pronaci nacin da izmijenimo stvari koje nam ne odgovaraju.

Kakvih zakona u drzavi gdje se preglasa jedan narod! I ja bih volio da je ovo Svajcarska ali nekako vjerujem da se to nece u skorije vrijeme desiti.
sto se mene licno tice nemam vremena da cekam Godoa.
Citiraj:
Posto ti podrzavas odcjepljenje RS, mogu li znati kada ce se to desiti i na koji nacin ?

Nemam pojma, vremenom sam sve vise i vise za tu opciju jer vrijeme prolazi a i dalje se ne vidi neki napredak.
Ovo je tesko pitanje i ne mogu ti na to odgovoriti, tacnije nemam odgovor.
Samo znam sta bi zelio a to je da se ne puskara i da ne padne opet mrtva glava.

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2010, 21:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Краљ ВЛАДИСЛАВ I. владао је ЗАХУМЉЕМ и ДУБРОВНИКОМ (1234.-1243.) склоњен је са пријестоља од српске властеле. У поклади његовог насљедника 1281. године у ДУБРОВНИКУ чувана је ПРВА СРПСКА ЗАСТАВА сачињена од црвене и плаве боје на свиленој ГРЧКОЈ тканини (vexilum unum zendato rubeo et blavo):

ЦРВЕНА боја – одбрана СЛОБОДЕ
ПЛАВА боја – одбрана ПРАВДЕ
ЦРВЕНО – ПЛАВИ КРСТ преко ЗАСТАВЕ представља знамење ЧАСНОГ КРСТА ГОСПОДЊЕГ.

КРСТ је симбол рађања и умирања. Он заузима централно мјесто.

Црвена и плава боја су најстарије познате боје на СРПСКИМ ЗАСТАВАМА и на њима су српским народним бојама исказани вјековни народни идеали који ће постати и симбол ВИДОВДАНСКЕ етике.

На ЗАСТАВИ у средишту ЦРВЕНО-ПЛАВОГ КРСТА је златни круг- „ЈАБУКА“.
Slika

У златном кругу – „ЈАБУЦИ“ налази се ЗЛАТНИ КРСТ а међу његовим краковима ХРИСТОВ монограм IC XC и грчка ријеч НИКА ( што значи : ИСУС ХРИСТОС ПОБЈЕЂУЈЕ ). Златни круг – „ЈАБУКА“ симболично приказује АДАМОВ пад, али и симбол гријеха, којег је ИСУС ХРИСТОС, „НОВИ АДАМ“, преузео на себе како би цјелокупно човјечанство ослободио гријеха жртвујући свој властити живот.

Из златног круга – „ЈАБУКЕ“ извиру четири већа КРСТА на бијелим пољима, они представљају апостоле – јеванђелисте : ЈОВАНА, ЛУКУ, МАРКА И МАТЕЈА. Они су у својим ђелима – јеванђељима описали ХРИСТОВ овоземаљски живот. На ЗАСТАВИ, на црвеном и на плавом пољу налазе се по четири мања КРСТА , они представљају осам апостола који су мучки скончали живот, углавном су објешени због ширења ХРИСТОВЕ вјере – ХРИШЋАНСТВА. Тих осам апостола су: ПЕТАР, АНДРЕЈ, ФИЛИП, СИМОН-КАНАНИТ, ВАРТОЛОМЕЈ, ЈАКОВ, ТОМА, ЛЕВЕЈ – ЈУДА – сви су проглашени свецима.

Управо због КРСТОВА који се налазе на ПРВОЈ СРПСКОЈ ЗАСТАВИ, ЗАСТАВУ коју је носио легендарни барјактар БОШКО ЈУГОВИЋ у КОСОВСКОМ БОЈУ 28.јуна 1389. године названа је „КРСТАШ БАРЈАК“ како пјева епска народна пјесма посвећена „ЦАРУ ЛАЗАРУ и ЦАРИЦИ МИЛИЦИ“ као и „МУСИЋУ СТЕФАНУ“
„ … још остаде БОШКО ЈУГОВИЋУ, „КРСТАШ“ му се по КОСОВУ вије … на „КРСТАШУ“ од злата јабука, из јабуке од злата крстови, свих дванаест од чистога злата.“

Веродостојна копија ПРВЕ СРПСКЕ ЗАСТАВЕ, чува се у “ВУЈКОВОЈ ЗАДУЖБИНИ” у ГАБРИЋУ (БИКОВО), мјесту крај СУБОТИЦЕ. (ЗАСТАВА одговара у потпуности оригиналу)
Дуга је три а широка један метар. Израђена је од грчке свиле црвене и плаве боје, и ручни је рад госпође МАГДЕ ЗАРИЋ из СУБОТИЦЕ.

ЗАСТАВА је освештена 27. јуна ЉЕТА ГОСПОДЊЕГ 2003. године у манастиру ВЕЛИКА РЕМЕТА, на ФРУШКОЈ ГОРИ.

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2010, 23:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Mar 2009, 21:45
Što to treba narodu koji je stariji od pisane riječi u sopstvenoj istoriji.
Odvratno je gledati emisiju LIJEPOM NAŠOM koja upravo ide na državnoj televiziji BHT1 i koja svojom koreografijom neodoljivo podsjeća na ne tako davnu 1991 godinu sa sve uvezanim zastavama, odnosno publikom koja svršava dok Hrvatsk kulturno umjetničko držuštvo - zdrug igra Gluvo glamaočko kolo u sred Zetre sarajevske!!!

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2010, 23:04 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Okt 2010, 16:26
Peace!
(nametnuto mi je srpstvo)

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2010, 23:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Aleksandre nisi shvatio sutinu razgovora izmedju mene i Silvio Dante.
Ja postavljam pitanje zasto se Srbi odricu srpske zastave Kotromanica na koje nisam dobio odgovor.
Dosta "velikosrba", nacionalista mrzi tu zastavu zato sto je nosila tamo neka armija koja je pucala protiv njih.
Znaci taj razlog je sulud, nebulozan i samo govori o neznanju istih.
Tu pricamo o Srbima kao narodu, mentalitetu i pokusavamo da dekonstruisemo ovu temu "Што су Срби против помирења?".
Sada ova polemika oko zastava je van teme al' kada smo tu i kada forsirate onda zelim da me ubjedite i da mi dokazete genezu srpske zastave tj. trobojke.
Molim vas da mi objasnite, dokazete, povezanost te prve zastave sa torbojkom...bilo kakav dokument? Mislim da je neozbiljno da se napise "i samo se dodala bijela"!
Samo da napomenem da ne negiram tu prvu zastavu da tema ne ode totalno u k.... vec me interesuje istorijska geneza.
Ja mogu ponuditi ovaj dokumentarni film (5:00):
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=25DXMYhxH30[/youtube]
Mozda @Rocky79 nesto vise zna pa ako nadje vremena neka napise koju recenicu na ovu temu jer me stvarno interesuje.
Sve se dijalogom moze rijesiti i mirna Republika Srpska. :D

Vrh

PostPoslato: 28 Nov 2010, 01:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Зашто Срби мрзе заставу са љиљанима.. па из истог разлога зашто и већина мрзи и негира Босну.
Пази, јасно је свима да је то грб Котроманића, и да су Котроманићи били православни Срби.. но хеј, шта је ту је.

Нисам ни ја зато да се одричемо НАШЕГ, али треба бити прагматичан и прилагодити се "стању на терену".

Бтв, оде тема у к.. :)

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

PostPoslato: 28 Nov 2010, 08:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Srbiji sa svih strana stiže nagrada i hvala što nisu etnički očistili Srbiju i kao ostali napravili državu za sebe.
http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/99970/Bugarska-manjina-Zivot-u-Srbiji-kao-u-koloniji

Vrh

PostPoslato: 28 Nov 2010, 09:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Jun 2009, 16:30
Da ne bude diskusija monotona, reci cu da je navise nagrada i hvala stiglo iz suda u Hagu. Eto, trebali su jos etnicki ocistiti Srbiju. Malo im je bilo sto su etnicki ocistili pola Bosne i Hercegovine.
Kao da je vazno sta se desilo u Srbiji. Uz svo postovanje Srbiji, pametnije bi Vam bilo da gledate sta se desilo kod nas u RS-u, tacnije u Bosni i Hercegovini. I sta ce se desavati kod nas. Ne mislim da su Srbi protiv pomirenja, nego su "Srbende" protiv istog.

Pokrio sam se po glavi, rukama i nogama. :D

Vrh

PostPoslato: 28 Nov 2010, 11:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
danasnja zastava republike srpske je obrnuta ruska zastava, ideja milosa obrenovica je bila da imamo red boja kao rusija i kada su mu je poslali, nije znao sa koje je strane pa je tako ostalo :roll:

sto se tice ovog pitanja da li se odricemo naseg identiteta, mi to non stop radimo i to zato sto nikada nismo imalo ozbiljnu nacionalnu prpagandu za razliku od drugih naroda oko nas.

Vrh

PostPoslato: 28 Nov 2010, 11:13 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2008, 01:08
Mala digresija...
Ura za Ružu, vatrena je žena.
Rocky brate, prišeš preduge postove(čak i po mojim standardima :D )...ako misliš da ih neko čita, krajnje je vrijeme da počneš da sumnjaš u to.
Block out čova, šta ćeš ti na ovoj temi...+ šta ću ja na ovoj temi?!

Ne znam kako da ovo sročim a da se neko ne naljuti/uvrijedi, pošto ja zaista želim sve najbolje svim nacijama u BiH i šire.
Prvo, mislim da nijedna nacija ne kontroliše događanja u BiH, to čine stranci, kao što su to uvijek i činili. Ako neko želi da bude glavno mudo, nek se usudi nekom ozbiljnom stranom faktoru na nekom ozbiljnom nivou jebavati majku.
Izraz "ponosna i hrabra BiH" meni ništa ne znači, nit mi je jasno čim se mi to (kolektivno) ponosimo, niti u čemu smo bili hrabri. Čak nasuprot, sve što ja vidim je neka masa ljudi koji ne znaju kud gone, koje svako zjebava i koji se usput boje svega živog(nemoj reći ovo - on je glavni ovdje, nemoj reći ono - on je glavni ondje).
"Nacionalni torovi" po meni nisu problem - ljudi sami počnu da izlaze iz njih kad im se ćefne. Čačkanje u srž značenja te sofisticirane i milozvučne sintagme ne vidim kao neophodno.

Vrh

PostPoslato: 28 Nov 2010, 11:28 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Još malo o zastavi.....
Citiraj:
У склопу прерастања Србије у државу, и постепеног осамостаљења од Турске царевине књаз Милош је почео да истиче заставу. Протестима Русије код турског Султана, да му застава личи на француску, књаз се оправдавао тиме, да је заставу истицао "само ђумрука ради". Наравно као и увек уз своје објашњење и извињење послао је врећу дуката Султану да га умири. Султан је одлучио да српску заставу дефинише ферманом (указом). И тада је рекао да су српске боје "црвена, плава и бела". За плаву боју употребљен је израз "челикасто плава". Док је та боја попримила крајњи распоред, у многоме је мењана, али су боје остајале махом исте.

Vrh

PostPoslato: 28 Nov 2010, 12:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Nacionalne zastave – simboli zla
Pred 250-ak godina jedan engleski pjesnik rece: Patriotizam je zadnje utociste hulja.

U istinitost te tvrdnje smo se i predobro uvjerili u zadnjih 20-ak godina. Gradjani Hrvatske, bivse Jugoslavije i cijele Istocne Europe. Pocetak posvemasnjeg moralnog, ekonomskog i politickog razvala oznacen je freneticnim mahanjem krpetinama koje su nazivali nacionalnim zastavama. Ljudi su prestali biti radnici, inzenjeri, lijecnici, susjedi, ljubavnici, Splicani, Banjalucani, Zagorci, Sumadinci, lijepi, ruzni, kljasti, bogati, siromasni, pametni, prevaranti, posteni… Postali su pripadnici nacija. Mi i Oni. Uz nesto izdajnika u vlastitoj naciji koji nisu prihvatali podjelu na Mi i Oni. Nacija je covjeku garantirala egzistenciju i prosperitet. Nama na racun Njih. Drugih nacija. Mi i Oni pristup je savrseno funkcionirao i jos uvijek funkcionira. Jer kako drukcije objasniti da radnici u Hrvatskoj jos uvijek u borbu za ocuvanje vlastite egzistencije krecu s tzv hrvatskom zastavom. Zastavaom koja simbolizira 20 godina raspada, 20 godina zla i rastuce bijede.

Mi i Oni pristup jos uvijek funkcionira. Nema iskonskih pripadnika Oni nacije, no nasa ce vlast vec nekome uzeti i dati Nama, smatraju Mi. Tako je uvijek bilo od kad imamo svoju drzavu. No, nekako se sadrzaj Mi i Oni neprimjetno promijenio. Oni su zbilja otisli. Davno. Ne mozemo vise uzimati njihove poslove, stanove i kuce. No mozemo svoje hirove zadovoljiti rasprodajom obiteljskog srebra i zaduzivanjem. Time su Mi u Oni pretvorili svoju djecu i unuke. Njima su oduzeli buducnost. ONI ce morati raditi za mizerne place i provesti zivot u podstanarstvu. Jer su Mi sve prokrcmili. Tko vise, tko manje. Nebitno.

A do prave promjene u (hrvatskom) drustvu nece doci dok sin ne istrgne (hrvatsku) zastavu iz ruku svog oca, baci na zemlju i zgazi je. Oduzme mu mirovinu i izbaci iz stana kojeg je besplatno dobio u vrijeme dok nisu postojali Mi i Oni.

Čitao sam ranije jedan tekst u ovom duhu, o tome da su zastave zapravo dosta negativni simboli, i što ih prije svi odbace biće svima bolje. I slažem se sa tim.

Vrh

PostPoslato: 28 Nov 2010, 13:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Potpisujem tekst Vader, ali sa izmjenom rijeci patriotizam u nacionalizam. Patriotizam je prirodan i pozitivan osjecaj ljubavi prema rodnoj grudi, nadaleko i nasiroko opjevan u poeziji i literaturi. To je ono zbog cega si covjek koji jesi, unikatna mjesavina kulture, obicaja i ucenja. Patriotizam je lijep osjecaj jer pristice iz ljubavi. Nema neprijatelja apriori, ali je spreman da svoje brani ( ne neophodno mecima ).

Nacionalizam s druge strane zivi od Onih koji su 'losi, zli, pokvareni', jer tako Mi postajemo 'dobri, posteni i cisti'. Tako dolazimo do 'potrebe' odvajanja od Njih da bi Mi zablistali u punom sjaju. Iluzorno je pitati zbog cega sada ne blistamo, jer svjetlo je jace od tame. Ali ne treba previse pitati zar ne ?

Ono sto vjerujem smo Ti i JA. Tu nema nacionalizma jer nema mase iza koje bismo se mogli sakriti ( kao sto to perpetualno rade nasi 'predstavnici' ).

Po pitanju statusa Welsa i Skotske Rocky, oni uzivaju u tzv devolution tj prijenosu odredjenih ovlasti od strane centralne Vlade u ove oblasti. Imaju i pojedine legislativne moci, ali Vlada moze ukinuti svaki zakon ako ga procijeni 'neefektivnim'. Nemaju upliva u donosenje odluka koje su bitne za zemlju. U sustini se igraju vlade na svom teritoriju, trose novac na dodatnu administraciju i zadovoljavaju nacionalisticki Ego. Novac za trosenje i dalje naravno dolazi iz Centralne kase i Englezi pocinju preispitivati ove 'prijenose' narocito u trenutnoj ekonomskoj situaciji u kapitalistickom svijetu.

Inace, ovo je autonomija u koju vjerujem i kojoj tezim ( preuzeto sa jednog bloga ):

Koliko smo u stanju sami autonomno donositi odluke i reagirati uvijek u skladu s vlastitim interesima?

Koliko nam se puta događa da znamo da bi bilo dobro da reagiramo na jedan način, a osjećamo nesavladivi unutrašnji poriv da napravimo upravo suprotno? Koliko se nas pita zašto ne možemo u nečemu uživati spontano i veselo kao ljudi oko nas, zašto nas more brige koje njih ne more? A drugi se pitaju upravo suprotno - zašto ne mogu biti čvrsti, nego popuštaju pred kratkotrajnim užicima za koje znaju da će im donijeti samo probleme…

Sposobnost da čovjek spontano bira stanje i reakciju koja je za njega najbolja zove se autonomija. Malo je autonomnih ljudi. Oni žive ovdje i sada, neopterećeni prošlošću, frustracijama ili traumama iz djetinjstva. Autonomni ljudi su spontani, ali ne i impulzivni. Oni se mogu veseliti i biti tužni, mogu se naljutiti, ali se i dobro zabavljati.

Autonomni ljudi imaju stav da su svi ljudi OK. Nikoga ne smatraju amebom ni idolom. To znači da ne osuđuju ljude, već eventualno njihove postupke. Autonomna osoba biti će povrijeđena ili ljuta zbog vašeg postupka, ali neće vas označiti kao neprijatelja, gnjidu ili idiota. Zato kod autonomne osobe uvijek imate novu šansu. Ali to ne znači da će takva osoba dozvoliti da ju iskorištavate, jer će se znati zaštiti od vas.

Autonomni ljudi se ne uvlače u sitne igrice s drugim ljudima, igrice kojima je cilj da netko bude žrtva, da netko nekoga spašava, progoni. Autonomna osoba je tužna ako je nesretno zaljubljena, ali nema namjeru patiti cijeli život. Ona će se truditi oko veze ili braka, ali ne u nedogled. I nikada sebe neće smatrati žrtvom, jer zna da je sreća svih nas u rukama nas samih.

Svi se rađamo autonomni. I svi gubimo tu sposobnost onog trenutka kad počinjemo dobivati zabrane, dozvole, pohvale i pokude od vlastitih roditelja, koji nas oblikuju u nešto što nije u skladu s našom vlastitom prirodom.

I svi možemo ako se potrudimo, ponovno postati autonomni.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 28 Nov 2010, 15:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

АЛЕКСАНДАР je napisao:
Зашто Срби мрзе заставу са љиљанима.. па из истог разлога зашто и већина мрзи и негира Босну.
Пази, јасно је свима да је то грб Котроманића, и да су Котроманићи били православни Срби.. но хеј, шта је ту је.

Нисам ни ја зато да се одричемо НАШЕГ, али треба бити прагматичан и прилагодити се "стању на терену".

Бтв, оде тема у к.. :)

Et vidis, cist primjer gluposti. Zasto bih ja ili bili ko mrzio tu zastavu o kojoj smo vec diskutovali ili jos gore Bosnu.
Zasto bi bilo sta mrzio!? Ja sam rodjen u toj zemlji i ne mogu da je mrzim niti moze neko da me natjera.
Da budem konkretan, u slucaju da sutra RS postane nezavisna sta to mijenja sto se mene tice. Smatram da ce to za mene biti neki vid sigurnosti u ovome buretu baruta a da nece promjeniti moj stav npr. da mrzim svoj rodni grad samo zato sto je u Federaciji. Glupost.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 149 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]