banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 14:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Jul 2009, 08:43 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
mangia je napisao:
za žalbe treba vremena i živaca a ja nemam ni jedno ni drugo...

Žaliti se na fakultetu gdje vam skinu ocjenu jer računate da 1kB ima 1024 Bajta ne bi imalo neke pretjerane koristi...

ok pogledao sam 3 puta da vidim da li je veliko ili malo slovo b i sad mi nije jasno
jbt pa 1kB ima 1024 B, ko koga tu je** ?

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2009, 08:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
BSE je napisao:
mangia je napisao:

Žaliti se na fakultetu gdje vam skinu ocjenu jer računate da 1kB ima 1024 Bajta ne bi imalo neke pretjerane koristi...

ok pogledao sam 3 puta da vidim da li je veliko ili malo slovo b i sad mi nije jasno

asistent sa ETFa koji je meni drzao predavanja iz CISCO je ubjedjen da 1kB ima 1000 Bajta, i on je u pravu...Vjerujem da je o njemu rijec.

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2009, 16:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2005, 15:04
Frenki je napisao:
BSE je napisao:
mangia je napisao:

asistent sa ETFa koji je meni drzao predavanja iz CISCO je ubjedjen da 1kB ima 1000 Bajta, i on je u pravu...Vjerujem da je o njemu rijec.

;) он и јесте у праву, још од почетка осамдесетих година прошлог вијека. Наиме, тада је у тадашњој СФРЈ усвојен Међународни систем мјера за званични систем мјера (SI), а он је декадни мјерни систем и једини изузетак у њему јер мјерење времена.

Друга је ствар што је у информатици у пракси окtални мјерни систем, али таквих изузетака има и другдје (астрофизика и астрономија, нпр.).

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2009, 17:40 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

u informatici su binarni i hexadecimalni sistemi, al` to nema nikakve veze sa cinjenicom da je 1kB=1024 B (razlika je u dekadnom i binarnom sistemu) :)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2009, 11:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Evo citam ovo o Bolonji i samo mi muka bude kad vidim ovo jer ne znam sta da ocekujem sledece godine kad upisem faks. Koliko sam skontao zavrsis 3 godine faksa i nemas diplomu vec dobijes bachelor nesto nize od dipolome ako se ne varam. E sad da naravno treba nastaviti skolovanje jer 3 godine i bachelor je manje od diplome i to naravno nije dobro. Studiras jos 2 godine ako se ne varam i dobijes master, nisi magistar vec master, nize od magistra! E sad da bi bio u rangu sa pravim magistrima ti treba jos da studiras i da ides na doktorat! Ovo sve se svodi na jedno, nikad skolovanju kraja! Meni to ne smeta ali napravili su sranje sa ovim. Eto ovo gore je moje vidjenje Bolonje, ako neko zna vise, a vjerujem da zna nek' me prosvijetli, bitno mi je to.

Vrh

PostPoslato: 19 Jul 2009, 12:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2005, 15:04
BSE je napisao:
u informatici su binarni i hexadecimalni sistemi, al` to nema nikakve veze sa cinjenicom da je 1kB=1024 B (razlika je u dekadnom i binarnom sistemu) :)

То су бројни системи ;)
SI дефинише декадни бројни систем за основу мјерног система. Зато постоје оне звјездице и ситна слова код наглашавања капацитета хард дискова, нпр. ;) Зато је, званично, 1 килобајт = 1000 бајтова.

Зашто ја причам о окталном мјерном систему (2^8)? Због тога што 16, 32 и сад већ 64 нису стандардизовани од стране ISO-a још увијек, највише због тога што још није Unicode дефинисан до краја, а он је саставни дио ових мјерних система.

Наравно, морам се и оградити, јер информатика није моје примарно подручје изучавања (тј. није уопште подручје изучавања ;)), тако да ако негдје гријешим, то је због мојих застарјелих информација. И ако сам неког довео у заблуду тиме, јавно се извињавам ;)

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2009, 07:59 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

zapravo, oznacavanje na HDD-ovima je izazvalo mnogo polemike oko toga da korisnik nikad ne dobije ono sto plati (tj. uvijek dobije manje bas zbog tog racunanja 1k = 1000), pa je usaglaseno da ce se poceti oznacavati sa 1kB = 1000 B, a 1kiB = 1024 B ili jednostavnije kilo kao prefiks u SI sistemu ce ostati vezan za dekadni sistem, dok ce binarni dobiti prefiks kibi

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2009, 11:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
kakave ovo ima veze sa temom. pardoniram. :D

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2010, 17:37 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 27 Nov 2010, 15:22
pklat je napisao:
A sada za neupućene - u republici Srpskoj razlikuju se dvije vrste nostrifikacija stranih visokoškolskih isprava i to:
1. nostrifikacija u svrhu zaposlenja, koju vrši Ministarstvo prosvete i koje košta 300,00 KM i
2. nostrifikacija u svrhu nastavka školovanja, koju vrši Univerzitet (fakulteta na kojem se želi nastaviti kolovanje), i koje košta 700,00 KM za prvi ciklus i 1.000,00 KM za drugi ciklus studija!
Mene zanima da li je neophodna nostrifikacija diploma stečenih u Republici Srpskoj ako želimo da se zaposlimo u Srbiji? Koliko to košta?
Gdje da se raspitam?

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2010, 19:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nostrifikacije diploma iz Srbije u RS vise nisu potrebne, pretpostavljam da je obostrano

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2010, 19:18 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 27 Nov 2010, 15:22
И за запослење?
На теми прочитах да то важи само за наставак студија...

Vrh

PostPoslato: 28 Nov 2010, 07:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

e ipak da, to je samo za nastavak studija.

evo ti link gdje sve detaljno pise, a imas i kontakt telefon

[url]http://www.vladars.net/SR-SP-CYRL/GRADJANI/Pages/DetaljiServisa.aspx?ItemId=5&srcList={66733EEA-3B7E-4E80-9294-42133356F232}[/url]

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]