banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Maj 2025, 15:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Nov 2010, 20:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Banjaluka - „Bolonjcima“, kojih je oko 12.000 u BiH, veoma je teško da nađu posao, a jedan od razloga je nerazumevanje poslodavaca za njihovu diplomu. Reči „bečler“, „master“ ili diplomirani sa 180 ili 240 ECTS bodova nepoznanica su nepoznanica za poslodavce i najčešće prednost daju onima koji su završili fakultet po starom sistemu.

http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srpska/218607/Bolonja-je-nepoznata-rec-za-poslodavce

Ako poslodavci ne znaju šta da očekuju od onoga što ima 180 ili 240 poena onda imamo problem.

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2010, 20:14 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 16 Nov 2010, 22:52
ovi sa 240 bodova imaju cetri ispita vise s tim ovi sa 240 bodova su pametniji i pali su 3000KM jer su upisali i cetvru godinu....heheheheh

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2010, 22:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
saturn je napisao:
ovi sa 240 bodova imaju cetri ispita vise s tim ovi sa 240 bodova su pametniji i pali su 3000KM jer su upisali i cetvru godinu....heheheheh

:roll:

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2010, 00:01 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
filozof sa vrbasa je napisao:
Citiraj:
Banjaluka - „Bolonjcima“, kojih je oko 12.000 u BiH, veoma je teško da nađu posao, a jedan od razloga je nerazumevanje poslodavaca za njihovu diplomu. Reči „bečler“, „master“ ili diplomirani sa 180 ili 240 ECTS bodova nepoznanica su nepoznanica za poslodavce i najčešće prednost daju onima koji su završili fakultet po starom sistemu.

http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srpska/218607/Bolonja-je-nepoznata-rec-za-poslodavce

Ako poslodavci ne znaju šta da očekuju od onoga što ima 180 ili 240 poena onda imamo problem.

problem je sto drzava jos nije odredila titule za Bolonjce, tako da ne bih bas svaljivao krivnju na poslodavce :)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2010, 09:27 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Problem nije ni do Bolonje ni do bodova nego do toga što vrlo mali broj diplomaca zaista i zna nešto raditi. I onda poslodavac treba iz petinih žila da se napregne da bi ga obučio... Pa još ako se pokaže da je dobio "faličan" primjerak koji se ne uči tako lako... E....

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2010, 12:05 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

heh to nije nista novo u odnosu na stare diplomce
sustina je da nam skolstvo i predavaci ne valjaju ni u osnovnom ni u srednjem obrazovanju, pa je sasvim logicno da se polufabrikati ne mogu popraviti u toku visokog obrazovanja

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2010, 14:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Poslodavci nisu tu nista krivi, oni moraju na neki nacin biti obavjesteni od strane fakulteta, da se umjesto diplomaca obrazuju bacelori od 180 i 240 poena. A oni koji su to duzni da urade nisu uradili i za to nema opravdanja.

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2010, 15:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Činjenica je da kod nas sa fakulteta izlaze duduci što se tiče posla i praktične primjene znanja pa bila to Bolonja ili šta već....lično sam se uvjerio u to.

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2010, 15:54 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Poslodavci nisu tu nista krivi, oni moraju na neki nacin biti obavjesteni od strane fakulteta, da se umjesto diplomaca obrazuju bacelori od 180 i 240 poena. A oni koji su to duzni da urade nisu uradili i za to nema opravdanja.

ovdje te moram ispraviti - po Bolonji obrazuju se Bachelori (180 p) i Masteri (300 p), 240-ke ne postoje, one su kreacija ovog drustva koje ne moze da zamisli takvu promjenu

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2010, 16:09 
Početnik
Početnik

BSE je napisao:

ovdje te moram ispraviti - po Bolonji obrazuju se Bachelori (180 p) i Masteri (300 p), 240-ke ne postoje, one su kreacija ovog drustva koje ne moze da zamisli takvu promjenu

240 bodova nose ljudi koji zavrse cetvrtu godinu fakulteta...tako da postoji....
i za ovog gore svaki posao se mora da uci...nezna niko ko dodje i zasjedne na neko mjesto sta i kako dok mu neko ne pokaze ....

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2010, 16:25 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

saturn je napisao:
BSE je napisao:

240 bodova nose ljudi koji zavrse cetvrtu godinu fakulteta...tako da postoji....

i za ovog gore svaki posao se mora da uci...nezna niko ko dodje i zasjedne na neko mjesto sta i kako dok mu neko ne pokaze ....

kao sto rekoh to ne postoji - po Bolonji studijski ciklus za sticanje zvanja Bachelor je 3 godine, za Master dodatne 2
240 je izmisljotina nasih obrazovnih institucija jer se ne mogu prilagoditi Bolonjskom procesu pa tako izmisljaju toplu vodu

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2010, 16:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
УРЕДБА О КОРИШћЕЊУ АКАДЕМСКИХ ТИТУЛА, СТИЦАЊУ НАУЧНИХ, СТРУКОВНИХ И АКАДЕМСКИХ ЗВАЊА
Citiraj:
Члан 5.
(1) Завршетком струковног студија првог циклуса који траје три или четири године, односно чијим завршетком се стиче од 180 до 240 ECTS, лице стиче академску титулу и стручно звање наведено у ставу 4 члана 2 ове уредбе у одређеном научном пољу, одређене научне области. На примјер: струковни правник, струковни инжењер машинства.
(2) У међународном правном промету и у додатку дипломи на енглеском језику за носиоца дипломе завршеног струковног студија првог циклуса од 180 до 240 ECTS користи се звање professional bachelor уз додавање назива занимања, односно научног поља. На примјер: professional bachelor of law, professional bachelor of civil engineerin.
(3) Скраћенице ових звања пишу се иза имена и презимена лица, у складу са правописом.

Члан 6.
(1) Завршетком академског студија другог циклуса којим се стиче 60 или 120 ECTS, односно најмање 300 ECTS заједно са првим циклусом, лице стиче академску титулу и звање мастер уз навођење занимања у одређеном научном пољу односно одређеној научној области. На примјер: мастер биологије, мастер права, мастер машинства.
(2) У међународном правном промету и у додатку дипломи на енглеском језику за носиоца дипломе завршеног академског студија другог циклуса користи се звање master уз додавање назива занимања у одређеном научном пољу односно одређеној научној области. На примјер: master of biology, master of law, master of civil engineering.
(3) Скраћенице ових звања пишу се иза имена и презимена лица, у складу са правописом.

Члан 7.
(1) Завршетком академског студија трећег циклуса којим се стиче 180 ECTS, односно најмање 480 ECTS заједно са првим и другим циклусом, лице стиче академску титулу и научно звање доктор уз навођење научне области и поља или уже научне области. На примјер: доктор природних наука из биологије, доктор природних наука из биофизике, доктор техничких наука из архитектуре, доктор друштвених наука из права, доктор техничких наука из машинства.
(2) У међународном правном промету и у додатку дипломи на енглеском језику за носиоца дипломе завршеног студија трећег циклуса користи се звање doctor уз навођење научне области и поља или уже научне области. На примјер: doctor of natural science in biology, doctor of social science in law, doctor of tehnical science in civil engineering.
(3) Скраћеница научног звања пише се испред имена и презимена лица, у складу са правописом.

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2010, 16:47 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

super, jos samo mi objasni zasto u inostranstvu ne prepoznaju 240 bodova onda (tacnije u zemljama koje isto furaju Bolonjski proces) ?

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2010, 17:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Gledaj, ja sad završavam bachelor... Odnosno 180 bodova. A npr. da bih se prebacila na akademiju u Berlin, trebam 240 bodova..

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2010, 17:23 
Početnik
Početnik

do kupi jos 60 :)

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2010, 17:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Da je samo kod nas to zakomplikovalo situaciju.

http://en.wikipedia.org/wiki/Master%27s ... _in_Europe

Tako Francuzi imaju M1 i M2. M1 bi odgovarao našem 240 ECTS ili dipl. bla 240 ECTS bla bla.

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2010, 18:46 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

zLo_krme je napisao:
Gledaj, ja sad završavam bachelor... Odnosno 180 bodova. A npr. da bih se prebacila na akademiju u Berlin, trebam 240 bodova..

haos :)
tako je moj kolega aplicirao za postdiplomski (zavrsio ovdje 4 godine) i rekli mu da kod njih ne postoji 240, vec samo 180 odnosno 300, tako da su ga "spustili" na 180 kako bi momak mogao da bude primljen

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2010, 19:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Dobro, svuda osim Berlina je 180. Kod nas je 180, a radimo po Bologni :iconbiggrin: Fazon što je u Brlinu prejaka akademija i nastavili su raditi po starom i na master (samo tu 1 godinu) primaju samo ljude koji diplomiraju kod njih. Tako da ću kod njih da završim možda 4 god i onda konkurisati za još jednu godinu...
Što se tiče Bologne, meni je super što mogu da upišem bilo koji master iz bilo čega i bilo gdje. U tome i jeste fazon tog 3+2, možeš imati skoro pa 2 zanimanja :D

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2010, 22:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

saturn je napisao:
dokupi jos 60 :)

:lol:

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2010, 01:33 
Stara kuka