banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Maj 2025, 12:29

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 128 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Maj 2009, 14:55 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Avg 2008, 20:02
ziggy je napisao:
http://www.irbrs.net/NovostiID.aspx?id=359&tip=2&lang=cir&priv=1
Citiraj:
Ниже камате на кредите ИРБРС

Нова Правила о пласману средстава објављена су у Служебном гласнику РС, што значи да су званично ступила на снагу. Нова Правила од данас доносе и најниже каматне стопе у региону.

Распон каматних стопа по кредитним линијама ИРБРС:
Кредитна линија (КЛ) Каматна стопа (%)
КЛ за почетне пословне активности 5,10 - 5,90
КЛ за микробизнис у пољопривреди 5,10 - 5,90
КЛ за пољопривреду 4,30 - 5,10
КЛ за предузетнике и МСП 4,40 - 5,40
Стамбени кредити 3,60 - 5,60
КЛ за јединице локалне самоуправе 5,40 - 5,90

Новим Правилима уводе се бројне погодности за кориснике које, између осталог, имају за циљ побољшање ликвидности предузећа, до лакшег приступа кредиту.

Zna li neko da li ovo vazi i za postojece kredite ili samo nove?

Samo za nove kredite !

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2009, 18:40 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 16 Okt 2007, 19:30
CortoMaltese je napisao:
Samo za nove kredite !

Tnx. Mater im... ehm. :iconbiggrin:

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2009, 14:53 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 16 Nov 2008, 13:11
jeste malo jer nije motivisan za rad (ako je ironicno receno bilo). treba imati x2 al da radi.

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2009, 14:13 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 12 Avg 2009, 13:59
dobar dan svima,zna li neko kakvi su uslovi da se dodje do kredita od dva miliona maraka za poljoprivredu?naravno kada neko ima doo preduzece i zemljiste da se da u zalog kolika mora biti povrsina zemljista i koliko mora biti procjenjeno da vrijedi :fadein: unaprijed hvala za informacije

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2009, 08:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
elixir je napisao:
filozof sa vrbasa je napisao:
Ne žalim za tim, slušam na radiju kako u Njemačkoj u obveznicama postoji 1000 milijardi evra, ali su lošim potezima to postali bezvrjedni papiri koje njemačka Vlada nikome ne može uvaliti.

Ok, ti gledaš svoj lični interes, procijenio si da nije dovoljno dobro ulaganje i kraj priče za tebe.
IRB je kupovinom dijela obveznica pokrenula njihovu trgovinu i dala do znanja da država neće dati da ti papiri propadnu. Osiguravajuće kuće pokupovale su kasnije veći dio obveznica sa tržišta i krug se zatvorio - svi su sretni i zadovoljni: Opština je dobila novac za investicije i pri tome vraća manje novca nego što bi davala za kamate na klasične bankarske kredite. A vlasnici obveznica dva puta godišnje kupe svoj prinos i imaju manji rizik i sigurniju investiciju u odnosu na npr. klasično trgovanje akcijama na berzi, a veći prinos u odnosu na oročenu štednju.

Upravo ,te obveznice sto je drzava izdavala jeste da pokriju ratnu vojnu odstetu. Vidim da je vec pocelo trgovanje na berzi sa njima. Ja imam 2000 koji sada po nominalnoj vrijednosti vrijede 2000km a vidim da se prodaju po 40% od nom. vrijednosti, ne trgujem na berzi pa nisam siguran dali dobro citam, ali za 15 godina ce vrijediti oko 10.000 ako sam dobro izracunao.

Edit:

Sad sam vidio da imaju obveznice sto su izdavale opstine a i obveznice sto je izdavala drzava

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2009, 08:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2001, 01:00
Frenki je napisao:
elixir je napisao:
Ne žalim za tim, slušam na radiju kako u Njemačkoj u obveznicama postoji 1000 milijardi evra, ali su lošim potezima to postali bezvrjedni papiri koje njemačka Vlada nikome ne može uvaliti.

Ok, ti gledaš svoj lični interes, procijenio si da nije dovoljno dobro ulaganje i kraj priče za tebe.
IRB je kupovinom dijela obveznica pokrenula njihovu trgovinu i dala do znanja da država neće dati da ti papiri propadnu. Osiguravajuće kuće pokupovale su kasnije veći dio obveznica sa tržišta i krug se zatvorio - svi su sretni i zadovoljni: Opština je dobila novac za investicije i pri tome vraća manje novca nego što bi davala za kamate na klasične bankarske kredite. A vlasnici obveznica dva puta godišnje kupe svoj prinos i imaju manji rizik i sigurniju investiciju u odnosu na npr. klasično trgovanje akcijama na berzi, a veći prinos u odnosu na oročenu štednju.

Upravo ,te obveznice sto je drzava izdavala jeste da pokriju ratnu vojnu odstetu. Vidim da je vec pocelo trgovanje na berzi sa njima. Ja imam 2000 koji sada po nominalnoj vrijednosti vrijede 2000km a vidim da se prodaju po 40% od nom. vrijednosti, ne trgujem na berzi pa nisam siguran dali dobro citam, ali za 15 godina ce vrijediti oko 10.000 ako sam dobro izracunao.

Edit:

Sad sam vidio da imaju obveznice sto su izdavale opstine a i obveznice sto je izdavala drzava

10 000?? mislim da imas gresku u proracunu :)

Warren Buffett

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 13:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
http://www.cin.ba/Stories/AdHoc/?cid=923,2,1

Има маса тога о пословању ИРБ-а, доста већ познатих ствари (кредит фирми Додиковог сина, кредити Фармленду из Нове Тополе). Мени је било занимљиво ово:

Citiraj:
U prvim redovima onih koji su imali koristi od vladinog programa su kompanije pod kontrolom Vladimira Romanova, litvanskog biznismena ruskog porijekla, vlasnika brojnih kompanija širom svijeta, uključujući i škotski fudbalski klub. Poreski obveznici nisu imali previše koristi od tog ugovora.

Romanov je vlasnik i Balkan Investment Banke koja je jedna od 12 finansijskih institucija preko kojih IRB dodjeljuje kredite. U maju 2009. godine je Romanovu odobren kredit od 5 miliona KM a sredstva su mu uplaćena preko njegove banke.

Прво, нисам знао да је тај Романов, власник Балкан Инвестмент банке, Балкала и Фабрике глинице у Зворнику, заправо Рус а не Украјинац.
А друго, нисам знао да је већински власник кошаркашког клуба Жалгирис и шкотског фудбалског клуба Хартс. Још кад би Хартс избацио загребачки Динамо за пар седмица у квалификацијама за Лигу Eвропе 8) !

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2009, 09:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

lubax je napisao:
Frenki je napisao:
elixir je napisao:

Edit:

10 000?? mislim da imas gresku u proracunu :)

greska, imam 11645 obveznica, sad sam nasao papir, znam da sam nekako izracunao oko 10.000 :)

uglavnom, oticu sutra do brokera jer nisam najbolje skontao kako ide otplata. Ali mislim da ide nesto ovako, ako imam 10.000 obveznica, nominalne vrijednosti od 1km po obveznici, grace period je 5 godina, obveznice su emitovane na 15godina(prvobitno 35 i grace 20....), sa god. kam. stopom 1.5%, znaci da bi svake godine narednih 5 godina, ukljucujuci ovu trebao primati 150km i onda od 2013 narednih 10god. po 1000km glavnice i 150km kamate, znaci 1150km

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2010, 18:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Citiraj:
14.05.2010
Миленко Павловић именован за директора ИРБРС

Надзорни одбор Инвестиционо-развојне банке Републике Српске именовао је данас Миленка Павловића за директора ИРБРС. Надзорни одбор је донио одлуку на основу приједлога Комисије за избор директора која је спровела конкурсну процедуру. На конкурс се пријавило 13 кандидата од којих је њих 11 испуњавало услове конкурса.

Миленко Павловић, рођен је 28.01.1957. године, а Економски факултет завршио је 1984. године, у Београду. Радио је као начелник Одјељења за финансије Административне службе општине Градишка, а у фебруару 2009. године изабран је за замјеника Начелника општине Градишка.

http://www.irbrs.net/NovostiID.aspx?id= ... 2&lang=cir

Каквих све ликова има у политици и банкама, Миленко је још и ОК особа. Везано за њега, мала занимљивост:

Млађарија вјероватно не памти, али ови мало старији памте... Током рата, постојала је неколико рок бендова који су овдје свирали и (чак) снимали. Један од њих је био Први корак из Градишке. Ко је тад био довољно велик да гледа тадашњи СРТ, упратио је њихове спотове "Ивана" или "Буди се, погледај".
Миленко (у естрадним водама познат као Милер) је оснивач, пјевач и гитариста тог бенда.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2010, 19:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Cini se ok. Golic otisao u zatvor a imam osjecaj da nije ni znao sta potpisuje...cuo sam da je prolupao u zatvoru, jbga ipak je on balavac za staru gardu kao sto je onaj vlasnik medicinske elektronike...tako da ce biti da su mu nesto uvalili ali eto...

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2010, 15:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Javljaju kako nema više kredita, izgleda da su potrošili sve pare od telekoma. Sada će da nastupi faza krkljanca.

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2010, 17:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jun 2008, 11:23
Koliko znam da su prestali primati kreditne zahtjeve iz komercijalnih banaka za ovu godinu. Prednost za sad imaju isplate za stimulisanje demobilisanih boraca VRS.
Ponovo ce proraditi sto se tice kredita od februara 2011 ako ne bude nekih nepredvidjenih situacija

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2010, 17:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
fantastikus1 je napisao:
Koliko znam da su prestali primati kreditne zahtjeve iz komercijalnih banaka za ovu godinu. Prednost za sad imaju isplate za stimulisanje demobilisanih boraca VRS.
Ponovo ce proraditi sto se tice kredita od februara 2011 ako ne bude nekih nepredvidjenih situacija

Koliko je to sigurno?
Spoiler:
Koliko je išta sigurno kod nas?

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2010, 17:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Unbeliever je napisao:
fantastikus1 je napisao:

Koliko je to sigurno?
Spoiler:

Hmmm, prilicno sigurno :)
http://www.irbrs.net/NovostiID.aspx?id= ... lat&priv=1

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2010, 18:14 
Javljaju kako nema više kredita, izgleda da su potrošili sve pare od telekoma. Sada će da nastupi faza krkljanca.

krediti su prekinuti jer je do sada stigao poprilican broj zahtjeva kojim se se pokriti onaj iznos koji je planiran da se plasira u ovoj godini, od iduce treba da krene ponovo..

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2010, 20:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
fantastikus1 je napisao:
Unbeliever je napisao:
fantastikus1 je napisao:

Koliko je to sigurno?
Spoiler:

Hmmm, prilicno sigurno :)
http://www.irbrs.net/NovostiID.aspx?id= ... lat&priv=1

ne uklapam se u tu kategoriju.. "jer taad, tad sam bio mlaaad..."

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2010, 13:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ovo je za vjerovali ili ne
Od utorka 16.11. je IRB prestala primati zahtjeve kreditne od komercijalnih banaka, a broj predmeta koji su u proceduri raste iz dana u dan, tako da je danas 22.11. dodato u proceduru jos dva nova kreditna zahtjeva a u periodu od 16.11. pa do danas ukupno je dodato jos 15-ak kreditnih zahtjeva. :roll:
Sto bi se kod nas reklo i po babi i po stricevima a bogami i po tetkama,ujnama,strinama i itd... :D

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2010, 15:21 
fantastikus1 je napisao:
Od utorka 16.11. je IRB prestala primati zahtjeve kreditne od komercijalnih banaka, a broj predmeta koji su u proceduri raste iz dana u dan, tako da je danas 22.11. dodato u proceduru jos dva nova kreditna zahtjeva a u periodu od 16.11. pa do danas ukupno je dodato jos 15-ak kreditnih zahtjeva. :roll:
Sto bi se kod nas reklo i po babi i po stricevima a bogami i po tetkama,ujnama,strinama i itd... :D

banka nece primati i razmatrati i odobravati nove zahtjeve jer je pristiglo do sada poprilicno zahtjeva i dovoljno da se pokrije raspolozivi dio novca predvidjen za ovu godinu

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2010, 15:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

lollipop je napisao:
fantastikus1 je napisao:

banka nece primati i razmatrati i odobravati nove zahtjeve jer je pristiglo do sada poprilicno zahtjeva i dovoljno da se pokrije raspolozivi dio novca predvidjen za ovu godinu

Ali zahtjevi i dalje pristizu
Samo sam na to htio ukazati :D

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2010, 15:35 
pristizu ali ih nece razmatrati za ovu godinu

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 128 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]