banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 08:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 149 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Nov 2010, 05:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Резултати мог истраживања спроведеног у марту ове године, а подржаног и финансираног од стране Фондације Фридрих Еберт, показало је да су Срби, у односу на Хрвате и Бошњаке из Босне и Херцеговине, најмање спремни за помирење.

http://www.frontal.rs/cyrl/?page=17&korisnik=465&vijest=50631

I ja imam oduvijek neki filing da je ovo tačno. S druge strane je i logično, jer ako se poslije WWI nismo naljutili na Bošnjake i Hrvate, poslije WWII samo malo, tokom građanskog rata u BiH stigao je teret istorije i to je to. Ovo je dijametralno suprotno od anketa koje rade Bošnjaci i Hrvati, gdje bi prije pristajali čak i na brak sa Srbima nego između sebe. Sjećam se jedne ankete iz HR, gdje su Hrvatima bliži Srbi nego Slovenci.

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2010, 08:42 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Saradnja da, ali odvojeno bez ikakve zajedničke stvari, zar treba ponovo da preživljavamo 20 vijek, mnogo puta su narodi na ovim prostrima rekli ono što misle, a biješe mnogo krvavo. Sad su mozda pametanjakovici skontali da nezavisnost i nije tako bajna, kako su je zamisljali.

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2010, 13:12 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Zato što se neki događaji ne mogu zaboraviti ni oprostiti. Bratstvo i jedinsto nas je sjebalo više puta jednom se mora reći DOSTA!

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2010, 13:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
zipo je napisao:
Zato što se neki događaji ne mogu zaboraviti ni oprostiti. Bratstvo i jedinsto nas je sjebalo više puta jednom se mora reći DOSTA!

Pa nije bilo bratstva i jedinstva prije Jugoslavije pa se opet dogodio Jasenovac i ostali shitovi. Ili Ausvic u Poljskoj i sl.
Znaci, zavisi od istorijskih okolnosti, a ne od jedinstva ili nejedinstva.
Ovako suprotstavljajuci se cijelom svijetu su puno veci izgledi da se ponove devedesete, nego ako budemo forsirali pomirenje i toleranciju.
Zamisli sad kad bi se crnci u Americi ili Jevreji u Njemackoj stalno suprotstavljali zbog onog sto je bilo u proslosti kuda bi to odvelo.
Neke stvari jednostavno treba iskoristiti na promjenu na bolje a to je pomirenjem, a ne na gore, a to je stalno prkosenje cijelom svijetu i nabijanje na nos stvari koje su bile.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2010, 14:06 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Pomirenje, tolerancija i živor u zajedničkoj državi su forsirani još od vremena kad je na vlasti bio austrougarski ološ Kalaj. Do čega je to sve dovelo? Do krvavih sukoba nakon kojih su nastajele prvo kraljevina SHS, odnosno kraljevina Jugoslavija, potom NDH, kasnije komunistička Jugoslavija i sad ovo što zovemo BiH.
Svaki put je došlo do krvavog sukoba gdje se ginuo nevini narod i ponavljalo se svakih tridesetak godina. Do kada više? Ako prije dvedeset godina nisu htjeli da živimo zajedno u jednoj državi, što sad hoće?

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2010, 16:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Meni je, iskreno receno, tesko povjerovati u ove nebuloze.

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2010, 16:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2010, 11:58
Pa kad se cijela svjetska geopoliticka slika, s kraja 19 vijeka jos, bazirala na nacionalnom ujedinjavanju i formiranju samostalnih drzava zasto se na Balkanu uvijek forsira multinacionalnost i suzivot sa drugim nacijama do dana danasnjeg. Niko ne spori da su medjusobna suradnja i prijateljski odnosi imperativ, ali zasto u zajednickoj drzavi, neko kao da namjerno gura ideju zajednickog zivota u BiH iako je svima jasno da je to neodrzivo na duge staze, samo da bi u buducnosti profitirao od potencijalnih sukoba. Nije potrebno napominjati da je rat najprofitabilnija tvorevina do dana danasnjeg.

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2010, 16:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Nov 2010, 15:32
Puhalo puhao pa prepuhao!

Zašto ti sprovodiš ovako impecilne ankete! Zašto ne sprovedeš anketu, <<Kako to i zašto to da Hrvati i muslimani unazad stotinama godina samo čekaju osvajače da sa njima kolju Srbe>> , a ne da svojim anketama potenciraš ideju kako su Srbi netolerantni jer tobože po tebi ne žele da se pomire sa Hrvatima i muslimanima. Tvoja konstatacije kao i anketa ne da je zlurada, provokativna besmislena i glupa već na najgori mogući način vrijeđa dostojanstvo srpskog naroda! Bilo koji parametar da upotrebiš, tvoja zlurada konstatacija pada u vodu! Dovoljno je samo da pogledaš zvanične TV stanice HRT, BHT i da svatiš koliko si zlurad i pokvaren sa takvom anketom i konstatacijom!

Kao i sav mulj u ovom smutnom i turbulentnom vremenu, na površinu isplivaju i ovakvi kvazi filozofi!

Твртко I Котроманић

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2010, 18:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nisam ja Puhalo, ovo sam prekopirao sa njegovog bloga.

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2010, 21:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2006, 11:47
slazem se sa pollaris..ovo je toliko glupo da nije ni vrijedno komentara

Majka je naš početak i kraj

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2010, 01:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pod pomirenjem se ne podrazumjeva samo to što ne pucamo jedni na druge. Pomirenje podrazumjeva nacionalne odnose prije 1992.

Sjećam se iste takve ankete od prije par godina, koja je bila puna takvih škakljivih pitanja i u kojima su Srbi podbacili.

Teza koju mi zastupamo svako u svoj tor, ne znači pomirenje i ja sam toga svjestan.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2010, 08:15 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 12 Nov 2010, 19:47
jellyfish je napisao:
zipo je napisao:

Pa nije bilo bratstva i jedinstva prije Jugoslavije pa se opet dogodio Jasenovac i ostali shitovi. Ili Ausvic u Poljskoj i sl.
Znaci, zavisi od istorijskih okolnosti, a ne od jedinstva ili nejedinstva.
Ovako suprotstavljajuci se cijelom svijetu su puno veci izgledi da se ponove devedesete, nego ako budemo forsirali pomirenje i toleranciju.
Zamisli sad kad bi se crnci u Americi ili Jevreji u Njemackoj stalno suprotstavljali zbog onog sto je bilo u proslosti kuda bi to odvelo.
Neke stvari jednostavno treba iskoristiti na promjenu na bolje a to je pomirenjem, a ne na gore, a to je stalno prkosenje cijelom svijetu i nabijanje na nos stvari koje su bile.

Evo da se ukljucim u diskusiju kao Srbin iz Srbije. Na ovu temu zeleo bih reci da je bolje, postenije, iskrenije da narodi bivse Yuge zive razdvojeno kao tolerantne komsije, nego u nekakvim zajednicama, svi se kao "vole, grle i obozavaju bratski", a da pritom svak svakom radi o glavi. Sto se tice unutrasnjih odnosa u dejtonskoj BiH, po istom principu, zaista ne vidim nacina da se Srbima forsira i namece koncept unitarne BiH(tzv jedinstvene). To je bio koncept Alije Izetbegovica i 1992, ali to NIJE REALNO. A nije realno, zato sto je Srba u BiH je uvek bilo preko 30% i na popisu 1991 a i danas koliko znam. Dakle kada u jednoj drzavi jedna etnicka populacija ima preko 30% to vise nije neka tamo "manjina" pa se eto moze na silu naterati da zivi u toj drzavi, ako to ne zeli dobrovoljno. Ne mrzim Bosnjake, samo kazem ono sto mislim da nije realno. Pitanje ratnih zlocina, zlocina protiv covecnosti..itd to je vec nesto drugo. Po mom misljenju, Svako ko je u ime svog naroda ili nacionalne ideje pocinio zlocine nad civilima, zenama decom drugih etnickih zajednica, treba da se procesuira i kazni. I da se ne proglasava za nekog tamo "nacionalnog heroja". Jer, boriti se za naciju i nacionalni cilj to je jedno, to nije nelegitimno. Ali pociniti u toj borbi zlocine nad civilima, to je drugo. Samo bih dodao jos nesto...cesto se cuje teza kako je "ex Titova Juga bila protiv srpskog naroda, Tito srbomrzac"..etc Mislim da je takva teza preterana. Jer, ako sagledamo malo sire i nije bas tako. Npr u BiH srpski narod je i do 1992 imao ustavni status konstitutivnog naroda u SR BiH. U Hrvatskoj isti status do 1990. Zatim u samoj Srbiji iako je imala dve autonomne pokrajine(sa sirokim ovlascenjima), te pokraijne su ipak i tada bile u sastavu Srbije( cak i po famoznom ustavu iz 1974). Zatim, Ne zaboravimo da je posebno u Vojvodini posle WWII srpski nacionalni etnos dodatno osnazen, nakon iseljavanja vojvodjanskih Nemaca 1945-1947. Znaci, sire gledano, ne bi se bas moglo reci tako olako da je "Tito radio protiv nas Srba". Bar ja to tako ne dozivljavam, iako nisam za ideju obnove bilo kakve zajednicke drzave posle svega. Tito je bio pragmaticar, covek koji je umeo da vlada tako slozenom drzavnom zajednicom, kakva je bila Yuga. Prema tome, objektivno posmatrano, Tito nije niti mrzeo niti voleo Srbe, Hrvate, Bosnjake, Slovence..itd. On je naprosto zeleo da odrzi sto duze mir u kuci kojom On vlada i upravlja. A da bi to postigao, pragmaticno je popustao ili zatezao, odobravao ili negirao, davao ili zakidao svima, po potrebi. Drugim recima balansirao je po potrebi. Dakle, cisto pragmaticno, nije tu bilo ni mrznje ni ljubavi, samo cisto pragmaticno vladanje. Takodje, mislim da bi trebalo konkretno definisati pojam "pomirenje". Naprosto da bi se uopste moglo govoriti za sta to mi Srbi jesmo ili nismo. Po mom misljenju, ako je rec o pomirenju koje vodi opet u nekakvu zajednicku drzavu, ja sam protiv toga. Ne iz "mrznje" prema drugima narodima, vec naprosto zato sto mislim da su u istoriji dve Jugoslavije(kraljevina i socijalisticka) propale kao neuspeo eksperiment. A kad nesto dva puta propadne i to u krvavom ratu, pa valjda je toliko blizu logike da treci put ne treba ni pokusavati. Ako se radi o pomirenju, na osnovu medjusobnog Iskrenog Priznanja za pocinjene teske zlocine, na medjusobnom: izvinjenu, kajanju, prastanju i oprostu, ja jesam za takvo pomirenje. Ako e radi o pomirenju na izgradnji novih, boljih dobrosusedskih odnosa, na medjusobnom uvazavanju(ali bez jugonostalgicarske patetike), takodje jesam za takvo pomirenje. Dakle, pomirenje na realisticnim, pragmaticnim, interesnim osnovama, a ne na iluzijama i bajkama.

Poslednji put menjao Rocky79 dana 24 Nov 2010, 09:31, izmenjena 3 puta

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2010, 08:36 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Koja je to nebuloza da Srbi nisu za pomirenje? I ko priča da nije bilo bratstva i jedinstva? Mi u BIH smo bili Juga u malom zajedno smo smo se rađali, umirali, radili, veselili, družili više nego i u jednoj republici ako je igdje bilo BiJ bilo je u Bosni. Da nije bilo Slobe, Alije i Njofre ne bi se ni poklali ovdje ali samo je trebalo da se baci koska i udari na nacionalnu liniju i eto ti belaja. Inače u Srbiji po stadionima viču "nož, žica, Srebrenica" i "ubi balije" ja to nisam čuo po RS, inače oni koji najmanje znaju o ratu i stradanju, ili ga čuli i vidjeli iz duboke pozadine najviše laju ko bijesni kerovi!

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2010, 08:59 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 12 Nov 2010, 19:47
nepokoreni je napisao:
Koja je to nebuloza da Srbi nisu za pomirenje? I ko priča da nije bilo bratstva i jedinstva? Mi u BIH smo bili Juga u malom zajedno smo smo se rađali, umirali, radili, veselili, družili više nego i u jednoj republici ako je igdje bilo BiJ bilo je u Bosni. Da nije bilo Slobe, Alije i Njofre ne bi se ni poklali ovdje ali samo je trebalo da se baci koska i udari na nacionalnu liniju i eto ti belaja. Inače u Srbiji po stadionima viču "nož, žica, Srebrenica" i "ubi balije" ja to nisam čuo po RS, inače oni koji najmanje znaju o ratu i stradanju, ili ga čuli i vidjeli iz duboke pozadine najviše laju ko bijesni kerovi!

Po mom misljenju, nije problem u tome sto se Yuga raspala. Bilo je ok, lepo dok je moglo, dok je trajalo. i dok je postojao Jedan covek koji je sve to povezivao i drzao na okupu. Eto komparacije radi, posmatraj visenacionalnu i visereligijsku drzavnu zajednicu kao npr porodicu od vise clanova, ili npr kao brak i bracnu zajednicu. Dok ide ide, kad ne ide vise, onda lepo razlaz. PROBLEM je u NACINU razlaza, a ne u samom razlazu. Da nije bilo ta tri imbecila koje si pomenuo, razlaz bi bio miran, uz sporazume, dogovore. Svako je mogao dobiti svoje i bez rata. Sadrzina dejtonskog sporazuma je mogla da se napravi i 1992, dakle BiH sastavljena od konstitutivnih entiteta(bosnajcakog, srpskog i hrvatskog). Bez rata, Sporazumno. Jer pravnog osnova je bilo za to, a to je bio Ustav SR BiH u kojem je stajalo da je SR BiH i muslimanska i srpska i hrvatska. E a onda je Alija 1991 taj clan ustava izmenio(tj pokusao da izmeni) sto je bio uvod u sukob.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2010, 15:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Citiraj:
Bez rata, Sporazumno. Jer pravnog osnova je bilo za to, a to je bio Ustav SR BiH u kojem je stajalo da je SR BiH i muslimanska i srpska i hrvatska.

Slazem se *i podebljavam milion puta* da su se narodi u BiH trebali sporazumno rastati ukoliko je za to bila vecina. Umjesto toga se u BiH desio najveci pogrom od WWII na teritoriju Evrope. Rezultat je da niko ( sustinski ) nista nije dobio, a gubici su nenadoknadivi.

Najgore od svega je sto nisam sigurna da su iz gresaka iz proslosti izvucene pouke.

Citiraj:
SR BiH i muslimanska i srpska i hrvatska

Muslimani zive od Indonezije do Amerike. U BiH zive Bosnjaci, Srbi, Hrvati, Jevreji, Romi, itd. Ima i Bosanaca koji odbijaju torsku podjelu, a nema ih ni u Ustavu. Toliko o famoznom Daytonu.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2010, 16:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Pa jbg, '92. su ljudi mogli birati hoće li biti Jugosloveni i Bosanci i Hercegovci, ili Srbi, Hrvati i Bošnjaci, izabrali su ovo drugo, zato prvih, logično, i nema u ustavu i džaba im je sada kukati. A Dejton i jeste famozan, i sjajan, i treba da ga slavimo kao i rođendan.

A tema nam lagano ide u politiku...

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2010, 16:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Popokatepetl je napisao:
Pa jbg, '92. su ljudi mogli birati hoće li biti Jugosloveni i Bosanci i Hercegovci, ili Srbi, Hrvati i Bošnjaci, izabrali su ovo drugo, zato prvih, logično, i nema u ustavu i džaba im je sada kukati.

Jugoslavija vec nije postojala u svojim ustanovljenim granicama, sa ostatkom se slazem. Da je bilo vise Bosanaca, a manje S-B-H, tragedija se nikad ne bi desila. No, nije ih bilo dovoljno da promijene ishod nacionalisticke terevenke i uzasa u 1562 nastavka, i tu se vise nista ne moze uciniti.

Citiraj:
A Dejton i jeste famozan, i sjajan, i treba da ga slavimo kao i rođendan.

Dayton je po mom misljenju najperverzniji politicki ugovor i nezapamceni drzavni eksperiment koji se samo u BiH mogao desiti. Pocevsi od potpisnika istog, pa na dalje. Ali iz istog razloga iz koga u BiH nije bilo vise Bosanaca, svi ga moramo trpjeti. Daj Boze pameti... ostalo vec imamo.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2010, 17:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Mnogo prije dejtona i prije rata Radovan Karadžić je predlagao nešto slično samo puno bolje od dejtona, ali muslimani nisu htjeli to prihvatiti, nisu htjeli slušati glas razuma i pozive na mir i desilo se to što se desilo.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2010, 18:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
Ovaj Puhalo počeo da iskače iz svake paštete ... :-?

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2010, 18:41 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Ja sam ovu anketu pročitao na b92 i tamo je stajalo da su protiv pomirenja najviše Bošnjaci i Srbi i da Bošnjaci i Srbi najviše imaju negativno mišljenje jednih o drugima dok i o jednima i o drugima Hrvati imaju bolje mišljenje.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 149 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]