Citiraj:
Petak, 19.11.2010.
Tema: RELIGIJA I GLOBALNO DRUŠTVO
17:30 Religijski fundametalizam – izmedju konzervatizma i modernizma – predavanje Duška Trninića (Banja Luka)
18:00 Diskusija
18:20 Zaborav religije i religija zaborava („Mi verujemo da verujemo ali ne verujemo“) – predavanje Slobodana Sadžakova (Novi Sad)
18:50 Diskusija
Projekcije filmova:
19:30 Irak u fragmentima – dok. film, r. James Longley
21:00 Religulous – dok. film, r. Larry Charles
Bio sam sinoć i prilično sam zbunjen i pomalo razočaran...
Što se tiče predavanja mislim da su prilično nedorečena. Prvi predavač je govorio o problemu fundamentalizma, da je religija OK, ali fundamentalizam nije. Drugi predavač je govorio kako je površnost u ispovijedanju religije loša...
Pa šta je onda dobro!? Biti površan u pogledu Starog Zavjeta, a fundamentalan u pogledu Novog Zavjeta!? Ili neka druga kombinacija? Ko ima autoritet i mandat da kaže da li neko pravilno ispovijeda neku religiju ili ne? Mi možemo reći da nam se više sviđaju umjereni muslimani, nego fundamentalisti, ali ne možemo reći da su jedni bolji vjernici od drugih, jer onda počinjemo diskusiju o tome koja je vjera bolja, što se bezbroj puta pokazalo uzaludnim. Sve religije su jednako dobre, odnosno jednako loše, baš zbog toga što religija nije podložna argumentaciji.
Jednog vjernika niko ne može da razuvjeri bilo kakvim rezonovanjem, logikom i predstavljanjem provjerljivih dokaza.
Očekivao sam da će se više govoriti o problemu religije u globalnom društvu, a desilo se da su 9/11 i karikature Muhameda u Danskoj samo uzgred spomenuti.
Posebno me neprijatno iznenadilo kada je diskusiji poslije drugog predavanja, g. Trninić rekao da moral postoji "i izvan religije"... Moral postoji
jedino izvan religije. Ne mislim da su religiozni ljudi nemoralni, nego oni, kada čitaju vjerske spise, zanemare kada bog naredi izabranom narodu da izvrše genocid nad drugim narodom, da siluju djevice, a sve ostalo pobiju, a ne zanemare kada bog kaže "ljubi bližnjeg svog". Na osnovu čega jedno proglašavaju nemoralnim, a drugo moralnim? Na osnovu vlastitog osjećaja za moral koji je izvan religije.
Prvi dokumentarac se po mom mišljenju ne tiče religije - religija je sporedna u filmu. Film govori o podijeljenom Iraku i "slobodi" koju su donijeli Amerikanci. Ali je film izuzetno dobar.
Religulous sam gledao ranije i upravo me je prikazivanje tog filma navelo da dođem i da očekujem ono što nisam našao na predavanjima.
Jedina svijetla tačka su dokumentarci i što sam vidio da ima mladih ljudi koji razmišljaju i koji se ne ustručavaju da kažu šta misle (pozdrav za onu ljubopitljivu djevojku).
Ipak, drago mi je da se organizuju ovakva predavanja i volio bih da ih u budućnosti bude više, posebno u vidu debata, a ne predavanja.