Leona je napisao:
Halpert je napisao:
Poznata je njegova izjava, kada su ga pitali zašto pristaje na islam, ''da ne uviđa zašto bi se kao crnac klanjao plavookom i plavokosom Isusu''.
A gdje to pise da je Isus bio plavook i plavokos?
A prorok Muhamed je bio cisti crnac ili kako...?
Taj covjek je totalno pogresno shvatio pojam vjere i religije. Lakse bi bilo da je aboniaro casopis pod nazivom
"Casopis za crnce - nema nista plavo ".
Ako mu je to bio razlog, onda ne znam... taj covjek je pun predrasuda. Zanima me samo gdje je to procitao da je Isus bio plavokos i plavook, jer to nigdje ne pise.
Cassius Clay je u ondašnjem gradskom američkom društvu svjedočio i direktnoj i indirektnoj okrutnosti bijelaca kao i njihovim predrasudama, npr. bijela žena znala se vrlo često okoristiti onim klišejem da ju je silovao crnac (što je ponekad znalo biti i istina, ''ljudi su kvarljiva roba'') i na taj način napakostiti cijeloj crnačkoj zajednici, a sve je to itekako nadgledala i Crkva koja je, naravno, više šutjela nego delala. Naravno, pod tim ''Crkva'' ne mislim na ustanove afroameričkih Hrišćana koju su, između ostalih, pohodili Forrest Gump i Benjamin Button

, jer je ona do Martina Luthera Kinga bila takođe okrutno ponižavana.
U prihvatanju muslimanske vjeroispovjesti kod crnaca najviše je pomogao spomenuti aktivist Malcom X koji je Claya i privatno nagovorio na promjenu vjere, a ovaj se na to odlučio kada mu je karijera u povojima već počela blistati.
Talija je napisao:
Leona je napisao:
...
Zanima me samo gdje je to procitao da je Isus bio plavokos i plavook, jer to nigdje ne pise.
Vjerovatno je gledao one vjerske sličice u kome je nadrislikar dao maha mašti. Kao npr. ovo:
http://www.google.ba/imgres?imgurl=http ... 24&bih=590Svaka čast Talija što si na ovo skrenula pažnju, ovakve lijepe i oku ugodne sličice su prikazi Isusa od strane rimokatolika, plavo-zelene oči, plavo-smeđa kosa, visok rast, manekenska građa... Tako Isusa otprilike prikazuju i pravoslavci (u vizantijskom stilu), ali svi ti načini prikazivanja važnih istorijskih ličnosti i to posebno svetinja vrlo su opasni jer vode u idolopoklonstvo. To govorim iz vlastitih iskustava, ja sam skupljao takve slike i osjećao sam opaku grižnju savjesti i pitao sam se o ovome što sad raspravljamo. Šta nam je potrebno da znamo izgled nekoga koga ćemo (nadajmo se uskoro) vidjeti kad je puno bolje i manje stresno čitati njegovu riječ.
Usput, neka ovjekovječenja biblijskih trenutaka od strane legendarnih slikara iz perioda humanizma i renesanse zaista su neukusna za današnje prilike.