banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Jul 2025, 15:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Bog ili Obmana?
PostPoslato: 14 Nov 2010, 21:18 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jul 2008, 15:55
Pozdrav svima.. Nesto sam razmisljao i citao neke stvari o religijama.. Sta ako su Boga kreirali ljudi radi svojih interesa i balansa u svijetu?
Mislim bibilija je toliko puta izmjenjena , a hriscanstvo, hriscanstvo je toliko usvojilo paganski obicaja zbog materijalizma da je to strasno!
Islam, Islam manipulacija ljudi? Raznjeti sam sebe zbog ljubavi prema Bogu??? WTF?! Koriste ljude i islamsku religiju radi ratova od strane manipulatora sa viseg nivoa? A jos istoriska cinjenica krstaski ratovi od strane hriscanstva i islama..Sve religija i crkve, njihovo maslo. Crka je bila strasna u VII vijeku.
To sto je nametnuto ljudima mi se nimalo ne svidja. Ja jednostavno odbijam povjerovati da je ovaj zivot samo neki test nekoga bica u svemiru?
Mislim , mi smo zabava za njega, jel da, sport!? Ljudi nece da prihvate da ce jednostavno umrjeti. Lakse im je vjerovati da ima neko misteriozno bice da ih cuva i da ce zivjeti vjecno u bozijem raju ako su bili ne gresni ili provesti vjecnost u patnji ako su bili gresni? A sta je grijeh u stvari? Zna li neko odgovor? Trudis se da budes pravedan i korektan u zivotu radi sebe i drugih, ne cini li te to dobrim? Radis nesto lose u zivotu sto zivis od toga i ne poduzimas nista u verzi toga, ne cini li te to losim?

Ako postoji to bice Bog. Ignorisati molitve ljudi i ne poduzimati nista kako bih im pomogao, ne cini li to njega losim?

Po mome misljenju BOG je samo kreacija ljudi da bude paravan za realnost. Napisite svoje komentare.. HVALA.

Vrh

Tema posta: Re: Bog ili Obmana?
PostPoslato: 14 Nov 2010, 21:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Sad ce ovi dezurni da ti kazu da ces ti neke stvari shvatiti malo kasnije :D

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2010, 21:32 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Ne znam zbog cega, ali zadnjih dana sam osjecala da ce neko da postavi ovakvu temu uskoro. :oops: Samo sto si ti izostavio jos ono pitanje " Zasto, kad nam se desava dobro to pripisujemo Bogu, a svako zlo pripisujemo ljudima "... nadala sam se i tom... ali mozda Elvis to ubaci uskoro. :D

O ovome je vec par puta diskutovano na forumu. Ti ako mislis da su Boga kreirali ljudi, zasto te onda muci to sto mislis i pitas druge sta drugi misle, kad i sam znas i vidis koliko vjernika ima i na ovom forumu i vjeruju u Boga i osjete Ga , a i pitanje si postavio na Duhovnost i Religija podforumu, pa ne znam kakav odgovor ocekujes i sta zelis postici tim? Zelis li da te neko razuvjeri tvog stava ili zelis da naucis nesto novo ?

Spoiler:
I ne znam sta mi je u zadnje vrijeme, izvrcem rijeci... i ovu temu sam procitala kao " Bog ili ObAma ". :confused2: :D :oops:

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2010, 21:33 
Stara kuka
Stara kuka

Elvis Presley je napisao:
Sad ce ovi dezurni da ti kazu da ces ti neke stvari shvatiti malo kasnije :D

Apsolutno. Vidim, naucio si dosta toga. :D :P

Malo sam kopala po forumu pa sam naisla na jednu zanimljivu temu, koja ce ti mozda dati odgovor viewtopic.php?f=38&t=11670 :)
I jos jedna viewtopic.php?f=38&t=13240

Zao mi je sto nema vise Dzenite na forumu. :(

Poslednji put menjao Leona dana 14 Nov 2010, 21:49, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2010, 21:47 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
Ne znam zbog cega, ali zadnjih dana sam osjecala da ce neko da postavi ovakvu temu uskoro. :oops: Samo sto si ti izostavio jos ono pitanje " Zasto, kad nam se desava dobro to pripisujemo Bogu, a svako zlo pripisujemo ljudima "... nadala sam se i tom... ali mozda Elvis to ubaci uskoro. :D

O ovome je vec par puta diskutovano na forumu. Ti ako mislis da su Boga kreirali ljudi, zasto te onda muci to sto mislis i pitas druge sta drugi misle, kad i sam znas i vidis koliko vjernika ima i na ovom forumu i vjeruju u Boga i osjete Ga , a i pitanje si postavio na Duhovnost i Religija podforumu, pa ne znam kakav odgovor ocekujes i sta zelis postici tim? Zelis li da te neko razuvjeri tvog stava ili zelis da naucis nesto novo ?

Spoiler:
I ne znam sta mi je u zadnje vrijeme, izvrcem rijeci... i ovu temu sam procitala kao " Bog ili ObAma ". :confused2: :D :oops:

Zasto? Zato sto Bog to zeli od nas? Zato sto je to sudjeno? Ili zato sto odgovaramo nasim posljedicama ili jednostavno zato sto je svjet takav kakav je? Objasni mi sta je zlo a sta dobro danas? Mene ne muci nista, vec me zanima misljenje drugih,a zasto, zato sto ja zelim da znam. Kako ja mogu da znam ili vidim koliko vjernika ima? Zar ti smatras nekoga ko ide u crkvu od svoje 5 godine za porodicom da je vjernik? Odgovor ne znam kakav ocekujem, to cu da uskoro vidim kakav cu da dobijem. Sta zelim postici time Hmmm tesko shvatiti? Zelim da vidim misljenja drugih ljudi zato sto me interesuje.... Da me razuvjeri i da naucim? Ne, niposto? Zelim da vidim komentare drugih na osnovu moga posta i misljenja. Ili zbog cega si ti na ovome forumu? Hmm 8)

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2010, 21:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Znači Obama.

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2010, 21:51 
Stara kuka
Stara kuka

Dobro , nemoj da se srdis, nisam te za usi vukla. :D :P

Pa svi smo pisali o tome ovde vise puta. Mene mrzi da se ponavljam. :( ( a vjerujem i druge ). Prolistaj malo stare teme. Eto ja sam ti vec nasla dvije starije teme, pa ih obavezno procitaj (ako te bas toliko interesuje sta drugi misle i kako misle). :)

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2010, 21:57 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Nisam tako cesto na ovome forumu. Pa ne pratim stare postove. A mozes li mi dati link starije ove teme. Kazes da ih ima mnogo?

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2010, 21:58 
Stara kuka
Stara kuka

Citiracu jednu ucesnicu sa jedne od ovih starijih tema ciji sam ti link gore predlozila...

Dzenita je napisao:
Reci cu ti sad svoje iskustvo.
Negdje oko 20-ete god.mojeg zivota,osjecala sam se poprilicno zrelom,malo sam bila i sebicna sto se tih stvari tice,poricala bilo sta u vezi sa Bogom,i drzala se strikto skolskog ucenja.
Ispricacu ti jednu pricu:

Dolazi djecak iz skole i pita svojega oca,kako mu se zvao pradjed,...otac mu rece,mali i dalje pita a kako se zvao otac moga pradjeda,otac mu rece,a mali pita kako se zvao otac oca,moga pradjeda,otac nije znao pa se poljuti i upita:"Sta me to pitas od kud ja znam!"
Mali ce na to:"Ja znam....zvao se majmun"...kaze da su u skoli tako ucili.

Ovim hocu da ti kazem,da mi se skolsko ucenje nije bas poklapalo sa svime ovime sto vidim.
U svetim knjigama je jasno opisan razvoj djeteta u utrobi majke,kako i sta.Pa kad pogledamo kad je mikroskop pronadjen (a kad je ovo zapisano) vidim da je kreator tih knjiga neka uzvisena inteligencija.
Hiljadu i hiljadu dokaza je u nama samima,a kamoli oko nas.Samo se treba osvrnuti.
Pogledaj samo oko.Koja ga kamera moze kopirati?Ono hvata sto ni jedna kamera ne moze.Pogledaj bilo koji organ,ko je to sve izmislio?
Ako smo postali od majmuna,sta je bilo sa onim koji su i dan danas u kavezima?Nisu valjda nasi pradjedovi jos zivi?Nijeli Bog htio bas time nesto da nam daa do znanja?
Pogledaj more i njegove dubine i bica koja zive unutra.Koje je savrsenstvo koje sve u skladu napravi.Ja se divim svim tim bicima.
Hm,pa kad su poceli ronioci da rone?A kad je opisano dno mora u svetim knjigama?
Ili u svetoj knjizi Bog govori da je nevjernik isto kao onaj koji pokusa da leti u visine pa mu nestane daha.
Pa je kasnije naucno dokazano da se na odredjenoj visini vazduh rijedi i da nema kiseonika.
Takodjer je rekao,da ce nam slati dokaze i sami cemo ih nalaziti.
Tako je uistinu i bilo i biva.

Predivno receno. :)

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2010, 22:01 
Stara kuka
Stara kuka

dark_master je napisao:
Nisam tako cesto na ovome forumu. Pa ne pratim stare postove. A mozes li mi dati link starije ove teme. Kazes da ih ima mnogo?

Pogledaj moj drugi post na ovoj temi. Stavila sam vec dva linka. Obavezno procitaj obe teme.
Ako hoces, potrazicu jos koju temu. Prelistaj malo starije teme, mozda naletis na nesto sto te bas interesuje. Ima dosta dobrih starih tema. :)

Svako dobro
Pozdrav

edit: Jos jedna viewtopic.php?f=38&t=20269

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2010, 22:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pošto moj ego izgara od želje da napiše nešto na ovoj temi, evo jedna već ispričana priča...

Jednom prilikom je Isaac Newton (npr. Unbeliever) pozvao svog prijatelja naučnika ateistu (npr. Elvis Presley) na čaj. U sobi gdje su trebali piti čaj je bio kao dekoracija postavljen model/maketa sunčevog sistema.
Prijatelj se oduševio izgledom makete i kad se Isaac vratio sa čajem pitao ga je ko je to napravio. Ovaj mu reče da se samo napravilo, na što se prijatelj nasmijao i rekao da ne zbija šale sa njim. Fizičar mu reče da priđe prozoru i pogleda napolje i ovaj priđe. "Pogledaj ovaj svijet kako je savršen, a sam se napravio, pa kad je tako, zašto se onda i ova mala hrpa drveta i žice nije mogla napraviti sama?"
Gost se osmijehu i ušuti.
Promijeniše temu.
Dan je bio sunčan.

Poenta priče je:

a) Bog postoji
b) Treba piti čaj dok je vruć
c) Ko se zadnji smije najslađe se smije

(?)

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2010, 22:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne slusaj nju!
Come to the dark side, Luke!

(Ionako ti je nick dark master) :D

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2010, 22:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Unbeliever je napisao:
Pošto moj ego izgara od želje da napiše nešto na ovoj temi, evo jedna već ispričana priča...

Jednom prilikom je Isaac Newton (npr. Unbeliever) pozvao svog prijatelja naučnika ateistu (npr. Elvis Presley) na čaj. U sobi gdje su trebali piti čaj je bio kao dekoracija postavljen model/maketa sunčevog sistema.
Prijatelj se oduševio izgledom makete i kad se Isaac vratio sa čajem pitao ga je ko je to napravio. Ovaj mu reče da se samo napravilo, na što se prijatelj nasmijao i rekao da ne zbija šale sa njim. Fizičar mu reče da priđe prozoru i pogleda napolje i ovaj priđe. "Pogledaj ovaj svijet kako je savršen, a sam se napravio, pa kad je tako, zašto se onda i ova mala hrpa drveta i žice nije mogla napraviti sama?"
Gost se osmijehu i ušuti.
Promijeniše temu.
Dan je bio sunčan.

Poenta priče je:

a) Bog postoji
b) Treba piti čaj dok je vruć
c) Ko se zadnji smije najslađe se smije

(?)

A pogotovo ne slusaj njega! :)

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2010, 22:18 
Stara kuka
Stara kuka

Sad cu da citiram Vadera ( sa jedne stare teme) :

Citiraj:
Evo jedna interesantna prica i njeno tumacenje koje sam nasao na nekom drugom forumu

PRICA

Covjek je zivio u sobi s dvije pticice. Pticice su bile u krletci, zasticene od vanjskog svijeta, a covjek ih je hranio, pojio i igrao se s njima. No, covjek nije bio siguran da li i ptice vole njega i bio je tuzan sto zive neslobodne. U svojoj velikoj ljubavi prema njima, odlucio im je dati slobodu i pustiti ih iz krletke. Jedna je ptica, slobodna, odabrala ostati sa covjekom, dok je druga izletjela kroz prozor sobe. Covjek je bio jako sretan zbog ptice koja je odabrala ostati, ali tuzan zbog ptice koja ga je ostavila, no svejedno, bio je sretan zbog svog postupka.
Neizmjerna je bila covjekova sreca kad je druga ptica, koja je okusila vanjski svijet, uletjela u sobu, natrag covjeku.

TUMACENJE

Krletka simbolizira prvobitni raj, a ptice ljudski rod.
Ptice u krletki ne poznaju izbor, vole covjeka jer ih hrani i ne poznaju nista i nikog osim njega. Je li to prava ljubav?
To se pita i covjek. Bog ne zeli robote, zeli da ga svjesno odaberemo.
Ptice ce moci potvrditi svoju ljubav tek kad su pustene.

Jedna ptica ostaje, druga odlazi. Radi se o dva razreda vjernika. Jedni su svoju vjeru "popili s majcinim mlijekom". Oni se ne pitaju, ne sumnjaju i kod njih nema potresa. Nije bitno njihovo obrazovanje, nije bitno to sto im neko argumentirano tvrdi da nisu u pravu. Oni to ne moraju objasnjavati, oni znaju pravi put.
Drugi tip ne moze prihvatiti jednostavno kao istinu. On trazi potvrdu i zeli upoznati svijet.
Kako moze bezrezervno prihvatiti Boga ako ne poznaje alternativu?

Covjek (Bog) voli i jednu i drugu pticu. Sretan je zbog ptice koja je ostala uz njega. Ali puno je sretniji zbog one koja mu se vratila iz kaljuze vlastitih iskustava, kojoj je Bog spas. Ona je dozivjela obracenje, nakon svjesnog napustanja Boga.

Koji je tip vjernika vredniji? Cija je vjera jaca? Zasto se Bog vise veseli ptici koja se vratila?

Kolika je ljubav Boga? Hrist se nije zrtvovao (zrtvovan) zbog prve nego zbog druge ptice. Otkupljeni su svi, i buduci grijesi i promasaji, ako se pokajemo. Ovo je strahovit dokaz Bozje ljubavi prema, simbolicno, drugoj ptici.

Soba je duhovno utociste, a fizicki smo ranjivi svuda. Sloboda postoji samo u duhu.

-------------

Ova prica je identicna prici iz Evandjelja po kojoj mladji sin prospe svoje nasljedstvo pa sa onda vrati ocu.

Ovo je sasvim u skladu sa mojim vjerovanjem o ovome.

Bog je istjetao Adama i Evu iz Raja zato sto je to bilo po Planu.

Adam je potpuno svjestan svih posljedica ubrao sa drveta poznanja dobra i zla. Znao je tacno sta slijedi, znao je da ce ljudi duhovno pasti. Sve to je bio Plan Oca Nebeskog (ovde Elohima) iz ljubavi prema ljudima.
Adam je bio savrsen u svakom pogledu, bio je potpuno vjeran Ocu Nebeskom ali je sve to bio BEZ poznanja dobra i zla. Ubrao je da bi ljudi upoznali razliku izmedju dobra i zla i da bi kroz svu ovu muku ljudske istorije NAUCILI da SVJESNO odbace zlo a odabraju dobro. Takav covjek na kraju koji nauci svjesno odbaciti zlo a odabrati dobro ce biti savrsen i blizu (u duhu) Ocu Nebeskom kao Adam ali ce sve to biti UZ poznanje dobra i zla sto je VECI nivo od Adama koji je sve to bio BEZ poznanja dobra i zla.

Shavatate li? Lako je biti dobar kad ne znas za dobro i zlo, fazon je biti dobar kad mozes uciniti zlo, fazon je ostati dobar kad te negativne sile navlace na svoju stranu. To je mnogo veci nivo. To ovde ucimo.

Nije Adam ono ubrao slucajno, nije bio prevaren. Nije se moglo desiti da Adam ne ubere sa drveta poznanja dobra i zla.

Pun pogodak za ovu temu. Posebno drugi dio. :)

Elvise, cude tamo. :P

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2010, 22:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Zaboravio sam navesti da je svaka sličnost sa stvarnim osobama i nickovima slučajna 8)

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2010, 22:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Unbeliever je napisao:
Zaboravio sam navesti da je svaka sličnost sa stvarnim osobama i nickovima slučajna 8)

Pa naravno, niti sam ja ateista a niti si ti bo'me fizicar :D

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2010, 22:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
Citiracu jednu ucesnicu sa jedne od ovih starijih tema ciji sam ti link gore predlozila...

Dzenita je napisao:
Reci cu ti sad svoje iskustvo.
Negdje oko 20-ete god.mojeg zivota,osjecala sam se poprilicno zrelom,malo sam bila i sebicna sto se tih stvari tice,poricala bilo sta u vezi sa Bogom,i drzala se strikto skolskog ucenja.
Ispricacu ti jednu pricu:

Dolazi djecak iz skole i pita svojega oca,kako mu se zvao pradjed,...otac mu rece,mali i dalje pita a kako se zvao otac moga pradjeda,otac mu rece,a mali pita kako se zvao otac oca,moga pradjeda,otac nije znao pa se poljuti i upita:"Sta me to pitas od kud ja znam!"
Mali ce na to:"Ja znam....zvao se majmun"...kaze da su u skoli tako ucili.

Ovim hocu da ti kazem,da mi se skolsko ucenje nije bas poklapalo sa svime ovime sto vidim.
U svetim knjigama je jasno opisan razvoj djeteta u utrobi majke,kako i sta.Pa kad pogledamo kad je mikroskop pronadjen (a kad je ovo zapisano) vidim da je kreator tih knjiga neka uzvisena inteligencija.
Hiljadu i hiljadu dokaza je u nama samima,a kamoli oko nas.Samo se treba osvrnuti.
Pogledaj samo oko.Koja ga kamera moze kopirati?Ono hvata sto ni jedna kamera ne moze.Pogledaj bilo koji organ,ko je to sve izmislio?
Ako smo postali od majmuna,sta je bilo sa onim koji su i dan danas u kavezima?Nisu valjda nasi pradjedovi jos zivi?Nijeli Bog htio bas time nesto da nam daa do znanja?
Pogledaj more i njegove dubine i bica koja zive unutra.Koje je savrsenstvo koje sve u skladu napravi.Ja se divim svim tim bicima.
Hm,pa kad su poceli ronioci da rone?A kad je opisano dno mora u svetim knjigama?
Ili u svetoj knjizi Bog govori da je nevjernik isto kao onaj koji pokusa da leti u visine pa mu nestane daha.
Pa je kasnije naucno dokazano da se na odredjenoj visini vazduh rijedi i da nema kiseonika.
Takodjer je rekao,da ce nam slati dokaze i sami cemo ih nalaziti.
Tako je uistinu i bilo i biva.

Predivno receno. :)

Pojam majmuna do ljudi je evolucija. Imaju dokazi i kosti pracovjeka.. Majmuna je bilo previse koji nisu svi mogli da se penju na drvo. Pa su razvijali intelekt. To je komplikovan proces fizike i to niko ne moze da zna. Zasto ljudi sve to porede sa necim sto ga zovemo Bog? Pojam evolucija je stran za ovu djevojku cini se. Sto se tice dokaza. Ja jos nisam naisao ni na jedan. Samo na razocarenje i nepravdu.

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2010, 22:30 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ne slusaj nju!
Come to the dark side, Luke!

(Ionako ti je nick dark master) :D

Moj nik je bezveze..Cisto iz video igre (slika avatara)

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2010, 22:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Unbeliever je napisao:

Pa naravno, niti sam ja ateista a niti si ti bo'me fizicar :D

Eto dark master, jel vidiš kako kritika djeluje?! :lol:

Pozdrav Elvisu, borcu za ljudska prava i puteve uma!

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2010, 22:37 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

:D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]