banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 14 Jul 2025, 13:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Moguć crkveni raskol
PostPoslato: 12 Nov 2010, 19:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Artemije osniva svoju crkvu

Penzionisani vladika raško-prizrenski Artemije Radosavljević i grupa bivših monaha manastira Crna reka obavestili su Sinod Srpske pravoslavne crkve da će ukoliko im se ne vrati Raško-prizrenska eparhija, osnovati novu „istinsku Svetosavsku crkvu”.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/216941/Artemije-osniva-svoju-crkvu

Iako ga poštujem, jako sam razočaran ovom njegovom namjerom. Umjesto da se povuče u osamu nekoga manastira i radi na prosvećivanju monaha, on je odlučio da talasa ionako ustalasano more vjernika srpske pravoslavne crkve.

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2010, 20:46 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Pavle je upozoravao na deobu ljudi po učenjima i to je tako počelo i traje i trajaće.
Preko 10 000 verskih pokreta pa šta fali još jedan...a biće ih dok god bude novca.
Isus šalje učenike i kaže da ne nose ništa jer će se Bog brinuti o njima i njihovim potrebama i Ilija preživi sušu ne po svom trudu već po veri koju Bog delom nagradi.

Nađi danas nekog ko propoveda čisto jevanđelje po ljubavi u radosti čistog srca i ne uzima nikakvu platu za to kao ni apostoli što nisu imali plate već se trudiše da narod pomognu darovima od braće a ne da zadrže za sebe. Pavle svojim rukama radi da se prehrani ali i oni sa njim. Prvosveštenik u Izrailju je imao zemlje i radio je svojim rukama za hleb a danas su svi mali bogovi i vladaju narodom umesto da mu služe.

Ukinite novac slugama Božjim da vidite koliko će ih ostati na delu spasenja i onda će se znati kojem gospodaru služe i gde je srce vezano. Da li hodaju pešice u službi ili se možda voze u mračnim autima novi apostoli...
Gospod s tobom.

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2010, 23:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa jeste.

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2010, 23:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
lavić je napisao:
Prvosveštenik u Izrailju je imao zemlje i radio je svojim rukama za hleb a danas su svi mali bogovi i vladaju narodom umesto da mu služe.

Šta danas, predstavnici dvije glavne crkve (katoličke i pravoslavne) su oduvjek ko kraljevi okićeni i u prvim redovima baš kako ih Biblija opisuje

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2010, 14:20 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Sep 2010, 17:27
eugene of savoy je napisao:
lavić je napisao:
Prvosveštenik u Izrailju je imao zemlje i radio je svojim rukama za hleb a danas su svi mali bogovi i vladaju narodom umesto da mu služe.

Šta danas, predstavnici dvije glavne crkve (katoličke i pravoslavne) su oduvjek ko kraljevi okićeni i u prvim redovima baš kako ih Biblija opisuje

E baš je nekako tako,koliko se izvana može vidjeti-više oni podsjećaju na Židovske velike svećenike u Isusovo vrijeme nego na kraljeve .

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2010, 00:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
BEOGRAD - Penzionisani vladika raško-prizrenski Artemije (Radosavljević) raščinjen je u petak veče, trećeg dana redovnog jesenjeg zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora, rečeno je u Srpskoj pravoslavoj crkvi (SPC).

Sabor je odluku o oduzimanju vladičanskog čina vladiki Artemiju doneo pošto je on, sa četrdesetak svojih sledbenika, odbeglih monaha i monahinja, uzurpirao dva manastira - Donji potok i Devine vode na severu Kosova.

Ova saborska odluka doneta je većinom glasova. Artemiju je oduzet čin vladike i on je vraćen u red monaha.

Vladika Artemije je, oglušivši se o sinodske i saborske odluke, služio jutros svetu arhijeresku liturgiju u trpezariji manastirskog konaka Donji potok.

Posle toga, njegovi sledbenici su pokušali da uzurpiraju manastir Banjsku, ali pošto su meštani blokirali put, oni su se uputili prema drugim manastirima na severu Kosova.

Sabor je, istovremeno, podneo krivične prijave protiv Artemija i njegovih sledbenika, zbog nasilja i uzurpacije imovine u vlasništvu SPC.

Artemije je penzionisan na ovogodišnjem majskom zasedanju, zbog finansijskih malverzacija u Eparhiji raško-prizrenskoj, a za njegovo stalno stanište mu je određen manastir Šišatovac u Sremu.

Sabor je juče za novog episkopa raško-prizrenskog izabrao vladiku Teodosija.

http://www.kurir-info.rs/vesti/artemije-rascinjen-60720.php

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2010, 01:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
ИСТИНА ЈЕ САМО ЈЕДНА-ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ
http://www.facebook.com/?ref=home#!/pag ... 3589526605
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=i7EZYeLecd4[/youtube]

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2010, 01:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Na Artemija poslati specijalci!?
http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbij ... specijalci
Kakva sramota!!!

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2010, 08:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja "Hristovih sljedbenika" i govana, šta je ono Hrist rekao o svojim slugama i sljedbenicima, kako ih i po čemu prepoznati?
Izvjesno je da ovi ni jedni ni drugi, a ni treći, četvrti ili peti nisu ti.

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2010, 10:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
filozof sa vrbasa je napisao:
Citiraj:
Artemije osniva svoju crkvu

Penzionisani vladika raško-prizrenski Artemije Radosavljević i grupa bivših monaha manastira Crna reka obavestili su Sinod Srpske pravoslavne crkve da će ukoliko im se ne vrati Raško-prizrenska eparhija, osnovati novu „istinsku Svetosavsku crkvu”.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/216941/Artemije-osniva-svoju-crkvu

Pa postoje ziloti, koji sebe nazivaju Istinskom Srpskom Pravoslavnom Crkvom. Zašto izmišlja toplu vodu, nije mi jasno.. Neka se prosto priključi zilotima, ili neka promijeni naziv... Ovo "Istinska" bode oči i neprimjereno je.

Spoiler:
"Ко пође за онима који уносе раскол, неће наследити Царство Божије" Св. Игнатије Богоносац

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2010, 14:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Citiraj:
Pobuna Jefrema

Vladika Artemije je treći po redu raščinjeni episkop u novijoj istoriji Srpske Crkve. Pre njega bez čina su ostali Dionisije i Damaskin. Od preksinoć glavna tema u zgradi Patrijaršije u Beogradu bio je Artemije. I pre nego što je juče po podne slučaj došao na dnevni red, na osnovu priča vladika bilo je izvesno da će SPC doneti odluku o raščinjenju. Međutim, pred kraj prepodnevnog zasedanja javio se vladika banjalučki Jefrem. Uz Jefrema, poznatog po rigidnosti stavova, javno su stali banatski vladika Nikanor, dabrobosanski Nikolaj, ali i kanadski Georgije, kome je čak otkazala poslušnost jedna parohija u Torontu i trenutno pomaže materijalno vladiku Artemija.
Prema saznanjima “Blica”, ove vladike nisu ni navele argumente u prilog raskolničkog delovanja vladike Artemija, ali su iznova, kao i na prošlom Saboru, iskoristili slučaj Artemija za svoju trgovinu i interes. Ova grupa vladika izgubila je uticaj koji je imala dok je SPC bila bez aktivnog patrijarha, tako da je nezadovoljna svojom trenutnom pozicijom i izgubljenom vlašću u Crkvi.
Kako se juče moglo čuti u Patrijaršiji, ovoj grupi ne odgovara jak patrijarh, a kakvim se do sada pokazao Irinej, jer ne mogu u svojim eparhijama da se ponašaju kao neprikosnovene gazde i zbog toga nastoje da što više destabilizuju prilike u SPC. Artemije im je idealan povod.
Kada je juče otvoren slučaj Artemija na popodnevnom zasedanju prema saznanjima „Blica“ vladike okupljenje oko Jefrema ponašale su se kao da do sada nije doneta nijedna Saborska odluka o Artemiju i kao da i oni sami nisu učestvovali u odluci o njegovom penzionisanju zbog krađe humanitarnog novca i kanonskih prekršaja. Potom je bilo glasanje i ove vladike su tražile da Artemije ide na sud. Onda je patrijarh predložio da Sabor bude - sud. Taj predlog je praktično usvojen i potom je Sabor glasao o raščinjenu. Samo šest vladika je bilo protiv. Kako je glasanje bilo tajno ne može se sa sigurnošću tvrditi ko je kako glasao, ali se pretpostavlja da su protiv bile vladike oko Jefrema.

Vrh

PostPoslato: 21 Nov 2010, 10:42 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2010, 10:38
Kako če se zvati ova nova pravoslavna crkva sa ARTEMIJEM na čelu?
Mozda PRAVA-PRAVOSLAVNA CRKVA ili ARTOPRAVOSLAVNA CRKVA?

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2010, 14:33 
Pripravnik
Pripravnik

Ovo je primjer kako se čovjek teško odriče vlasti,kako teško prihvaća poslušnost,kako svoju osobu stavlja iznad zajednice vjernika-crkve.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2010, 14:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ako uzmemo u obzir ono što piše u Bibliji (što je jedino i relevantno), neka mi neko kaže po čemu su to katolička i pravoslavna crkva hrišćanske?
Uzimajući u obzir ono što piše u Bibliji te dvije, a i ostale mnogobrojne crkve su sušta suprotnost onome što piše i što naučava Biblija, imam osjećaj da ih je lično Sotona ustanovio da bi što lakše ljude odvratio od pravog Boga i biblijske istine.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2010, 16:10 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Maj 2008, 22:25
Počelo je mnogo prije, a mislim da je prvi popustio slavni Miloš Crnjanski.
Danas je mnogo gore i principi su drugačiji?

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2010, 01:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Артемије треба да се бори за своја права у оквиру СПЦ а све ван тога поништава његову личност и његов рад.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2010, 12:44 
Pripravnik
Pripravnik

A protiv koga da se bori?

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2010, 14:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
PONIZNI je napisao:
A protiv koga da se bori?

Не треба он против некога да се бори, већ за себе, своју веру, цркву и свој народ да се бори.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2010, 12:42 
Pripravnik
Pripravnik

Borba pretpostavlja bar dva sudionika.

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2010, 17:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Onda da se "zalaze". Semantika treba da ostane u drugom planu. Osim ako, kao i lavic, neces da sami nalazimo odgovore. Slozio bih se sa ovim sto je rekao Silvio u posljednjem postu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]