banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 22:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: teletex na rs
PostPoslato: 14 Jul 2003, 10:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
e ako niste znali i RTRS je dobio Teletex :) iako nema puno sadrzaja... ..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jul 2003, 20:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2003, 19:33
Teletext na RTRS je po meni sasvim dovoljan iako ce se svakim danom sve vise razvijati.
Ima pregled utakmica uzivo :D ! Sto je meni veoma drago!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jul 2003, 21:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
mozda zbog ovog krenem i placati rtv pretplatu :lol:

:drinking: :drinking: :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jul 2003, 00:00 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jul 2003, 17:30
:drinking: :drinking: :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jul 2003, 09:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
Isti ko na HRT-u.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jul 2003, 11:42 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 22 Maj 2003, 14:19
dobro je sve sto podsjeca na neki napredak, a sto se tice konstatacije da je kao HRT-ov to bi mogli protumaciti i kao kompliment, jer ruku na srce HRT je ipak mnogo jaca televizija od RTRS-a.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Avg 2003, 14:02 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2001, 01:00
Ево да лупим које слово о телетексту...

Прво, за сваку похвалу је то што су одлучили да покрену телетекст!

Међутим, све остало што су урадили у вези са тим није за похвалу.

Да кренем од избора софтвера тј. система - одлучили су се за CEBRA (или CEDRA, не сјећам се тачно), из Данске.

Дати систем НЕ ПОДРЖАВА српску ћирилицу, тј. подржава углавном групу западноевропских језика. У њиховом упутству пише да подржавају хрватску латиницу, међутим, ја сам њихов програм за телетекст скинуо са нета, испробао, и подршка за латиницу није им добро урађена тј. не ради. То уосталом и сами видите на телетексту - уопште нема наших дијакритика.

У вријеме тест фазе телетекста заинтересовао сам се за ту тему, тј. интересовао ме је софтвер и харвер који користе, цијена и слично, и могућности истог у смислу локализације.

Тако сам мало просурфао нетом и дошао сам до закључка да према датим стандардима ћирилица (и латиница) у телетексту ЈЕСТЕ ПОДРЖАНА, међутим, чешћи проблем је софтверу, тј. софтвер се ради углавном на западу и због тога мало софтвера подржава наша писма (наравно подржана су и друга свјетска писма, све је ријешено стандардом и у принципу сваки телевизор то може да "издура").

Даљим сурфањем утврдио да сам да њемачка фирма FAB има софтвер који би РТРС-у у многоме више одговарао од CEBRE, а прије свега, дати софтвер прилагођен је за емитовање телетекста и на СРПСКОМ ЈЕЗИКУ.
Преузео сам њихов програм са нета, испробао, и увјерио се у то.

Штавише, њихов интерфејс и систем рада је много интуитивнији и квалитетнији од данског рјешења, што значи да би РТРС у том случају имала бољи телетекст - у смислу већи квалитет за мање ангажовања, са мање грешака.

Изненађен, послао сам имејл фирми у Њемачкој, да ми потврде то, и за још неке информације.
ИЗНЕНАЂЕЊЕ!
Јавио ми се Шваба на српском језику, човјек се захвалио, послао још неких проспеката и рекао да је њихова понуда преко неке локалне фирме отишла на тендер РТРС-а, али су је ови одбили.

Наравно, паралелно са тим активностима писао сам РТРС-у и молио људе да нам не ставе осакаћену латиницу за телетекст већ нормално писмо. Наравно, као и раније, нико се није удостојио да одговори и наставили су по старом.

Е сада, шта сам ја из овога закључио?
Прво, претпоставио сам да је у овом послу дошло до неке мућке, тј. да је неко из неке фирме имао неког рођака итд. у РТРС-у и да је по тој линији прошао посао... тако се иначе код нас ради.

Даље, закључио сам да су одговорни за увођење телетекста - а претпостављам да тај посао није радио само један човјек - комплет некултурни, сељаци, дебили и стока, јер су одлучили да уведу осакаћена слова и неквалитетан систем и поред тога што не постоје препреке да се ћирилица користи на телетексту (па и латиница, да се дијелом задовоље права и других малобројних али гласнијих).

Аналогије ради, када би се нека њемачка телевизија одлучила да уведе телетекст без umlaut-а и сл. мислим да би дата фирма пропала за Х дана, гдје је Х једноцифрен број, а њихов директор и друге одговорне личности попели би се не неку зграду, скочили и извршили часно самоубиство. Код нас не само да је проблем у дијакритицима, него су комплет писмо промашили. То би исто било као када би сутра дошла нека руска телевизија и ставила телетекст "Pazzalstya xy blabla".. транслитерација руског на латиници је катастрофа.

Значи, ова епизода је једна жалосна ствар. Телевизија, медиј који сноси велико бреме одговорности и у смислу културе и образовања, одлучио је да уводи неке новине у српском језику, да мијења писмо и смањује број графема.

Још ћу да напоменем да FAB-ов софтвер користе најпознатији медији у Европи, значи користе их и ХРТ, ТВ Словенија, БКТВ и остали.

Кад смо код ХРТ-а, плагијаторство је једна од најгорих ствари, а управо су то урадили људи са РТРС-а када су телетекст направили по угледу оног са ХРТ-а. Ја лично разумијем да људи који то раде директно нису баш најбоље мотивисани, да им је мала плата итд, али за ово одговорност сносе руководиоци, уосталом као и за читав јадни и биједни (мање-више) програм који та телевизија производи.

Ето то је био мој краћи коментар на телетекст.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Avg 2003, 11:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
ma kraci kako da ne :))

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Avg 2003, 11:49 
Pripravnik
Pripravnik

Da, zaboravih jos da dodam.. kada mijenjate kanale (zavisi od televizora..) pri prebacivanju na RTRS se pojavljuje traka "---RTRS Teletext---". Ta traka u stvari sluzi za prikaz naziva kanala (na HRT pise "Hrvatska radio televizija"), a nasi genijalci sa RTRS-a su eto tako neku trivijalnu stvar zeznuli... i to tako stoji mjesecima.

Doduse, mozda je to zbog ogranicenih mogucnosti sistema koji koriste :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Avg 2003, 12:02 
Pripravnik
Pripravnik

teletekst na RTRS- u je uradila privatna firma koja je van sistema i ona isti odrzava tako da greske nisu do ljudi u RTRS-u.
ali vidim po opsirnom pismu i mnostvu tehnickih detalja da si upoznat sa temom i smatram da je u slucaju takvih propusta trebalo reagovati rukovodstvo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Avg 2003, 13:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Nemam sta reci nego - Svaka cast bojmen ...!! Detaljno i .
;)

Nisam vidio TeleText RS pa ne mogu da dam komentar na isti ali vjerujem u sve gore
napisano, a mislim da je u tenderu odlucivalo to 'sta ce manje da kosta, a vishe da udje u privatne dzepove' ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Avg 2003, 15:56 
Pripravnik
Pripravnik

E ako im privatna firma to odrzava onda mogu da zamislim koliko su im troskovi... pa jeftinije je zaposliti covjeka, platiti mu obuku i davati mjesecnu platu (ili angazovati vec nekog postojeceg)..

Nebitno... nego... znam ja biti jos detaljniji :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Avg 2003, 13:14 
Pripravnik
Pripravnik

bravo bojmen samo tako nastavi. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Avg 2003, 22:30 
Могуће да је и од телетекста неки србо узео паре, ја не дозволјавам да се због таквих генерализује српски род као лош,
Град је жива лоповска јазбина у комплету и ја више немама никому ништа речи, нити тражите добра јер ви волите зло, па не тражите добра,
И ја сам некоћ био против чирилице, заосталости ради и срама, ...али газити по себи, лизати заднјице другима какоји чоек је то?
Поносан сам српством својим , и ви не знате каквих пјесама ми имамо
http://www.rastko.org.yu/knjizevnost/us ... c473119796
http://www.rastko.org.yu/knjizevnost/us ... c494261445
чирилица није савремена, нити треба бити, савременост је сотонска, у историји је коријен који у добру будућност води, и измицанју замки,

гле данци бољши од шваба?пак словенци?
Мој брате добар и паметан човјек у овом граду нема шта од вуковам ја више не знам нити могу шта, нити ми је да народ неке руши, јер исти долазе на столицу,
Као да је вјековима овако,
Очекивати паметног интелектуалца у Баља Луци, па то оволики Скоројевићи не би дозволили,

Што се тиче Тв ја га још мало и уопште не гледам, сам сеџ и перверзије по нјему одакле резултира сваки нерад и зло, и недобро,
ТО ЈЕ ОДРАЗ НАШЕ НЕКУЛТУРЕ
Нашег рушеља нас самих
Ми цијенимо туђе а своје газимо
А часнији смо историјом и богатији од многих,
Само што омладина опогаљена рођељем од конзерве кока коле , цртаних, хименова, то не распознаје и хоће бити део злог цивилизованог свијета, унјесто да види свој коријен који је прелијеп а свима вечином сраман и поган,

И емисије су копије хрт-а, и не одобравам да је то због малих олата, прави човјек за слободу и дом и брачу даје и живот а камоли да свакодневно тражи добро роду свом

Ја се противим претплати још од Кличковича Гнојка
Има у телетексту и политике (лоше наравно)

Сад да тије видијети, побре,
Витезове младе Црногорце,
Како муте и разгоне Турке,
Како вуци у планину овце!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Avg 2003, 14:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Citiraj:
чирилица није савремена, нити треба бити, савременост је сотонска

А ко то одређује шта је сотонско и савремено а шта не, и јел' то твоје мишљење да је ћирилица заостала или си то однекуд покупио? :lol:
Ако мислиш и ако си мислио да је ћирилица заостала зашто је онда користиш?
Е да још нешто: не користиш је правилно: Ћирилица за разлику од латинице има слова љ и њ тако да не мораш користити нј и лј , такође српски језик такође има веома лијепо слово ћ које се у том српском језику обилато користи...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Avg 2003, 20:14 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 24 Jan 2003, 19:16
Ја чу прво речи да се срби стиде самих себе и своје културе и додворавају се јачима, западу, америци, нарочито дјеца,...мислим а и сам сам зазирао од чирилице као нечег заосталог, несавременог и слично, све до скора, међутим ја сам упознао коријење своје и поносим се чирилицо, ни за које паре не бих напуштао огњиште и ишао на запад, а нарочито студирати у неким велебним као што одавде иду у Београд, запад и слично, ...јер овдје је заостало,...мислим да ми срби имамо страшну културу и коријен али кому је до тога , малобројнима,...
Мислим да човјек треба да зна шта је добро и лоше, сотонско и божије
...мислим да чирилица није заостала за мене она је савремена али питај остали свијет од срба на даље,...ето ми се латиним адодворавамо, а њима чирилица је одвратна

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2003, 14:44 
Pripravnik
Pripravnik

ja cirilicu koristim u svakodnevnoj upotrebi.
sto se ice samog pisam sigurno je da su postojeca rjesenja mnogo savremenija nego kod latinice. jedan glas jedno slovo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Avg 2003, 14:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Добро Селоначелниче све је то уреду што ти кажеш ал брате боље да ниси почињо писати ћирилицу кад не знаш писати.... прво мораш научити сва слова неког писма да би га могао правилно употребљавати...
Јеси ли икад чуо бар у обичном разговору, рецимо људи на улици за слово по имену Ћ то јест мало ћ ???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2003, 10:55 
Pripravnik
Pripravnik

da ne govorimo o pravopisu imat li nest reci o samom teletekstu

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]