Stvar je pocela jos neke davne '97-'98 kad sam odbio da se priblizim drustvu prijatelja koji su pili pivo, a da stvar bude gora u tom drustvu su bili i bliski rođaci, pa je poslije bilo "pretpostavki" da cu zavrsiti među extremistima (jer tada talibani ili neki bin-ladenovci) nisu bili aktuelni niti se znalo za njih.
Samo jedan gest s kojim zelite pokazati drustvu i rođacima da bar malo zelite da se posvetite vjeri i to pokazete okolini moze zavrsiti dosta loše, iako jos od djetinjstva nisam pokazivao interesovanje prema picima, kasnim izlascima, tulumarenjima i nekakvim festama...al eto.
Kad se sjetim kasnijih događaja koji su proizilazili iz te situacije "nepozdravljanja zbog pripitog drustva" padne mi mrak...ali zivjelo se.
Uglavnom u potpunosti zaobilazim sva moguca i nemoguca mjesta na kojima se moze kupiti ili dobiti piva...to podrazumjeva i mnostvo rodbinskih festa i ruckova i slavlja po raznom osnovu ukljucujuci i svadbe...jednostavno ako saznam da ce tu biti alkohola ili cak naslutim da bi moglo biti, na takvim mjestima se ne pojavljujem.
Nekad razmisljam da nije u pitanju moje (po njima) "previse odavanje" vjeri nego njihov premalo.
Dosta stvari recenih na ovom forumu nikad ne govorim na javi...ne zbog toga sto ne zelim ili me neko sprjecava u tome nego narod iako je iste vjere ne zeli da diskutira o tome, nije u pitanju slusanje, niti povinovanje onom sto ja kazem, nego jednostavno se te teme izbjegavaju cak iako smo iste vjere...pa vecinu vremena provodim suteci ili pricajuci o poslu, vjestima, politici, ekonomiji, građevini i inim stvarima.
Sto se tice sekularne drzave, ne smatram je kao nekim dobrom koje treba da potraje, jer istorija govori o tome da je bilo idealnijih drzavnih sistema i uređenja i znam da trebam teziti tome, institucionalno.
Svi mi vjernici imamo kutak a ovaj podforum je dio njega...ma kakav bio..."monitor sve trpi, a i ova tastatura".