banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Maj 2025, 17:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1090 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 55  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Okt 2010, 10:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2010, 15:03
Meni je tesko pojmiti da je nekom "zapad, da ili ne" uopste PITANJE.

Ma ne - sta ce nama (mislim na balkance generalno) zapad - vidite kako je nama dobro, i koliko smo napredni otkada smo prepusteni sami sebi i izolovani...nikada nikom dlaka na glavi nije pala, intelektualni i ekonomski procvat na sve strane, kultura na takvom nivou da sluzimo kao case study britanskim plemickim redovima, zivotni standard takav da Svicarci u poredjenju sa nama izgledaju kao Mongoli... :lol:

O cemu mi pricamo ovdje? :confused2:

Mislim da su Srbi, Hrvati, Muslimani, i svi ostali na ovim prostorima DOKAZALI kakve sposobnosti bastine - velike kapacitete u divljastvu, nepotizmu, nacionalnoj mrznji, i destrukciji...sve ove usrane zemlje se trebaju sto prije integirarti u EU - ako nista drugo radi priliva PERCEPCIJE i NOVITETA, koji su svima itekako potrebni...nama je (vecinom) vjersko opredjeljenje i dalje jedina i iskljuciva zivotna vrijednost po kojoj se covjek mjeri. Vi koji dajete argumente za "ne" - u sustini serete o nekim 'negativnostima' zapada o kojima ste negdje procitali, umjesto da pogledate malo sredinu u kojoj zivite pa ce vam se sve samo kazati...

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2010, 10:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Vader je napisao:
Japanese_rose je napisao:
koja ukljucuje i ekonomsko izrabljivanje vlastitog stanovnistva ogromnim kamatama banaka na kredit

Koje su kolike?

Zavisi od toga u odnosu na sta ih posmatras. Izolovane ne znace nista, ali ako ih pogledas u odnosu na prosjecne plate i cijene nekretnina, dobijas drugu ( realniju ) sliku stvari. Kreditne kartice su jedan od elegantnijih nacina za uvaljivanje 'malog Djokice' u dugove i probleme. Samo sto to ( iz razloga koje sam vec elaborirala ) ne znaci da smo "Mi" i u cemu bolji od Zapada. Ovo kazem posto pretpostavljam da se iza ovog tvog pitanja krije neka kritika Zapada. :cry:

Daj obori mi neki drugi od argumenata koje sam pomenula. Na kraju krajeva na Zapadu mozes zivjeti normalno i samostalno bez ijednog kredita.

Citiraj:
Muslimani

Samo mala opaska - muslimani zive i u Egiptu i Saudijskoj Arabiji. U Bosni zive Bosnjaci ( i Bosanci ) koji su muslimani. Bosnjaci u potpunosti, a od onih koji su deklarisu Bosancima, vecina su muslimani ( po mojoj slobodnoj procjeni ).

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2010, 11:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
NFL fanatik je napisao:
Meni je tesko pojmiti da je nekom "zapad, da ili ne" uopste PITANJE.

Ma ne - sta ce nama (mislim na balkance generalno) zapad - vidite kako je nama dobro, i koliko smo napredni otkada smo prepusteni sami sebi i izolovani...nikada nikom dlaka na glavi nije pala, intelektualni i ekonomski procvat na sve strane, kultura na takvom nivou da sluzimo kao case study britanskim plemickim redovima, zivotni standard takav da Svicarci u poredjenju sa nama izgledaju kao Mongoli... :lol:

O cemu mi pricamo ovdje? :confused2:

Mislim da su Srbi, Hrvati, Muslimani, i svi ostali na ovim prostorima DOKAZALI kakve sposobnosti bastine - velike kapacitete u divljastvu, nepotizmu, nacionalnoj mrznji, i destrukciji...sve ove usrane zemlje se trebaju sto prije integirarti u EU - ako nista drugo radi priliva PERCEPCIJE i NOVITETA, koji su svima itekako potrebni...nama je (vecinom) vjersko opredjeljenje i dalje jedina i iskljuciva zivotna vrijednost po kojoj se covjek mjeri. Vi koji dajete argumente za "ne" - u sustini serete o nekim 'negativnostima' zapada o kojima ste negdje procitali, umjesto da pogledate malo sredinu u kojoj zivite pa ce vam se sve samo kazati...

Ma nema tu pitanja, svi su za zapad, jer je i najnenormalnijem jasno da na kugli zemaljskoj ne postoji bolji sistem nego taj o kom se naglaba. Stoji da nije ni on perfektan, pogotovo u zadnje vrijeme, ali da ima alternativu - nema, i to je to. Po meni, zapad nama treba iskljucivo i na prvom mjestu da nas spasi od nas samih, pa tek onda zbog ekonomije, prava i sl.

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2010, 11:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Ovo je jos smesno, videcete za 5-10 godina (pre bih rekao 5), kako ce biti snazna desnica u evropi, a u nekim zemljama ce znacajan uticaj imati ekstremna desnica

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2010, 11:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hertzog je napisao:
Ovo je jos smesno, videcete za 5-10 godina (pre bih rekao 5), kako ce biti snazna desnica u evropi, a u nekim zemljama ce znacajan uticaj imati ekstremna desnica

Nije iskljuceno ako ekonomije nastave ovako kao u zadnje vrijeme, ali cisto sumnjam jer sto rekose jedni :"Narod zna" :lol: , tako znaju i zapadnjaci da s ekstremima na vlasti nema selameta, nit ga je kad bilo, vec sam uvjeren da ce se globalno politika ovih iz centra ili s lijeva sekundicu pomjeriti ka desno... Uzece u obzir njihove stavove, te skontati rjesenja za probleme koji dovode do prelijevanja glasova na desno, te umanjiti potrebu za ekstremnom desnicom i njihovim nazor rjesenjima, koja remete sav sistem na kom drustvo pociva.
Bas mi je bezze osjecaj da pojedinci imaju zelju za "sto gore - to bolje", jer je glupo misliti da ce za nas biti ikakvog dobra ako se Evropa (ciji smo dio i komsiluk) usere :wink:

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2010, 12:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ono što mene ljuti i što mnogi na ovoj temi nisu shvatili je to što kritika ovoga i onoga na zapadu ne znači da mislimo da smo mi bolji od zapada, da je ovde bolje nego na zapadu, da ne želimo neke stvari koje su dobre na zapadu, da se želimo izolovati i slično. A mnogi su na ovoj temi napravili tu grešku. Potpuno su promašili temu. Ljuti me glupi i krajnje neosnovani stav "zapad nema alternativu", "zapad ili izolacija" i slično. Polazi se od krajnje pogrešne pretpostavke da je zapad jedini sinonim za nešto dobro, jedini način da ovde bude dobro. Oni koji to misle su djeca kojoj su prodali bajku da će se ulaskom u EU odjednom kao čarobnim štapićem životi nas svih ovde odjednom srediti, da će nam neko preko noći otkloniti sve probleme koje imamo, da će poteći med i mlijeko, da neće biti korupcije, da će svi biti zaposleni, pa će i ptice odjednom ljepše pjevati, potoci će ljepše žuboriti, jesen će imati još ljepše boje... I ništa nam drugo to ne može omogućiti nego zapad i EU :roll:

Nikad nije dovedeno u pitanje to da je ovde sada dosta loše i da ima mnogo, mnogo toga na čemu treba raditi, a u ponečemu se ugledati i na zapad (pa to još doraditi i usavršiti). Ali je neopisivo velika greška misliti da je "zapad" (sa svim onim što to značilo) jedini način da se to ostvari. Strašno je i žalosno što ima mnogo ljudi koji to misle, koji ne vide ništa osim tog zapada i koji misle da će im sve biti savšeno ako bi "zapad" ovde "došao" u obliku EU ili kako god. Isto je i sa onima koji iz ovih i onih nacionalističkih pobuda mrze zapad pa misle da nam je spas u okretanju Rusiji. I to je promašaj.

Ono što je potrebno, i što nikad nije bilo dovođeno u pitanje, je da se ovde mora raditi sve ono što je dobro za čovjeka. Da dobrobit svakog čovjek (i samim tim cijelog društva) bude središte svih nastojanja, planova, reformi, stremljenja. To se može i mora raditi nevezano za ono šta zapad od nas želi, šta EU želi, šta USA želi, šta Rusija želi. Ima li veće žalosti od toga što naši političari žele da sprovode neke kao reforme koje su relativno dobre za nas ali da to, kako kažu i kako se vidi, rade zato što im je to EU rekla a ne zato što su sami vidjeli da bi to bilo dobro za čovjeka pa da to rade iz tih osnovnih ljudskih humanih pobuda? :cry: Ono što i jeste dobro će se raditi jer im je neko sa strane to rekao a ne zato što su sami vidjeli da bi to bilo dobro pa to zato i uradili. :cry:.

Ono što je potrebno je da se ovde radi i gradi sve što je dobro, i da se to radi bez zapada (ili istoka), bez toga što nam je to zapad rekao, već zato što je to dobro i zato što ono što je dobro treba raditi, jer se to podrazumijeva samo po sebi (bar onda kad normalni ljudi vode državu i kad normalni građani žive u državi, sad nam manjka i jedno i drugo). Ništa što se radi ne smije biti zasnovano na finansijskim interesima već samo na interesima da se radi ono što je dobro za sve, da svi žive normalne, zdrave, ispunjene živote, a što se tiče finansija njih treba ganjati samo onoliko koliko je neophodno da bi se gradilo društvo u kojem će svima biti dobro.

Sramotno je da dobro (i to samima sebi!) možemo raditi samo ako nam to drugi kažu. Ali je i sramotno misliti da ono što je dobro ne možemo raditi sami, bez zapada. Možda to ne možemo sa vlasti koju imamo ovih 15 godina, ali mogli bismo sa pravim ljudima. A poena i jeste u ljudima, kako onima koji vode državu tako i sa svakim od nas koji čini državu (da smo mi narod bolji vjerujem da bismo imali i bolju vlast!). EU nam neće dati dobre političare niti će nas same svakog pojedinačno kao čarobnim štapićem učiniti dobrim, humanim, bez nacionalizma, bez vjerske netolerancije. A bez ovoga nam neće biti dobro sve i da smo u EU. Strašno je što mnogi to ne razumiju i misle da će se sve srediti kad uđemo u EU. Ljudima koji nemaju dobro u sebi se to dobro ne može utjerati tako što će se donijeti par propisa pa će se ući u EU i svima će odjednom kao biti super. Osnovni temelj prave, stvarne i trajne kvalitete društva je kvaliteta svakog čovjeka u društvu. To, a ne propisi i slično. Propisi bi trebali biti samo ispomoć a i to samo po mogućnosti privremeno. Dobar čovjek će raditi dobro, neće krasti od države ili drugoga, neće biti nasilan, neće muljati i slično jer to ima u sebi, a ne zato što za to postoji propis. Čim su potrebni brojni propisi to je pokazatelj da je stanje u društvu loše. A ni zapadu ti propisi ne pomažu uvijek (svježiji primjer).

A da ne kažem da EU nije vrhunac i da ne može biti bolje nego što je EU. Može puno puno bolje. Ali kao što su kod njih neke stvari dovedene u red i bolje su nego kod nas tako se mnoge stvari mogu još mnogo više dovesti u red. EU nije plafon. Daleko je od toga.

Što se tiče floskule "zapad ili izolacija"...kakva bre izolacija? Kako osim "zapada" nema ništa drugo osim "izolacije"? O čemu vi? Da li je mrsko-komunistička, ne-EU i ne-demokratska SFRJ bila izolovana od zapada, ili od bilo koga kad smo kod toga? Da li je imala malen ugled u svijetu? Naprotiv. Ona i Tito su imali ogroman ugled širom svijeta. Da li je toj državi nešto falilo zato što nije u EU, što je komunistička, što nije demokratska? Kako li samo brzo zaboravljamo istoriju, i to svoju istoriju :cry:. Ta država nije bila savršena, ali je malo onih koji će reći da je išta poslije nje na ovim prostorima bolje nego što je bilo tada. Nama treba tako nešto, ali još bolje sređeno i uređeno nego što je bilo tada. Sve to možemo (i moramo) postići bez zapada (ili istoka). Ono što bismo mogli ovde napraviti, uz dobro vođstvo i dobre ljude u društvu, je neuporedivo bolje od onoga što zapad ili bilo ko nudi. Tome trebamo težiti.

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2010, 14:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

ERROR je napisao:
zapad nama treba iskljucivo i na prvom mjestu da nas spasi od nas samih

Ovako bi nas spasio:

"Kao da bi ko bježao od lava pa bi ga sreo medvjed; ili kao da bi ko došao u kuću i naslonio se rukom na zid, pa bi ga zmija ujela." (prorok Amos 5,19)

Povodom uzdanja u tamo neke (trenutno!) "jake i uređene" narode ima i ovo:

"Gle, uzdaš se u štap od trske slomljene, u Misir (u našem slučaju EU i zapad), na koji ako se ko nasloni (osloni), ući će mu u ruku i probošće je; takav je Faraon car Misirski svima koji se uzdaju u nj." (prorok Isaija 36,6)... Teško sinovima odmetnicima, govori Bog, koji sastavljaju namjere koje nisu od mene, zaklanjaju se za zaklon koji nije od moga duha, da domeću grijeh na grijeh; koji silaze u Misir (EU) ne pitajući šta ću Ja reći, da se ukrijepe silom Faraonovom i da se zaklone pod sjenom Misirskim. Jer će vam sila Faraonova biti na sramotu, i zaklon pod sjenom Misirskim na porugu. (prorok Isaija 30,1-3)

A vrlo je vrlo u kontekstu ovoga zanimljiv Jeremija 42,10-19 (link).

Taj zapad i zakuhava sukobe da bi se okoristio njima, ne treba navoditi kako to ide kad znamo (Irak, Afganistan, SFRJ...) da bi nas kasnije kao nešto gradili (od strane svojih firmi i uz kamate, naravno), da bi nam ugušili privredu, zahtijevali da sprovedemo privatizaciju pa im prodamo sve što se prodati može, da bi nam nametnuli zakone da njihovu robu ne carinimo kako treba pa da nam jeftino uvale svoje proizvode i time ubiju još ono malo domaće proizvodnje što je preostalo nakon čega će naravno povećati cijenu svojih proizvoda koje im se privremeno čak isplati na svoju štetu prodavati jeftinije, da nas stimulišu da uvozimo a ne proizvodimo, da nam uvale svoje banke koje nas deru mnogo većim kamatama nego što je slučaj na zapadu, da nam nametnu brojne besmislene zakone u poljoprivrednom sektoru po kojima ne možemo sebi sami peći rakiju, praviti ajvar i slično jer pobogu moraju korporacije od nečeg da zarade i da nas deru (toliko o ljudskim pravima i slobodama), kredite nam uslovljavaju prodajom nacionalnih kompanija kao što je Telekom što će se i desiti... A mi ćemo na sve to da ih ljubimo u dupe i molimo da nam to rade još više, pa čak i kada nam na sve to i mnogo toga sličnog taj isti zapad otme dio države (Kosovo) opet ćemo da ih ljubimo u dupe i molimo da nam to rade i dalje (grafički prikaz), i da nas u potpunosti uzmu pod svoje.

[ironija] I ništa oni to ne rade iz ličnih interesa baziranih na dominaciji i profitu već se sve naravno radi iz čistih humanih pobuda i želja da nama ovde bude bolje. [/ironija] :roll: :roll: :roll:

Sad ponovo pročitajte stih iz Svetog Pisma kojim sam započeo ovaj post o tome kako bi nas zapad spasio.

To ne znači da je nama sada dobro već samo potvrđuje ono što sam napisao u prethodnom postu.
Nije nama rješenje ni da ostanemo ovakvi kakvi smo (daleko bilo) niti da trčimo u okrilje tog zapada (daleko bilo) koji je takav "dušebrižnik" prema nama. A kad smo već kod dušebrižnika evo jedna priča:

Dušebrižnik...
Kada neki učenici počeše pohvalama obasipati nadaleko poznatoga duhovnika, on se udalji od njih.
Kada su ga jednom kasnije upitali zašto je to učinio, reče im: "čovjek koji ispoljava moć nad drugima nije nikakav dušebrižnik."
"U čemu se onda sastoji zadaća dušebrižnika?"
"Da nadahnjuje a ne propisuje. Učiniti budnim, nipošto primoravati."

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2010, 14:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
u svakom slučaju smo donji.
jer ljude ne možeš skupiti da idu zajedno jesti, a kamoli da nešto urade i promijene...
sve što preostaje, kao što si jednom rekao, je rad pojedinca na sebi.

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2010, 14:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Vader je napisao:
Sad ponovo pročitajte stih iz Svetog Pisma kojim sam započeo ovaj post o tome kako bi nas zapad spasio.

Pa, nije Sveto Pismo pisano samo za Srbe, čovječe!
Zamalo napisah - čovječe Božiji - ali sam se sjetio kakve bi to reakcije izazvalo. Kao što će izazvati i činjenica da sam pomislio to da napišem :D Je l tako?

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2010, 14:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Nije ni ova priča "Dušebrižnik" pisana za zapad i EU ali se može odlično primjeniti.
Ali tebi priča nije zasmetala a ono jeste :-?

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2010, 14:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Daljac, pa nije Vader ni tvrdio da je napisana samo za Srbe :D

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2010, 14:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vader, posto si urednik, da najavim da mi nimalo nije zelja provocirati niti uvrijediti, ali:

Lijepe stvari pises, ali su na nasu zalost utopija, i to ravna onoj koju furaju vehabije o nekom carobnom serijatu gdje su svi sretni i veseli, samo ako se pridrzavaju Knjige i Zakona. Pokazi ti nama gdje to ima, pa cemo mozda i povjerovati. Takodje, Ex Yu kao primjer samostalnosti i samoupravljanja navoditi je malo...onako... naivno i pojednostavljeno, a zna se da smo bili u zescoj iluziji (o ekonomiji pisem, dugovima i sl), te nas je budjenje iz te iluzije kostalo masala.
Stoji prica o ekonomijama zapada koje satiru i iskoristavaju male, ali do nas je da se prilagodimo toj istoj,pokusamo izvuci neku korist, spasa nema, a nemamo ni kapaciteta da se odupremo, kasno je.

Pricas takodje o covjeku, vidis, i ja bas o tom covjeku, te ziveci u zemlji gdje je sistem onakav kakvim ga ti zelis, gdje ima mjesta iz covjeka, a dio su tog zapada i sistema, vidim da taj zapad funkcionise, kako za Svena, tako za Ahmeda ili Stevu. Znaci pricajmo o onom sta je realno i moguce, a mislim da je realnije stremiti ka necem sto postoji i pokusati "prepisati", nego izmisljati i vjerovati u nemoguce i nepostojece.

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2010, 15:06 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Citiraj:
vidim da taj zapad funkcionise, kako za Svena, tako za Ahmeda ili Stevu

Da, samo sto Sven, Ahmed i STevo postaju suvisni u svoj toj prici. Nekad su trebali, sada vise ne. Zapad funkcionise JOS ..ali dokle? Sve se vise vrsi pritisak. Stranci su poceli da smetaju jer ih je previse, korupcija je uhvatila maha i Zapadom, narod vise nije zadovoljan kao sto je nekad bio, to je poenta i to se vidi. Austrijanci i danas dan zale za Schillingom, zale za slobodom, Austrijanci se vise ne osjecaju sigurni u svojoj zemlji kao sto su se nekada osjecali, jer im sa strana svasta udje, legalno ulaze jer nema vise granica, o Evropskoj Uniji nema vise niko lijepo misljenje, svi se boje buducnosti, jer sve je ovo labavo. Dosta je obecavano a ni pola nije sprovedeno.
Pad Grcke je zivi dokaz da tu nisu cista posla. A Grcka je tek pocetak.

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2010, 15:22 
Stara kuka
Stara kuka

Evo jedan zanimljiv tekst:

Pad Grcke - kapitalisticka zavjera?

Citiraj:
Članstvo u Evropskoj uniji (EU) najsiromašnijim zamljama Evrope dugo je pružalo obećanje blagostanja. Sadašnja grčka kriza bi trebalo da im razveje neke od iluzija.

Ova kriza ima dva upečatljiva nivoa. Iako je prevashodno ekonomska, Evropska ekonomska zajednica (the European Economic Community) za sebe takođe tvrdi da je zasnovana na solidarnosti – da je to jedno sestrinstvo država i bratstvo naroda. Međutim, sadašnji ekonomski deficit nije ništa u poređenju sa ljudskim deficitom koji zbog njega izbija na površinu.

Jednostavno rečeno, grčka kriza pokazuje šta se događa kada jedan slabi član ove zajednice zapadne u nevolju. Isto to se događa širom sveta, tamo gde nema neke takve pretenciozne zajednice, koja sama sebi neprekidno čestita zbog sopstvene posvećenosti ljudskim pravima. Ekonomski snažni štite sopstvene interese na račun ekonomski slabih.

Ova kriza je izbila prošle jeseni kada je partija PASOK Jorgosa Papandreua pobedila na izborima, preuzela vlast i otkrila da je kasa prazna. Vlada Grčke je 2001. mućkama knjigovodstva radi prikrivanja deficita, koji bi je inače diskvalifikovao za učešće u zajedničkoj moneti, ušla u evrozonu EU. Evropskim ugovorima je budžetski deficit bio maksimiran na 3%, a javni dug na 60% bruto nacionalnog dohotka (BND). U suštini, ove granice su mnogi masovno kršili – a naročito Francuska. Ali najveći skandal je izbio nakon otkrića da je grčki budžetski deficit u 2009. došao do 12,7%, a da je prognoza javnog duga u 2010. do 125% BND-a.

Naravno, evropski rukovodioci su se sastali kako bi izrazili svoju solidarnost. Ali njihovi govori su bili sročeni ne toliko radi pružanja uveravanja sve ljutitijem i očajnijem narodu Grčke, koliko da bi umirili “tržišta“ – one istinske, skrivene i svemoćne bogove Evropske unije. Ta tržišta, baš kao i antički bogovi, uživaju u tome da kinje obične smrtnike koji su u nevolji – pa je zato i njihova reakcija na problem Grčke bila da jurnu da iz toga pokupe profit. Evo primera: kada Grčka ove godine bude primorana da izda nove obveznice, ta tržišta će bezočno zahtevati da udvostruči visinu interesne stope na njih – i to na osnovu povećanog “rizika“ da ga Grčka neće otplaćivati – a na taj način će još više otežati Grčkoj da ga otplaćuje. Takva vam je logika slobodnog tržišta.

Ono što su lideri EU u svom apelu bogovima podrazumevali pod “solidarnošću“ nije bilo da žele da uliju javna sredstva u Grčku, kao što su učinili svojim bankama koje su bile zapale u nevolju, nego da nameravaju da iz naroda Grčke iscede novac koji ovaj duguje bankama.

To „ceđenje“ biće u obliku koji je tokom katastrofalnih prethodnih decenija već poznat preko Međunarodnog monetarnog fonda (MMF): primoravanje države da smanji javne troškove, što znači otpuštanje državnih službenika, kresanje njihovih zarada, odlaganje penzionisanja, štednja na zdravstvenoj zaštiti, povećanje poreza, a uz to verovatno i povećanje broja nezaposlenih sa sadašnjih 9,6% na oko 16% - i sve to sa ciljem da se ove godine, kako bi se umilostivili nevidljivi bogovi tržišta, deficit budžeta smanji na 8,7%.

To bi, možda, moglo da umilostivi kako bogove, tako i vođe Nemačke, koji iznad svega žele da održe vrednost evra. Nema sumnje ni da će finansijska tržišta, za vreme dok Grci budu iskrvarili od “šok terapije“ u stilu MMF-a, ugrabiti i za sebe “funtu mesa“[1] u obliku povećane interesne stope.

A šta bi sa Evropskim parlamentom (EP) – tim velikim pozorištem ljudskih prava i sveopšteg bratstva? U tom forumu, u okviru precizno odmerenih 1, 2 ili 3 minuta, svako dobije priliku da priča – ali kada je reč o najozbiljnijoj stvari – o budžetu, svi autoritativni glasovi su nemački.

Tako je Volf Klinc, predsednik specijalnog komiteta EP za ekonomsku i finansijsku krizu, zatražio da se u Grčku pošalje „visoki predstavnik“ EU – jedan „ekonomski komesar“, koji će obezbediti da Grci na pravi način sprovedu mere za smanjivanje budžetskog deficita. Ova kriza u Grčkoj može omogućiti da EU po prvi put u praksi sprovede svoje „ugovorne instrumente“ u odnosu na „nadgledanje budžetske i ekonomske politike“. Interesne stope se mogu povećavati zbog „rizika“, ali rizika ne sme da bude – ona funta mesa mora da se isporuči.

Kod finansijskih mućki koje su prouzrokovale ovaj mutljag nije bilo takvog nadzora. Nedavno je statistička agencija EU „Eurostat“ objavila da je 2001. godine banka Goldman Saks u tajnosti (ali „legalno“, kako sada glasno protestuju njeni šefovi) pomogla desničarsku vladu Grčke da ispuni kriterijume za članstvo EU, pomoću komplikovane „devizne zamene“ („currencyswap”), čime se maskirala visina javnog deficita i državnog duga. Ko shvata kako je to bilo izvođeno? Ja mislim da se može zamisliti da čak ni Angela Merkel, koja je stručnjak, ne razume u potpunosti šta se odigravalo – a o nekompetentnim grčkim političarima koji su prihvatili Goldman Saksove mućke da i ne govorimo. To im je omogućilo da ostvare iluziju uspeha, ali samo za neko vreme. Taj uspeh je značio postati „član kluba“ bogatih – a može se i tvrditi da je ovo osećanje u stvari išlo na ruku lošoj vladinoj politici na državnom nivou. Pripadanje EU je pružalo lažni osećaj sigurnosti, što je još više doprinosilo neodgovornosti nekompetentnih političkih vođa.

Posedovanje evra za kupovinu uvezene robe (naročito one iz Nemačke) dopadalo se bogatim kupcima, dok je taj isti evro činio da grčki proizvodi postanu skupi i budu potisnuti sa ranijih tržišta. Sada se klopka duga zaklapa. Za Grčku bi tradicionalni izlaz bio da napusti evro i vrati se devalviranoj drahmi kako bi se skresao uvoz i podstakao izvoz. Na taj način teret neophodnih žrtvovanja ne bi pao samo na pleća radnih klasa. Ali – tu je sada onaj zagrljaj EU „solidarnosti“ da spreči da se to dogodi. Nemačke vlasti se spremaju da, nakon smanjivanja prihoda svojoj radničkoj klasi, Grcima nametnu mere u korist nemačke izvozne ekonomije.

Mere budžetske štednje su suprotne onome što je potrebno u vremenima preteće depresije. Nasuprot tome, ono što je potrebno su kejnezijanske mere za stimulisanje zapošljavanja i jačanje unutrašnjeg tržišta. Ali Nemačka je čvrsto vezana za izvozni model kako u odnosu na sebe, tako i za sve ostale („globalizacija“). Za zemlju kakva je Grčka, koja ne može da se uspešno takmiči unutar EU, izvoz van EU je obogaljen zbog korišćenja tako jake valute kakav je evro. Vezana za evro, Grčka niti može da stimuliše svoje unutrašnje tržište, niti može da uspešno izvozi. Ali neće joj biti dozvoljeno da se iščupa iz klopke dugovanja i da se vrati svojoj tradicionalnoj valuti – drahmi. Izgleda da joj je siromaštvo jedino rešenje.

Unutar radničke klase Nemačke postoji ogorčenje prema politici njihove zemlje koja je usmerena na smanjivanje nadnica i socijalnih davanja u korist izvoza. U nekoj idealnoj „socijalnoj Evropi“ radnici Nemačke bi priskočili u pomoć radnicima Grčke, zahtevajući radikalnu reviziju ekonomske politike – od one u korist međunarodnih finansijskih tržišta – u politiku izgradnje čvrste socijalne demokratije. Stvarnost je potpuno drukčija.

Finansijska kriza Grčke iznosi na videlo odsustvo bilo kakvog duha zajedništva u EU. Ona „solidarnost“ koju naglašavaju je solidarnost sa njihovim sopstvenim investicijama. Ne postoji popularna solidarnost među narodima. EU je uspostavila surogat-ideologiju internacionalizma: odbacivanje nacionalne države kao izvora svih zala, naduvan ponos „Evropom“ kao centrom ljudskih prava, Evropa koja daje moralne pouke svetu, što se, kao slučajno, potpuno poklapa sa slugeranjstvom prema imperijalnoj politici SAD na srednjem Istoku i dalje od njega. Paradoks je da se ujedinjavanje Evrope poklopilo sa opadanjem interesovanja u većim državama EU za ono što se odigrava kod suseda.

Uprkos izvesnoj količini školovanja potrebnog da se stvori jedna klasa evrokrata, stanovništvo svake članice EU je samo površno upoznato sa susedima. Gledaju na njih kao na timove u fudbalskim utakmicama. Idu na letovanja u mediteranske zemlje, ali to uglavnom podrazumeva susrete sa ostalim turistima, a učenje stranih jezika je opalo, izuzev engleskog (sveprisutnog, mada unakaženog). Izveštaji masovnih medija su upravljeni u unutrašnjost – tu figuriraju nestala deca i pedofili naspram čak i krupnih političkih događaja u ostalim državama EU.

Mediji severne Evrope prikazuju Grčku skoro kao neku zemlju trećeg sveta – tamo negde na periferiji i slikovitu, gde ljudi govore neki nemogući jezik, igraju u krugovima na ostrvima i žive na svoj bezbrižni način iznad svojih mogućnosti, otprilike kao cvrčci u Ezopovoj basni. Mediji u Nemačkoj i Holandiji sugerišu da je za takav narod šok-terapija MMF-a skoro i suviše nežna. Sve veći jaz između siromašnih i bogatih zemalja EU uzima se zdravo za gotovo.

Finansijsko „sveštenstvo“ engleskog jezičkog područja je „blagonaklono“ obeležilo manje zadužene zemlje u EU kao PIGS (prasce): Portugalija, Italija (možda Irska), Grčka, Španija – što je sasvim prigodna oznaka za neku životinjsku farmu[2] u kojoj su neki daleko jednakiji od drugih.

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2010, 15:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Evropa sprovodi silu nad manjim drzavama... Samo jedan primjer, koji istina nije vezan direktno za EU ni za NATO. Radi se o svjetskoj fudbalskoj organizaciji zvanoj FIFA. Oni donesu odluku da se svjetsko prvenstvo igra u Juznoafrickoj republici. OK. Medjutim, ljudi nemaju adekvatne stadione. Tu uleti FIFA i kaze: "Morate napraviti 8 novih stadiona. Sa toliko i toliko sjedecih mjesta. Poslacemo vam nase arhitekte i projektante(Sve su radili Njemci, Austrijanci i Englezi) a sirovine cete kupovati od njemackih, francuskih i britanskih firmi.". Samo jedan primjer. Gotovo sav celik koji su nabavljali se proizvodio u Engleskoj, sjekao u Njemackoj i transportovao se iz Francuske... Svako uzme svoj dio kolaca... A sad je Ukrajina u govnima... Sve je to lijepo, svjetsko prvenstvo itd... Ali mi se gadi to prisiljavanje! Al' se zato nabaci kez od uva do uva na press konferenciji i kaze Sep Blater: "Mi pomazemo razvoj JAR".

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2010, 15:32 
Stara kuka
Stara kuka

Šta je 'grčki sindrom'

> Grčka je na ivici bankrota zbog velikog zaduživanja, pogrešne ekonomske i fiskalne politike
> Zbog ogromnog spoljnog duga nemaju dovoljno novca za isplatu plata i penzija
> Premijer Jorgos Papandreu budžetsku krizu uporedio sa „ratnim stanjem"
> EU pomogla sa 25 milijardi evra, ali traže da Atina uvede drastične mere štednje
> Grčka povećava PDV za dva odsto, smanjuje bonuse u državnoj službi i zamrzava penzije
> U znak protesta, sindikati organizovali generalni štrajk i zauzeli ministarstvo finansija
> EU zabrinuta da bi kriza u Grčkoj mogla opasno da utiče na evropsku monetu - evro

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/u_fo ... alkan.html

A penzije. Nedavno mi je jedna djevojka u banci rekla da mi (nase generacije ) vjerovatno necemo ni imati penzije niti ce drzava imati da nam ista da .

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2010, 15:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

A... u cemu je to sve greska ovih iz Eu u vezi Grcke?

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2010, 16:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
TaškoBL je napisao:
Evropa sprovodi silu nad manjim drzavama... Samo jedan primjer, koji istina nije vezan direktno za EU ni za NATO. Radi se o svjetskoj fudbalskoj organizaciji zvanoj FIFA. Oni donesu odluku da se svjetsko prvenstvo igra u Juznoafrickoj republici. OK. Medjutim, ljudi nemaju adekvatne stadione. Tu uleti FIFA i kaze: "Morate napraviti 8 novih stadiona. Sa toliko i toliko sjedecih mjesta. Poslacemo vam nase arhitekte i projektante(Sve su radili Njemci, Austrijanci i Englezi) a sirovine cete kupovati od njemackih, francuskih i britanskih firmi.". Samo jedan primjer. Gotovo sav celik koji su nabavljali se proizvodio u Engleskoj, sjekao u Njemackoj i transportovao se iz Francuske... Svako uzme svoj dio kolaca... A sad je Ukrajina u govnima... Sve je to lijepo, svjetsko prvenstvo itd... Ali mi se gadi to prisiljavanje! Al' se zato nabaci kez od uva do uva na press konferenciji i kaze Sep Blater: "Mi pomazemo razvoj JAR".

Pa je li ih ko tjerao da organizuju prvenstvo. Trebali su fino reci, necemo prvenstvo, ne trebaju nam stadioni, ne treba nam turizam idite pa zajebavajte nekog drugog. Meni stvarno nisu jasne kritike ovog tipa, ili npr. banke izrabljuju ljude, visoke kamate itd. Je li te ko tjerao da uzimas kredit. Sto nisi rekao nemojte mi davati pare, necu ja kucu/auto itd. nego fino uzmes pare i onda se zalis kako te banke izrabljuju.

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2010, 17:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
Japanese_rose je napisao:
Samo mala opaska - muslimani zive i u Egiptu i Saudijskoj Arabiji. U Bosni zive Bosnjaci ( i Bosanci ) koji su muslimani. Bosnjaci u potpunosti, a od onih koji su deklarisu Bosancima, vecina su muslimani ( po mojoj slobodnoj procjeni ).

O zemljo otvori se.
:roll: :roll: :roll:

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2010, 17:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50

The hell where youth and laughter go.

Poslednji put menjao Hristov dana 14 Okt 2010, 18:05, izmenjena 2 puta

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
    Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1090 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 55  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]