ERROR je napisao:
Citiraj:
nigdje u Evropi gdje postoji domaća valuta ne možeš da koristiš evro u prodavnicama ni u kafanama, čak ni u zemljama EU zbog kojih je i uveden evro.
Ne znam cemu tolika zajedljivost i kolutanje, ali
otici u 2 zemlje EU i reci "nigdje" je malo odokativno....
Napisanim ne htjedoh sebe nesto dizati(nit kog smatram za luzera), nisam ti ja te sorte, vec samo pisem cinjenice , a i ta putovanja nisu od cejfa i rado bih ih izbjegavao da imam bolju soluciju za zivot.
Kako god, ima li iko smislen odgovor na ono sto upitah, cemu sad taj "rez", kad je islo sve ove godine ?
U samom postu pobijaš sam sebe.
Izgleda da ja znam nešto pogrešno, ali u većini zemalja EU se koriste euri a samo u pojedinima domaće valute. Pomenula sam samo te dvije zemlje, ilustracije radi, jer one pripadaju EU i većina ljudi bi rekla da je trebalo da uvedu euro umjesto domaće valute. A kad kod njih ne možeš da koristiš evro za plaćanja, kako možeš očekivati da neko koristi euro kao ravnopravnu valutu kod nas? Nismo članica EU, euro nije odobren kod nas kao sredstvo plaćanja. Uostalom, zašto onda ne bismo za plaćanja koristili US dolare ili britanske funte?
Problem kod nas je to što nema mjenjačnica.
Brat, koji je ekonomista, mi je davno objašnjavao caku oko tih valuta i zašto ne može svašta da se koristi za plaćanje. Neke stvari su sasvim logične (npr. kurs toga dana) ali postoje i mnogo dublji problemi. Iskrena preporuka, nađi nekog da ti to fino i podrobno objasni ako te to već toliko interesuje i nervira. Pošto nisam ekonomista neću dublje ulaziti u to. Ali generalno mi smeta to što svi hoćemo da se ugledamo na svijet i njihove uređene države a onda kada se malo stisne oko određenih zakona (to ili kazne za prelazak ulice mimo zebre ili na crveno) svi kukaju što više nema javašluka. E pa ne može, ili jedno ili drugo.
Edit: žao mi je ako putovanja, pa makar i ona koja su ti vezana uz posao, smatraš nužnim zlom. Neki od nas bi voljeli da imaju više prilike da putuju.