banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 23:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Okt 2010, 19:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Citiraj:
Umesto da svaki vozač koji izbaci smeće kroz prozor svog vozila bude rigorozno kažnjen i nateran da pokupi za sobom, kao što je to u većini zemalja u Evropi i svetu, u Srbiji takvi prolaze i dalje nekažnjeno. Ne pomaže ni Zakon o zaštiti životne sredine, jer uprkos strogim kaznama, u našoj zemlji javna čistoća nije stavka o kojoj građani po pravilu brinu.

Vozačima je poznato da ulaskom u zemlje Evropske unije rizikuju rigorozne kazne ukoliko prekrše zabranu bacanja smeća kroz prozor. Tako ćete, na primer, u Nemačkoj, biti zaustavljeni odmah ili posle čak stotinu pređenih kilometara ako ste izbacili iz svog automobila otpatke od hrane ili pića. Nakon što vam predoče snimak vašeg prekršaja, naplatiće vam kaznu, a zatim vas naterati da se vratite nazad i svoje otpatke pokupite. Kazne za narušavanje javne čistoće u ovoj zemlji kreću se od 25 evra za bacanje opuška cigarete, 50 evra za bacanje žvake, pa naviše.

Štampa je pisala o engleskom vozaču kojeg je komunalna policija britanske opštine Medvai primetila da je bacio opušak cigarete na ulicu dok je bio u kolima, pa mu je na kućnu adresu poslala kaznu u visini od približno 90 evra. Da je ovaj vozač kaznu platio u roku od 10 dana, ona bi bila smanjena na 70 evra, međutim, kako on to nije učinio, zbog sudskih troškova ceh njegove bahatosti je na kraju dostigao cifru od skoro 200 evra.

U našoj zemlji komunalna policija tek treba da se oformi, pa će tada na sebe da preuzme i obavezu prevaspitavanja bahatih građana.

„Zaštita javne čistoće i kažnjavanje vozača koji prljaju regulisano je odlukama skupština lokalne samouprave, tako da je to još u nadležnosti komunalnih inspekcija. Kada bude formirana komunalna policija, javna čistoća će da bude u njenoj nadležnosti, kao što je to slučaj sa mnogim zemljama u okruženju“ kažu iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

U ovom trenutku, dok se ne oformi komunalna policija, nadležnost nad održavanjem javne čistoće pripada samo komunalnim inspekcijama, koje niti imaju zakonska ovlašćenja da legitimišu prekršioce, niti imaju službena vozila kojima bi mogli da ih ganjaju po našim putevima.

Za to vreme Crnogorci su ovo pitanje rešili, pa tamo ne samo da vozači ne smeju iz vozila da bacaju otpatke, već zakon predviđa da budu kažnjeni ukoliko se ne zaustave da bi uklonili s ulice ono što je ispalo vozačima ispred njih. To će ih koštati između 40 i 100 evra.

Da ima načina da se ovo pitanje reši, pokazuju i primeri Velike Britanije, SAD i Australije, gde je prekršioce moguće kazniti i uz „malu pomoć“ drugih učesnika u saobraćaju. U tim zemljama postoje sajtovi na internetu na kojima svako ko primeti da je vozač iz svog vozila izbacio smeće može da ga prijavi. Jedna od glavnih poruka koje se s ovih adresa upućuju stanovnicima tih zemalja je da je prljanje iz vozila ozbiljan prekršaj i da sve što građani treba da urade jeste da prijave počinioce, a država će dalje da radi svoj posao i da ih kazni.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova kažu da kažnjavanje osoba koje izbacuju smeće iz svojih vozila nije u njihovoj nadležnosti, pa po tom pitanju oni ne reaguju.

Izvor: B92.net

Dakle, nisam jednom vidio kako se pune kese/vrece smeca bacaju iz automobila sto u pokretu, sto parkiranih... Jos cesce sam nailazio na kese smeca bacene na sred kolovoza... Divlje deponije poput one iza Knezeva me takodje iznerviraju ali ne toliko bacanje smeca gdje god se stigne...

Kakav je vas stav?

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2010, 19:08 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Okt 2010, 15:23
:angry4: Protiv bacanja smeca gdje mu nije mjesto ... bilo iz auta , bilo pjesaci ... kod moje zgrade u ogradi mozete naci sve artikle jedne male prodavnice ( flase svih sokova, omote cokoladica, zvaka, smoki .... ) a najjaci su mi ljudi sto istresaju pepeljare iz auta pored auta. Covjek parkira, a kad krene skonta da mu je pepeljara puna pa hajde da je ovde istresem.

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2010, 19:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
krkanluk.

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2010, 19:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 28 Jun 2009, 22:46
Joj mene to uvijek nerviralo. Stojim na semaforu a tip ispred mene iz svog novog audija kao faca onako lezerno otvori prozor i izbaci praznu kutiju cigara ili tako nesto...takve stvarno treba masnim kolcem u glavu tuci.

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2010, 19:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Uf, koliko puta sam u samom centru vidio da "jaro" dok ceka na semaforu otvori vrata i istrese punu pepeljaru na asvalt, i taksista i "obicni" vozac.

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2010, 19:45 
Citiraj:
Kakav je vas stav?

Zar treba pisati, sve bih ja to nazad u Glamoc...

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2010, 19:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Tacno me ovaj forum prosvjetljava.. Nisam znala da samo Glamocani bacaju smece :)

Bacanje organskog smeca ( ogrizak jabuke u sumarak) i mogu razumjeti ali sam generalno protiv bacanja smeca i ruku bih sjekla za taj cin :angry4: Moji suvozaci znaju da je bacanje smeca apsolutni "no go".

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2010, 20:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

tensSa je napisao:
Citiraj:
Kakav je vas stav?

Zar treba pisati, sve bih ja to nazad u Glamoc...

Nadam se da se salis... Dosta sam puta vidio svoje komsije (koji jedva na karti znaju ubosti Glamoc) da bacaju PUNE kese iz auta na pokretu...

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2010, 21:45 
To je figurativno bilo. :) :) :)

Mislim na ruljke normalno...ccc..

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2010, 21:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
Pa...ovaj...ja nekad samo izbacim žvaku...ali samo kad sam u Hrvatskoj! :D

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2010, 21:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
pilot babo je napisao:
Pa...ovaj...ja nekad samo izbacim žvaku...ali samo kad sam u Hrvatskoj! :D

Zato što ne smiješ stati i pitati za kantu :lol:

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2010, 22:10 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
jest komsije iz josavke i petosevaca i gornjih vilusa

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2010, 22:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Da bi se vidjelo ko, gdje i kako baca smeće najbolje je posjetiti izletišta koja posjećuju građani (ne oni iz "Glamoča" već oni "urbani"), a najbolji dan za takvo sagledavanje je na kraju vikend dana ili poslije neke "urbane" tervenke poput 1. maja i sl.

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2010, 00:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Nema rijeci na ovo, zgrozio sam se kada sam prolazio kroz Sutjesku, na nekoliko parking mjesta u onom raju od prirode gomila smeca i ubi smrad.

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2010, 00:37 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
ja se zgrozim kad procitam ovako glup clanak jos od B92....da kojim slucajem ne zivim na zapadu jos bi povjerovao kako su nasi najgori...putovao autom kroz Evropu i primjetim da evropljani su isto ljudi od krvi i mesa...

svako jutro se nagledam debila koji bacaju opuske i cisto sumnjam da su kaznjeni...aj taj jedan slucaj u milion godina ne govori nista...

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2010, 08:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Bace opusak ali kesu? I to si vidio? Ili gomilu smeca pored puta?

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2010, 08:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Vidis da spava dok pise:)

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2010, 09:08 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 13 Jul 2010, 23:15
Ko zna kakvi su konkretni propisi kod nas, to cesto vidjam u bl, takodje imao sam potencijalno hazardnih situacija na do-ze magistrali kuda cesto idem i gdje se vrlo brzo vozi. Valjda rade Marfi i turbulencija zajedno pa ti otpadci zavrse na sajbi precesto.

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2010, 09:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Eh da, istina je da i na tzv. Zapadu bacaju smece iz auta, ali ne pune vrece i kese. Ali i oni sto bacaju su zanemaravi u odnosu na ukupan broj ucesnika u saobracaju. Btw. Srbija je jos gora od nas.

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2010, 13:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Prije par godina ide žena premo Gradskom mostu sa kesom u ruci, prolazi kraj kontejnera, i onda na Gradskom mostu baca kesu u Vrbas.
Ja čekao prijatelja pa zvjerao bezveze okolo. Kada sam to vidio, došlo mi je da pređem na drugu stranu i bacim je sa mosta. Sva sreća da je bilo auta pa nisam mogao preći. :)
A onako naoko fina gospođa, sređena i sl. I sada se iznerviram samo kada se sjetim toga. :angry4: :angry4: :angry4:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]