banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 06:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 340 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 17  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Okt 2010, 22:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Prestanite s prepucavanjem. Svako neka ide gdje mu odgovara i gdje mu je bolje. Ja imam iskustvo od ljudi koje poznajem sa privatnih fakulteta da nemaju pojma o nicemu, a i videci kako lako prolaze oni koji nisu mogli na drzavnom zakljucak se namece kakav je kriterij. Ko misli da ce nauciti vise privatno neka ide tamo. Ocigledno je da privatni brane oni koji idu na njega ali treba gledati objektivno. Naravno, onaj ko ima drugacije iskustvo neka ide tamo, ali doci ce sve jednoga dana na mjesto i ako neko moze i hoce sa manje truda postici isti rezultat otvoreno je. Svoje zakljucke baziram na onome sto misli 90% ljudi, a to je da su drzavni fakulteti kvalitetniji. Sad, ako su u pravu onih 10% ljudi koji misle da su privatni bolji svaka im cast.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2010, 10:20 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Jan 2007, 09:30
jellyfish je napisao:
Prestanite s prepucavanjem. Svako neka ide gdje mu odgovara i gdje mu je bolje. Ja imam iskustvo od ljudi koje poznajem sa privatnih fakulteta da nemaju pojma o nicemu, a i videci kako lako prolaze oni koji nisu mogli na drzavnom zakljucak se namece kakav je kriterij. Ko misli da ce nauciti vise privatno neka ide tamo. Ocigledno je da privatni brane oni koji idu na njega ali treba gledati objektivno. Naravno, onaj ko ima drugacije iskustvo neka ide tamo, ali doci ce sve jednoga dana na mjesto i ako neko moze i hoce sa manje truda postici isti rezultat otvoreno je. Svoje zakljucke baziram na onome sto misli 90% ljudi, a to je da su drzavni fakulteti kvalitetniji. Sad, ako su u pravu onih 10% ljudi koji misle da su privatni bolji svaka im cast.

Elementarna logika kazuje da privatni fakulteti ne mogu biti teski jer ih onda niko ne bi upisivao nego bi svi isli na drzavne fakultete pa bi semestar placali 40 km a ne 2500 km. Na te fakultete idu samo ljencine, ljudi koji su vec zaposleni pa im je ovo dobro doslo da dodju do diplome itd, jer da ih upisuju ljudi koji su zeljni znanja, upisali bi drzavne fakultete ili bi upisali neke fakultete npr. u Austriji, posto se za iste pare moze i u Austriji studirati.

https://www.blic.rs/vesti/politika/dodi ... im/szjxs4h

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2010, 19:00 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
jellyfish je napisao:

mozda nisam dobro pratio, ali ne primjetih da je neko uopste tvrdio da su privatni bolji
ne mogu biti bolji niti jedni niti drugi jer na njima predaje skoro isti kadar koji je svoje magistrate i doktorate uradio u stilu copy/paste, a i studenti i na jednim i na drugim rade isto ono sto su navikli da rade tokom osnovne i srednje skole - prepisivacina ili bubanje. znanje kojeg se svi hvataju je samo misaona imenica. naravno, nisu svi takvi, ali broj studenata koji zapravo uce, zapamte i znaju ono sto su proucavali je jako malo, reda par % (neces vjerovati ima ih i na priv. faxovima). zato je izlisno pricati o znanju koje se toboze stice na drzavnim fakultetima, jer je sistem skolstva davno propao, a niko se time nece ozbiljno da pozabavi jer realno za kvalitetan obrazovni sistem nemamo kadra.
kad i ako jednom budes spreman prihvatiti istinu poceces da primjecujes kako na faxu, tako i na poslu, ljude koji studiraju ili su vec zavrsili drzavni fax da ne znaju ni elementarne stvari iz zivota, a o struci u kojoj se usavrsavaju jos manje

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2010, 20:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 13:53
Upravo ovo sto je BSE rekao, je 100% istinito, vjerovatno je to uvidio kroz radno iskustvo, srecuci takve nekompetentne ljude s kojima je morao vjerovatno i raditi.
Ja sam malo proucavao tu pojavu i globalna kretanja u svijetu obrazovanja posljednjih nekoliko godina. Zanimljiv je taj trend koji bi mogli nazvati "education bubble" , a mogli bi ga uporediti sa slicnim pojavama posljednjih petnaestak godina (dot com bubble i real estate bubble) koji su se neslavno zavrsili i jos uvijek osjecamo njihove posljedice. Slicnost koju su mnogi vidjeli je upravo ta inflacija visokoskolskih diploma, koja je na neki nacin nastala pretvaranjem univerziteta u privredne institucije koje proizvode "kadar", tj. diplome, jer kvalitet tog kadra je visoko upitan.
Bosna, kao jedna mala sugava "drzavica", nije nikakav trendseter u ovom "biznisu". Bosanski biznismeni jednostavno nude ono sto je trenutno popularno u svijetu, a to su "Mickey Mouse degrees", tj. "Lake diplome". U V.Britaniji je ovaj termin postao popularan nakon uvodjenja akademskih kurseva tipa:

Kod:
Hairdressing-salon management — University of Derby
Fashion-and-lifestyle products — Southampton Solent University
Watersports science and development — University of Portsmouth
Sports-surfaces management — Glyndwr University
Contemporary circus and physical performance — Bath Spa University
Equestrian psychology — Glyndwr University
Cruise management — University of Plymouth
Surf science and technology — University of Plymouth
Pop-music performance — University of East London
Sexual-health studies — University of Central Lancashire

Nazalost, bojim se da ce u dogledno vrijeme doci do pucanja ovog balona, bas kao sto se desilo sa IT-jem i nekretninama. Jednostavno, kao i sa novcem, kad ga ima vise nego materijalne protivvrijednosti, on gubi na vrijednosti, tako i diploma ima vise nego poslova, pa one postaju bezvrijedne.
Pogotovo u ovoj zemlji gdje visoko obrazovanje nikome ne treba. Ovdje eventualno trebaju oni koji ce kopati kanale i one koji nece nista raditi (administracija), tj. stado i cobani...

Vrh

PostPoslato: 10 Okt 2010, 20:59 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Sep 2010, 10:45
Upravno tako. Na kraju će većina morati da radi fizičke poslove za drugoga (fizikaneri) ili će morati da pokrene vlastiti biznis (proizvodnja neka ili trgovina). Sve u svemu, opet se vraćamo na staru dobru poslovicu: nema hljeba bez MOTIKE ;)

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2010, 07:57 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 13 Okt 2010, 07:54
Koliko vidim, ova rasprava nema veze sa naslovom - "Apeiron - iskustva". Vecina vasih izlaganja se bazira na predrasudama koje ste stekli na ovaj ili onaj nacin, tako da vjerujem da cete sami sebi naci odgovarajuci epitet. :)

Ako stvarno zelite da znate kako je to na privatnim fakultetima, izvolite posjetiti jedan (niko vam nece braniti da dodjete na predavanje - ako bude problema, bjezite!!! :-D ).

Moja licna iskustva su da tamo ima studenata koji zele uciti i onih kojih to ne zele. Znanje se definitivno nudi.
Profesori su uglavnom sa drzavnih fakulteta a kada se krene od predmeta koji isti predaju,
manje ili vise su kompetentni za obavljanje svojih poslova (kao i na drzavnim fakultetima ali i zaposleni na bilo kojoj drugoj radnoj poziciji u ovoj nasoj, ne tako dragoj, "drzavi").

Sto se tice prolaznosti, zalosno je sto ce 80% polaznika proci (ne znam odnos zasluzenih i nezasluzenih).

I onda, u cemu je razlika izmedju drzavnog i privatnog?
Koliko ja vidim, jedina je razlika u ljudima, motivima upisa i njihovim stavovima.

Pozdrav!

P.S. Moze li mi neko reci svoja iskustva sa drzavnog fakulteta? Koliko realno traje skolovanje? Kakve su sanse za zaposlenje
poslije? Kakve su im kolege studenti? Ko i na koje sve nacine dobija diplomu?

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2010, 10:15 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Jan 2007, 09:30
milesbennet je napisao:
Koliko vidim, ova rasprava nema veze sa naslovom - "Apeiron - iskustva". Vecina vasih izlaganja se bazira na predrasudama koje ste stekli na ovaj ili onaj nacin, tako da vjerujem da cete sami sebi naci odgovarajuci epitet. :)

Ako stvarno zelite da znate kako je to na privatnim fakultetima, izvolite posjetiti jedan (niko vam nece braniti da dodjete na predavanje - ako bude problema, bjezite!!! :-D ).

Moja licna iskustva su da tamo ima studenata koji zele uciti i onih kojih to ne zele. Znanje se definitivno nudi.
Profesori su uglavnom sa drzavnih fakulteta a kada se krene od predmeta koji isti predaju,
manje ili vise su kompetentni za obavljanje svojih poslova (kao i na drzavnim fakultetima ali i zaposleni na bilo kojoj drugoj radnoj poziciji u ovoj nasoj, ne tako dragoj, "drzavi").

Sto se tice prolaznosti, zalosno je sto ce 80% polaznika proci (ne znam odnos zasluzenih i nezasluzenih).

Koliko ja vidim, jedina je razlika u ljudima, motivima upisa i njihovim stavovima.

Pozdrav!

P.S. Moze li mi neko reci svoja iskustva sa drzavnog fakulteta? Koliko realno traje skolovanje? Kakve su sanse za zaposlenje

Onaj ko zeli uciti, sigurno nece upisati privatni fakultet kod kojeg se jedino traze uplatnice skolarine.

https://www.blic.rs/vesti/politika/dodi ... im/szjxs4h

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2010, 15:34 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 13 Okt 2010, 07:54
Dakle: Berkley, Harward, Yale, UCLA... :)
Ili stipendija ili cash... Pa ti vidi.

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2010, 16:04 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 17 Avg 2010, 21:57
korisnik je napisao:
milesbennet je napisao:

Pozdrav!

Onaj ko zeli uciti, sigurno nece upisati privatni fakultet kod kojeg se jedino traze uplatnice skolarine.

Тако је!

Vrh

PostPoslato: 14 Okt 2010, 09:24 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 14 Okt 2010, 08:59
Pozdrav,
evo ja ću pokušati korektno i nepristrasno,ako je to moguće,prenijeti iskustva sa Apeirona tj. sa njegovog Pravnog fakulteta.
Na pravnom fakultetu postoje dva smjera,opšte pravo i poslovno pravo.Opšte pravo je daleko teže i zaista nikada nisam shvatio svrhu postojanja smjera poslovno pravo osim da se uzmu pare i da neko dobije diplomu pravnika a da nije imao sve predmete kao na svakom drugom pravnom fakultetu.
Dekan je prof.dr Duško Medić,inače sudija Vrhovnog suda RS a prodekan Mile Matijević.
Na 4 godine opšteg prava ima 49 ispita plus diplomski tj. kako su ga oni krstili odbrana speciojalističkog rada.Pola predmeta od tih 49 nije vrijedno spomena.Radi se o raznoraznim menadžmentima i izmisljotinama kojih su i sami profesori svjesni pa se prema tim predmetima odnose neozbiljno i vecini studenata služe za nabijanje prosjeka.Druga polovina,ogromnom većinom stručnih predmeta, je sasvim druga priča,a dio predmeta,jednu grupu tih predmeta kao što je stvarno i gradjansko kod Medića,upravno i ustavno kod Djurića,obligacije kod Stanišića,krivično i krivično procesno kod Banovića je veoma veoma teško položiti i nema šanse da se ti ispiti daju bez stvarnog i temeljnog učenja.U toj grupi predmeta nikakve razlike od državnog nema.Možda sam neke od tih ekstremnih predmeta i zaboravio ali nije bitno.Ko ne vjeruje vrlo rado ću go ugostiti na ispitima kod navedenih.Činjenica je da je prolaznost druge godine gdje je gro tih predmeta samo 28 % što naravno ne ide na ruku onima koji gazduju Apeironom jer ko će upisati taj fakultet ako se po težini izjednači sa državnim,daleko više plati a dobije nepriznatiju diplomu.Namjerno kažem nepriznatiju jer ni na državnom nije baš sve ružičasto (recimo Braco ili Poplašen).Tamo je napravljen bauk od Mojovića pa se svi njega drže ko pijan plota.Daleko od toga da državni nije još uvijek daleko ispred Apeirona,kad kažem Apeirona mislim na Opšte pravo ali stereotipi kao što je polaganje iz skriptice,6 na seminarski i sl. jednostavno nisu tačne.
Drugi put ću nastaviti,dosadilo mi kucati. :)

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2010, 14:22 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Mar 2010, 22:13
oktavijan je napisao:
Namjerno kažem nepriznatiju jer ni na državnom nije baš sve ružičasto (recimo Braco ili Poplašen).Tamo je napravljen bauk od Mojovića pa se svi njega drže ko pijan plota.Daleko od toga da državni nije još uvijek daleko ispred Apeirona,kad kažem Apeirona mislim na Opšte pravo ali stereotipi kao što je polaganje iz skriptice,6 na seminarski i sl. jednostavno nisu tačne.
Drugi put ću nastaviti,dosadilo mi kucati. :)

Brace vise nema kod nas na faxu, sad je Sijakovic, tako da se ipak nesto promjenilo. Ali nemoj mi samo reci da se Krivicno pravo polaze na isti nacin na Apeironu kao na drzavnom. Ivanka te iscjedi kao limun, tak da to ne drzi vodu. Sto se tice ostalih predmeta, ti si rekao da ima puno bzvz, e vidis kod nas ima dosta manje, negdje oko 32-34 ispita, ali ja ne znam koji nije trebalo uciti, sem mozda engleskog. Jer recimo i porodicno i nasljedno moras da odlomis, dosta manje nego kapitalci, ali moras da ga ucis!

DOMITIUS ULPIAN

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2010, 08:02 
Početnik
Početnik

Do zabrane rada na privatnim fakultetima Ivanka,Dmicic i Simovic su radili na Apeironu sad su tu neki profesori iz Srbije i nisu ni malo laksi vjeruj mi.Pogotovo Djuric koji je nasledio Dmicica.
Porodicno nam predaje Zivanovic i stvarno ko god zna nacin rada Zileta zna da je to sprdnja a nasledno Hasic i mora se uciti ali govorio sam generalno.....po meni od 50-ak ispita na Apeironu 50% nije vrijedno spomena,20% i ovako i onako a 30% je odvaljivanje.....kapitalci kao sto ti kazes (krivicno,kr.procesno,obligacije,gradjansko,stvarno,upravno,ustavno i sl.).
Nemoj me pogresno shvatiti,niti branim niti kudim ni drzavni ni privatni samo posteno prenosim sta je i kako je na pravu Apeirona.

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2010, 08:07 
ajd dobro, evo krivicno procesno na privatnom, ja se kod simovica unistila od ucenja, lik lista stranu po stranu i postavlja pitanja u nedogled,.. moja drugarica predje na privatni, isto simovic drzao, ista knjiga, ali im zaokruzio dijelove koje trebaju uciti i dijelove koji nisu potrebni.. 50% - 50%.............. mozda vam jeste tesko jer nemate puno da ucite generalno, pa vam je ovo sad kapitalac ispit, ali brate ne mozes porediti sa mojim ucenjem na drzavnom...

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2010, 08:21 
Početnik
Početnik

lollipop je napisao:
ajd dobro, evo krivicno procesno na privatnom, ja se kod simovica unistila od ucenja, lik lista stranu po stranu i postavlja pitanja u nedogled,.. moja drugarica predje na privatni, isto simovic drzao, ista knjiga, ali im zaokruzio dijelove koje trebaju uciti i dijelove koji nisu potrebni.. 50% - 50%.............. mozda vam jeste tesko jer nemate puno da ucite generalno, pa vam je ovo sad kapitalac ispit, ali brate ne mozes porediti sa mojim ucenjem na drzavnom...

Daleko bilo ni ne pokusavam to......ja stvarno ne znam za tvoju drugaricu,mozda je to neka stela bila,znam da je to radio na visokoj skoli mupa i da je za onaj fakultet bezbijednosti ili kako se vec zove napisao neku skracenu verziju a ja sam polagao 100 po 100 stranica....to nam je dozvoljavao,da ga polozis iz 365 puta dok jedan nije dosao pa rekao ja bih profesore da polazem prvih 17 strana heheeh.

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2010, 08:29 
Početnik
Početnik

Znas ko je bio drugaciji,tj. ko se drugacije ponasao na ispitu....Rakovicka
Zaista mi nije namjera da izjednacavam privatni i drzavni niti da vucem paralelu nego samo da su se neke stvari promijenile i na privatnom,barem pravu Apeirona i nista vise.

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2010, 08:34 
rakovicka je koza...

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2010, 14:12 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 09 Okt 2010, 13:01
samo da kazem vidim da ovi sto studiraju drzavni brane taj faks, a ovi sto studiraju privatni brane svoj, treba biti realn i reci ja sam zavrsio drzavnu ekonomiju a moja koelgica ekonomiju na privatnom i kada pricamo u praksi ni jedno veze nema. Sto se moga znanja tice sa drzavanog i to je sve samo suplja prica za sve jer je poznato da na nasim drzavnim si primoran da gradivo ucis napamet i kada zavrsis faks nemas odama posla i to sve pocinjes da zaboravljas, po mom misljenju u RS razlike izmedju privatnoga i drzavnoga nema!

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2010, 14:49 
saila je napisao:
samo da kazem vidim da ovi sto studiraju drzavni brane taj faks, a ovi sto studiraju privatni brane svoj, treba biti realn i reci ja sam zavrsio drzavnu ekonomiju a moja koelgica ekonomiju na privatnom i kada pricamo u praksi ni jedno veze nema. Sto se moga znanja tice sa drzavanog i to je sve samo suplja prica za sve jer je poznato da na nasim drzavnim si primoran da gradivo ucis napamet i kada zavrsis faks nemas odama posla i to sve pocinjes da zaboravljas, po mom misljenju u RS razlike izmedju privatnoga i drzavnoga nema!

:lol: :lol: :lol: ti zavrsio-la drzavnu ekonomiju????????? tesko da je tako...

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2010, 16:04 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Citiraj:

E hvala dragom bogu da je neko rekao nešto pametno ismisleno :notworthy:
Ja sam to već pisao na forumu doduše opširnije ali džaba svaki ciga svog konja hvali, ali ovo je sve nažalost tačno!

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2010, 22:47 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 03 Nov 2010, 22:15
Ljudi nećemo se lagati. Velika je razlika između privatnih i državnih fakulteta.. Državni fakulteti su mnogo ozbiljnija priča i traži se 50 puta više od studenata nego na privatnim. To je bilo sve do uvođenja bolonjskog procesa. Sada i državni polako postaju smijurija (neki od), ali je to još uvijek daleko od ovog stanja na privatnim koledžima i privatnim visokim školama.

Ja sam studirao u BL prije bolonjskog procesa, a sada sam na privatnom Visoka škola Prijedor i definitivno praktično mogu povući paralelu. Međutim, kada je privatni koleđ u pitanju, evo konkretno "Visoka škola za ekonomiju i informatiku Prijedor" koja je bivši "Janjoš", situacija jeste da se relativno lako polažu ispiti, međutim onaj ko želi da uči i da dobije znanje, vrata su mu širom otvorena. Ja i još neke kolege konkretno ganjamo i prosjeke jer želimo na master, tako da tražimo više, a više i dobijamo. Ono što je bitno i naglastiti da su profesori su gotovo svi isti kao i na Apeironu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 340 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 17  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]