banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 16:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1997 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92 ... 100  Sledeća

За кога ћете гласати на парламентарним изборима ове године:
СНСД 24%  24%  [ 42 ]
СДС 7%  7%  [ 13 ]
СДА 1%  1%  [ 1 ]
ПДП 8%  8%  [ 14 ]
Соц. партија 4%  4%  [ 7 ]
Странка за БиХ 1%  1%  [ 2 ]
СДП БиХ 5%  5%  [ 9 ]
Демократска странка 2%  2%  [ 3 ]
Немам појма, не размишљам о томе 5%  5%  [ 9 ]
Размишљам о томе, али нећу гласати ни за кога 9%  9%  [ 15 ]
ДНС 2%  2%  [ 4 ]
Српска радикална странка 6%  6%  [ 10 ]
Нова социјалистичка партија 12%  12%  [ 21 ]
Не размишљам о изборима и не излазим на њих 14%  14%  [ 24 ]
Ukupno glasova : 174
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Okt 2010, 16:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Vader je napisao:
Popokatepetl je napisao:
Ono što bih promijenio je shvatanje pojma "građanska dužnost", tj. obaveza. Zakoni bi trebalo da idu u smjeru da neizlazak na izbore povlači određene sankcije, recimo uskraćivanje nekih prava.

To što veliki procenat ljudi ne izlazi na izbore ne govori o tim ljudima već o tome šta im se (ne)nudi na izborima. Kako bi bilo da tebe natjeramo da kupuješ jednu od tri vrste hljeba u nekoj prodavnici u kojoj ti se ni jedan hljeb ne sviđa, gdje su sva tri buđava? Bilo bi lijepo da nemaš pravo da tu ne kupuješ, zar ne?

Nije dobro poređenje. Bilo bi, da si rekao da me natjeraju da uđem u prodavnicu i izjasnim se o hljebu. Ako su sva tri buđava, to ću im reći. I ne pričam napamet, u nekim razvijenijim zemljama od naše (npr. Belgiji, Australiji) ovaj zakon važi, i neizlazak na izbore povlači sankcije. Znači, ne moraš da glasaš, već da izađeš na izbore. A ako već moraš da izađeš, to će te natjerati da bolje razmisliš o situaciji u zemlji, kandidatima, načinu raspodjele vlasti, itd.

Vader je napisao:
Popokatepetl je napisao:
Time bi građani postali svjesni da su dužni da se uključe u izborni proces

Niko nije dužan. Ne postoji "građanska dužnost" po tom pitanju. Građanska dužnost je da budemo čestiti, pošteni građani u svakodnevnom životu i radu, nešto što nekima teško pada.

Dobro, možda je izraz "dužni" malo prejak. Ali suština je ista, država je (bi trebalo da bude) dvosmjerni ugovor, tako da ni građani nisu pošteđeni odgovornosti. Čak, sa stanovišta dužnosti, ne moramo da budemo čestiti i pošteni u svakodnevnom životu i radu sve dok ne kršimo zakone.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 17:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Japanese_rose je napisao:
Jim Walsh je napisao:
Ruzo, izvini, ali stvarno nebuloziras...
ti kazes "vecina u drustvu koja je normalna i zeli zivjeti na normalan nacin sa nacionalistickom bagrom"?
Jel ima neka stranka u BiH koja nije nacionalno obojena il ja nisam upucen dovoljno?

SDP definitivno nije nacionalisticki. Druga je stvar sto nekima na ovom forumu nije moguce ugoditi.

SDP je svakako najlicemjerniji, i svojim djelovanjem u proteklim godinama su upropastili mogućnost potencijalnim strankama sa iskrenim multietničkim programom. Kad u toku fudbalske utakmice mijenjaš taktiku da bi pobijedio, je dio fudbalske igre i u duhu je takmičenja. kad to isto radiš u političkoj utakmici, sa istim ciljem, to je licemjerje.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 17:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2010, 09:21
manitu uci da svira je napisao:

Bosnjak ( bice akoBogda Bosanac ) je Ustavom odredjena nacija jednog od konstitutivnih naroda BiH. Hvala na paznjA. [/i]

meni ne smeta ni jedan naziv. uz oba ce ici i srbi i hrvati kao konstitutivni i to je ono sto je bitno

Kod njih je problem,neki hoce da se zovu Bosancima,neki Bosnjacima,nekima je dovoljno i musliman.Ma konfuzija opsta.
SDP-ova sudbina je ista kao kod nekad SRS a danas SNS u Srbiji,pobjednici a niko nece s njima.Premda bi mogli sa SBIH,isti su.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 17:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
Popokatepetl je napisao:

SDP je svakako najlicemjerniji, i svojim djelovanjem u proteklim godinama su upropastili mogućnost potencijalnim strankama sa iskrenim multietničkim programom. Kad u toku fudbalske utakmice mijenjaš taktiku da bi pobijedio, je dio fudbalske igre i u duhu je takmičenja. kad to isto radiš u političkoj utakmici, sa istim ciljem, to je licemjerje.

tako je. nemoguce je ocekivati da neko u rs zaboravi sve lagumdzijine i komsiceve izjave.

osim toga ni hrvati ne misle drugacije:
Citiraj:
Prljavu igru Sarajeva najlakše se može prozreti pitanjem; zašto SDP na listu za predsjedničkog kandidata ne postavi nekog svojeg građanski orijentiranog muslimana-Bošnjaka, a ne „Hrvata“ i time napravi konkurenciju muslimansko-bošnjačkim nacionalistima?! Zar u cijelom članstvu SDP-a ne postoji ni jedan građanski orijentiran musliman-Bošnjak ili crveni đavo više voli Hrvate i Srbe nego svoje Bošnje i zato ih ne biraju?! Samo slijepac ne vidi problem!!! Pri izborima u Federaciji, u kojoj većinu glasačkog tijela čine muslimani-Bošnjaci, SDP izlazi na izbore s „Hrvatom“, a u RS-u sa „Srbinom“, ali nigdje kao svojeg ne ističu kandidata iz reda muslimansko-bošnjačkog naroda???!!! Zašto Lagumdžija nema muda istaći muslimana-Bošnjaka ili bar reći kako ih u SDP-u nema pametnih jer su svi na nivou Muje i Hase glavnih junaka posprdnih viceva?! Ili iza brda valjaju nešto treće?! SDP i Sarajevo glasačkim inžinjeringom, kao prvo, razbijaju jedinstvo i političku moć druga dva naroda i tako štite muslimansko-bošnjačku premoć jer su samo oni bosanske „patriote“ i „temljni“ narod dok su Hrvati i Srbi neprijatelji što poglavito ide na ruku nacionalističkim muslimansko- bošnjačkim strankama.

http://www.google.ba/url?sa=t&source=we ... pA&cad=rja

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 17:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
Citiraj:
Radojičić: SNSD uverljivi pobednik
5. oktobar 2010. | 17:22 | Izvor: Tanjug Banjaluka -- Potpredsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Igor Radojičić izjavio je da priče o "izbornom inženjeringu" s nevažećim listićima nisu tačne.

Rekao je i da je SNSD uverljivi pobednik izbora održanih u nedelju, a novi član u Predsedništvu BiH iz RS kandidat te stranke Nebojša Radmanović.

Radojičić je na konferenciji za novinare u Banjaluci pozvao opozicionog kandidata, lidera Partije demokratskog progresa Mladena Ivanića da čestita pobedu Radmanoviću i da "prestane da se bavi lažima".

"Uputili smo hitan zahtev Centralnoj izbornoj komisiji BiH da razjasni situaciju s nevažećim nekoliko desetina hiljada glasačkih listića", rekao je Radojičić.

On je rekao da ima nevažećih listića kada je u pitanju izbor člana Predsednsistva BiH, ali, kako je naveo, oni su prazni, što navodi da ti glasači nisu hteli da podrže nijednog od tri kandidata.

Radojičić je rekao da je SNSD najjača stranka u RS, ali i u BiH po broju dobijenih glasova i da je novi član u Predsedništvu BiH iz RS kandidat te stranke Radmanović s osvojenih 280.000 glasova.

Kad je reč o mandatima u Parlamentu BiH, Radojičić je rekao da će SNSD od 14 imati osam, a u RS 39 od 83 mandata u Narodnoj skupštini.

"S koalicionim partnerima SNSD će imati 50 mandata u Narodnoj skupštini, što je dovoljno za konstitutisanje nove zakonodavne izvršne vlasti u RS", rekao je Radojičić.

On je najavio da će lider SNSD Dodik obaviti razgovore s svim parlamentranim strankama dodajući da ta partija želi partnerski odnos i sa drugom strankom po snazi - SDS, s kojom su, kako je Radojičić rekao, već ostvareni neki kontakti.

Kada je u pitnaju formiranje vlasti na državnom nivou, Radojičić je rekao da se neće stvarati koalicije, nego dogovor o politkama.

Mesto predsedavajućeg Saveta ministara BiH, prema SNSD, u ovom mandatu pripada Hrvatima, ali, kako kaže on, ukoliko ne bude tako, SNSD i za to mesto ima kandidata.

Radojičić kaže da će partenri SNSD na državnom nivou biti HDZ, koja je najjača stranka među hrvatskim stanovništvom u BiH i SDA.

"SDP nije poželjan partner za SNSD", kaže Radojičić i dodaje da će SNSD, ukoliko se formira bošnjački nacionalni korpus s jedne strane u Parlamentu BiH, tražiti formiranje i sprskog nacionalnog korpusa iz RS.

Pored SNSD, u Parlament BiH, prema preliminarnim rezultatima, iz RS će ući SDS s tri mandata.

Parlament BiH činiće poslanici SDP, SDA, HDZ, SNSD i SDS...,a u RS to je SNSD s 39, SDS 19, PDP osam mandata.

Slede koalicioni partneri SNSD, DNS s pet i SP sa četiri, zatim po jedan ili eventualno neka od njih da dobije dvam andata su radikali i demokratska partija, kao i stranke iz Federacije BiH s malim brojem mandata.

Ovo je POST.

Poslednji put menjao skitnica dana 05 Okt 2010, 17:19, izmenjena 3 puta

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 17:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Pošto mi je jedan roditelj izbjeglica, onaj neki hdz-ov homić direktno mu na napisanu adresu poslao svoj prospekt u kojem obećava da će se, ukoliko dobije mjesto u članu predsjedništva RS, ''zalagati za mir, stabilnost I POVRAT IZBJEGLICA NA NJIHOVA PRIJERATNA OGNJIŠTA''!!!!! MRŠŠŠŠ!!!! :angry4:
Koja bolest, dobro je što je Dodo uvjerljivo pobijedio jer ovi su izbori mogli biti shvaćeni kao loš vic, narod bi kandidaturu gorespomenutih nakaza zasigurno shvatio kao šalu pa bi ih iz šale zaokruživali kao i Amerikanci svoga Švarcenegera kad je postao guverner :D

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 17:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Naši etablirani političari su odavno prevazišli pojmove Bošnjak, Srbin, Hrvat, valjda je to svima jasno.
To su sizifovske uloge za one koji ne učestvuju u njihovoj igri.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 17:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07

SDP definitivno nije nacionalisticki.
Druga je stvar sto nekima na ovom forumu nije moguce ugoditi.

Kako nije nacionalisticki kad ima potpuno istu retoriku kao i SBiH i SDA? Mislim u cemu je razlika?

Politika svih tih stranaka jeste unitarna BiH u kojoj ce se upravljati tijesnom vecinom bosnjackih glasova na ustrb Hrvata i Srba,
zar upravo SDP isturanjem Komsica za hrvatskog predstavnika nije trenutno i generator i katalizator politicke krize u FBiH?
Ili ne vidis da je glavni uzrocnik svih problema u BiH kroz istoriju strah od dominacije bilo kog naroda,
a da je centralizacija vlasti nesto prevazidjeno u svim razvijenim drzavama?

Nemoj da se lazemo. SDP i SNSD su potpuno ista stranka, samo u ogledalu, odnosno na suprotnim stranama>
jedni udaraju na centralizaciju vlasti i unitarizaciju a drugi im lupaju kontru.
Pri tom i jedni i drugi nemaju jasnu ideju u oblasti ekonomskog planiranja i razvoja, jedino sto znaju je da zaduze praunuke kod mmf-a,
sto je nacin odrzavanja na vlasti mentalnog sklopa nekog mentalno i moralno retardiranog.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 17:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Е људи погодите шта?
Прошли избори.

Не верујем да се још о томе расправља а цело време сви пишу ма боли ме за изборе, остаће све исто, итд, а већ 90 страна исписано...

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 17:59 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=q3os_uh5hfk[/youtube]

Spoiler:
Psssst! :D :P

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 18:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
Ružin PMS je napisao:
Ne, ti samo sa pravoslavcima. Sigurno je sigurno.

Bosnjak ( bice akoBogda Bosanac ) je Ustavom odredjena nacija jednog od konstitutivnih naroda BiH. Hvala na paznjA.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=N91EpabuYAQ[/youtube]
Tad je bilo sa Muslimanima...
A ja samo sa...
Mlada damo ne kontamo se baš najbolje, biće da ste preveć inteligentni za mene prizemnog, ono što htjedoh reć boli mene uvo zvali se vi Bošnjaci, Bosanci, Muslimani, Tamilski Tigrovi ili nešto peto, nego mi je namjera bila da iskažem svoju ravnodušnost prema frustracijama trećeg, najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda...
Sami su krivi.
Stjepane vas je izuzetno malo.
Divna opaska nas je izuzetno malo kao i obično.
Vi ste manjina ovdje u ovom obdaništu.
Da i ugroženi smo.

Poslednji put menjao Izzard dana 05 Okt 2010, 18:36, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 18:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Popokatepetl je napisao:
u nekim razvijenijim zemljama od naše (npr. Belgiji, Australiji) ovaj zakon važi, i neizlazak na izbore povlači sankcije.

Znaš li možda koje sankcije?

Popokatepetl je napisao:
Znači, ne moraš da glasaš, već da izađeš na izbore.

To onda nije problem, izađeš i učiniš listić nevažećim, to su ionako mnogi uradili.

Popokatepetl je napisao:
A ako već moraš da izađeš, to će te natjerati da bolje razmisliš o situaciji u zemlji, kandidatima, načinu raspodjele vlasti, itd.

Razmišljam, zato i ne glasam.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 18:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Dzaba.

Koliko shvatam - rezime svih politickih partija iz Sarajeva jeste da svi redom moraju da se izjasne kao Bosanci,
Sarajevo mora biti centar moci i vlasti, a BiH moze biti drzava jedino i iskljucivo Bosanaca i nikog drugog.
Dzaba sto se s takvom vizurom ne slaze skoro polovina stanovnistva BiH, ovi ce kao i prije rata to gurati po svaku cijenu.

Ne kontam onda cemu prica o suzivotu kad ne planiram bracnog druga pitati za misljenje, mislim u cemu je demokratija?

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 18:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Jim Walsh je napisao:
Ne kontam onda cemu prica o suzivotu kad ne planiram bracnog druga pitati za misljenje, mislim u cemu je demokratija?

Šta ima da se konta, to je bošnjačka država na mala vrata. Ne kažem da nemaju pravo da pokušaju, ali isto tako mi imamo pravo da držimo svoju poziciju. Nažalost, dok je situacija takva, a biće dok postoji BiH, političari će moći da se kriju iza nacionalističke retorike i izbjegavaju polaganje računa.
Na kraju će ipak biti kako odluče stranci, mada uvijek postoji varijanta da sami sebe zeznemo. To mogu da urade čak i ovi koji se kunu u očuvanje nadležnosti RS, mogu da urade lakše tim prije što imaju apsolutnu vlast i povjerenje naroda.

Oho, imam 200 postova, je li sad mogu da pišem na bolikita v. 2.0 :D

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 18:53 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Jim Walsh je napisao:
ti kazes "vecina u drustvu koja je normalna i zeli zivjeti na normalan nacin sa nacionalistickom bagrom"?
Jel ima neka stranka u BiH koja nije nacionalno obojena il ja nisam upucen dovoljno?

SDP definitivno nije nacionalisticki. Druga je stvar sto nekima na ovom forumu nije moguce ugoditi.

SDP svoj nacionalizam izražava na ne tako direktan način ali stranka je u suštini bošnjačka sa primjesama Srba i Hrvata koji se biraju po ključu. Bio sam član te stranke od 2001-2004 i znam odlično kako stranka funkcioniše i nemaju oni veze sa multietničnošću. Lažna multietničnost i lažna socijaldemokratija. Izašao sam i ne bih više nikada ušao niti u jednu stranku a što se tiče SDP-a obuzme me bijes pri samoj pomisli na njih. Ja sam u sred Mostara za vrijeme posljednje SDP-ove kampanje održane u "Kosači" slušao Bogića Bogićevića kako se dere da su: bh Srbi izvršili agresiju na BiH". Taj čovjek je pogubio kompas. Nedugo nakon tih događanja jedan moj prijatelj je napustio SDP a ja sam se najprije zakačio s jednim članom na sa-x forumu a zatim i izašao iz stranke. Glas moj nemaju od prošlih izbora 2006. godine a kako stvari stoje za njih ni u ludilu više ne bih glasao. U nedjelju sam u inat glasao za HDZ-ovu kandidatkinju iako mi je HDZ takođe odvratna ( volio bih da oni jednom nestanu kao stranka s obzirom da mi je 1992. ostala u sjećanju) ali oni su barem iskreni a SDP se kiti nekakvom lažnom multietničnošću. Tako da sam odabrao manje zlo. SDP je bio na vlasti jedno kratko vrijeme u koaliciji sa nekih 16 stranaka i ništa takođe nisu uradili. Jedino što su radili kao i ovi sada je to što su dijelili fotelje svojim članovima i simpatizerima koji su im na idućim izborima okrenuli leđa uglavnom zbog doživotnog im predsjednika stranke Zlatka Lagumdžije. Tada su izgubili dobar dio glasačkog tijela. Što se Komšića tiče on je tipični sarajevski jalijaš koji se razumije u politiku koliko i Mara u kriv qrac. Te bajke o SDP-u sačuvaj za nekog drugog.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 19:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
hercegovac27 je napisao:
Jim Walsh je napisao:

SDP svoj nacionalizam izražava na ne tako direktan način ali stranka je u suštini bošnjačka sa primjesama Srba i Hrvata koji se biraju po ključu. Bio sam član te stranke od 2001-2004 i znam odlično kako stranka funkcioniše i nemaju oni veze sa multietničnošću. Lažna multietničnost i lažna socijaldemokratija. Izašao sam i ne bih više nikada ušao niti u jednu stranku a što se tiče SDP-a obuzme me bijes pri samoj pomisli na njih. Ja sam u sred Mostara za vrijeme posljednje SDP-ove kampanje održane u "Kosači" slušao Bogića Bogićevića kako se dere da su: bh Srbi izvršili agresiju na BiH". Taj čovjek je pogubio kompas. Nedugo nakon tih događanja jedan moj prijatelj je napustio SDP a ja sam se najprije zakačio s jednim članom na sa-x forumu a zatim i izašao iz stranke. Glas moj nemaju od prošlih izbora 2006. godine a kako stvari stoje za njih ni u ludilu više ne bih glasao. U nedjelju sam u inat glasao za HDZ-ovu kandidatkinju iako mi je HDZ takođe odvratna ( volio bih da oni jednom nestanu kao stranka s obzirom da mi je 1992. ostala u sjećanju) ali oni su barem iskreni a SDP se kiti nekakvom lažnom multietničnošću. Tako da sam odabrao manje zlo. SDP je bio na vlasti jedno kratko vrijeme u koaliciji sa nekih 16 stranaka i ništa takođe nisu uradili. Jedino što su radili kao i ovi sada je to što su dijelili fotelje svojim članovima i simpatizerima koji su im na idućim izborima okrenuli leđa uglavnom zbog doživotnog im predsjednika stranke Zlatka Lagumdžije. Tada su izgubili dobar dio glasačkog tijela. Što se Komšića tiče on je tipični sarajevski jalijaš koji se razumije u politiku koliko i Mara u kriv qrac. Te bajke o SDP-u sačuvaj za nekog drugog.

:thumbright: :notworthy: :notworthy: :notworthy:

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 19:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
Citiraj:
BANJALUKA 05. 10. 2010
PRESS RS

SNSD, DNS i SP ponovo prave vladu?!

SNSD je osvojio ubedljivo najveći broj mandata u Skupštini Republike Srpske i, po svemu sudeći, opet će formirati vladu zajedno sa DNS i SP. Čavićev DP, socijalisti, „šešeljevci" i NDS najveća iznenađenja izbora

Savez nezavisnih socijaldemokrata imaće daleko najviše mandata u Narodnoj skupštini RS i, po svemu sudeći, ponovo će formirati vladu zajedno sa svojim koalicionim partnerima, Demokratskim narodnim savezom i socijalističkom partijom!

Prema nepotpunim rezultatima izbora, u parlament RS sigurno će ući još Srpska demokratska stranka, koja je druga po broju glasova, Partija demokratskog progresa i Demokratska partija. Kako stvari stoje, mesta u Skupštini izborili su i Narodna demokratska stranka Krste Jandrića, SRS RS „Dr Vojislav Šešelj" i SRS RS. Takođe, u Skupštinu RS gotovo izvesno su se plasirale i dve stranke sa sedištem u Federaciji, a reč je o SDA i SDP-u.

Politički analitičar Gostimir Popović smatra da treba sačekati da stignu svi glasovi iz inostranstva kako bi se dao komentar o ulasku manjih partija u parlament RS.

- Ako uspeju da izbore bar jedan mandat, Šešeljevi radikali će to uraditi na krilima lošeg rada SRS RS u proteklom periodu i sigurno je da ćemo u liku njihovog poslanika imati dežurnog galamdžiju u parlamentu. Što se NDS-a tiče, njihov eventualni ulazak u skupštinu neće bilo šta promeniti i ta partija će balansirati sa jedne na drugu stranu, bez nekog velikog uticaja. DP je posebna priča jer se oko te partije vuku različite priče o njenom formiranju. Kako god, ne verujem da će te male stranke biti jezičak na vagi - kaže Popović.

Prema podacima Centralne izborne komisije, objavljenim juče oko 14 časova, na osnovu obrađenih oko 80 odsto glasačkih listića, apsolutni pobednik u svim izbornim jedinicama je SNSD. U izbornoj jedinici jedan ova stranka je osvojila 41,51 odsto glasova, a slede SDS (16,61) i DNS (9,74). U „dvojki" SNSD je osvojio 46,42 posto, a prate ga PDP (10, 18) i SDS (9,71). SNSD je prilično ubedljivo pobedio i u trećoj izbornoj jedinici sa 34,29 odsto osvojenih glasova, ispred SDS-a (22,66) i koalicije SP-PUP (6,11). Iznenađujuće dobar rezultat SNSD je ostvario i u „četvorki", gde je ta partija uzela 35,28 glasova, a iza nje su SDS (28,31) i PDP (6,92). U petoj izbornoj jedinici SNSD ima 37,29, a slede SDS (22,88) i PDP (7,78). I konačno, u „šestici", SNSD je osvojio 42,38 odsto glasova, a prate ga SDS (20,25) i PDP (7,69).

PDP ostaje na osam mandata?

U SNSD-u juče nisu želeli zvanično da govore o broju mandata, ali neke procene govore da će imati između 34 i 38 poslanika. Ni u SDS-u nisu imali procenu koliko će poslanika imati u naredne četiri godine. Međutim,, kako nezvanično saznajemo, ta partija će imati od 18 do 20 mandata. Potpredsednik PDP-a Branislav Borenović rekao je juče da će ova stranka ostvariti rast podrške u ukupnom broju glasova, ali da se njen broj mandata u NS RS neće promeniti.

- Računamo da ćemo imati osam mandata, ali još nemamo potpune rezultate - naveo je Borenović.

Generalni sekretar DNS-a Dragutin Rodić kaže da su u ovoj partiji zadovoljni rezultatom iako je on ispod očekivanja koja su mogla da se čuju u kampanji. Prema nekim procenama, DNS će imati šest poslanika u NS RS.

Lider SP-a Petar Đokić ističe da ova stranka u koaliciji sa Partijom ujedinjenih penzionera može da računa na pet mandata u NS RS.

- Smatram da neće doći do značajnije promene u RS, jer rezultati izbora ne nameću takvu obavezu i potrebu, tako da ćemo ostati u okviru kursa ove politike koja znači odlučnu aktivnost za afirmaciju RS na spoljnom planu, a na unutrašnjem posvećenost ekonomskom razvoju - kaže Đokić.

Analitičari procenjuju da neće biti naročitih pomeranja prilikom sastavljanja nove vlade, ali ne isključuju ni mogućnost iznenađenja. Magistar političkih nauka Aleksandar Vranješ kaže da je očekivano da vlast u RS formiraju SNSD, DNS i SP.

- Treba imati na umu i reči dosadašnjeg premijera Milorada Dodika u izbornoj noći kada je rekao da će SNSD nastaviti saradnju sa svojim dosadašnjim koalicionim partnerima. Interesantno je i to da je on kampanju SDS-a nazvao izuzetno korektnom, čime je ostavio odškrinuta vrata nekim budućim razgovorima sa tom partijom - kaže Vranješ.

On ne isključuje ni mogućnost da DNS i SP, koji su ostvarili solidan rast na ovim izborima, u budućim razgovorima o formiranju vlade zatraže veći deo kolača u izvršnoj vlasti u RS.

- Logično bi bilo da te dve partije zatraže nešto veći udeo u vlasti, ali o svemu tome je još rano govoriti jer ne postoje tačni podaci o broju mandata koje su partije osvojile - zaključuje Vranješ.

mislite li da je moguca koalicija izmedju snsd i sds na entitetskom nivou?
zvanicno-zasto? da bi se poslala neka poruka o srpskoj ujedinjenosti?

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 19:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
nije moguca, jer SDS nece pristati na mrvice koje bi im SNSD dao u slucaju koalicije, a ni SNSD nije lud da ulazi u koaliciju sa njima i da time dobija negativne poene.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 19:18 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 31 Mar 2010, 15:01
Aleksandar Vranjes, Tanja Topic...politicki analiticari :confused2: :confused2: :confused2: :confused2: :confused2: :confused2: :confused2: :confused2: :confused2: :confused2: :confused2: :confused2:
Mislim stvarno...mucno...
Strasno nedostaje jedna vrsta serioznog analiticnog nedeljnika, nekoliko vrhunskih intelektualaca koji bi sa neutralne tacke gledista secirale pojave u drustvu i omogucili konzumentima takve vrste interesovanja da analiticnije promisljaju...

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2010, 19:40 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 06 Maj 2009, 14:43
charles je napisao:
Aleksandar Vranjes, Tanja Topic...politicki analiticari :confused2: :confused2: :confused2: :confused2: :confused2: :confused2: :confused2: :confused2: :confused2: :confused2: :confused2: :confused2:
Mislim stvarno...mucno...
Strasno nedostaje jedna vrsta serioznog analiticnog nedeljnika, nekoliko vrhunskih intelektualaca koji bi sa neutralne tacke gledista secirale pojave u drustvu i omogucili konzumentima takve vrste interesovanja da analiticnije promisljaju...

mislim da je ovaj vranjes zavrsio privatnu komunikologiju u bl... :confused2:
topicka je dosadna...
ili im niko normalan nije hteo dati izjavu?

jos da su kontaktirali trio gostimir popovic-stevandic-puhalo... :lol: ili sijakovica koji je stalno u medijima i komentarise sve i svasta :wink:

stvarno nam treba analiticara...mozda ne nedeljnik,ali sigurno neko ko zna da komentarise situaciju...i da komentarise samo jednu oblast,a ne da komentarise sve i svasta

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1997 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92 ... 100  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]