banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 13:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 64 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: zbog cega samoubistvo
PostPoslato: 03 Avg 2003, 18:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Jan 2003, 12:54
zelim samo da cujem vase misljenje o ovoj temi
i to me bas interesuje da li vi mislite da su osobe
koje se odlucuju na ovakav korak kukavice ili zaista
hrabre,da se malo osvrnemo i na religioznu stranu najveceg
grijeha?
da,nacini na koji se ljudi ubijaju su stvarno...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Avg 2003, 18:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Kukavice.

Treba se izboriti sa problemima, a ne na taj nacin drugima praviti probleme.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Avg 2003, 18:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Podijeljena su misljenja ..

Treba imati hrabrosti podici ruku na sebe.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Avg 2003, 19:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
tamo smrt, ovde samoubistvo...hoce li neko postaviti neku veseliju temu? :-? :o

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Avg 2003, 19:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Dva puta sam pokusao samoubistvo. Oba puta nisam uspio, sto vidite iz prilozenog :)...

Prvi put u novembru prosle godine kada sam zakucao u venu 1 gram heroina. Mislio sam da je to dovoljna doza i da ce smrt biti brza i bezbolna. Smrti se tada nisam plasio a sada je se plasim jos manje.

Zasto sam htio da se ubijem ?

Zato sto sam smatrao da cu na taj nacin prekratiti muke koje trpe ljudi koji me vole i koje trpim ja. Mislim, bolje je da saznaju da sam mrtav odjednom i da prezive taj shok nego da gledaju kako lagano nestajem jer me heroin ispija ( vise puta do tada sam bezuspjesno pokusavao da se skinem sa droge ), da gledaju moje finansijsko zaduzivanje i propadanje, moralno posrnuce itd... Te muke sam trpio.

Desilo se da su me spasili i da sam prezivjeo. Napravio sam samo jos vece sranje jer mi se porodica prestravila. Nije proslo puno vremena a ponovo sam poceo da se drogiram...

Drugi put sam pokusao istu stvar 19.01. ove godine tako sto sam popio 800 miligrama bensedina i litar vrlo kvalitetnog crnogorskog vina Vranac. Opet mi nije poslo za rukom. Mislim da je onaj zajebani tip kojeg nazivamo Bog provalio koji sam ja jebivjetar i probisvijet i klosar i da od mene tamo gore nece imati ama bas nikakve koristi i nikako nece da me primi...

Nisam vjernik i religiozna pitanja koja se ticu samoubistva me ni najmanje ne zanimaju niti me se ticu.

Nisam hrabar covjek. Samo, vjerujte, nije lako pogledati smrti u lice. Ja sam to dvaput uradio. Moze li se takav covjek nazvati kukavicom ?

Jesam smrad i jesam sebicni gad ali nisam kukavica.

VJerovatno ce jednog sumornog i kisovitog dana biti treca sreca...

Poz.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Avg 2003, 22:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2003, 21:51
Lokacija: od sredine lijevog coska u lijevom dzepu desno, cetvrti sto u drugom redu
Hari_Haler je napisao:
Nisam hrabar covjek. Samo, vjerujte, nije lako pogledati smrti u lice. Ja sam to dvaput uradio. Moze li se takav covjek nazvati kukavicom ?

Moze, cijeli tvoj put je put 'linija manjeg otpora'

Hari_Haler je napisao:
Jesam smrad i jesam sebicni gad ali nisam kukavica.

i kukavica

Hari_Haler je napisao:
VJerovatno ce jednog sumornog i kisovitog dana biti treca sreca...

nastoj na najbjedniji nacin da okoncas..sad ces reci, 'bijedniji ne mogu biti'
mozes..vjeruj mi!

Poslednji put menjao mala mama dana 03 Avg 2003, 23:32, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Avg 2003, 23:41 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Zasto je covjek kukavica ako odluci da NECE da zivi. Ako polazimo od toga, da citav zivot zivimo i zadovoljavamo svoje potrebe onda je i odluka da se prekini zivot zadovoljavanje jedne potrebe.
Postoje ljudi u zivotu koji nisu u stanju zbog razlicitih razloga, koje sad necu da nabrajam, da donose odluke vezane za vlastiti zivot, jer svi smo mi razliciti. Nesto sto ja mogu da uradim bez problema, neko drugi ne moze i obrnuto. Neke odluke u zivotu ne uspijem da realizujem, vjerovatno zbog nekog svog straha. A posto se to meni redovno desava,pokusavam da razumijem i ljude oko mene a ne da ih SUDIM, kao sto to vecina ljudi radi. Desilo mi se u zivotu (profesionalnom i privatnom) da sretnem osobe koje su svjesno izabrale smrt. Radim u pluridisciplinarnoj ekipi psihologa, psihijatra,sociajnih radnika, psihoterapeuta, psihoanaliticara. Nase misljenje a to jest i moje licno je, da osobi treba pomoci ako osoba to hoce, a ako osoba misli da je jedino rjesenje da prestane da pati smrt, onda ju je na taj put treba otpratiti. Traba samo znati razliku izmedju pokusaja samoubistva kao message: Treba mi pomoc, ne mogu vise, i samoubistva kao rjesavanje bolne situacije iz koje izlaz predstavlja samo smrt.
Mislim da su Jacky, Francesco, Enrique, Robert, Renato, Ugo i ostali momci koji su izabrali taj nacin danas, gdje god bili, sretni i napokon mirni.
To je bio zadnji hrabar act u njihovom zivotu......ja, kako se kaze, nemam te petlje.

Mogla bi se sad odmah otvoriti duga diskusija vezana za etiku, religiju i bla, bla, bla. Slazem se, medjutim smatram da je u tim specificnim situacijama vazna osoba kao licnost, persona, individua sa svojim potrebama, koju treba postovati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Avg 2003, 08:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Samoubistvo je kukavicki gest, jer svaka osoba koja nije sposobna da zivi sa idejom o povremenom ili cescem razocarenju u zivot, negoduje ono sto joj je najvrednije, a to je zivot sam.
Samoubice su, koliko ja shvatam i tvrdim, neuravnotezene osobe, osobe koje ne mogu sto-procentno da stoje iza svojih odluka, odluke nisu donesene iskljucivo na neemotivnom, iskljucivo u racio maniru, vec iza toga stoje mnogobrojni drugi uticaji, Argentina to moze objasniti sa strucne strane.

Posebno za Hari_Halera,
izvini ali ja nisam osoba koja voli da tesi, samo ovoliko, stvarno jesi sebicni gad kad dopustas da ljudi koji te vole gledaju u njihovo najvece razocarenje, usput pretpostavljam, kako nestaje.Nihilizam je glupavi subjektivizam, veruj mi na rec.I da ne zaboravim, ako vec hoces da se ubijes to si mogao da uradis vec dosad, nisi ti ziv zato sto si imao srece, pre bih rekao, zato sto volis da budes sazaljevan, a kaze se da je jedino gore umesto sazaljenja od strane drugih nad tobom, sazaljevati samog sebe.Siguran sam da si ti na sebe ljut, sto je vise nego pozitivno, jer znaci da nisi jos supalj, da imas energiju, a zasto taj bes ne usmeris protiv svog sabrata, zveri ; coveka - vuka. I samo jos nesto, duga depresija je represija. Razmisli.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Avg 2003, 09:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

za mladu damu :), koja sebe naziva "malesevich :

Nije kukavicki dici ruku na sebe da bi drugog zastitio od samog sebe. A to sam pokusao. Pokusacu opet ako ne uspijem da se skinem sa droge. A ti nemas pojma koliko je tesko skinuti se sa droge jer to nije stvar koju mozes svoditi na racionalni nivo. Tu nema nista racionalno.Kad imas potrebu da ides u WC, ti sigurno ne vrsis racionalnu analizu svoje potrebe za vec trcis u najbrzu klonju i rjesavas se jednog od proizvoda tvog metabolizma... Umnozi potrebu za WC-om nekoliko stotina puta i dobices potrebu za drogom dugogodisnjeg narkomana.

Za Utopiju :

Oba puta sam slucajno ostao ziv. Ako uzmes u obzir doze supstanci koje sam unio u sebe shvatices i sam. Sta je vrijedno a sta nije, proizvod je covjekove subjektivne analize a nikako nekih jedinica mjere, pa samim tim ako je za tebe zivot nesto najvrijednije sto covjek ima to za nekog drugog ne mora da bude. Za nekog je recimo najvrijednija stvar obraz ili cast ili pozlacena tacna za kafu ili... Za mene moj zivot nije vrijedniji od srece ljudi koje volim pa je samoubistvo bilo logicno rjesenje kad sam vec upao u zivo blato koje se zove heroinska zavisnost. Objasnjenje potrebe za heroinom i teskoca koje moram da podnesem u pokusaju da rascistim sa njim sam objasnio vec malesevichu pa tebi necu ponavljati.

Razmislite.

Argentina, veliki pozdrav. I ti si jedna od osoba koju ne bih zelio da razocaram, znas na sta mislim.

Najljepse zelje

Zavrtis se sa
rasirenih rukama,
gledas u vedro nebo.
Zvijezda ispunjava zelje.
Dobra vila ceka
za stolom,
u kuhinji.

Nikad mira neces naci.

Blaga, spora, bolna
smrt osjecaja.
Jednog jutra se probudis
i shvatis
da si biljka.

A zega je i
niko te nece zaliti.

Oci su slijepe.
Govoris o sebi.
To ti je tako vazno,
ali nikog
ne zanimaju tvoja unutrasnja
stanja.

Tako je najbolje.
Sve su price ispricane.

Zavrtis se pod
ledenim ravnodusnim
nebom.
Sa rasirenim rukama.
Krvnik je popio
kafu.
Zuri mu se,
ceka ga sljedeca zrtva.

Hajdemo na posao,
sine.

Poslednji put menjao Hari_Haler dana 13 Avg 2003, 21:43, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Avg 2003, 10:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Momek :o

Nemoj ni mene i Jack razocarati.

Imas hrabrost priznati, a ... pokusaj skupiti snege da se skines.
Necu ti solim pamet, znas vec sta mislim... I, cuvaj se.

M.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Avg 2003, 12:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2003, 21:51
Lokacija: od sredine lijevog coska u lijevom dzepu desno, cetvrti sto u drugom redu
Hari_Haler je napisao:
za mladu damu , koja sebe naziva "malesevich :

Naravno, jer ti ne idem 'niz dlaku', i ljudi koji ti se na neki nacin 'suprotstave' su smradovi, p***e, nemaju pojma kroz sta ti prolazis..mozda je i bolje da ne znaju, ti meni objasnjavas svoje potrebe..dugogodisnjeg narkomana,bila sam (tad me to vrijedjalo, sad ne ni malo) najveci neprijatelj..zasto? zato sto nemam sazaljenja ni malo prema takvim! Koliko god mi bili dragi ne zalim ih,zato sto ni oni ne zale mene, smrad sam zato sto ne zelim da 'pomognem' na nacin na koji to oni ocekuju..i koji njima 'odgovara'! Vide samo sopstvenu patnju, iz koje postoji izlaz, ali ne na nacin na koji oni hoce..linijom manjeg otpora..vec onaj tezi bolan put kojim ih je strah da prodju, odustanu na prvom 'usponu'!!Zato sto su navikli pri svakom zivotnom 'opterecenju' naci svoje 'rjesenje'..koje je lako dostupno, bez i malo truda..'rijese problem'. Zato su kukavice, zato mi ih nije zao ni malo,zato sto nisu ni pokusali da se 'nose' sa zivotom..zasto su oni 'pametniji' od mene?? Ti pricas kako nisi kukavica, kako si dva puta 'pokusao' samoubistvo, zasto nisi izvrsio samoubistvo prvi put kad si htio da 'hodas po oblacima'..zasto si htio 'lijepu smrt' odn. onu najgoru..sporu, umiranje koje godinama traje<<skidam ti kapu..bas si hrabar..ta patnja vec dugo traje..sad bi da je prekratis??Samo naprijed..treca sreca!!

Poslednji put menjao mala mama dana 14 Avg 2003, 10:59, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Avg 2003, 12:20 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Jednostavno je komentarisati tudji zivot. Nekad to radimo, jer nismo u stanju da pogledamo u svoj........bilo bi jako bolno i mozda bi i nekoga dovelo do samoubistva.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Avg 2003, 12:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jul 2002, 18:16
Argentina je napisao:
Nase misljenje a to jest i moje licno je, da osobi treba pomoci ako osoba to hoce, a ako osoba misli da je jedino rjesenje da prestane da pati smrt, onda ju je na taj put treba otpratiti.

slazhem se...
uvijek mi je bilo nepojmljivo zashto bi neko digao ruku na sebe, ali to je upravo zbog toga shto se je moj pogled na zhivot i probleme koje nosi drugachiji...ne mogu da osudjujem nikoga, svako ima pravo da radi sa svojim zhivotom ono shta hotje...svaki samoubica je sigurno imao jak razlog zbog kojeg je to uchinio, a pored toga i takav mentalni sklop...postoje ljudi koji se rode labilni, uglavnom takvi posegnu za drogom, a i to je jedan - bolniji nachin samoubistva...nemamo svi istu snagu, isti optimizam, volju...upravo ono shto je Argentina rekla:
"Postoje ljudi u zivotu koji nisu u stanju zbog razlicitih razloga, koje sad necu da nabrajam, da donose odluke vezane za vlastiti zivot, jer svi smo mi razliciti"

ja nikada ne bih mogla to da uradim, previshe volim zhivot, ljude oko sebe, sebe :) i kad je najgore trazhim bright side of life..vjerujem da me chekaju puno teshke stvari u zhivotu, kao i svakog, i mislim da imam snage da ne potonem...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Avg 2003, 15:16 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 31 Maj 2003, 10:33
читајући помно ову тему хтио сам рећи односно реплицирати на Харија Хелера, али Малешевичка је то одлично урадила, рекла је све што бих и ја рекао дотичном.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Avg 2003, 17:58 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 10 Feb 2003, 12:57
jebote jest ovde crnilo, zavladalo,/samoubistvo/smrt/chista destrukcija/mnogo loshe :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Avg 2003, 18:35 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Okt 2001, 01:00
lako je reci "kukavica si, uhvati se u kostac sa zivotom, sa problemima bla bla bla" najlakse je osudjivati i pametovati. koliko vas se naslo u takvoj situaciji da ne zeli vise zivjeti? da u smrti vidite jedini izlaz?
kazete da je kukavici bjezati od problema! mozda i jeste ako se neko ubije zbog losih ocjena, zbog momka/djevojke, zbog nekih "sitnica" ali ipak treba ima snage dici ruku na sebe!
iz nacina na koji se uradi suicid se moze vidjeti koliko je nekome "dogustio" zivot.

Argentina je napisao:
To je bio zadnji hrabar act u njihovom zivotu......ja, kako se kaze, nemam te petlje.

upravo tako, treba imati petlju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Avg 2003, 20:47 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 31 Maj 2003, 10:33
треба имату петљу?
то је чин од неколико секунди, можеш ти да размишљаш колико хоћеш али кад дође жута или дође до грла ти паф!...урадиш то...траје секунду!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Avg 2003, 22:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Moje licno misljenje je d asaumoubistvo nije nikakav cin koji odlikuje hrabrost, petlju,uzvisenost, cak naprotiv to je za mene veliki kukavichluk, strah i nesigurnosst da se pokusaju prevazici problemi, pa ako nista bar se potruditi i koliko toliko da prevazidjes mrvu po mrvu problema...

Moja profesorica psihijatrije je pokusala 3 puta za izvrsi samoubistvo :evil: sta reci osim no comment...... :D :D :D i dan danas radi na klinici, predaje studentima(uci nas :lol: ..)

Salu na stranu, trenutak kada covjek odluci dici ruku na sebe je sekunda, vrhunac svih nedaca koje osobu mogu da snadju...
Kod nas je uzrok uglavnom :posljedice rata, ucesce na ratistu, neimastina,droga,sukob sa roditeljima,deckom,sektama i slicno...
Zanimljiva su istrazivanja samoubistva vezana za nashe prostore, vrlo loshi rezultati u sve vecem porastu :evil: ..uglavnom vezana za urbane sredine, koje su bile pogodjene ratnim dejstvima....

Opet ponavljam...cin samoubistva ne opravdavam nicim, jer to je po meni cin pun licnog samosazaljenja,nesigurnosti, kukavichluka...
Zivot je jedan i treba slaviti sto si imao privilegiju da se rodis a i najveci problem se kako tako moze prevazici, iako u pojedinim momentima se ne cini tako...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Avg 2003, 09:20 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Okt 2001, 01:00
gipsy_girl je napisao:
Zivot je jedan i treba slaviti sto si imao privilegiju da se rodis a i najveci problem se kako tako moze prevazici, iako u pojedinim momentima se ne cini tako...

lijepo receno ALI ako neko zivot ne smatra priviligijom, ako mu se svaki novi dan gadi, muka mu je od svega, nema volje za zivotom ....zasto ne bi smio okoncati tu farsu?? zasto je kukavica? kakvog smisla ima nastaviti s tim a mrziti samog sebe?

i ja sam samoubistvo smatrala kukavickim cinom sve dok mi se majka nije razboljela.depresija. 8 mjeseci smo se borili za nju,ona se nije borila, govorili joj da to nema smisla, da je zivot jedan bla bla.gledala nas je onako blijedo, takvu prazninu u ocima nisam do tada vidjela.nista u njoj nije bilo...samo praznina. 8 mjeseci ni O od osmjeha na njenom licu, ni tracak volje za zivotom.krili smo sve sto bi mogla upotrijebiti za suicid, pratili je na svakom koraku, isli raznim psiholozima koji su joj davali tablete od kojih nije znala ni kako se zove, samo je htjela da spava i da se ne probudi.
izvukla se iz toga (djelimicno) pojavi se osmjeh ponekad ali nije to to.

razmisljala sam zasto smo se borili za NJEN zivot: zbog nje ili zbog nas!?
ona ga nije htjela vise,zasto nismo mogli akceptirati to? egoizam?
zasto ga zivi dalje`? zbog nas ili zbog sebe? ubijedjena sam da ga zivi zbog nas.
pokusavam ignorisati takve misli ali zar nije bolno SVOJ zivot zivjeti zbog drugih a ne zato sto ti to zelis? zivis na silu da ne bi povrijedio nekog dragog i cekas kraj...kakav je to zivot?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Avg 2003, 22:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Jan 2003, 12:54
ipak mislim da svako ima pravo da ucini sta misli da je pravilno u i sa svojim zivotom
ali mozda bi trebalo mozda i malo vise da razmisljaju o osobama oko njih,ali opet zivjeti za druge???
mozda bi tebali pokusati naci neki nacin,neki razlog,ako ne...
mislim da ipak svi zivot shvataju predragocjeno
kad bih ja dosla u situaciju bolje umrijeti nego zivjeti “nikakav zivot”
ne vjerujem bas da bih to uradila,ali prekracivanje muka :D
izvinjavam se na crnom humoru

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 64 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]