E lijepi moji "RPG" ljubitelji, da se ubacim i ja sa kojom "pametnom". Vidim da se otislo offtopic, sa JRPG-ova (koje mrzim kao i drug koji je postavio slike likova iz FF-a, samo postojanje tih igara mi je nevjerovatno, a jos nevjerovatnije da postoje ljudi koji ne samo da igraju to, vec se kunu u njih kao u majku rodjenu), na raspravu sta je Action RPG a sta Hack`n`Slash.
Vjerovali ili ne, tajna sta je RPG se krije u samom imenu, Role Playing Game. Naziv potice sa starih board igara, kad su se bacale kockice, a dungeon master smisljao avanture za igrace. Znaci Role, uloga koju vi smisljate, prenosite na svog avatara, jedna kompletna licnost, virtuelna naravno. Jasno je iz ovoga da igrac ima potpunu slobodu u kreaciji svog lika, ukljucujuci klasu, rasu, pol, karakter? (alignment) itd. Vec ovdje se pokazuje najveca, i najvaznija osobina koja definise RPG zanr, a to je sloboda da igrate i zavrsite igru u skladu sa osobinama vaseg avatara, postojuci njegova moralna nacela i interese. Upravo ovo je JEDINA OSOBINA KOJU SVAKA RPG IGRA MORA IMATI, ona daje igri ime, a ne skill i leveling sistem, linearnost, i mnoge druge stvari koju su postale sinonim za RPG igru jer se obicno nalaze u istima.
Da se malo vratimo na "temu", doslo je do rasprave postoji li i gdje je granica izmedju Action RPG-a i Hack `n` Slash-a. Neki su rekli da je to isti zanr, dok drugi tvrde da su to dva razlicita zanra i navode svoju listu igara i kojem pripadaju. To su naravno dva VEOMA razlicita zanra, koja su igrom slucaja dobijala igre koje svojim izvodjenjem veoma podsjecaju jedna na drugu, ponajvise nacinom na koji vam je prezentirana prica i kojim upravljate svjim karakterom (Quest sistem, NPC-ovi, top-down perspektiva, experience, skill i leveling sistem itd.). Zbog svega ovoga i dolazi do poteskoca u pronalazenju upravo tih osobina koje RPG igru cine RPG igrom, kad se uporede dvije igre, recimo Baldur`s Gate i Diablo, toliko je razlika da ce svako imati svoje misljenje sta je to u stvari sto jednu cini RPG-em, a drugu ne. Upravo ovdje mnogi prave gresku, jer to nije ni bacanje kockica i turn based borba u BGu, nedostatak Karizme u Diablu, i ostalo, vec ova jedna osobina koju sam vec objasnio. Upravo zato je Diablo RPG koliko recimo i jedan Modern Warfare, obe su igre u kojima vodite jasno definisan karakter u cijoj kreaciji niste sudjelovali, nemate slobodu da se tokom igre ponasate shodno vasem karakteru, naravno opet igrate tu neku odredjenu ulogu koju vam je igra dala, medjutim ako cemo se pratiti ovim kriterijumom, onda je sve i jedna igra ikad napravljena RPG, jer u svakoj upravljate datim vam karakterom. Diablo je cisti primjer Hack`n`Slash igre, sam Hack`n`Slash zanr NIJE podzanr RPG-a, Hack`n`Slash je "evolucija" arkadnih tabacina koji je preuzeo neke elemente koji se vec postali ustaljeni za RPG zanr, Quest i NPC sistem, Exp, skill i leveling itd.
Sad se postavlja pitanje sta je to u stvari Action RPG, ako je Diablo Hack`n`Slash. Baldur`s Gate je skolski primjer akcionog RPG-a. Ima sve elemente RPG-a, daje vam potpunu slobodu u kreciji lika, tokom igre daje vam mogucnost razlicitih izbora u skladu sa karakterom vaseg lika. Zasto onda akcioni? Zato sto je naglasak u igri na borbi, skoro svaki sukob koji pocinje dijalogom se zavrsava borbom bez obzira na vas izbor, mirna i diplomatska rjesenja su nepostojeca, Karizma nema uticaj na dijalog kao ni Mudrost, sluze cisto da se zadovolje minimumi koje DnD sistem zahtjeva u izboru klasa, alignement se bira na pocetku igre i ne mijenja se bez obzira na vase radnje tokom igre, osim na par unaprijed definisanih mjesta. Znaci iako vam igra dozvoljava da se ponasate u skladu sa karakterom vaseg lika, to je opet jedna iluzija, jer je vas put cisto definisan i borba je vecinu vremena jedini nacin na koji se zavrsavaju vasi susreti sa ostalim karakterima u igri.
I na kraju, valjda je da se navede i primjer cistog RPG-a. Planescape Torment i Mask of the Betrayer su odlicne igre, ali je mozda najbolji primjer Arcanum. Prelijepa igra koja vas svakih nekoliko minuta obraduje situacijom u kojoj se pitate "A sta bi moj lik uradio?". Pomozite NPC-u u selu. Niste tip koji pomaze? Nista, pokoljite citavo selo i jos dobijte nagradu za to. Spomenuo sam vec Mask Of the Betrayer, koji je takodje fantastican, jedina igra u kojoj je tesko ostati "dobar", jer od samog pocetka nosite kletvu i od vas se ocekuje da budete "zli".
Eto, wall of tekst, ko procita, mozda i nadje nesto pametno. Toliko od mene.
_________________ We`re not men! We`re shadows in the shape of men...
|