banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 04:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 267 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Sep 2009, 09:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
Popokatepetl je napisao:
Cova, zar ti nije dosadilo da se ponavljas, iz posta u post? Ocekujem malo vise kreativnosti, nesto novo da kazes. Nisam rekao da je nindjicu najbolja vjestina, vec od pocetka zastupam stav da je ove stvari veoma tesko odrediti. Ono sto sam rekao je da ne smatram da su MMA borci najbolji (jer MMA ne smatram vjestinom na nacin kako su to neke druge vjestine), niti je ring, oktagon, sta vec najbolji pokazatelj "ko je najjaci". Zasto ne smatram tako, obrazlagao sam, i ne zelim da ponavljam. Moji argumenti ce nekom biti ok, nekom nece, tako je uostalom sa vecinom tema o kojima se raspravlja na forumima. Cilj mi nije bio da te "preobratim", niti mi je stalo, postujem sto volis MMA i UFC, ali sam reagovao na neke tvoje nipodastavajuce, bezobrazne i prije svega ni na cemu zasnovane komentare, jer smatram da o tome znam vise od tebe. Dakle, cinjenica da se ja bavim nekom od navedenih vjestina nije sama po sebi bila argument, ali mi svakako daje veci kredibilitet u odnosu na tebe. A tvoji argumenti su uglavnom glasili ovako: "to je bullshit jer ja tako mislim...", "sranje je jer ja tako tvrdim...", "nece mene niko ubijediti jer ja sam siguran da...", "ja to ne kupujem jer ja znam da je to glupost", "vi nemate pojma a ja sam u pravu, dakle tako je", itd.

Zastupas stav da je to tesko odrediti!?
Meni se cini da ti nemas stav ali ti je stav samo da pricas protiv necega sto neko drugi nesto kaze. Najlakse je biti pametan ako si antiprotivan. Pricas o nekim vjestinama (koriscenje protivnikove snage, borba protiv vise protivnika). Pa reci koja je to vjestina! Ne smatras da su MMA borci najbolji. U redu. Koji su borci najbolji? To da ring ili oktagon nije najbolje mjesto za testiranje borilackih vjestina nisi nigdje obrazlozio, a kada se o tome pricalo nisi bio tu da pokazes svoju strucnost koju crpis iz dugogodisnjeg iskustva u borilackim vjestinama. Tacnije ne vidim gdje si ista obrazlozio na sta nisam ukazao koliko je to pogresno, a tvoj odgovor na to je bio da mi stavljas neke rjeci koje ja nisam napisao u usta.
Vanja, dobro si na pisao. Ne vrjedi. Ovakva argumentacija ne moze da vrjedi za mene.
Ali moze i tako. Evo opisacu i ja tvoje argumente.
To sto ti pricas nije pravi pokazatelj, ne mogu da ti objasnim zasto jer si nedokazan pa necu to nigdje ni napisati, ali mora da sam u pravu jer sam godinama trenirao Kung-Fu.
Ti si bezobrazan, ti si ovakav, ti si onakav... (bolje da skrenem sa teme i podjem bullschitovati jer ne mogu da odovorim na pitanje kako moje cool vjestine mogu raditi u realnoj situaciji a ne mogu u oktagonu, kao i na mnoga druga pitanja)...

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2009, 11:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Besparica, napisao sam da dvije vjestine ne mozes porediti tako sto ces staviti u ring jednog tipa od 2.10m i jednog od 1.65m i pustiti ih da se bore. Veoma tesko je ocjeniti vrijednost vjestine kroz okrsaj dva borca u ringu, kad mjeris vjestinu onda moras na odredjeni nacin odvojiti vjestinu od sposobnosti individue, njegovog talenta, itd... To ti je kao da uzmes recimo knjigu o Ninjutsu, Kung-Fu-u, i MMA, i onda krenes da citas sta koja vjestina nudi. Zasto ne pogledas video nego se na 6 stranica jagmimo na ovaj nacin oko toga ko je u ringu bolji kad o tome nije uopste rijec. Naveo sam ti isto tako primjer za Gracie-a na sta si ti rekao da je tada MMA bio u povojima, a ni ti ni ja ne vidimo razlike u ondasnjim i sadasnjim borbama kad je u pitanju vjestina (ne govorim o snazi!), i zaboravljas da ni BJJ ni njegovi borci nisu stali sa razvojem. 400 borbi, nijedan poraz, uglavnom koristen BJJ, i tebi to nije dovoljno kao argument nego obezvredjujes cak i to.
Ali u redu je Besparica, imas pravo na svoje misljenje, ali daj da pricamo normalno, da odrzimo neki nivo diskusije a ne da pricamo kao da se svadjamo citavo vrijeme i da koristimo neprimjerene rijeci. Meni nije cilj da te ubjedim u nesto, vec sam otvorio temu da diskutujemo i da svako iznese svoje misljenje, a ne da sebe proglasavamo recenzentima i ocjenjujemo ko je u pravu a ko nije, to je intelektualna arogancija. Znaci samo cool da ne bi ja..... Slika :D
Znaci samo opusteno, drugari smo, svako ima svoje sklonosti i moze da napise sta misli, nemojmo na svaku skakati jedan drugom za vrat. Za tebe je Ninjutsu bullshit, ok, prihvatam, ali pusti ljude da napisu svoje misljenje, procitaj ga i prihvati kao dzentlmen.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2009, 23:10 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Sep 2004, 08:57
Interesantna tema ali i nepotrebna. Jer vidim da postoje osobe ne voljne da prihvate i saslusaju vec samo govore. Besparica ti zvucis kao da treniras MMA i da ti je tvoj trener usadio u glavu gomilu stvari kako je ultimativna stvar biti MMA borac i kako je to najjace sredstvo. Mislim da si omasio sa tim, jer usporedjivati MMA i Ninjutsu je suplje posto Ninje se nisu borile za pehare i titule u ringu, vec na zivot i smrt, a samim tim tebe pitam jesi spreman umrjeti u borbi.

Ninjutsu nije bila nekakva vjestina placenih ubica i bolje da ne trazite takve stvari po netu i da drugi razmisljaju za vas vec mozete u BL dobiti te informacije na licu mjesta. Barem mozete dobiti prave stvari. I svakom bih ponudio da odradi jedan Ninjutsu trening bez obzira koliko i sta trenira jer bi se mogli iznenaditi. Ninjutsu nije samo bacanje Shurikena i mahanje katanama u nekakvim pidjamama.

BTW koje pobjedio u UFC 3 da li neko zna?

Cini mi se da je bio Scot Morris ucenik Roberta Busseya koji je majstor Bujinkan Ninjutsu-a

takoder borac i pobjednik u preko 60 borbi u NHB je bio majstor Bujinkan Ninjutsu

Mislim da svi trebate da trenirate sta volite a iz respekta kao prakticari borilackih vjestina nebi trebali da pljujete po drugim vjestinama ako ne znate o njima iz prve ruke, jer recimo lik na klipu koji prezentira Ninjutsu nema pojma jer je samo prozvani majstor koji je stvorio svoj nekakav stil Ninjutsu-a.

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2009, 00:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2009, 02:35
Pa, ako su naucnici proucavali sve segmente vise borilackih vjestina, obracali paznju na sve detalje, prednosti i mane svake od njih, i na kraju zakljucili da ninjutsu ima najvise da ponudi, mislim da je onda bezveze suprotstavljati se tolikoj kolicini cinjenica...pa nisu oni samo povrsno obradili svaku vjestinu i onda rekli : ebes ga, ova ninjustu izgleda skroz zajebano a i ovaj borac se bas nekako jebacki krece u borbi, kao da zna sta radi, pa eto, nju cemo proglasiti za najbolju...Ako je ninjustu proglasena za idealnu, onda sigurno nije bez razloga...
Meni licno se cak vise svidja MMA jer zahtjeva ogromnu snagu i snalazljivost, a da pritome oni ogromni borci moraju biti izuzetno hitri i okretni...Ali MMA znaci Mix Martial Arts sto znaci da kombinuje druge borilacke vjestine pa samim tim i ne moze biti najbolja, jer su joj korijeni u drugim vjestinama...Upravo zato su ljudi fino razdvojili svaku posebno i sagledali sta koja nudi, pa izabrali to sto su izabrali...A i nije tajna da mnogi od MMA boraca koriste steroide ili neku drugu nedozvoljenu supstancu kojom pojacavaju snagu, ali je tehnika ipak najbitnija...
Sto se tice tog misticizma i filozofije oko borilackih vjestina, nikako ne smatram da je to glupost...Ljudi koji su svoj zivot posvetili proucavanju borilackih vjestina u tome nalaze svoju zivotnu filozofiju i nacin zivljenja i rijesavanja problema (naravno mislim na prave majstore i ucenike, a ne treniranje za ulicni fajt ili foliranje ili tako nesto...), jer vecina tih vjestina zahtjeva jednaku kolicinu psihicke koliko i fizicke snage...citao sam jednom o nekim majstorima, mislim da je bila rijec o shaolinu hramu, koji su gotovo goli sjedili u snijegu i nakon nekog vremena meditiranja poceli da se preznojavaju...a isto tako sam cuo (ovo nisam gledao licno, vec mi je o tome pricalo vise osoba koje su gledale tu emisiju) za nekakve majstore borilackih vjestina (ne znam o kojima se radi) koji tupim drvenim stapicem probijaju debelo staklo i to cak ne rukanjem iz ramena, nego pokretom zgloba...fora je u tome da oni svu energiju tijela skupe u prste kojima drze taj stapic, pa ga onda bace...tako da je nemoguce reci da su to obicne gluposti...uostalom, zasto bi oni vodili takav zivot i gledali svijet kroz tu filozofiju, kad od toga nemaju nikakve koristi...ne trude se da non stop budu na televiziji niti da unovce svoj nacin zivota...

- Pjevaj kao da te niko ne cuje.
- Zivi kao da je Raj na Zemlji.

http://www.youtube.com/watch?v=YXdAIJK6 ... re=related

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2009, 09:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Besparice, mene zanima samo jedno - da li ti znaš ili poznaješ bilo šta što se tiče bilo kojeg borenja (kineskog, japanskog, indijskog, itd.)? Da li poznaješ bilo šta od toga? I molim te - odgovri mi na ovo pitanje sa da ili ne, bez uvijanja i filosofije koju si do sada prosipao na ovoj temi...

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2009, 10:50 
Početnik
Početnik

Evo da vam dam malo pravih detallja o Ninjutsu, srz golorukog borenja u ovoj vjestini je Taijutsu koji obuhvata sve oblike padova, prevrtanja, udaraca rukom ili nogom, bacanja, gusenja, poluga, borbe na sva tri nivo-a
- Stojece tehnike/Tachi waza
- Klecece tehnike/suwari waza
- borbe u parteru/ne waza
I moram naglasiti da Taijutsu ne obuhuvata goloruke metode iz drugih vjestina kao sto su Judo,Karate, aikido premda koriste slicnu terminologiju jer je to japanski jezik i jedinstven je za sve japanske borilacke/ratnicke vjestine. Taijutsu je nastao u jednoj od skola u japanu koja se naziva Gyokko Ryu Koshijutsu koja je nastala oko 12 vjeka i od tad se prenosi sa koljena na koljeno bez prekida.
Pored tog da Ninjutsu ima i svoju filozofiju da je tako nazovem ustvari je to kodeks ponasanja i mnogi Ninja ratnici jesu bili samuraji kao naprimjer, Sandayo Momochi koji je bio vladar tri zamka u Iga Provinciji, kao i mnogi drugi. Postoji pisani podaci.

Sem tog ne prikladno je proucavati vjestiine sa naucne tacke gledista, za takve stvari osoba koja to sprovodi mora biti otvorena i nepristrasna prema svim "uzorcima".
Kako vidim medju ucesnicima su moja dva bivsa ucenika mislim da ce me oni razumjeti.

Takodjer osvrnuo bih se na jedan aspekt treninga a to je starost i krajna granica treniranja radi godina. Svi borilacki sportovi imaju problem da sto si stariji lakse te je poraziti, to vidimo kako na K1 tako i na Prideu, na mnogim takmicenja (pa cak i u sportovima kao sto je fudbal) sto si stariji donji si. A to je iz prostog razloga sto se citavo vrjeme treninga parkticar oslanja na snagu i brzinu i sasvim je rpirodno da sa godinama vas snaga i brzina opada pa se desi da te razbije kao p.... neki nabrijani klinac. Ali trening borilackih ili ratnickih vjestina koryu tipa ne bazira trening na tim dvjema stvarim vec na koristenju tjela, pravilnom kretanju. I to ih cini veoma dobrim borcima iako nemaju toliku snagu a opet sa druge strane ne osjecaju potrebu da dokazuju u ringu ciji je veci k....

Za kraj ako neko smatra da neko u BL prodaje sranje kao vjestinu zasto ne odete do te osobe i ne kazete mu to u lice :)

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2009, 10:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evo, ja ću te prebiti samo da te vidim :D

Vrh

PostPoslato: 30 Okt 2009, 21:24 
Početnik
Početnik

Daljac ...?Bez komentara sam :wink:

ma nemam rjeci......

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2009, 09:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Šta kažeš ti za onaj serbski stil??? Jednostavno te vuče da se maneš svega i da kreneš u izučavanje drevne i mistične srpske vještine :D

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2010, 14:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Procitah cijelu temu...
A kru te jebo! :lol:

Hristov, kazes da su najjaci sumo hrvaci...
Spoiler:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=POJ2T023M4I[/youtube]

8)

Nego, on topic.
Primjetio sam da mnogi forumasi na ovoj, a i na onoj drugoj temi diskvalifikuju borbu na zemlji na sledeci nacin. Sta bi ti kada se nadjes sa dvojicom... I to je to, borba na zemlji je izbacena iz jednacine... A ja bih da vas pitam, sta ako se nadjes sa jednim, ili ako se nadjes protiv dvojice koji forsiraju borbu na zemlji, ili ako se sa drugom nadjes protiv jednog Bajuna? Te situacije su moguce koliko i ova gore.
Hristov, zasto mislis da su kung fu i nindzicu najkompletije vjestine. Da li one pokrivaju sve segmente borbe? Koji su to segmenti? Ako mozes, daj nam koji link da i mi vidimo osnove nidzicua, ako to nisu neke mracne tajne? :lol:
Ja ne bih nijednu tradicionalnu vjestinu nazvao kompletnom.
Po meni su najbolje modernije vjestine, koje su u stvari kompilacija tradicionalnih. Najbolje su zato sto su nastale sudarom raznih vjestina iz razlicitih djelova svijeta, gdje su se iskristalisale najbolje tehike iz svih vjestina i zato sto prakticari tih vjestina nisu emotivno vezani ni za jednu posebno, tako da je efikasnost jedini faktor.
Jos bih rekao, da ako postoji sportska verzija vjestine, to ne diskvalifikuje odredjenu vjestinu, naprotiv to je za mene veliki plus. Jer mozemo da vidimo sve te tehnike u jednom nadmetanju, a ja uvjek dajem prednost nadmetanju u odnosu na demonstraciju. Jer realno, ulicarski fazoni koji su uglavnom zabranjeni tipa kopanje ociju, ujedanje, lomljenje prstiju, fish hooking i sl. i nisu bas neka vjestina, to moze da se pokupi za par dana.
Tako da bih u tom smislu iznio svoju teoriju.
Nije sve sto je efikasno u MMA efikasno i u realnosti ali ako nesto nije efikasno u MMA, nije efikasno ni u realnosti (tj. tehnike koje se za taj cilj primjenjuju u MMA su efikasnije).
E sada Popokatepetl, Hristov a bogami i V@nja opletite!
I nemojte mi one fazone, ti se ne bavis borilackim vjestinama pa to sto pricas nema veze, jer cu onda da odem na politiku da ih ucutkam zato sto nisu politicari, na ljepotu i zdravlje zato sto nisu doktori, i na sex i erotiku zato sto nisu jebaci! :lol:

I @ tengu
Nisam spreman da umrem, jer sam jos mlad.

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2010, 15:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Nema sta da pletem, vec sam ti pisao sta mislim.
Razlika izmedju tvog i mog stava je ta sto bi ti u potpunosti diskvalifikovao svaku vjestinu ciju upotrebljivost nisi vidio u MMA ili slicnim takmicenjima, a ja ne bih. Istina je da bi nadmetanje trebalo davati bolji uvid u situaciju nego demonstracija, ali isto tako ja prednost nad svim tim dajem licnom iskustvu. S obzirom na to da nisam ni probao ni 1/5 od navedenih disciplina ne bih formirao toliko cvrst stav da ovu ili onu disciplinu nazovem glupom i neupotrebljivom.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2010, 15:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Citiraj:
Primjetio sam da mnogi forumasi na ovoj, a i na onoj drugoj temi diskvalifikuju borbu na zemlji na sledeci nacin. Sta bi ti kada se nadjes sa dvojicom... I to je to, borba na zemlji je izbacena iz jednacine... A ja bih da vas pitam, sta ako se nadjes sa jednim, ili ako se nadjes protiv dvojice koji forsiraju borbu na zemlji, ili ako se sa drugom nadjes protiv jednog Bajuna? Te situacije su moguce koliko i ova gore.

Ja sam govorio o parteru, ali ga nisam diskvalifikovao, naprotiv. Mi ponekad vježbamo borbu u parteru, između ostalog je dobra za snagu i izdržljivost. Samo što se kod nas potencira borba "s nogu", i rješavanje protivnika sa što manje muke i u što manje vremena, a složićeš se, da u parteru to nije moguće. Ali to ne znači da je borba na zemlji glupa ili nepotrebna.

Citiraj:
Ja ne bih nijednu tradicionalnu vjestinu nazvao kompletnom.
Po meni su najbolje modernije vjestine, koje su u stvari kompilacija tradicionalnih. Najbolje su zato sto su nastale sudarom raznih vjestina iz razlicitih djelova svijeta, gdje su se iskristalisale najbolje tehike iz svih vjestina i zato sto prakticari tih vjestina nisu emotivno vezani ni za jednu posebno, tako da je efikasnost jedini faktor.

Ja se ne slažem sa ovim. Mislim da činjenica što su "moderne" vještine uzele malo od ove, malo od one vještine, ih uopšte ne čini kompletnim. Svaka vještina se bazira na nekom principu, i ako pokupiš par fazona a propustiš suštinu, to su i dalje samo fazoni.

Ako ima jedna konstantna zabluda koja se provlači u stavu prema "tradicionalnim" vještinama, to je navodna neefikasnost. Ne treba da zavaraju "kate", "forme" i slične stvari, kojima je cilj usavršavanje rutine izvođenja i jačanje tijela. Ne mogu da govorim uopšteno, ali u kineskom borenju koje mi radimo nema neke lepršavosti i ljepote koju vidimo u filmovima. Naprotiv, ogoljena borba je ružna. I koristi se najefikasniji metod za savladavanje protivnika.

Citiraj:
Jos bih rekao, da ako postoji sportska verzija vjestine, to ne diskvalifikuje odredjenu vjestinu, naprotiv to je za mene veliki plus. Jer mozemo da vidimo sve te tehnike u jednom nadmetanju, a ja uvjek dajem prednost nadmetanju u odnosu na demonstraciju. Jer realno, ulicarski fazoni koji su uglavnom zabranjeni tipa kopanje ociju, ujedanje, lomljenje prstiju, fish hooking i sl. i nisu bas neka vjestina, to moze da se pokupi za par dana.

Naravno da sportska verzija ne diskvalifikuje vještinu. Pa Kinezi su osmislili sanshou/sanda sistem baš da bi mogla da se izvodi i kao sportska disciplina. Ali tu ipak ne možemo da vidimo sve tehnike, jer su borci ograničeni pravilima i opremom. Već se govorilo o ovome, i ja se držim toga, kontrolisana borba je jedno, a borba na ulici nešto sasvim drugo, i ne želim da ulazim u poređenja.

Citiraj:
I nemojte mi one fazone, ti se ne bavis borilackim vjestinama pa to sto pricas nema veze, jer cu onda da odem na politiku da ih ucutkam zato sto nisu politicari, na ljepotu i zdravlje zato sto nisu doktori, i na sex i erotiku zato sto nisu jebaci! :lol:

Pa jebiga, činjenica je da ako je nekome jedini kontakt sa jebanjem gledanje pornića, da će ga jebači zajebavati i omalovažavati da nema pojma :D

Šalu na stranu, ne znam šta bih ti rekao na ovo, osim da je o nekim stvarima teško pričati ako su nam iskustva potpuno različita, jer se onda sve svodi na ubjeđivanje.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2010, 16:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Besparica, ti si jednom rekao da je za tebe umjetnost kad se dva tipa nekoliko minuta guraju nogama i rukama na podu dok jedan od njih drugom ne uradi polugu. Vec tu se mi razmimoilazimo u misljenjima. Ja tu ne vidim apsolutno nikakvu vjestinu, u MMA ne vidim nikakvu vjestinu nego samo nabildane stokilase koji se uzdaju u snagu svog udarca. Pobjedjuje onaj koji uspije istrpiti vise udaraca u glavu i prije pogoditi svog oponenta u vilicu. Pobjeda u MMA po meni nije stvar vjestine nego toga ko ima tvrdju glavu i deblji vrat. Uzmi kao primjer ovaj video koji si postavio, malo je nedostajalo da Akebono pobjedi, a sta je uradio? Ama bas nista, samo se prostro na Gracie-a :D

Vjest borac je po meni onaj koji se protivnika rijesava sa malo poteza, bez trosenja ekstremno puno energije, borca koji od svega moze napraviti efikasno oruzje, koji se moze snaci u vecini svakodnevnih spornih situacija, itd.. Znaci ja svoju percepciju vjestine ne ogranicavam samo na ring.

Sjetio sam se jednog slucaja: posjecivao sam prije dosta godina redovno full-kontakt treninge u BL (kod Marica), i gledao sam sparing dva momka. Tada su obojica momka koristila iskljucivo svoju snagu i brzinu, bilo ih je super posmatrati. I ovaj jedan momak koji je bio hitriji i brzi je rasturio oponenta. Proslo je dosta mjeseci, ovaj sto je izgubio je u medjuvremenu krenuo da trenira ninjutsu. Nakon dosta mjeseci opet sam gledao sparing ista ta dva momka. Pobjednik iz prvog sparinga je isto isao na brzinu i snagu, dok je ovaj drugi isao na taktiku (da ne idem u detalje), i fakticki je prosao bolje nego protivnik, sjecam se da maltene nije primio nijedan tezi udarac a zadao je par dosta cistih udaraca u glavu. Jedina razlika je bila upravo ta taktika borenja koja je odlucila o ishodu borbe.

Isto tako sam na jednom karate takmicenju gledao jednog Draska iz Bijeljine, momak je uspio tri puta tokom borbe da knock-downuje protivnka ushiro mawashi gerijem u glavu. Fenomen. A da znas koliko je tesko to uraditi jednom, a kamoli tri puta cisti takav udarac u glavu, onda bi rekao: "Ovo je vjest borac" :D

Poenta je, kad vidis vjestog borca onda znas da je to vjest borac, a za mene to nisu tipovi koji se razmahuju rukama i gledaju koga ce lokomotiva prije da zakaci :D Ti si vjerovatno odusevljen kad vidis kako padaju teski udarci u glavu (barem sam takav utisak stekao), ali meni to nije nikakav kriterij za kvalitet vjestine.

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2010, 18:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

@ Vanja
Tesko da iko od nas ima toliko iskustvo u raznim vjestinama, ali ja vjerujem u izbor vrhunskih pro MMA boraca i njihovih timova.
A i druga stvar, sto se tice iskustva, koliko sam ja cuo, upitna je strucnost velikog broja nasih lokalnih instruktora.
Popokatepetl je napisao:
rješavanje protivnika sa što manje muke i u što manje vremena, a složićeš se, da u parteru to nije moguće
Kada bi se borili dobar parteras i borac koji nema nikakvo iskustvo u parteru, to bi se zavrsilo veoma brzo. I slazem se da je trenig u parteru efikasan i sto se tice fizickog treniga. Prednost je u tome sto se na partnera moze ici gotovo 100% (eto makar mogu reci da imam iskustva u takavom trenigu :) ), dok se u udarackim sparinzima mora ici dosta lakse.
Popokatepetl je napisao:
Ja se ne slažem sa ovim. Mislim da činjenica što su "moderne" vještine uzele malo od ove, malo od one vještine, ih uopšte ne čini kompletnim. Svaka vještina se bazira na nekom principu, i ako pokupiš par fazona a propustiš suštinu, to su i dalje samo fazoni.
Nije to par fazona vec niz tehnika, preuzetih iz najboljih vjestina na svijetu sa ciljem da se pokrije sto vise situacija u borbi. Te tehnike se koiste o davnina, a njihovom kombinacijom u praksi se stvara novi koncept i stil borbe. Susret vise vjestina i razlicitih stilova je po mom misljenju prilika za evoluciju borilackih vjestina, koje su samostalnom praksom dostigle svoj vrhunac.
Nije li i nidzicu pozajmio neke tehnike iz drugih vjestina?
Vecina tradicionalnih vjestina je specijalizovala samo jedan segmet borbe, dok je druge zanemarila ili se jako malo bavi njima. U tom smislu misim da su nekompletne.
Popokatepetl je napisao:
Pa jebiga, činjenica je da ako je nekome jedini kontakt sa jebanjem gledanje pornića, da će ga jebači zajebavati i omalovažavati da nema pojma :D

Znaci onaj lik sto je vozio kamion u Cistoci (zaboravih kako se zove), onaj brko... "Veliki politicari vam puno obecavaju i slazu. Ja vam ne obecavam nista, zato glasajte za mene". Moze da dodje da zajebava velicine sa naseg politickog podforuma. Kamon! :lol:

@ Hristov
Imas potpuno pogresnu predstavu o MMA, a i o meni. Vrhunski MMA, koji mene odusevljava je prikaz vrhunse vjestine.
To jednostavno receno nije borba "teskakategorija" zivotinja. Evo npr. ja mogu sa sigurnoscu da ti kazem da jacini njihovog udarca daleko vise doprinosi tehnika stecena teskim treningom, nego cinjenica da imaju 100 kg. Idt...
I ovo sa Akebonom. On se nije tek tako svalio na njega. Samo je tako pokusao da ka iskontrolise i da se izgura malo vise (mislim da je isao na smouldering). Kada bi se ispravio da ga udara otvorio bi priliku Grejsiju da napane polugom ili da se izvuce. Svejedno, klip pokazuje da lik od 80 kg moze da izdrzi sumo sampiona na sebi.
Sad opet moram da se vratim na lokalnu praksu. Evo npr. ovaj Gladijator (mislim da se tvoja prica odnosi na to), nisam isao tamo, ali mi kolega koji je isao da gleda trenig, veli da uglavnom krkane i da i ne uce neku vjestinu koju smo mi navikli da gledamo. Isto tako ste i sami pomenuli da ima i dosta mjesta gdje se uce i prikazuju osakacene verzije nindzicua, kineske borbe i sl. Tako da takve slucajeve stvarno ne bi mogli uzeti kao neki pokazatelj.
S druge strane, koliko sam cuo, postoji jos dosta mjesta gdje situacija nije sjajna.

Ko ce znati, mozda i ja zavrsim bas na kung fu-u. Bolje mi je da treniram kod nekoga ko zna sta radi, pa makar to i nije moja prva preferencija nego da idem kod nekih krkana. A i ova sanda mi se nekako uklapa u zaokruzivanje mog skromnog kucnog i okolokucnog treninga. Cemo vidimo...

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2010, 19:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa vjerujem da ljudi sa razlicitim ocekivanjima razlicito reaguju kad vide trening ninjutsua, mada stoji isto tako da se treba malo upoznati sa njime da bi se donio neki realan sud. Ja ne sumnjam u njegovu efikasnost i danas-sutra bih prije primjenio ono sto sam naucio u ninjutsuu nego neku drugu vjestinu. MMA ne smatram vjestinom nego sportom, a kad vec pricamo o sportu, radije cu pogledati neki boks mec ili korejski TKD ili kickbox ako hocu uzitak. Ne smatram MMA losim ili neefikasnim, daleko bilo, ali MMA smatram istim kao i kickbox, mozes biti dobar fajter u ringu i u borbi 1:1, ali kad je u pitanju delikatna situacija na ulici, onda ti trebaju brza i efikasna rijesenja a ne da se saketas nekoliko rundi.

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2010, 23:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Besparica je napisao:
Popokatepetl je napisao:
rješavanje protivnika sa što manje muke i u što manje vremena, a složićeš se, da u parteru to nije moguće
Kada bi se borili dobar parteras i borac koji nema nikakvo iskustvo u parteru, to bi se zavrsilo veoma brzo.

Sad mi na pamet pade jedna anegdota. Valjda je jednom neko pitao pokojnog majstora Mileta Vasiljevića (bio je trener našeg trenera) nešto u stilu "šta biste uradili kada bi vam neko došao ovako (pa neka hipotetička situacija)", a on je odgovorio "udario bih ga šakom ovako" (pritom pokazujući na najjednostavniji mogući udarac rukom, nešto poput direkta). Onda je lik nastavio sa pitanjima, "a kad bi vas ovako napao", na šta je odgovor bio isti. Dakle, poenta je da nikad ne trošiš snagu bez potrebe, u situacijama kad je protivnik na nivou da za tim nema ni potrebe.

Mislim da je parter nepraktičan u situacijama kad se čovjek bori sa više protivnika, kada je praktično imperativ ostati na nogama. Sa druge strane, parter može biti sjajan kada npr. ne želite da povrijedite protivnika, već samo da ga umirite ili onesposobite.

Besparica je napisao:
Vecina tradicionalnih vjestina je specijalizovala samo jedan segmet borbe, dok je druge zanemarila ili se jako malo bavi njima. U tom smislu misim da su nekompletne.

Ali su te vještine taj segment razvile do savršenstva, i u tome je njihova ljepota i moć. Iako cijenim MMA, njegova upotrebljivost seže samo do određene granice, jer, iako pokriva nekoliko segmenata borenja, čini to površno.

Treba uzeti u obzir još jednu stvar. Da bi se vrhunski ovladalo vještinom, potrebno je mnogo vremena, vremena koje 90% ljudi nema, ili nije spremno da uloži.

Besparica je napisao:
Ko ce znati, mozda i ja zavrsim bas na kung fu-u. Bolje mi je da treniram kod nekoga ko zna sta radi, pa makar to i nije moja prva preferencija nego da idem kod nekih krkana. A i ova sanda mi se nekako uklapa u zaokruzivanje mog skromnog kucnog i okolokucnog treninga. Cemo vidimo...

Ne znam šta bih ti rekao osim, dođi, probaj, vidi je li za tebe. Ako ništa, bar ti niko neće obećavati uspjeh preko noći, niti davati iluziju da ćeš za dvije-tri godine postati "strava vrh" borac.

U istočnjačkim vještinama značajnu ulogu igra tradicija, i to je ono što mi zapadnjaci teško shvatamo. Navikli smo ići linijom manjeg otpora, smatramo da su najkraća rješenja uvijek i najbolja, generalno nam je pojam strpljenja stran. Meni se desilo da sam skoro godinu dana radio samo sa klincima, i nisam jednu jedinu novu tehniku radio (mislim da je Daljac imao još duži period "kušanja"). Ali taj period služi da posložiš stvari u glavi, pa ili odustaneš, ili nastaviš. Tehnike kasnije naučiš, nadoknadiš, to nije toliki problem.

Ovo govorim iz razloga, što je fizički aspekt treniranja i borenja samo jedan, koji često pretostavljamo onom mentalnom, a pogotovo duhovnom (mada ne volim ovu riječ jer se često zloupotrebljava). A bez ovih potonjih se nikada ne može u potpunosti ovladati vještinom.

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2010, 23:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
U jebote koliko pametovanja oko makljaže. :lol:
A ja kontao da se sva tuča svodi na (citiraću Besparicin nekadašnji avatar):"Kick him in the balls!"
Mada ja sam miroljubiv, pa ne bih znao...

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2010, 23:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Izzard je napisao:
A ja kontao da se sva tuča svodi na (citiraću Besparicin nekadašnji avatar):"Kick him in the balls!"

To si ti pomiješ'o sa fudbalom :D

Vrh

PostPoslato: 20 Sep 2010, 09:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Kinesko borenje je specijalizovano za sve vrste borenja. Pa tako i za parter, samo što se on uči dosta kasnije, jer je veoma komplikovan i iscrpljujući.

Vrh

PostPoslato: 20 Sep 2010, 16:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Izzard je napisao:

Naravo da ne bi znao, kada si napustio put celika. :lol:
Dosta tuca se i moze svesti na to, ali ne uce se borilacke vjestine da bi se makljao po gradu, mora da se vole. Znas, kao Bole sa Turcima. :D
A gdje mi El Guapa pomenu...
"Everybody underestimates The kick in the groin." :lol:
Evo ti HL, sve sami epic quote.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=D3K-mrlYG7Y[/youtube]
"Beng, beng, beng!"
"And i go wuf, and i slit your throat and it is over and out."
"Degede, degede, deng!"
"And lockey look what we got here."
"Don't you ev-er do this!"
"Oh I'm sorry BAYUNG BAYUNG BAYUNG no I'm not"
"I'm sorry sir, but I'm going to break your leg."
"Wrong move! Don't do that to El Guapo!"
"I don't believe in a eye for an eye, I believe in two eyes for an eye."
:lol: :lol: :lol:
Kralj.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 267 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]