zLo_krme je napisao:
A 800 žena kaže da je to autoubijeđivanje. Pa, nije. Ja mogu uvijek doći kući ako mi se ne sviđa. Imam sve uslove da se vratim, a opet ne želim. Ne znam šta konkretno fali tvojim prijateljima u inostranstvu, ali sumnjam da im to Bl može pružiti. Jedino ako su emotivci i željni starog društva. Moje cijelo društvo se rasulo po inostrantsvu, niko nije ostao u Bl.
Zašto si se pronašla u mojim postovima....? Nije mi palo na pamet da govorim o tvojim osjećanjima po pitanju odlaska i života na zapadu. Pa kako bih uopšte mogla govoriti o tome kako se TI osjećaš... Svašta.
800 žena kaže da je to autoubjeđivanje. Koje? 800 žena govori za LJUDE KOJE LIČNO ZNA.
Šta fali mojim prijateljima? TI sumnjaš da im BL to može pružiti? Gospode Bože.
Znači, tjerate me da idem u intimniju verziju priče.
Prvo ću reći da Zapad nije jedna ulica, pa kao totalno je nejasno kako neko ne može da bude zadovoljan i nekritičan u toj jednoj ulici, kad su svi. Pa opet ću reći - ISKUSTVENO ZAVISI KO JE GDJE I KAKO SE SNAŠAO.
E pa jednoj curi fali jogurt ( da te nasmijem malo

). Ona je u GB, u jednom mjestu blizu Mančestera. Na postdiplomskom je. Naučila je ovdje da pije naš jogurt, ebiga svakog dana. Tamo ih nema, imaju neki slatki voćni jogurti. Fale joj naši
dečci, oni tamo su kaže, ružni. Ljepi su u Londonu, a London je daleko.
Druga je isto na postdiplomskom, isto GB.. Nju ubiše Šiptari u pojam. Studira sa Šiptarima koji je opetovano provociraju na načine koje zdrav ljudski um nije u stanju da smisli. Nikoga nema od "naših", osjeća se isfrustrirano i usamljeno.
Ok. To je sa onima što studiraju. Ovi što ne studiraju, rade.
Jedan dečko u Parizu, u totalno devijantnoj četvrti, kod Sant Denija u predgrađu. Na posao ide sa čakijom u hlačama. Doživio je par fizičkih napada na ulici, par u busu, par u metrou. Sad je digao kredit za kola, ali pije samom sebi krv svaki put kad odvoji za kredit. Šta mu se još nikako ne sviđa? Radno vrijeme. Eto. Tamo se radi od 10 do 18h.
Svjetska kriza nije zaobišla Zapadnu Evropu. Bilo je dosta otpuštanja sa radnih mjesta. Naši ljudi su bili prvi na listi za odstrel. Lakše ti je otpustiti stranca, nego svog. Ok.
Nekom fale ćevapi, neko bi da se napije vode Vrbaske, neko bi da zagrli mamu, druga, brata. Neko bi da se nasmije ko čovjek, i da ga svi razumiju. Šta još fali? Žute svijeće, manastiri, duhovna strana priče. Šta još fali? Jezik, neko s kim ćeš pričati na način na koji je samo nama blizak, jedinstven i poznat.
Pitaš se da li su moji prijatelji emotivni (i to zvuči kao pomalo negativna drednica "biti emtivan") Jesu! Jesu! I nostalgiči su! Neki planiraju da se vrate, jedva čekaju, žive za taj dan. Ima dosta i starijih ljudi koji se povlače i vraćaju da umru na rodnoj grudi. Ima i onih srednjih godina, koji kažu da je trenutno bolje ovdje i takođe rade na tome da se vrate.
TO NE ZNAČI DA JE SVIMA ISTO KAO IZ OVIH MOJIH PAR NABACANIH PRIMJERA. Nikako ne znači! Opet kažem, zavisi gdje si, opet kažem Zapad nije ulica.
I da.. Opet kažem.. Svi Sloveni imaju DUŠU.