banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 15:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 126 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 27 Mar 2002, 08:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> kad bi znao sve nikad ne bi bio srecan</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->

Možda ne u početku ali kasnije bi bio sretan. Niko ko živi u iluzijama ne može biti istinski sretan. Pored toga istina se dobija na kašikicu, pomalo a ne odjednom baš zato da čovjek ne bi izludio kad bi odjednom spoznao istinu. Govorim o duhovnim istinama koje se spoznaju kroz duhovni rad.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Mar 2002, 13:27 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 08 Feb 2002, 01:00
Ovo prelazi u novu temu a ona je
ZAŠTO LJUDI LAŽU ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Mar 2002, 23:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2002, 01:00
<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE>
Dana 27.03.2002. 13:27, Speed je napisao:
ZAŠTO LJUDI LAŽU ?
</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->
Pa, vjerovatno da bi izbjegli istinu i izvukli se na sto laksi nacin :smile:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2002, 11:49 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 12 Avg 2002, 16:59
*Andjela* je napisao:
Ponekad je laz jednostavnja od istine... Mada sam ja zastupnik stava da je Tito nas pravi lazov .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Okt 2002, 22:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Apr 2002, 01:00
od praznog džepa (duše, srca, sexa) mašta velika se rađa
na patosu života lažje uvijek bila slađa.

Vrh

Tema posta: sta je istina.....
PostPoslato: 16 Dec 2002, 16:59 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 16 Dec 2002, 16:22
vederu, rosy i ne znam ko jos te pita za istinu..pa daj ljudima citiraj jovanovo jevandjelje....

ISUSOVA IZJAVA....."JA SAM PUT, ISTINA I ZIVOT..." mali dodatak....Danilo.. e neznam sad da li je 12 glava ali mislim da jeste..a tamo pise...razumni ce razumjeti....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2002, 12:49 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 04 Feb 2002, 01:00
skontao sam, ne boje se ljudi istine. Ti se bojis istine.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2002, 12:50 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 04 Feb 2002, 01:00
a zasto, pa to samo ti mozes znati

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2007, 14:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Postavlja se pitanje, sta je istina. Obicno svi kazu i tvrde da znaju istinu. I dokazuju to razlicitim knjigama. Ili cak razlicite istine dokazuju istim knjigama. Kako je to moguce, razlicite stvari dokazati istim stihovima i knjigama. Da li u stvari onda i postoji apsolutna istina ili je na neki nacin sve relativno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2007, 23:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Avg 2006, 16:44
Ja bih istine podijelila na: individualne, universalne i kolektivne.

Sve tri programirane, jedne manje - druge vise, svidjalo se to meni ili ne.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Okt 2007, 10:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Vader je napisao:
Zato što istina često ruši ono u šta su ljudi do određenog trenutka vjerovali.
Zato što im je ponos veći od želje za istinom pa kad saznaju nešto što je u suprotnosti sa prethodnim ubjeđenjem ne žele priznati da do tog trenutka nisu bili u pravu.

Većina ljudi u suštini ne žele istinu, ljudi ne žele promjene, ljudi žele da čuju samo ono što će potvrditi ono u šta su od prije vjerovali. Ljudi ne žele da čuju nešto novo jer ako je to novo u suprotnosti sa onim što su prethodno vjerovali onda će se morati svim silama boriti da odbrane svoju "istinu" da bi na kraju mogli reći: "Vidiš, ja sam bio u pravu, ja znam istinu a ti samo pričaš gluposti".

Primjetio sam posmatrajući razne diskusije ali i ljude inače, da je u nekoj raspravi bitnije imati jače argumente i "pobijediti" dok je potpuno nebitno šta je ustvari istina. Ova ružna slika mnogo govori o našem niskom duhovnom nivou jer smo postali protivnici istine (ili nam bar nije mnogo bitna) a prijatelji "pobjede" u nekoj raspravi, razgovoru, mišljenju.

Vjerujem da niko ne bi mogao da ne pronađe sebe u ovome što sam napisao.

Ajde da čujem vas, zašto se ljudi boje istine?

Ajme vime dje ovo iskopa... :lol:

Evo sad cu ja mozda da ponavljam neciji prethodni post jebiga... uglavnom... zasto ljudi ne zele da mijenjaju svoje stavove? Pa iz tog razloga sto oni misle da oni i jesu svoji stavovi. Dakle chupaju se i drze za svoje stavove i misljenja kao da im zivot ovisi o tome. To je identifikacija. Ako ti neko pobija stav, osjecas se nesigurno, postajes agresivan, branis se (primjeri za ovo su na bukvalno svakoj temi ovde). A stavovi i misljenja su bitni koliko i psece govno u parku ms. Istini ne treba tvoje misljenje, ne trebas joj ti da je branis, nista ne zavisi od toga da li si u pravu ili nisi. Dakle sva ta odbrana je samo zbog sebe. Treba svoj um ubijediti u to da smo u pravu, jer u suprotnom nemamo mira i patimo.
Istina je jedna jedina, nista tu nije relativno. Tumacenje istine se razlikuje od covjeka do covjeka, i sve i jedno je pogresno, to je ono sto ti vime mislis da je relativno. Istina se i ne moze objasniti rijecima, ona se mora spoznati, van uma, um je koristan ali jako ogranicen. Sad ovo "van uma" vecini ljudi zvuci sektaski ili nemoguce ili ne znam ni ja kako. Nebitno... umjesto da se drzimo za svoje stavove, koji prakticno nicemu ne sluze osim sto nas sputavaju u sirenju znanja, trebali bi biti malo otvorenijeg uma i uvijek ostaviti prostora za razmatranje drugih opcija. Uvijek i na novo treba rusiti svoje stavove, i preispitivati ih.
Ali eto, vecina ljudi to ne radi, jer to boli, vec su radije ususkani u dosadasnja uvjerenja i misljenja, u toj nekakvoj sigurnosti, bez stvarne zelje za istinom. I to sve nesvjesno, jer kad civjek toga postane svjestan, nema drugog izbora nego da se oslobodi tih okova uma i stavova i misljenja i ostalog...

Vrh

Tema posta: Re:
PostPoslato: 13 Sep 2010, 15:01 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Sep 2010, 17:27
Vader je napisao:
Zato što im je ponos veći od želje za istinom pa kad saznaju nešto što je u suprotnosti sa prethodnim ubjeđenjem ne žele priznati da do tog trenutka nisu bili u pravu.

Većina ljudi u suštini ne žele istinu, ljudi ne žele promjene, ljudi žele da čuju samo ono što će potvrditi ono u šta su od prije vjerovali. Ljudi ne žele da čuju nešto novo jer ako je to novo u suprotnosti sa onim što su prethodno vjerovali onda će se morati svim silama boriti da odbrane svoju "istinu" da bi na kraju mogli reći: "Vidiš, ja sam bio u pravu, ja znam istinu a ti samo pričaš gluposti".

Primjetio sam posmatrajući razne diskusije ali i ljude inače, da je u nekoj raspravi bitnije imati jače argumente i "pobijediti" dok je potpuno nebitno šta je ustvari istina. Ova ružna slika mnogo govori o našem niskom duhovnom nivou jer smo postali protivnici istine (ili nam bar nije mnogo bitna) a prijatelji "pobjede" u nekoj raspravi, razgovoru, mišljenju.

Samo naprijed Vadere,Bog te blagoslovio i Tebe i sve koji slično razmišljaju.

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2010, 15:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Volio bih pročitati šta Vader misli o svemu ovome (za dnevnik u 19:30) nakon svih ovih godina.

Vrh

Tema posta: Re:
PostPoslato: 13 Sep 2010, 15:08 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 06 Sep 2010, 17:27
Vader je napisao:

Samo naprijed Vadere,Bog te blagoslovio i Tebe i sve koji slično razmišljaju.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2010, 13:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Zašto se ljudi boje istine. Bili bi exposed :)

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2010, 13:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ponizni, naš forumski rudar je iskopao još jednu odličnu temu.
Često se pitam zašto se ljudi boje istine, zašto se boje sebi da priznaju neke stvari???? Dobro što drugima to neće da učine ali zašto prije idu u negiranje ili jednostavno zanemarivanje istine?

Drugo je pitanje šta je istina i da li ikad spoznamo pravu istinu u mnogim stvarima.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2010, 19:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Talija je napisao:
Drugo je pitanje šta je istina i da li ikad spoznamo pravu istinu u mnogim stvarima.

Sve ono sto je očigledno.

Ljudi se ne boje istine.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2010, 22:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Ono što je "očigledno" često je vrlo daleko od istine!
A ljudi se definitivno boje svega što je za njih dobro. Uostalom, to i Kur'an kaže: "Ima ono što volite, a nije dobro za vas, a ima ono što ne volite a dobro je za vas: Ja znam a vi ne znate!"
I da parafraziram:"...Ja (Allah) vidim, a vi (ljudi) ne vidite..."
Toliko o očiglednom=istinitom!

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2010, 23:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Hmmm, a zar nikome ne bode oci samo ovo pitanje??

Jer ako neko postavlja pitanje zasto se ljudi boje istine, onda to znaci da on svoju istinu smatra kao validnu (ne smatramo li svi) ali da to pitanje postavlja onima koji po njemu ne znaju pravu istinu odnosno onima cija je istina pogresna.

Posto smo na podforumu DiR svakako se ovaj termin "istina" ne odnosi na neki istorijski, geografski ili bilo koji drugi aspekt kulture vec na duhovnu istinu.

A kako mi svi ne mozemo znati pravu istinu (jer jos nismo ni blizu evoluirali da to spoznamo), postavljati ovo pitanje po meni nema smisla.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2010, 23:39 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Aragorn je napisao:
Ono što je "očigledno" često je vrlo daleko od istine!
A ljudi se definitivno boje svega što je za njih dobro. Uostalom, to i Kur'an kaže: "Ima ono što volite, a nije dobro za vas, a ima ono što ne volite a dobro je za vas: Ja znam a vi ne znate!"
I da parafraziram:"...Ja (Allah) vidim, a vi (ljudi) ne vidite..."
Toliko o očiglednom=istinitom!

i meni dodje da parafriziram "Ja sam put, ISTINA i zivot"..eto toliko o istinitom..

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 126 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]