banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 21:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: izbjeljivanje
PostPoslato: 17 Avg 2010, 13:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2004, 19:50
znate ono kad stavite peskire na pranje i krenete van i ne mozete naci tu i tu majicu, pa se iznervirate, odete u bilo cemu vratite se doma, masina odradila svoje samo da okacite peskire da se suse...oh tu je i majica ona crvena s pocetka i vasi rozi i sivi peskiri.
sa cim ste provjereno uspjeli vratiti bijelu boju ofarbanim stvarima?

Vrh

Tema posta: Re: izbjeljivanje
PostPoslato: 17 Avg 2010, 13:12 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 25 Jun 2009, 11:24
znam, ali se pretjerano ne uzbuđujem, moji navikli nositi roza, plavi, muljavo-sivi veš (uleti crna čarapa).
lično iskustvo: ponovo otkuhati u mašini i staviti 1-2 kašičice maxi oxija - vrlo slično venišu, čak je i pakovanje slično, ali gotovo duplo jeftiniji. i sve bude stvarno bijelo kao s reklame. povremeno tako osvježim i stvari koje nisu stradale u dodiru s drugom bojom, ali vremenom od pranja malo posive.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2010, 13:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Baš juče sam skinula fleku na bijelom dijelu trenerke... Domestosom. :)
Domestos se ponaša kao varikina, skida kako fleke tako i boju, prema tome može jedino na bijeloj tkanini.

Veniš je takođe dobar, pogotovo Veniš sapun. Nekad je bio prašak Belisan (perborat) ali ne znam da li ga ima više kupiti (odlično je skidao fleke od crnog vina sa bijelog stolnjaka).

Pošto sam zeznula par puta nekoliko majičica više nikad nisam prilikom pranja pomiješala različite boje, čak i mokro na mokro (odvojeno oprano) oboji za tren.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2010, 14:33 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

prorovila sam po netu odlucila se za domestos i napravila caroliju.ne da je izbijelilo nego sam dobila onu snjezno bijelu boju.

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2010, 20:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
boa je napisao:
prorovila sam po netu odlucila se za domestos i napravila caroliju.ne da je izbijelilo nego sam dobila onu snjezno bijelu boju.

ja sam poodavno zakljucila da je domestos samo jaca verzija kombinacije det za sudje+varikina ali cuda cini po kuci(meni jednom od isparenja istopio sociva u ocima)
u dm-u imas neke tablete za pranje vesa,ja ih koristim iskljucivo zaa bijeli ves i extra bude bijel

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2010, 14:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2009, 15:20
Како да уклоним флеке од црног вина и течне чоколаде? Мајица је беж боје тако да ово са доместосом отпада, пишите ако имате неку ефикасну и испробану формулу. :)

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2010, 16:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

crno vino-natopis u mlaku vodu i pospes fleku sa sakom soli ili jos vise,onako da je fakat ima.ostavis nekih, ajde recino pola sata i operes normalno u masini.
meni je upalilo i da umjesto vodom nakvasi bijelim vinom, ako imas jos bolje bude.

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2010, 14:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

I ja htjedoh napisati to s bijelim vinom, mada nisam probala. Kažu da bijelo vino neutrališe fleku od crnog...

Inače, imam neko sredstvo protiv fleka, neka žena prošle godine išla po kućama i nudile nečije proizvode i uzeh taj paket koji je nudila a u njemu je bio i taj skidač fleka, na mokroj tkanini pospeš tečnosti i tačno u obliku fleke se pojavi pjena (na tv to zovu tragač fleka :lol: )

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2010, 15:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Fleke od crnog vina se dobro skidaju pjenom za brijanje. Bijelo vino i so su za "na licu mjesta i desavanja" rjesenja.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2010, 16:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Mar 2006, 23:59
Ono sto meni isprobano deluje, za razne fleke:

Deterdzent za sudje
Soda bikarbona i limunska kiselina/sirce
Mali marker za fleke Denk mit bz DM
Iskuvavanje u loncu, ako je moguce.

Domestos i varikina, kao i izbeljivaci sa slicnim sastavom ni u ludilu, ni na bele pamucne tkanine.
Trajno ostecenje u vidu slabljenja vlakana ili cak momentalnog kidanja.
Moze se desiti i da tkanina pozuti.

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2010, 18:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Драге даме хвала вам на савјетима :wink:

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 08:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

HugoLina je napisao:
Domestos i varikina, kao i izbeljivaci sa slicnim sastavom ni u ludilu, ni na bele pamucne tkanine.
Trajno ostecenje u vidu slabljenja vlakana ili cak momentalnog kidanja.
Moze se desiti i da tkanina pozuti.

I meni se to desilo kad sam išla u osnovnu školu; kupili mi bijele pantalone, ja ih uflekala prvi dan i na svoju ruku stavila čistu varikinu... ne moram pisati da su se na tom mjestu raspale.

Domestos je gust kao gel, držim ga na fleci par minuta, a varikina se razblažuje. Od tada mi nikad ništa nije požutilo niti se raspalo, kupila školu. :D

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2010, 19:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Talija je napisao:
I ja htjedoh napisati to s bijelim vinom, mada nisam probala. Kažu da bijelo vino neutrališe fleku od crnog...

Ja sam to probala na žurci. Neko mi je izlio cijelu čašu vina dok je prolazio i ja sam onda na sebe izlila još jednu čašu bijelog. Fleke kad da nikad nije bilo. Košulja u savršenom stanju i danas -.-

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2010, 15:16 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 31 Jul 2010, 21:58
Ima jedna simpatična i istinita pričica. Mlad bračni par i mlada supruga oboji tako rublje u ružičasto, a mladoženja šokiran kaže da se to njegovoj mami nikad nije dogodilo. Bilo malo plakanja itd. Odu oni za par dana kod njegove mame na ručak i mama kaže kako joj se sav bijeli veš obojio u plavo. Ne trebam dalje pisati...
Ali uvijek se nešto može omaći i kada si savršen kao što je to njegova mama

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2010, 15:26 
e da sad rezimiramo ovu pricu o crnom vinu..
znaci na nekoj zurci moj pametni muz zalije moju divnu krem jaknu iz manga crnim vinom.. to je bilo prije mjesec dana.. ja tu vece zaboravim staviti bilo sta na fleku, a moja mama sutradan kad je vidjela jaknu pospe fleku sa soli i naravno kasnije opere, ali fleka je jos tu..
koje su opcije za skidanje fleka od crnog vina kada je fleka stara kao ova moja skoro mjesec dana? da li da probam vinom ili je kasno? ili sta vec da uzmem? jakna je stvarno divna da bih je tek tako batalila

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2010, 00:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Prao sam jakne koju su gotovo iste boje(nijanse sive), na 30 stepeni,ali se desilo da je podstava od jedne crna, pa je ofarbala onu drugu jaknu i sada izgleda kao da je prljava.Posto je Esprit, zao mi je dao je bacim. Savjet?

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2010, 00:11 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ofarbaj...ako tu nema neko ko se bavi farbanjem tkanine,kupi boju i uradi sam.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2010, 00:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

lollipop je napisao:
e da sad rezimiramo ovu pricu o crnom vinu..
znaci na nekoj zurci moj pametni muz zalije moju divnu krem jaknu iz manga crnim vinom.. to je bilo prije mjesec dana.. ja tu vece zaboravim staviti bilo sta na fleku, a moja mama sutradan kad je vidjela jaknu pospe fleku sa soli i naravno kasnije opere, ali fleka je jos tu..
koje su opcije za skidanje fleka od crnog vina kada je fleka stara kao ova moja skoro mjesec dana? da li da probam vinom ili je kasno? ili sta vec da uzmem? jakna je stvarno divna da bih je tek tako batalila

Код мене исто беж мајица црно вино али флека је још ту ,јест да је сад мања али се види.
Испробао сам све те горе наведене рецепте осим тих хемикалија за скидање флека и хемијског чишћења што ћу на крају морати урадити. Нема шта нисам покушао у режији сам свој мајстор ,још једино да је покиселим с киселим купусом можда би нестала флека. :lol:

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2010, 08:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

laoce je napisao:
Prao sam jakne koju su gotovo iste boje(nijanse sive), na 30 stepeni,ali se desilo da je podstava od jedne crna, pa je ofarbala onu drugu jaknu i sada izgleda kao da je prljava.Posto je Esprit, zao mi je dao je bacim. Savjet?

Probaj u hemijskoj čistionici, ako ne mogu skinuti te fleke koje su nastale odbojavanjem neka ti oni ofarbaju jaknu (hemijske čistionice takođe vrše i farbanje tkanina).
Samo moraš znati, ako je 100% pamuk može se ofarbati, a ako ima imalo sintetike u sastavu tkanine - nemoj!
Takođe treba znati da i konac kojim su jakne šivene ne prima boju!
Tako da npr. jakna koja je prošivena žutim koncem a ofarba se u crno - žut konac i dalje ostaje žute boje (jer je konac od sintetike).

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2010, 10:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Hvala na savjetima. Nije pamuk, vec onaj glatki materijal(zimska jakna). Cuo sa da ima nesto u DM-u ,za fleke , a skida sve zivo. Ne znam na kojem principu radi, da li je to boja ili sta li je.Je li imao neko iskustva sa tim?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]