banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 16:27

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Avg 2010, 18:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Datum: 21.06.2010 20:00
Autor: Никола Лугић
Четрнаеста бањалучка звјездица Марко Медаковић, беба која је преживјела голготу ратне 1992. године када је у бањалучком породилишту умрло 12 новорођенчади усљед недостатка кисеоника, напунио је јуче 18 година.

- Рођендан није прославио као његови вршњаци, пошто је послије рођења десет минута био без кисеоника, што је оставило озбиљне и трајне посљедице по његово здравље - прича његова мајка Сњежана Медаковић.
Марко има церебралну парализу, квадриплегију, тоталну одузетост свих екстремитета, укључујући и главу. Може једино да чује и види.
- Док су га транспортовали из порођајне сале на интензивну његу био је без кисеоника. Тај један или два удаха су му промијенили живот и оставили силне трагове - рекла је Сњежана.
Како је нагласила, најтеже јој је да објасни ко је крив за све што се десило.
- Данас, када има 18 година и док гледам у његове крупне, прелијепе очи, не могу му објаснити зашто је све ово доживио и ко је крив за то што никада неће устати из својих инвалидских колица и кренути у живот који сам жељела за њега - казала је Сњежана.
У писму сину за 18. рођендан, које је упућено и медијима, Сњежана је истакла да би Марко сигурно другачије прославио пунољетство.
- Да су му дозволили да удахне живот, другачије би прославио осамнаести рођендан. Са друштвом би славио до зоре, а ја бих га ишчекивала и бојала се због његовог првог пијанства. Причао би о матурској забави и екскурзији коју никада неће имати и о свим оним дјевојкама које неће упознати, о журкама на које неће отићи - стоји у писму.
Даље наводи да многе ствари Марко никада неће доживјети.
- Само да је имао тај један удах живота, ја бих га данас са трибина бодрила и навијала за његов тим. Пеглала бих му кошуљу за завршни концерт или бих му правдала часове јер није научио хемију. Са своја два брата збијао би шале на рачун мог неуспјелог колача недјељом за ручком. И сви бисмо се смијали и све би било другачије.
Још је истакла да јој недостају успјеси, али и несташлуци које би Марко радио.
- Доносио би ми медаље са школских такмичења, прескакао комшијске ограде и крао незреле воћке, шљапкао по барицама за вријеме топлих љетних киша, разбио школски прозор случајно лоптом и потукао се онако, раја против раје! Израстао би у згодног момка, мучиле би те пубертетске бубуљице и проблеми са оном малом из сусједног разреда - стоји у писму.
Сњежана је сигурна да би само један удах промијенио све и да би њихови животи кренули у другом правцу.
- Умјесто што размишљам како да му набавим оксигенатор, јер све теже дише, и олакшам му свакодневни бол, размишљала бих како да му омогућим апсолвентску екскурзију - написала је мајка четрнаесте бањалучке звјездице.
Као што је познато, тринаеста бањалучка звјездица Слађана Кобас из Приједора послије 13 година борбе са болешћу која је такође била посљедица недостатка кисеоника, изгубила је битку за живот.
Филм

У току је снимање шездесетоминутног документарно-играног филма о животу Марка Медаковића "Дах живота".
- О животу Марка Медаковића у филму говори његова мајка Сњежана, јер он не може да прича. Премијера филма се очекује крајем ове године - рекла је режисер филма Сњежана Брезо.

http://www.glassrpske.com/vijest/10/banjaluka/41390/cir/Da-su-mu-dozvolili-da-udahne-zivot.html
:(

Vrh

PostPoslato: 26 Avg 2010, 19:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 22:10
:( Užasno... Uvijek me potrese ta priča o banjalučkim zvjezdicama. Iako sam bila mala, sjećam se kad se to dogodilo. Pokoj im duši... Marku želim što manje muka.

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 00:38 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Andzelini dati da snimi film...

cudi me kako od nasih niko se nije usudio da napravi nesto pa to fino ode u inostranstvo...ovako samo druga strana radi filmovi u kojima su Srbi uglavnom debili..

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 06:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
jebeno...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]