banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 09:39

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Avg 2010, 11:16 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 02 Jul 2010, 22:58
da li neko zna sta je procedura i ako moram da idem do ambasade za to? koliko ja znam treba mi prevod, a sada ne znam ako to moze kod nekog notara ali bas moram u ambasadu.

hvala :)

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2010, 13:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Prevesti tekst vozacke mozes kod ovlastenog sudskog tumaca.
A ako kontas na osnovu vozackog polozenog negdje vani dobiti nasu vozacku, e to "nece da moze." Zaboravi. To nema nigdje u svijetu, pa cak ni kod nas. Mozes nekoliko mjeseci koristiti stranu, ali ako si tu duze onda moras ponovo polagati kod nas.

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2010, 13:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2002, 20:07
Mislim da ako je vozacka medjunarodno priznata nema potrebe da polaze ponovo...

?>

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2010, 14:52 
Početnik
Početnik

hvala za info :) dobro je da ne moram do ambasade, ali znam da se moze "prebaciti" strana vozacka. ne znam bas kako ide u BIH ali u srbiji priznaju, i EU znam 100% prima strane dozvole.

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2010, 15:02 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
zavisi koje dozvole prima EU...Engleska je u EU pa ne prima nase dozvole (Srbija, Hrvatska, Bosna, Crna Gora)..dozvoljeno ti je 1 god na medjunarodnu a poslije polaganje...

sumnjam da Bosna prihvata sve dozvole tek tako..

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2010, 15:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
EU priznaje vozačke dozvole EU država, Švajcarske i Norveške(pod priznavanjem mislim da se te dozvole mogu direktno zamijeniti za dozvolu dotične države EU gdje se ima prebivalište. Dozvole izdate u drugim zemljama mogu se koristiti ograničeno vrijeme, do dobijanja dozvole boravka, a nakon toga, godinu dana. Nakon godinu dana moraš ponovo polagati ako hoćeš da voziš u EU. Turistima se ne pravi problem.
Restrikcija postoji za američke i kanadske dozvole (tamo se dozvola može dobiti sa 16 godina), te dozvole važe, ali se ne mogu koristiti u Evropi dok vlasnik ne napuni 18 godina.

Vrh

PostPoslato: 25 Avg 2010, 15:14 
Početnik
Početnik

dobro sve to ok sto se tice EU, neke strane dozvole primaju a neke moras da polazes ali naravno me zanima sta oko BIH ;)

Vrh

PostPoslato: 26 Avg 2010, 12:55 
Početnik
Početnik

evo malo sam cackao po netu i nasao info, samo i dalje ne znam sta je procedura :confused2:

""
Član 186.

(1) Stranac koji privremeno boravi u Bosni i Hercegovini i državljanin Bosne i Hercegovine koji boravi ili prebiva u inozemstvu, pa privremeno dođe u Bosnu i Hercegovinu, na osnovu važeće strane vozačke dozvole koju je izdao nadležni organ strane države, može upravljati motornim vozilom na teritoriji Bosne i Hercegovine za vrijeme privremenog boravka u Bosni i Hercegovini.

(2) Lice iz stava (1) ovog člana koje upravlja vozilom mora imati međunarodnu vozačku dozvolu ili domaću vozačku dozvolu izdatu u skladu s Bečkom konvencijom o drumskom prijevozu.

Član 187.

Ako ustanovi da se program osposobljavanja vozača motornih vozila u pojedinim zemljama značajno razlikuje od uslova i programa utvrđenih ovim zakonom, Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: nadležno ministarstvo) može odlučiti da se ne priznaje važnost tih vozačkih dozvola izdatih u toj zemlji, i to u cjelini ili za pojedine kategorije.

Član 188.

(1) Stranac kome je odobreno stalno nastanjenje u Bosni i Hercegovini i državljanin Bosne i Hercegovine koji se iz inozemstva vrati u Bosnu i Hercegovinu da se u njoj stalno nastani, kao i osoblje diplomatskih i konzularnih predstavništava i misija stranih država i predstavništava međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini, stranih trgovinskih, saobraćajnih, kulturnih i drugih predstavništava i stranih dopisništava mogu upravljati motornim vozilima na osnovu važeće strane vozačke dozvole za vrijeme od šest mjeseci od dana ulaska u Bosnu i Hercegovinu, ili od dana kada je odobreno stalno nastanjenje, ako je to za njih povoljnije.

(2) Licima iz stava (1) ovog člana važeća strana vozačka dozvola zamijenit će se, pod uslovima iz članova 182. i 184. ovog zakona na njihov zahtjev, bez polaganja vozačkog ispita, vozačkom dozvolom iz člana 186. ovog zakona za upravljanje onom kategorijom motornih vozila u koju se ubrajaju motorna vozila za čije su upravljanje ovlaštena stranom vozačkom dozvolom.

(3) Izuzetno od odredbe stava (2) ovog člana, od osoblja diplomatskih i konzularnih predstavništava i misija stranih država i predstavništava međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini prilikom zamjene strane vozačke dozvole neće se zahtijevati dokazi o ispunjavanju uslova iz člana 182. ovog zakona, osim ako to nije zahtijevano reciprocitetom.

(4) Državljaninu Bosne i Hercegovine zamijenit će se strana vozačka dozvola vozačkom dozvolom iz člana 187. ovog zakona ako je u zemlji u kojoj mu je izdata strana vozačka dozvola boravio duže od šest mjeseci.

(5) Strana vozačka dozvola iz čijeg se teksta ne može zaključiti za koju je kategoriju, odnosno vrstu motornih vozila izdata, ili joj je istekao rok važenja može se zamijeniti u skladu sa stavom (2), samo ako podnosilac zahtjeva priloži ispravu iz koje se nepobitno može utvrditi kojim motornim vozilima može upravljati, odnosno da joj nije istekao rok važenja.

Član 189.

(1) Odredbe čl. 186. i 187. i člana 188. stav (1) ovog zakona o upravljanju motornim vozilima na osnovu strane vozačke dozvole, prema tome, primjenjuju se i na upravljanje motornim vozilima na osnovu važeće međunarodne vozačke dozvole.

(2) Međunarodna vozačka dozvola izdaje se na period važenja od dvije godine, odnosno na period propisan međunarodnim ugovorom.

(3) Međunarodna vozačka dozvola priznat će se samo ako su je izdali nadležni organi ili organizacije strane države i ne može se zamijeniti vozačkom dozvolom Bosne i Hercegovine.""

Vrh

PostPoslato: 26 Avg 2010, 15:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Mozes li biti malo jasniji pa reci gdje hoces da prevedes/ prenes vozacku? Zemlje BiH u neku clanicu EU ili obratno?

Ako zelis sa nasom vozackom voziti po EU, od drzave do drzave tu mogucnost ces moci koristiti od 6 mj do godinu dana. Onda moras da polazes vozacki. Casovi voznje nisu obavezni, moras polagati teoriju i voznju. I sve to momacki platiti 8)

U doba kada sam prevodila nasu tj ponovo polagala, Slovenija nije bila u Eu ali su Njemci priznavali njihove i Hr vozacke, sto je mene jako nerviralo :roll:

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 26 Avg 2010, 16:24 
Početnik
Početnik

ma kakvi nista sa EU, to je samo bio primer.

ja hocu da predam americku vozacku i dobijem BIH, ja sam povratnik.

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 00:02 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
aj ti kupi testove....ni dolari ti nece pomoci..

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 07:46 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
ajkula je napisao:
Ako zelis sa nasom vozackom voziti po EU, od drzave do drzave tu mogucnost ces moci koristiti od 6 mj do godinu dana. Onda moras da polazes vozacki.

Vec 10 godina vozim po Poljskoj 8) Zivjela neobrazovanost Policije :lol:
A ozbiljnije - PL prihvata BiH vozacku i ne mora ponovo da se polaze, samo se "prepise" ;)

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 08:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Mirdzo, k'o da je Poljska kakva drzava :P

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 08:34 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
:D

Vrh

PostPoslato: 27 Avg 2010, 09:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Moj brat je u Sloveniji jedno vrijeme prolazio sa nasom vozackom - 6 ili 12 mjeseci, ne sjecam se tacno, a poslije toga je morao ponovo polagati gore jer nije vise mogao sa nasom vozackom voziti.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2010, 12:38 
Početnik
Početnik

dobio sam BIH dozvolu na osnovu americke. samo ti treba prevod kod sudskog tumaca i to nosis u cips. bice malo problema oko kategorija ali se sredi :)

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2010, 13:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
jebem ti zemlju

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2010, 21:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
gdje je tu mito i korupcija?:) koliko si podmazao u CIPSu?

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2010, 12:00 
Početnik
Početnik

moram iskreno reci da nisam imao problema i nista nisam platio osim takse kao svi ostali. problemi su bili oko kategorija zato sto nisu iste naravno ali ipak priznaju. sve u principu bez problema.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]