banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 00:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 36 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Opasnost od zmija
PostPoslato: 24 Jun 2010, 13:46 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 27 Okt 2009, 17:52
Od kako je otpočela sezona toplijih dana,počela je i "sezona" zmija.
Zmije naseljavaju šume,livade,rijeke,polja kao potencijalna mjesta za boravak ljudi u prirodi.

U RS živi oko 10 vrsta zmija,od kojih su "samo" 2 opasne po čovijeka.
To su:Vipera ammodytes-POSKOK
Vipera berus -ŠARKA

Poskok je zdepasta,mala zmija,obično skučena,naraste do 90cm maximalno.Pepeljastih je boja,ali može biti i smeđkastih,sa cik-cak crnom linijom duž tijela.Slika
Poskok ima izrazito brze i energične ugrize,bez obzira na njegove fizičke proporcije.U narodu je poznato da poskok u stvari skače kad napada (otuda i ime POSKOK),što uopšte nije tačno jer poskok je većinu vremena savijen i on kad napada samo se ispruži,dignuvši se sa zemlje svega 5-10cm,što većini ljudi izgleda kao skok!Poskok je karakterističan po maloj kvržici ili roščiću na nosu.Poskok naseljava sva mjesta osim vodenih površina,i u slučaju kontakta sa poskokom,u većini slučajeva je dovoljno da ga malo pošpricamo vodom i on bi se odmah makeo.

Šarka je malo vitkija od poskoka dužine oko 1m.Ima šarkasto tijelo(otud i ime).
Naseljava poljane ,i kršovita područja.Ona je najrasprostranjenija zmija u BiH.
Slika

OTROVI:
Iako poskok ima nešto jači otrov,obe zmije su fatalne ukoliko se ne blagovremeno ozlijeđenoj osobi ne ukaže pomoć.
Otrov ovih zmija je HEMOTOKSIČAN,što znači da razara tkiva,remeti krvotok i zgrušava krv.Osoba umire od prestanka rada srca.

PRVA POMOĆ:
Iako su ugrizi rijetki,ipak se dešavaju.Da bi sebe ili drugu osobu spasili od anafilaktičkog šoka,ili ne-daj-bože smrti potrebno je preduzeti određene mjere.
1.Uvjeriti se da li je zmija koja je zadala ugriz otrovna ili nije.Da bismo to odredili,potrebno je pogledati ranu.Ukoliko na njoj ima otisak 2 zuba udaljen nekoliko milimetara zmija je otrovna,a ako je ugrizna rana u obliku polukružnog vijenca od otisaka zuba,zmija nije otrovna.Inače otrovne zmije imaju trouglastu glavu,a iza nje vrat je drastično sužen,što kod neotrovnih nije slučaj.
Slika
NA SLICI SU PRIKAZANE 3 ZMIJE.Prva zmija poskok,sa roščićem na nosu i uočljivo trouglastom glavom,2. je šarka za takođe trouglastom glavom,a 3. je bjelouška bez isticaja trouglaste glave.

Proširenja na kraju glava otrovnih zmija predstavljaju otrovne žlijezde.

2.Ako je ugriz nastao od neotrovne zmije potrebno je isprati ranu jodom,ili 70%-96% medicinskim alkoholom,i staviti na nju prvi individualni sterilni zavoj.

3.Ako je ugriz nastao od otrovne zmije,potrebno je 10cm iznad rane staviti neku vrsu zavoja ili špage i stegnuti je da ispod nje može proći kažiprst.Ovaj postupak pomaže blokira da se otrov raznosi po organizmu.

4.Automatski potražiti ili nazvati hitnu pomoć.

Serum protiv zmijskog ujeda naših zmija naziva se ANTIVIPERINUM.
Iako se može kupiti u apotekama bez ljekarske dozvole ,nestručnim konzumiranjem predstavlja potencijalnu opasnost kao i sam otrov.

Nadam se da su vam je ovaj post bio koristan :D

Vrh

Tema posta: Re: Opasnost od zmija
PostPoslato: 24 Jun 2010, 14:07 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 20 Jun 2010, 21:04
Kod Valjeva je za mjesec i po dana zabiljezeno 14 slucajeva ugriza zmije, uglavnom poskoka kako sam shvatio.
Ono sto je interesantno je da iako je vecina ljudi primila serum na licu mjesta, primljeni su u bolnicu sa vrlo teskom klinickom slikom.

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2010, 09:35 
Pripravnik
Pripravnik

Otrov poskoka je veoma opasan.
On brže djeluje ukoliko je ubrizgran u krvotok(krvnu žilu ili venu)...

Pretpostavljam da se radilo o starijim ljudima,ali svejedno otrov je destruktivan ukoliko se blagovremeno ne pruži pomoć.

Antiviperinum se može prenositi u koferu(vikend frižideri),ovisno koliko je vremena prošlo od ugriza pa do kontaktiranja pomoći,ali se u većini slučajeva bolesnik prenosi u ambulantu,gdje ga prvo testiraju da li je alergičan na serum,pa tek onda mu daju protuotrov.

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2010, 09:45 
Pripravnik
Pripravnik

P.S. Samo da dodam,kada određeno tijelo primi neželjenu supstancu ili otrov u organizam, organizam stvara ćelije koje uništavaju otrovne ćelije.U slučaju zmijskog otrova čovjekova antitijela nisu dovoljno jaka i nema ih dovoljno da se sa otrovom izbore bez posljedica.

Serum se stvara tako da se otrov zmije ubrizga nekoj životinji ,najčešće konju jer je najizdržljiviji, potom se nakon nekog vremena izvuče konjska krv,koja je bogata antitijelima,jačim nego ljudskih.

I onda se to još malo obradi u laboratorijama,i dobije se serum.
Zavisi od organizma kako podnosi otrov i serum,zato su bile takve posljedice,ali čak i kada bi na licu mjesta primili pomoć,ne bi prošli baš savršeno.

U 20% slučajeva zmija prilikom ugriza čovjeka ne ispusti otrov,jer čovjek poskoku svakako nije jestiv,a otrov se ubrizgava kada se plijen želi nesmetano gutati.Ona samo želi da otjera čovijeka.

Ima zanimljiva parodija na temu otrovnih zmija,koju bih svima toplo preporučio da je pogledaju do kraja:Večernja škola-Otrovne zmije(youtube)

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2010, 12:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Citiraj:
Поскок у центру града угризао младића за руку

Шеснаестогодишњег Бањалучанина М. Б. крајем прошле недјеље угризла је змија отровница за руку и то у улици Крајишких бригада, готово у самом центру града. Младићу је у Хитној помоћи дат серум проти змијског отрова, јер је утврђено да га је напао поскок.
Slika

Потврдила то је "Гласу Српске" бака младића, која није жељела да јој се име објави, а која је била очевидац овог несрећног случаја.

- Унук змију није ни примијетио. Она га је вјероватно угризла са оближњег омаленог чемпреса, јер за руку није могла да га дохвати са земље. Тек када је стигао кући, отров је почео да дјелује и он се мајци, која је љекар, пожалио да га рука боли и сврби. Послије њеног прегледа утврдили смо да је ријеч о змијском уједу те смо се одмах упутили у Хитну помоћ - рекла је старица.

У Хитној служби су младићу урадили тест, који је показао да је ријеч о уједу змије отровнице, послије чега су му убризгали серум против змијског отрова.

- Послије тога добили смо упутницу за Инфектолошко одјељење Клиничког центра Бањалука, гдје је задржан неколико часова, а потом и пуштен на кућно лијечење. Мој унук се послије одговарајуће терапије опоравио и није имао никаквих додатних здравствених компликација. Стварно је то био несрећан случаја, јер то је могло да се свакоме деси - рекла је бака, не кријући радост што се све добро завршило.

У бањалучком Дому здравља су потврдили да је младића угризла змија.

- Пацијент је одмах примио серум против змијског отрова којег имамо у довољним количинама. Важно је да се сви пацијенти што прије јаве у Дом здравља или љекару - изјавила је портпарол ове здравствене установе Душица Станковић.

Из предузећа "Еко бел", које је задужено за сузбијање и уништавање змија на подручју града, рекли су да је ова година временски погодовала размножавању гмизаваца и да су у 2010. већ имали више од 120 интервенција, док су прошле године њихове екипе реаговале 200 пута.

- Превентивну акцију девиперизације на територији града имамо једном годишње и тада прелазимо најугроженије дијелове града погодне за размножавање змија, тачније простор око 100.000 метара квадратних - рекао је директор овог предузећа Владимир Шушњар.

Према његовим ријечима, највише се чисте јавне зелене површине, простор уз тврђаву Кастел, приобаље и притоке Врбаса, градски паркови, Долац.

- Уже градско језгро се чисти једном годишње, а наше екипе интервенишу и на захтјев грађана, јер се дешавало да змије уђу у станове, зграде и приватне куће. У таквим случајевима тимови "Еко бела" излазе на лице мјеста и адекватно реагују - рекао је Шушњар.

Уколико су ухваћене змије отровнице одмах се убијају, док се безопасни гмизавци обично пребацују на друго станиште.

- Пракса је да змије које нису опасне односимо на погодна мјеста, на којима не могу да дођу у контакт са људима. Важно је да људи одмах обавијесте наше екипе и оне ће реаговати и уклонити змију - истакао је Шушњар.

Aпел

Процес девиперизације почиње обично у прољеће, а највише се ради у периоду од маја до августа, јер је тада топло вријеме, које погодује размножавању гмизаваца.

- Aпеловао бих на грађане да у својим двориштима и баштама косе траву, а они који имају камене зидове простор око њих редовно уређују, све с циљем спречавања појављивања змија и осталих гмизаваца - рекао је Шушњар.
Легла змија

Стручне екипе "Еко-Бела" јуче су уклониле неколико легла змија на Пасколиној циглани, у рупи која је предвиђена за изградњу Централне банке, потврдио је "Гласу Српске" начелник одјељења за Инспекцијске пслове Новак Петраш.

- Инспекцуијске екипе надгледају затрпавање те рупе и уништавање шибља, грања и легла за разне животиње - рекао је Петраш.

http://www.glassrpske.com/vijest/10/ban ... -ruku.html

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2010, 12:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
kako se ja bojim zmija... brrrrrrrr...

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2010, 13:20 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
nije ni cudo to je dole kod vas domaca zivotinja ja sam prosle godine u na putu mostar medjugorje izbrojao 6 pregazenih od groblja maslina do skretanja za medjunozje

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2010, 13:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
lani ih je bilo po gradu. ove godine nisu nista javljali. mada... prije par godina, na poligonu mi je prosla ispod noge... odsjekle mi se obje noge, utrnulo tijelo do glave... sreca ne zgazih na nju. secunda...

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2010, 13:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Često ih vidim.
Par puta umalo nisam nagazila na njih (oba puta su bile bebe poskoci u pitanju, duge oko 25cm sa karakterističnom šarom na sebi). Ne skaču :D nego se pokreću kao i sve zmije, tako da nisam ni reagovala, iako ih ne bih voljela nagaziti.

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2010, 13:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Mar 2010, 14:09
Ne diraš ih i neće te dirati, zmije ujedaju kad se osjećaju ugrožene.

Zmijoljupci, zdravo, zdravo!

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2010, 13:58 
Talija je napisao:
Često ih vidim.
Par puta umalo nisam nagazila na njih (oba puta su bile bebe poskoci u pitanju, duge oko 25cm sa karakterističnom šarom na sebi). Ne skaču :D nego se pokreću kao i sve zmije, tako da nisam ni reagovala, iako ih ne bih voljela nagaziti.

Ja se jedino zmija bojim kada idem za Trebinje...

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2010, 00:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Zašto ekipe iz Eko bela ubijaju otrovnice na licu mjesta?

Zašto bih ja onda njih zvao?

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2010, 00:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
filozof sa vrbasa je napisao:
Zašto ekipe iz Eko bela ubijaju otrovnice na licu mjesta?

I meni je to zvučalo čudno. Zar otrovnice ne zaslužuju da žive. Dovoljno je samo da ih odnesu negdje van naseljenih mjesta.

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2010, 07:17 
Samo obezglaviti i to je to...
Slika

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2010, 07:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

tensSa je napisao:
Talija je napisao:
Često ih vidim.

Ja se jedino zmija bojim kada idem za Trebinje...

Ha ha ne brini, kao što zmijuga reče - one prve ne napadaju, nego je samo problem što ih čovjek ne vidi a one se samo brane.
Jednom je na tv bilo rečeno da više ljudi nastrada od udara groma nego od ujeda zmije.
Kažu, zvečarka ima svoju "zvečku" da bi skrenula pažnju na sebe i odvratila mogućnost da bude zgažena. Pošteno od nje. :) Inače, otrov čuvaju za plijen a u slučaju opasnosti ubrizgaju dosta manju količinu otrova nego što ga imaju.

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2010, 12:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Talija je napisao:
Jednom je na tv bilo rečeno da više ljudi nastrada od udara groma nego od ujeda zmije.

Nema teorije.
To mozda na podrucjima gdje nema otrovnica ili gdje ih ima jako malo.

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2010, 12:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

"Brojne statistike ukazuju da u većem delu Evrope ljudi češće umiru od uboda pčela nego od ugriza ove zmije."

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A8%D0 ... 8%D0%B0%29

Ovo je zmijuga a ne ove naše :)

Slika

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2010, 12:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Elvis Presley je napisao:
Talija je napisao:

Nema teorije.
To mozda na podrucjima gdje nema otrovnica ili gdje ih ima jako malo.

Ima teorije. Pa od kraljevske kobre umre 20ak ljudi godisnje... I to u Indiji i okolnim zabitima, gdje ih ima mali milion. Zmiju uopste ne ubijaju puno ljudi. Najvise ljudi umre od zmijuga u SAD. Zato sto bolidi nabavljaju razne pitone i egzoticne zmije i drze ih u kuci. Onda piton naraste na 4-5 metara i on ga izbaci napolje?! Kao problem rijesen. Neki dan je bila opsezna emisija o zmijugama loma na N. Geografiji... Ponudili su i iscrpnu statistiku :)

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2010, 13:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
About 2,000 people are injured by lightning strikes around the world each year.
Lightning strikes can produce severe injuries, and have a mortality rate of between 10-30%,
http://en.wikipedia.org/wiki/Lightning_ ... man_injury

In India, 250,000 snakebites are recorded in a single year, with as many as 50,000 recorded initial deaths.
http://en.wikipedia.org/wiki/Snake#Inte ... ith_humans

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2010, 13:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
O, livado rosna. Ne znam odakle im te brojke... Al' 'ajd... Vise vjerujem NG nego vikipediji.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 36 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]