Oде прича у погрешном смјеру. Ко се треба извињавати и у чије име.
Да опет појасним... Писао сам о "Балашевићу уметнику", написао шта мислим о њему као пјевачу, као музичару, као пјеснику.
Рекао сам да има љигав карактер. Овдје људи пишу као, био је против рата, залагао се за мир, бла, бла...
Један примјер (већ споменути). Рамбо Амадеус.
Рамбо је доста експлицитнији био у осуди рата од Балашевића. Тамо негдје 1992. је прекинуо концерт у Сава центру који је директно преносила телевизија, испсовао публику што се забавља док људи гину од граната у Босни.
Рамбо тај свој антиратни став није комерцијализовао. Рамбо је свирао У Бањалуци два пута у рату. Звали га, он рекао цијену, дошао и одсвирао. Један сам концерт гледао, други нисам јер је карта била јако скупа. Дакле, зову те, ти дођеш и за лову одсвираш раји која плати карту. Не држиш патетичне говоре како си дошао да "подржиш браћу Србе који ратују". Професионализам. А сигуран сам да 99 % људи који су дошли да гледају Рамба у БЛ у рату нису имали исти (антиратни) став као он.
Након рата, звали га у Сарајево. Он отишао, одсвирао. И то је то. Без увлачења у дупе, без приче "ко нас завади". Имаш став, против рата си, али свираш људима који купе карту за твој концерт. Одсвираш профи, будеш на нивоу.
Други примјер. Партибрејкерси.
И они су били експлицитни. "Мир, брате, мир". "Мање пуцај, више туцај". Звали их да дођу у рату у БЛ. Они кажу: "Ви сте рушили џамије, нема теорије". ОК, поштено. Људи имају свој став који је на мјесту. Након рата, дошли у Сарајево и онда након пар дана у БЛ. Дакле, став је: "не свирамо тамо гдје је рат, гдје људи гину. Кад се рат заврши, свирамо свуда гдје нас позову". Дођу и одрокају, не шупљирају.
А Балашевић... шпанска серија кад је долазио у Сарајево, а тек би била кад би долазио у БЛ. Он нас воли, ко нас завади, зли политичари, и даље смо ми земљаци. Па се загледа у даљину и жмирка нешто.
Па онда набаци да су његови били Балаши, па послије додали "ић" на крају (што је то сад занимљиво, што то није наглашавао прије рата?).
Па онда успут каже да му је мајка Хрватица (и Рамбу је отац Хрват, па то не спомиње кад свира у Хрватској). Кога занима његов родослов?
А тек кад се сјетим "И ја сам видео Тита маршала"... Леле!
Па онда:
Citiraj:
Laku noc braćo Hrvati i Janezi
Shvatam vas, sve su to geni
Mame vas habsburški kavezi
Neko je rodjen da šeni
Malo ste plebiscirali
Pre tog ste puno rovarili
Tovariši, dugo ste svirali
Dok se niste natovarili
'Ajte vi, braćo Slovenci,
Nemojte s tim da se šalite
Samo vas čekaju Nemci
Samo im vi još falite
Kvarni ste, jadna vam majka,
Nismo iz istog filma
I dečki iz trećeg rajha
Za vas su GG firma
Ne kunem, ne kunem i ne pretim
Sve ovo smatrajte šalom
Ja neću da vas se setim
Ni kad budem gledao slalom
Na nama Srbima svako ućari
I vi i Hrvati ste tako odlučili
Laku noć braćo smučari
Dobro ste mi se zgadili i smučili
Želim vam mir i spokojstvo
I slavu vašoj šarenoj zastavi
Bilo je zadovoljstvo
Jeb'o nas onaj ko nas sastavi!
Па онда трчи након годину две кварним смучарима да држиш концерт...