banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Maj 2025, 15:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Overclock
PostPoslato: 24 Jul 2010, 17:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2010, 21:33
Možda ima slična tema al mi se jednostavno nije dalo tražiti dalje od 5 stranice.
Prilikom klokovanja grafičke kartice dolazi do određene nestabilnosti. Na default kloku radi stabilno na temperaturama preko 100 stepeni (obrišem termoprovodljivu pastu sa procesora) dok se pri podizanju takta za 100MHz krši već na 60 stepeni. Memoriju ne klokujem.

Ne zaboravi nas.

Vrh

Tema posta: Re: Overclock
PostPoslato: 24 Jul 2010, 17:32 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Stvar je manje - više jednostavna: komjuter radi s jedinicama i nulama. Tako radi i grafička kartica. Svaki hardver (kako procesor tako i grafička) rade do određene temparature. Ako se ona prekorači, dolazi do fizičkog oštećenja hardvera. Ovo se spriječava temparaturnim diodama kojima se mjeri temparatura, te u slučaju prekoračenja dolazi do spuštanja takta ili gašenja procesora. E sad, pošto je rečeno da su u pitanju jedinice i nule, to se praktično svodi na postojanje višeg i nižeg napona. Recimo da je jedinica viši napon, dok je nula niži napon. Procesor na defaultnom taktu bez problema razaznaje kada je kec a kada nula. Ako taj takt podižemo, procesor će sve teže da razlikuje promjene stanja i može da pogrešno identifikuje keca za nulu i obrnuto; ovo je obično situacija kada se desi greška. Ovo se rješava podizanjem napona, te se tako procesoru daje više mogućnosti da razazna nulu od keca, ali dovodi i do većeg zagrijavanja procesora. Ako si podigao takt, a nisi digao napon, dolaziće do grešaka i bez pregrijavanja samog procesora (grafičke).

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2010, 17:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Dobro, dobro, vidim da nisam dobro pojasnio. Znači promjenio sam voltažu sa 1.45 na 1.55. Znam da se kod klokovanja mora dizati voltaža, i opet ti kažem da se grafički drajveri resetuju već na 60 stepeni.

Ne zaboravi nas.

Vrh

PostPoslato: 25 Jul 2010, 11:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 18 Feb 2009, 13:55
prvo, dao si premalo informacija - ni koja je graficka u pitanju, ni kako si povecao voltazu, cime klokujes...
dalje, 100mhz je generalno prilicno visoka vrijedost klokovanja za vecinu kartica, mada ima i onih koje se posebnim modovanjima mogu ubrzati i za nekih 200mhz...
zadnje, i najvaznije - ako zelis da ti da kartica radi jos neko vrijeme :), 100 C je previsoka temperatura za normalan rad (osim ako nemas gtx480 :) ) - znaci, tu nesto nije u redu. nisi dobro razmazao pastu, cooler dobro ne nalijeze, ventilator zaribao... uglavnom, prvo rijesi problem pregrijavanja, jer u suprotnom uskoro neces imati sta klokovati!

Vrh

PostPoslato: 25 Jul 2010, 16:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Nije bitno koja je grafička u pitanju dešavalo mi se sa nekoliko njih: radeon 3850, 4870, 5830, 5870 i geForce 9800GT.
Klokujem sa programom koji se zove gigabyte HUD.
100 MHz je pičkin dim.
Zadnje i najvažnije je da me uopšte ne interesuje životni vijek kartice. I sve dok klokujem znaj da imam šta klokovati.

Ne zaboravi nas.

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2010, 10:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 18 Feb 2009, 13:55
hahahahahhahahaha, onda samo naprijed :D. za ove kartice 100mhz je u velikoj vecini slucajeva malo :), zato sam te i pitao koje kartice klokujes.
prvo, kreni od toga da klokujes riva tunerom. dalje, voltmetar u ruke pa provjeri na samoj kartici da li je napon zaista povecan. i jos ti ostaje da rijesis problem hladjenja, jer na 105 C kartice trotluju (valjda znas sta to znaci :) ), sto znaci da se neces usreciti klokovanjem... sretno :)

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2010, 15:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Mikckey, ja vidim da se ti razumiješ u to više nego ja.
No nisi najbolje razumio. Meni je radeon 4870 radio na 105 stabilno, to sam izveo tako što sam skino pastu između gpu i coolera i uključio 3dmark. Nakon toga sam stavio novu pastu (cooler master, ne sjećam se konkretno koju) i grafička je opet radila posve normalno. Nije prelazila 80 u 3dmarku. Nakon toga sam povisio takt za (postepeno, 10 po 10 MHz) 100MHz i u 3dmarku na 60 stepeni se resetuje. Ah da. Povisio sam i voltažu za 0.10V. Gdje da stavim kablove od voltmetra, moja grafička je gigabyte GV-R487-1GH-B. Znači ako možeš naći sliku na internetu, markirati mjesto, i okačiti ovdje. Zaista sam ti zahvalan za prethodni post.

Ne zaboravi nas.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]