banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 11:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Jul 2010, 17:54 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jul 2009, 20:18
E ovako: imam psa mjesanca, pudlice i terijera, malog je rasta ima 2 godine, zove se Cupko. Kod nas je vec godinu dana i od kad je dosao jako mnogo voli lajati na ljude (goste u kuci, prolaznike) i na zivotinje. Inace je sa nama ukucanima pozitivan voli se igrati lopticom, MRZI se cesljati, i kad se ceslja rezi i cak ponekad ujede. PITANJE: Da li neko zna kako da ga natjeram da ne laje i da ne bude tako agresivan (druge pse ne podnosi!, samo jednu zenku pekinezera koju voli)? Batina ne pomaze probao sam na zalost... Gledam onog Cezara sa National Geography ali njegove metode ne pomazu. Inace da dodam, Cupko je poslusan, zna komande, dodji, sjedi, drz ga, gde maca, gde loptica itd... Molim vas odgovorite mi, ne znam sta da radim... HVALA! :)

Poslednji put menjao Vladan94 dana 22 Jul 2010, 18:08, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 22 Jul 2010, 18:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
Vladan94 je napisao:
Da li neko zna kako da ga natjeram da ne laje i da ne bude tako agresivan (druge pse ne podnosi!, samo jednu zenku pekinezera koju voli)?

Ne daj mu slatkiše, jer od šećera polude. To prvo. Drugo, ne vidim ništa loše što tvoj cukan voli samo jednu ženskicu :D Psi kao i ljudi imaju svoj specifičan karakter, neki su druželjubiviji, neki ne. Pa i tebi se ne može svako dopasti. U drugim psima on sigurno vidi rivale, a ako voli tu pekinezerku, pa neka se djeca vole, njaa :)

Vrh

PostPoslato: 22 Jul 2010, 18:15 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Ne dajem mu slatkise ni nista slicno. A tesko je shvatiti jer od svih zivotinja ovog svijeta voli samo tu Astru (zenku pekinezera) a sve ostale pse napada, zeljan tuce. Nek se oni voli hvala Bogu bar jednog prijatelja ima, ali treba mi nesto sto ce ga smiriti da ne laje. Nema ko nije usao u kucu da on nije lajao. Ako mu je neko poznat skace laje i oce da se igra, ako je neko nepoznat trci prema osobi laje i ne prestaje. Rezi takodje.
Zna li neko najbolje vrste kazne??

Vrh

PostPoslato: 22 Jul 2010, 19:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2009, 13:02
hmmm..ja isto imam pudlu i takođe je veoma ''lajav'' ali to je nešto što se traba prihvatiti i što je posebno izraženo kod manjih rasa(bar koliko sam ja upoznata). naravno pokušavam ga utišati kad je to neophodno,ali ne možeš psu zabraniti da bude pas..naravno ovdje govorim o normalnoj količini laveža :D što se tiče odnosa prema drugim psima...pa možda je tu ''problem'' što je dijelom terijer..terijeri su živahni,nemirni,borbeni psi pa to može da bude razlog njegove razdražljivosti prema drugima..na ljude laje pretpostavljam dok ih ne upozna,kao i moj, vjerovatno zato što nema povjerenja prema strancima..a savjet.. čvrsta ruka(ne batine!)da se zna ko je gazda, socijalizacija(mada je to potrebno što ranije obaviti).. ako neko ima terijera mislim da ti može dati kvalitetniji savjet :)

Vrh

PostPoslato: 22 Jul 2010, 19:40 
Jao kod moje komsinice ima neka civava na balkonu, imam osjecaj da cu jednog dana baciti bombu gore na nju koliko to laje (skici) kad neko prolazi...

Vrh

PostPoslato: 22 Jul 2010, 19:43 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Hvala ti Mia na savjetima ali ovo ja mislim ipak nije normalna kolicina laveza. Kada laje na ljude znam ga ponekad i lupiti al to mu je kao da sam ga pomazio, samo nastavi. Cak sam kupio i ogrlicu davilicu da ga stegne kad laje al kolko je uporan laje kako moze :D Hvala na savjetima probacu ih ;)

hahahahah ma c4 majka :P :D :$

Vrh

PostPoslato: 22 Jul 2010, 21:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2008, 13:42
ja bih rekla da je to taj problem koji se ecsto javlja kod takvih manjih rasa pasa.
ovde ima jedan extra tekst po tom pitanju,mali i veliki psi
http://livadabl.com/showthread.php?tid=190

Imate problem u tome da je vas pas dominantan,a ne vi!To je najveci problem,pa vas zato i ne slusa.Pod hitno mu morate dati do znanja da ste vi glavni,zabraniti mu da radi neke stvari,ne smije rezati na vas a nikako da ujede.
Batine ne pomazu,jedino pravilna dresura.Jednostavno prije nego sto ce reagovati na nekog psa odvucite mu paznju sa necim sto voli,ne dozvolite mu da laje bespotrebno,odma ga usutkajte(ne batinama)

Socijalizacija je nesto sto svaki pas mora i treba da ima,ne mora pas da voli svakoga ali ne smije pokazivati agresivnost,umjereno lajanje dolazi u obzir.

Možda ja nisam u pravu,ali mi to tako djeluje.
Nema veze koja je rasa,veličina..ako je mali nije strašno,ili da ako je terijer da bude ono-pa to je normalno za jednog terijera-to nikako prihvatati!

Terijeri su živahni,nemirni i borbeni psi-Ne slažem se sa tim.
Pas je onakav kakvim ga vlasnik napravi,da su terijeri energičniji od nekih rasa -jesu ali ne i jedini koji su takvi.

Vrh

PostPoslato: 22 Jul 2010, 21:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Terijeri su živahni,nemirni i borbeni psi-Ne slažem se sa tim.
Pas je onakav kakvim ga vlasnik napravi,da su terijeri energičniji od nekih rasa -jesu ali ne i jedini koji su takvi.[/quote]

ovdje je bila riječ o nekim opštim karakteristikama rase,a ne o generalizaciji,i bila je riječ o terijerima a ne o ostalim rasama :D naravno da je pas onakav kakvim ga vlasnik napravi..pa to bi svaki vlasnik trebao da zna.po meni obuku ne bi trebalo svesti samo na psa nego i na lice koje za njega odgovara...što se ostalih savjeta tiče :notworthy:

Vrh

PostPoslato: 22 Jul 2010, 21:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pa ne,ja samo hoću da kažem da ne treba prihvatati takve činjenice,da su oni takvi psi i to je to!Nek bude takav,ako kažu da je terijer agresivan-pa neka bude!
To sam htjela reći!
A ovo uopšte nisu opšte karakteristike te rase.....
Neću da se sada tema svede na tu rečenicu,možda neki i neće shvatiti šta zapravo hoću da kažem.

Vrh

PostPoslato: 22 Jul 2010, 22:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

sad sam shvatila da je ovo što sam napisala vjerovatno pogrešno protumačeno :) kada sam napisala borben-nisam mislila da je to pas za borbe..već na njihovu simpatičnu ''ratobornost'',živahnost,vitalnost,odvažnost..izvinjavam se za nastalu pometnju(ako je ona nastala zbog tog ''opisa'') :D

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2010, 06:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
moras da socijalizujes psa kao i da uvedes disciplinu, drugim rijecima ne smije da manipulise sa tobom npr. da cvili dok rucas pa da mu dajes hranu, pokusaj uvesti rezim izvodjenja tj. da se tacno zna kad se izlazi (pored toga, mozda ga ne izvodis dovoljno pa je pas destruktivan), moguce je da nesto radis pogresno kad pocne da laje pa je naucio da je pozitivno da mnogo laje npr. bas juce gledam zenu koja ima ogromnog zlatnog retrivera kako ga na svakih 5 metara klepi po pozadini i onda kaze noga ili sjedi, ovaj pristup je pogresan jer pas nauci da tek kad bude kaznjen nesto mora da uradi. to bi zbunjivalo i covjeka. mozda zvuci pomalo hipi ali negdje sam davno procitao da je za prevagu dominacije na svoju stranu dobro i da intenzivno zuris u psa kad nesto pogrijesi i da nikako ne skreces pogled prvi. primjenjivao sam i to i mislim da je imalo bar nekog manjeg doprinosa. plus uvijek izignorisi njegove trikove da se mazi kad nesto pogrijesi i bude kaznjen. e da, da li jos neko hrani psa, ako da onda je moguce da tebe ne dozivljava kao vodju copora.

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2010, 10:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Ma najvažnije je da on stekne tu dominanciju nad psom.
Jer nema veze ko hrani psa pa da taj bude glavni,najbitnije je da onaj ko hoće da bude glavni kod psa preuzme većinsku brigu o psu,šetnje,hrana,održavanje higijene itd,itd..tako ja radim...

Nikako batine da bi se pas doveo u red,jer može nastati još gora situacija pogotovo sada kad je pas glavni...

E da pa i nije to za pogled bezvezno,ja sam to isto radila sa svojim psom i uvjek ona prva smakne pogled.

Prvo ručaš ti pa onda pas,to je tako,šta pa neće pas krepati za 15 min(kad moram tako reci :) ) dok ti jedeš,napočetku ti možda bude cvilio ali kasnije će se naviknuti ukoliko ga budeš ignorisao.

I nek se pas napolju istrči,istroši pa će u kući biti mirniji. :D i svi sretni i zadovoljni

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2010, 10:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

mi@86 je napisao:
sad sam shvatila da je ovo što sam napisala vjerovatno pogrešno protumačeno :) kada sam napisala borben-nisam mislila da je to pas za borbe..već na njihovu simpatičnu ''ratobornost'',živahnost,vitalnost,odvažnost..izvinjavam se za nastalu pometnju(ako je ona nastala zbog tog ''opisa'') :D

oki :D ;)

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2010, 10:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
To je terijerova krv u njemu proradila. :D Priroda je čudo.
Imam u komšiluku haskija koji svako malo zavija, odučiti se od toga ne može.

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2010, 11:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2005, 12:34
Haski, kuca do mene...zavija stalno a posebno kad cuje sirenu (hitna, vatrogasci)...Ali lik koji ga ima, drzi ga zatvorenog u garazi po cijeli dan...a kad ga "pusti", stavi ga na povodac i drzi petnaestak minuta, dok ne pocisti sta je uradio u "kucici"...Kako sam bjesna na takve "ljubitelje" pasa.
Mozda je ovo trebalo na onu drugu temu :oops:
Htjela sam reci, da mozda zeli da privuce paznju...Imam macka u kuci koji je u stanju da napravi takav dzumbus ako mu se ne pruzi malo paznje ako si on umisli da mu je potrebna...Posto ima krvi terijera, mozda mu fali luftanje, mislim trckaranje a s druge strane, oni neki malo bolji poznavaoci kazu da terijeri najbolje idu u paru, pa eto, mozda je on svog para nasao u tom pekinezeru...

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2010, 19:41 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

E ovako sada da vam svima odgovorim.

Kao prvo hvala vam svima na pruzenoj pomoci.

Ivanaaaa:

Ima veze koja je rasa psa i kojeg je rasta itd. Terijeri su psi koji se sluze za lov na lisice, za lov uopsteno, rotvajleri i pit bulli su za cuvanje kuce. Po prirodi na primer mops je veoma miran pas. Na svetu ne postoji mops koji bi zalajao ako osim ako bi bio napadnut ali i onda se povlaci iz borbe. Kod Cupka (mog psa) je problem sto ja njega ne mogu socijalizovati jer kada god sretne muzijaka na livadi ili negde oce da se potuce rezi i laje... K'o djavo iz pakla :P kaznim ja njega naravno ne batinama.

Nije kako se cini. On je dobar u kuci, slusa sve zna sta smije sta ne smije. Kao sto sam naveo, zna komande, "Dodji" "Sjedi" "Gde je loptica" "Ostavi" "Ne" "Ajde" itd... Veoma je pametan za jednog mjesanca. Prije je cvilio kad jedemo i on hoce pa skace po nama. Sada sam ga naucio da kad smo mi (moja porodica i ja) za stolom ne smije biti u okruzenju od 5 m.

Sve sam ga uspio nauciti jer on je menjao 4 vlasnika! Mi smo mu 4! Ko zna kako su ga u godinu dana tretirali drugi. Takodje ima neku cudnu fobiu da se boji biti u autu. Naprosto poludi kao da sam mu dao 5 doza adrenalina pa se ne moze smiriti. On bukvalno place i vristi u autu ne moze podneti. Legne dole kod nogu i jadan pokrije sapama oci, pa se penje po nama.

Izvodim ga 6 puta na dan i jos ga ponekad kasno navece ili rano ujutru kad nema nikoga pustim na livadu. Ovako kad bi ga pustio samo bi lajao na prolaznike a bojim se nekome ce puci film pa ce ga zviznudi pa ce ovaj popizditi pa krenuti gristi...

Zna li neko da li radi i kako radi ona pistaljka za pse??

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2010, 05:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

od pistaljke za pse nemas neke valjde, to je samo za odvlacenje paznje, a posto ga nisi naucio da ona bude obarac pred komandu, sad je tesko da sa njom mozes nesto uraditi. mislim da je kljucno sto si napisao da je pas prije tebe imao 3 vlasnika. to je veliki problem. ja sam imao odraslog rotvajlera koji je prije mene imao dva vlasnika i sve se zavrsilo tako sto me je ugrizao. moj savjet - ukoliko poznajes bar jednog od prethodnih vlasnika, obrati mu/joj se da ti da detalje o periodu dok je bio sa njim/njom. sto se tice napadanja drugih muzjaka to i nije toliko neobicno. pord toga, to rezanje i lajanje na druge pse najcesce su prazna prica, narocito ako je drugi pas veci od njega. mozda da probas da ga odvedes na livadu/prostor koji je njemu nepoznat pa da ga tamo probas upoznati sa nekim psom. pored toga, ta pekinezerka je definitivno bitna da ga bar malo socijalizujes tako da bi bilo pametno da se vidjaju sto je cesce moguce.

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2010, 12:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Ma htjela sam da kazem da nije bitno koja je rasa sto se tice te agresivnosti,ni jednom nije predodredjeno da bude agresivan/ako me razumjes.

I ja sam svoju uzela sa ulice kad je imala oko 2 godine,i trebalo je vremena malo da je dovedem u red,jer njoj do tada niko nista nije branio,odredjivao,nikad nije kasno i nista nije nemoguce vjeruj mi.
Imam situaciju da sam od drugarice psa koji nikako ,ali bas nikako ne voli druge pse,hoce i napasti,naucilas sam je na mog psa,nema sanse da je dirne, i jos cemo polako da je naviknemo na ostale pse.A pas ima 10 godina.!!

Moras malo po malo psa dovoditi u drustvo drugih pasa,prvo da ih samo vidja neko vrijeme,onda polako neki blizi kontakt,a tek kasnije kad se tvoj pas navikne na njih dozvoliti im krace njuskanje...
Mi smo ovog psa drzali na udaljejnosti od nekih drugih pasa nekih par metara,i svaki put kad bi pocela lajati ili rezati odvlacili smo joj paznju,bilo loptica,grana bilo sta sta voli....
Ako je moguce sa starijim psom,vjeruj mozes i ti sa svojim.

Vrh

PostPoslato: 28 Jul 2010, 11:56 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Hvala svima na savjetima ali evo sta je juce bilo:

Odveo sam ga na livadu malo dalje od moje zgrade. Zapravo ja zivim u grozdovima ispod Starcevice pa sam ga odveo na veliko brdo. Svaki dan tamo se jedno 5-6 vlasnika pasa skuplja i pustaju svoje pse. Psi su mirni igraju se i sa drugim ljudima i sa djecom. Doveo sam tako Cupka i naravno drzao ga na povodcu. Prisao je zlatni retriver i Cupka stao njusiti. Ovom se to (naravno) nije svidjelo pa je krenuo na njega. Ujeo ga je za vrat i nije htio pustiti dok se nije krenuo gusiti od povodca. U to se umjesao Labrador jedan. Oni kao copor godinama izlaze zajedno i naravno brane se. Labrador je ujeo cupka za rep i ovaj kao malen i okretan brzo se okrenuo i ujeo ga za nogu. Iskreno iz sve snage sam sutao pse od Cupka ali kako god kojeg sutnem on mene za patiku. I iskreno usro sam se od straha :D Ovom je isla malo krv iz vrata, drugi je sepao ali ja sam u strahu da njega jedan ne ujede njega poceo vrtiti na povodcu oko sebe... Sreca Boze pa to nisu nesto agresivne vrste... Da je bio rotvajler najebali bi i ja i Cupko! :D

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2010, 06:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

prije da bi rot samo dao jednu roditeljsku da se cupko smiri. moras obratiti paznju sa kim sparujes psa da se druzi. pocni kao sto smo ti rekli sa jednim psom i to zenkom, pa onda vremenom ga navikavaj na druge pse.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]