safari je napisao:
Srpskoj trenutno nije u interes nejedinstvo i nestabilnost. Vladu ce oformiti SNSD koji ce osvojiti preko 50% glasova, to je 95% sigurno, a Dodik ce biti predsednik, onaj Tadic nema sanse. SDS, Ivanic, Tomini grobari i ostala kompanija su jednostavno previse providni i kompromitovani za vodjenje jedne mesne zajednice, a kamo li republike, prakticno drzave Srpske. Nije vreme za neslogu i filozofiranje, treba iskoristiti podrsku Rusije i zavrsiti posao.
Izvini, ali nemoj živ bio ti iz Beograda da pričaš šta je Srpskoj u interesu. Jedna i jedina stabilnost koju je Dodik donio i zadržao jeste integritet prema tzv. "međunarodnoj zajednici". Za to mu svaka čast, ali to što je on započeo, sada je relativno lako nastaviti i onima koji nisu formata kao on. Jer, vrijeme se je drugačije, i okolnosti su se jednostavno promijenile.
Ali, ako ti stabilnošću zoveš partijsku državu, u kojoj sve važne poslovne poduhvate dobijaju isključivo firme koje finansiraju vladajuću oligarhiju (uključujući naravno i sve ozbiljnije državne tendere koji su pod "čvrstom kontrolom"), i ako je "stabilnost" situacija u kojoj se zakonski akti donose voljom jednog centra moći...
To praktično znači da se ne moraju mnogo ni truditi da ti zakoni budu stvarno kvalitetni, tako da kvalitet zakonskih rješenja zavisi isključivo od referenata u ministarstvima, čiji je kvalitet u mnogo slučajeva nedopustivo nizak, a o sistematičnosti i širini pogleda nema ni govora - čast rijetkim izuzecima...I oni koji bi radili kako treba, to ne mogu, jer ih "hajcaju" njihovi pretpostavljeni, koji nemaju nikakav osjećaj za stvarne probleme i metode kojima se ti problemi rješavaju.
Ma to je jedna katastrofa. Tako doneseni zakoni umjesto da stvari sistematski rješavaju, samo proizvode dodatne nedoumice i probleme NA TERENU, pa su institucije koje ih provode na teškoj muci da ih provedu i da to urade nepristrasno i profesionalno...
Sagrađena je blještava i glamurozna zgrada u kojoj rade i dalje isti nesposobnjakovići kao i prije (opet kažem: čast izuzecima) i još se samo množe jer se zapošljavaju samo po stranačkoj ili rođačkoj liniji, tačnije dolaze na državne jasle da primaju platu...
Ma idi bre, čovječe. Šta pričaš ti kakva stabilnost! To je stabilna trulež! Kakav korist od izgrađenog integriteta Republike Srpske ako se ona sama od sebe uruši zbog unutrašnje truleži...
Ili zaista neko misli da ovakvo oligarhijsko stanje može da potraje? I da osioni picopevci mogu da vode državu u ovako teškom vremenu...Nisu bre dorasli ni vrtić da vode! I zato im treba neko da ih stalno zapitkuje šta to i kako rade, da ima "kontrolni paket" glasova, da ih natjera da se malo potrude i arguemtnima ubijede nekoga da je ono što u skupštini predlažu ispravno...
Zato ONI NE SMIJU imati više od 45% mandata, da ne mogu baš šta i kako hoće...Uvijek će se naći dovoljno ručica da glasaju za stvarno kvalitetna rješenja, ali ovo što je sada napravljeno, "zadivljujućom efikasnošću" Narodne skupštine RS nije ni "D" od države i od ozbiljnog i usaglašenog zakonskog okvira!
Prosto zato što uopšte ne postoji NIKO ko vodi računa o sinhronizaciji zakona i njihovom međusobno podržavanju, tako da su zakoni u RS sada kao "rogovi u vreći", raj za razne pravne mutivode, advokate, sudske vještake i "eksperte" te ostale parazite na račun ovakve države i jadnog naroda, koji više ne zna ko ga više z..bava sve u ime države i "prosperiteta"...
I to sve zato što nas ne vode državnici-službenici, nego biznismeni, i to ho-ruk-ad-hoc-op-trc biznismeni!
Stabilnost? Da u stabilnost u srljanju u propast i u ropstvo! Cifre kojim se šicaju? Najobičnije manipulacije, da ne kažem da su izvori tih cifara i njihove analize krajnje sumnjivi...i po pitaj Boga kojoj metodologiji i na osnovu kojih i kakvih podataka sročeni (znam jednu: navrat-nanos metod skvrckaj-iz-pet-izvora-nešto-što-liči-na-lijepe-podatke i moliboga-da-se-u-brzini-nisi-za..bo-u računu ili da pri copy-paste sa deset strana nisi zezno nešto...)
E moj Srbijanac...A koliko znam kod vas je još gore!
I opet kažem, jedina osoba iz SNSD za koju mislim da bi stvari mogla da vodi vladu kako treba, jeste Igor Radojičić (jer znam da nije sklon ad-hoc-navrat-nanos radu koji je tako karakterističan za našu vladu i sva naša ministarstva), ali (daj Bože da se varam) mislim da njega neće pustiti da bude premijer, jer on ipak ne bi dao državu na milost i nemilost "SNSD biznismenima" nego bi bar pokušao da gradi neki ozbiljniji sistem,...
Međutim, ozbiljna država NJIMA ne odgovara, jer u ozbiljnoj državi nema ličnih (a pogotovo ne stranačkih) obzira, ozbiljna država nije ti-meni-ja-tebi oligarhija.
Zato, molim te prođi se takvih priča i bolje gledaj (i tuguj) šta se radi tamo kod tebe! To je još gore nego kod nas! Skoro kao u Hrvatskoj. Ma svi smo i istom čabru i taoci istog formata ljudi (šljama)!
A Rusi...Joj, joj, moj brale, kome su Rusi gospodari taj zna šta je muka...Taj jaram je samo za nijansu podnošljiviji od onog EU-SAD, a možda čak i nije...Rusi su krajnje zaguljeni i nezgodni gospodari...Najbolje je ne dati se ni njima, nego biti SVOJ i balansirati između njih i EU-atlantskih integracija...i ne dati se nikome!