Citiraj:
Dana 2001-08-24 10:05, Hari_Haler je napisao:
Prosjecan covjek nece izgraditi svoje misljenje, on samo preuzima opsteprihvaceno - on prihvata ono sto mu diktiraju drugi
Nazalost ovo je tacno, ljudi su u matrixu, prihvataju ono sto im se servira ali ja zagovaram licni duhovni rad bez patronata vjerskih organizacija. Vjeruj mi da takvi ljudi koji se bave licnom duhovnom izgradnjom ne prihvataju ono sto im diktiraju drugi (druga misljenja, obicaje, oblike vrijednosti itd.). Ovo znam po sebi i po osobama koje poznajem a za koje znam da se bave duhovnom izgradnjom.
Nema potrebe nametanja svog misljenja vecini (jer kao sto rekoh ne treba da mijenjamo druge nego samo sebe), moze se tu i tamo nesto ukazati, reci pa da onda ta vecina malo o tome porazmisli ali ne strogo nametati svoja misljenja.
A sto se tice izolacije, pa ona ni nije losa. Pod izolacijom ne mislim na to da treba zivjeti u pustinji, ne mislim na fizicku izolaciju, mislim da ne treba prihvatati i usvajati misljenja, vjerovanja, obicaje, stremljenja, oblike vrijednosti itd. koje ima vecina ako se vidi da oni nisu dobri...a nisu. Pa i Hari Haler je zivio izolovano, zar ne?
Citiraj:
Revolucija je pokretacka snaga razvoja drustva a nju pokrecu snazne licnosti
Revolucija donosi promjene ali te promjene ne moraju biti pozitivne a ako i jesu onda nisu dovoljne i trajne. Prava istinska i trajna promjena na bolje moze doci samo iznutra, iz nas samih tako sto cemo sebe pozitivno mijenjati a ne tako sto cemo organizovati revoluciju i svrgnuti vlast ili bilo sta drugo.