banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 19:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 01 Jul 2010, 12:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Ево, инспирисан темом о Југославији одлучих да отворим тему у Панславенском покрету.
Ево кратак текст са Википедије као увод.

Панславизам је покрет за уједињење свих словенских народа источне и средње Европе. Јавио се почетком XIX века када су словенски интелектуалци почели да проучавају своју заједничку историју. Политичке тежње за уједињењем Словена нарасле су када је 1848. у Прагу одржан Први свесловенски конгрес који је организовао Франтишек Палацки захтевајући једнака права Словена под аустријском влашћу. Шездесетих година XIX века покрет је добио масовну подршку у Русији којој су се панслависти окретали тражећи заштиту од турских и аустроугарских власти; то је одвело Русију и Србију у рат против Османског царства 1876-77. године. У XX веку националистички сукоби међу словенским народима прекинули су њихову успешну сарадњу.

Значи, у неку руку, можда би још били под Турцима да се није јавила идеја о уједињењу Славена. :D
Иначе, био сам у прилици да упознам људе из других Славенских земаља и могу да кажем да код њих та идеја живи много више него код нас.
У задње пратим и неке славенске форумиме где сви пишу својим језиком али се опет сви разумију. :)

Иначе, не треба бити много паметан да се види за шта ми у ствари служимо неким Енглезима, Германима итд.
Јефтина смо радна снага, бијели смо (може то сад звучат расистички али сам сигуран да ће сваки Шваба опет радије пристат да живи крај неког бијелог Славена него са неким Турцима), славенске земље су подјељене ратовима, изманипулисани смо од стране Европе на сваки могући начин.
Да ли је идеја о Славенској унији боља од ЕУ ?

Нисам сад сигуран, но прочитао сам негде.. Када су питали неког великог освајача како ће освојити славенске земље, јер су они велики ратници, он је рекао да нема потребе да их војно освајају него да их посвађају па ће онда бити лако.
Мислим да се ради о Наполеону Бонапарти, нека ме неко исправи ако гријешим.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2010, 12:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Svako udruživanje Srba sa slavenskom "braćom" rezultiralo je genocidom nad Srbima i gubitak srpske teritorije za račun ostale "braće".
Prema tome nikad više nikakvo ujedinjavanje niti stavljanje zmija u njedra.

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2010, 13:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2009, 18:22
Citiraj:
Када су питали неког великог освајача како ће освојити славенске земље, јер су они велики ратници, он је рекао да нема потребе да их војно освајају него да их посвађају па ће онда бити лако.

Тачно. Паметни политичари знаjу да ратом нас неће освојити.

И слажем се да славенске земље могу да буду равноправни само међу собом, док Еуропа ће користити нас за своjе сврхе.

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2010, 14:06 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Ma totalno naivne ideje, dobro u teoriji, a u praksi se zavrsava veoma krvavo. Vrijeme je da se Srbi pocnu baviti svojim poslovima, a "braci" zelim sve najbolje, previse smo se mi zamaraali zajednickim kucama.

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2010, 01:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2010, 17:53
Uvijek sam bio protiv panslavizma, jer je previse krvi poteklo zbog toga..
Takve tendencije vise nigdje u svijetu ne postoje i mislim da bi mi trebali takodje od toga potpuno odustati...
Mozda se ljudi slazu sa tim ali visoka politika je kurva...
Nek' se svako uzda u se i u svoje kljuse...
I samo da jos nesto kazem... ti ''slovenski intelektualci'' koji su poceli zagovarati tu ideju samo su ponavljali recenice koje su im izdiktirali francuski politicari na zasjedanju Slobodnih zidara(Masona)!!!
Nazalost... mi smo najvise propatili zbog ovog...

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2010, 09:02 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 20 Jun 2010, 21:04
Kao sto je fudbal igra u kojoj uvijek na kraju pobijede njemci, tako je panslavizam igra u kojoj uvijek na kraju izgube srbi.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]