banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 23:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 116 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Jun 2010, 14:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 03 Mar 2009, 15:14
Uništena je, bezobzirno i bahato, baš u stilu vinovnika.
Mogla je da čini jedan divan i nostalgičan trotoar, pored mjesta svojeg vjekovnog, nijemog i nesebičnog ispunjavanja dužnosti.
Mogla je završiti u nekom parku, tvoreći sjetnu stazu banjalučke prošlosti...
Ne bi previše bilo ni da se pretvorila u spomenik, podsjet na neka davna vremena koja podsjećaju da tuđin može biti i milostiviji i brižljiviji od domaćeg vladara.

Crni predizborni beton ostaje da zjapi ispred Alasa, poput rupe koja je progutala još jedan simbol stare Banjaluke, još jedno sjećanje na ono što smo postali kada smo prestali biti ljudi.

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2010, 17:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2007, 13:48
:(

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2010, 17:24 
o cemu je rijec? nisam bila u gradu nekoliko dana...

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2010, 17:50 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 20 Jun 2010, 21:04
Pretpostavljam da su je prodali....

U Novom Sadu su razvalili kaldrmu i prodali je nijemcima koji su je onda ugradjivali u gradska jezgra...kaldrmu su zamijenili behaton i asfalt...koji su u medjuvremenu uveliko popucali...

Poslednji put menjao buzz dana 26 Jun 2010, 18:08, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2010, 17:56 
a joj, ja skontala ispred ATLASA pa kontam gdje je tamo kaldrma.. aaaaa sad znam.. oprostite mi na ovome.. hhehehe
e bas bezveze ako su to uradili.. to je nesto meni tako divno, daje neku posebnu car.. steta bas..

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2010, 18:15 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 02 Mar 2010, 15:59
aaa....prava tragedija......dodje mi da se valjam u blatu i jedem kukuruzu....

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2010, 18:31 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 20 Jun 2010, 21:04
dolomit je napisao:
aaa....prava tragedija......dodje mi da se valjam u blatu i jedem kukuruzu....

Aha, bas kao sto se valjaju u Rimu gdje je pola sireg centra pod kaldrmom...

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2010, 22:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2008, 23:36
prije,ljudi su dolazili u gradove ali su se prilagodjavali njima ....i sada ljudi i dalje dolaze u gradove ali gradove ,na zalost,prilagodjavaju sebi,
sve sami gradjani a mi seljacine,zaostali,nekulturni,neuki,jadni,totalne neestete zalimo i za nekakvom kockastom cestom ,stvarno ,nismo im jasni

Ovo je moj grad,to je ono sunce sto me grije ??? :(

i pitaju mene na fakultetu odakle sam
ja kazem odavde
a oni odakle odavde
ja kazem pa iz Banjaluke
a gdje iz Banjaluke,gdje zivis
u centru kod Kulture
a gdje to
pa u centru
aaaaaa,a jesi li se skoro doselila ili za vrijeme rata
:oops:
nije vic

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2010, 22:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Sep 2004, 01:11
A Banja Luka JESTE provincija zbog takvih kao ti a ne zbog onih što te "pitaju" na fakultetu :cry:
Toliko o širini.
Nije ni ovo vic, nažalost...

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2010, 22:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Eh, jebeš grad ako je sramota to što si rođen u njemu. :angry4:

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2010, 22:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Nije sramota, al' treba malo da se naviknes.

A da ipak ne skrecemo daleko sa teme, eto bar na prvoj stranici.
I meni nesto zao kaldrme, mada nisam volio tu raskrsnicu nesto, cini mi se bas zbog nje. Ne znam ni sam.

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2010, 22:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
blaf77 je napisao:
Nije sramota, al' treba malo da se naviknes.

Navikavam se od rođenja, a to je davno bilo. I umoran sam već od navikavanja.

Zar nikome nije palo na pamet da tu kaldrmu pokupi (ako se već moralo uraditi tako) pa da se ponovo poploča jedan dio unutar Kastela. To je jedino autentično mjesto u gradu koje zbog starosti zaslužuje kaldrmu. Dok i to nekom pametnjakoviću ne padne na pamet da asfaltira.
Neću više da psujem mada me nešto tjera, pri samoj pomisli na svaku starinu koja se sruši da bi se izgradila neka nova banka sa staklenom fasadom, a srce me boli za svakim posječenim drvetom.

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2010, 23:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
Ja opet ne mogu da se sa sjetom i suzom u ocima ne prisjetim svog pokojnog pradede, plemenitog Konstantina Crnavcevica...

Citiraj:
Ne bi previše bilo ni da se pretvorila u spomenik, podsjet na neka davna vremena koja podsjećaju da tuđin može biti i milostiviji i brižljiviji od domaćeg vladara.

Aaaaaaaaaa?

Mene isto nedavno neki lik pitao jesam li izbjeglica ili sam domaci kao on... Mislim, decko radi u Maxiju slaze kutije, jbg... Sta mu ostaje nego da je rodjen tu... A ima i ona kad pitaju djevojku sta radi, a ona kaze radim u Banjaluci. Sta sam htio reci...
Malo mi je preseravanje to ovo, oni dosli ruse mi branimo, zna se ko je gradonacelnik majka mu stara... Rodjen u BanjEluci. (dobro u Laktasima tacnije u Mrčevcima al' ima i tamo kaldrma :lol:). Nije ni bitno u krajnjem slucaju... Primjetno je ovdje da mjesto rodjenja izgleda cini nekog boljim, kulturnijim, sta li. A ja opet znam neke doktore nauka, profesore, hirurge, gospodu svakojaku pa i umjetnike, rodjene u takvim vukojebinama da ti pamet stane... A znam i dosta roronja rodjenih u BanjEluci.

Nego nebitno, zao mi je, mogli su je bar preseliti na Kastel... Mozda i hoce...
@dolomit :lol: Oplak'o sam! :lol:

Poslednji put menjao Izzard dana 27 Jun 2010, 00:03, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2010, 23:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
napomena, sad naidjoh na ovaj clanak na nekom forumu, medi ga je postavio 24.11.2008.
Citiraj:
Забавиште које ће подсјећати на градски вашар

Изградња парка на дијелу пијаце гдје су прије били постављени штандови с гардеробом отпочеће након добијања потребне документације, што би требало да се догоди почетком сљедеће године.
- Упутили смо Административној служби Града захтјев за урбанистичку сагласност, као и добијање остале неопходне документације, чиме бисмо обезбиједили услове за почетак изградње парка - рекао је Радосав Грбић, директор АД "Тржница".

Он је нагласио да је циљ изградње парка на овом простору, у чијем саставу ће бити и дјечје забавиште с фонтаном и животињским фигурама, изградња једног простора који ће подсјећати на ранији изглед Бање Луке, с акцентом на ту локацију, гдје је прије био организован градски вашар.

У Административној служби Града кажу да је у току обрада захтјева "Тржнице" за урбанистичку сагласност и да се надају да ће овај предмет бити ријешен до краја ове године или почетком сљедеће.

- Заједнички циљ "Тржнице"“ и Административне службе Града јесте да се овај простор што прије уреди, јер он представља један дио слике старог града - рекао је Миленко Шајић, портпарол Административне службе Града, те додао да ће се настојати да дио послова, што се тиче административне документације, буде ријешен у што краћем року.

Да би Бања Лука требало да сачува своја средњовјековна обиљежја, говори и чињеница да многи Бањолучани подржавају очување старих архитектуралних цјелина, а негодују против уништавања главних обиљежја града на Врбасу.

- Било би погрешно мијењати препознатљиве дијелове града због неке модерне архитектуре - каже осамдесетогодишња Бањолучанка Петра Гајић.

Према ријечима Грбића, стара обиљежја овог мјеста, попут старе калдрме, остаће нетакнута, јер је циљ управо да се традиционална обиљежја града, која су ту вјековима, сачувају, а она гурнута у заборав поново извуку из вела заборава, у чему ће увелико помоћи изградња парка.

Vrh

PostPoslato: 27 Jun 2010, 03:10 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
pa ima ta kaldrma kad se krenes spustati na pijacu (pod plocom) i ta je uz alas cinila jedine preostale u BL.
Prije jedno desetak godina subasic (namjerno malim) izvodio rekonstrukciju gradskog mosta i ladno je jaro sastrugao gornji sloj asvalta dosao do orginalne kaldrme koja je bila na prilazima mostu povadio sve i instalirao ispred svoje kuce u Karla Rojca ulici. Ta komendija se desavala samo jedno ljeto jer je vez sljedece sezone neko gazdi saopstio da su binis beton sarene roze zelene kocke bolje te je ista kaldrma povadjena i gubi joj se trag (kuca je koliko vidim napustena a zadnji put kad sam bio u BL neko mi rece da je Banka sada vlasnik objekta )

Vrh

PostPoslato: 27 Jun 2010, 09:59 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Ah, bas zalosno, odoh da popijem gajbu piva od silne tuge.

Vrh

PostPoslato: 27 Jun 2010, 10:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2008, 23:36
balkanski špijun je napisao:
A Banja Luka JESTE provincija zbog takvih kao ti a ne zbog onih što te "pitaju" na fakultetu :cry:
Toliko o širini.

impresivno i nadahnjujuce

Vrh

PostPoslato: 27 Jun 2010, 10:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
balkanski špijun je napisao:
Toliko o širini.

Nidje veze... Mene kad neko pita u sred grada "Odakle sam" promjenim 3 boje u sekundi...
Od blago zelene, preko tamno plave do jarko crvene... "ODAVDE!!!"
"Ajmo se naci oko 2."
"Moze, ispred Boske." "Ispred krivog sata."
Ne d'o Bog, kad bi rekao ispred pozorista, knjizare, kina....
Nije problem sto je neko dosao sa strane u BL, naprotiv. Dobrodosao. Ali neka se uklopi u ovu sredinu a ne da namece svoj neki vint u glavi... Ja kad odem u ZG, BG, SA, Mostar, Trebinje, CELINAC... pokusavam da se ponasam kao i oni. Jer mi je to prirodno. Je li trebam otici u ZG i reci: "Cova buraz... Druze, debileee"... Pa da baja odvali samarcinu...

Istim tim sto se nalaze "kod sata" ovo ne smeta. Mislim da im je logicno da se ta ulica "modernizuje"... Samo daj asfalta!!! Meni smeta. Ako su je vec skinuli, nadam se da je ta kaldrma sacuvana da ce se upotrijebiti na nekom javnom mjestu, gradjevini, stazi, sta god. Kastel npr. :D

Kako su Mostarci ponovo digli svoj, divni, stari most? Istim onim kamenom koji je bio u njemu i prije rusenja. I zive za taj most. Svaka im cast. Ja u BL zivim za Kastel, Vrbas, zelenilo, djevojke :) , pa i za onu kaldrmu.

Vrh

PostPoslato: 27 Jun 2010, 12:15 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Pa sta ako je neko rodjen u Banjaluci, rodjen sam i ja pa mi puca karina. Sta da nisam mozda vise vrijedan od nekog ko je dosao sa strane, te price ja sam rodjeni ovaj ili onaj su za kretene. Najlakse je sve osudjivati, i uostalom sta koga boli briga odekle je ko, svako ima pravo da zivi tamo gdje hoce, i da zivi kako hoce, ako vam smeta imate sud pa se tuzite skim hocete. Samo ova tema je providna do bola, kakva crna kaldrma.

Vrh

PostPoslato: 27 Jun 2010, 12:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Vjerovatno su slicni kometari padali u ono doba kada je umjesto blatnjave (prasnjave) dzade udarana prva kaldrma :)

Cime se sve smarate... Uostalom, zasto se neko od ''dusebriznika'' godinama unazad nije sjetio da pokrene neku incijativu ili bilo sta da se to malo ulice i kaldrme nekako dotjera u red...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 116 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]