banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 22:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 60 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Ferhadija
PostPoslato: 08 Jun 2010, 14:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Pod jedan i hrišćanstvo i islam su obe religije zla, s tim da je islam po tome na prvom mjestu...zatim ide jedno par praznih mjesta pa onda hrišćanstvo...
A to ko je preuzeo vjeru od osmanlija...to sigurno ni tad nisu bili bosanci...a opet zašto su ljudi prelazili na islam...sigurno zbog takve ljepote i čiste misli što se islam naziva...ili zbog neče gdrugog? Da li vam je poznat termin prodavanja vjere za večeru...Nije? Tako sam i mislio...Turci osmanlije su davale posjede, i oslobađali poreza i sve ostalo što uz to ide onima koji su na islam prelazili, a onima koji nisu davalio su status kmetova raje i robova...
A to što se ti ponosiš da su tvoji preci bili slabe kukavice koje su se odricali svojih uvjerenja i prelazili na druga...super ti je istorija i porodično stablo...nemoj samo da se i ti preobratiš ukoliko vremena zaguste...A i sam Alija ove lokalne ne smatra muslimanima, kad je onomad na mitingu rekao da će ovde dovesti PRAVE muslimane...po čemu se lokalni razlikuju od tih PRAVIH... po vojnoj obuci, možda?
Mada opet NFL fanatik to može poricati iako je sam napisao
NFL fanatik je napisao:
vrijeme nametanja je proslo davnih dana

I BTW za fanatika...zbog mene se vrijedi svaki dan posjećivati forum :D

Japanese_rose je napisao:
Koliki je procenat ne-Srba u RS uzgred ?

Veći nego procenat ne-bošnjaka u federaciji....

A možemo mi poricati kako ne mrzimo jedni druge...što je živa glupst...mi se jedva podnosimo...možda to nije ljepo ali je istinito...istorija ne laže...osim ove skorašnje...kako je zovu bošnjačke...to je u nivou Hari Potera...samo što je Hari više istinit...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2010, 14:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Dzontra Volta je napisao:
Pod jedan i hrišćanstvo i islam su obe religije zla, s tim da je islam po tome na prvom mjestu...zatim ide jedno par praznih mjesta pa onda hrišćanstvo...
.

Op, lakse malo. Povuci rucnu.
To sto neko ubija u ime neke religije ne znaci da je ta relgija zla. Ja ni dan-danas ne shvatam sta je Katolickoj crkvi trebalo da ucestvuje u Krstaskim ratovim?! :confused3:

Crkva bi trebala da se bori protiv svakog sukoba, a pogotovo protiv ratova. NE SMIJE IH PODRZAVATI!!! Ali to tebi ne daje za pravo da hriscanstvno nazivas religijom zla! Jer hriscanstvo propovjeda dobrocinstvo i ljubav....
Mislim da se citava ova prica moze prenijeti i na islam. Samo sto je kod njih mnogo komplikovanija situacija; po pitanju dzihada. Sta on zapravo znaci, kad je opravdan, itd, itd... :-?

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2010, 15:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Da religija nije zla ljudi je pogrešno tumače...naravno
Ni inkvizicija nije loša, ni katolički sveštenik nije bio loš u Drakuliću, ni islamski fanatici nisu loši, ni pravoslavni sveštenici koji blagosiljaju ljude pred rat...oni samo imaju svoje tumačenje religije...koje nije istinito...jer religija=ljubav i mir...mnaravno
E sad ako nije njihovo tumačenje istinito, kako je onda bilo koje tumačenje istinito, jer se svako tumačenje svodi na čovjekovo razumjevanje subjektivno tumačenje istog, kako onda ono može biti istinito...
Samim tim, ništa nije istinito... pauza...vau...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2010, 15:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2010, 15:03
TaškoBL je napisao:
Mislim da se citava ova prica moze prenijeti i na islam. Samo sto je kod njih mnogo komplikovanija situacija; po pitanju dzihada. Sta on zapravo znaci, kad je opravdan, itd, itd... :-?

TaskoBL - mislim da je pitanje jos i dublje - pitanje je interpretacije rijeci "Dzihad". Koliko ja znam, Dzihad po Kur'anu ne znaci "vjerski rat" kako se danas predstavlja (zbog interpretacije tog pojma od strane pojedinih ekstremistickih skupina koje su znacenje koje NJIMA odgovara plasirani nepismenom narodu bliskog istoka). Dakle - ta rijec je uzeta iz konteksta i iskrivljena od strane ekstremista kojih ima u svakoj religiji. Zbog toga - Islam kao vjera danas ima losu reputaciju na zapadu, a mislim da se nigdje u Kur'anu ne poziva na "sveti rat" zbog ovoga ili onoga, a pogotovo ne zbog egoistickih ciljeva pojedinih organizacija. Interpretacija pojmova u licne ciljeve i manipulacija nepismenih ljudi istim je izvor svih problema u svim religijama.

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2010, 15:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

E sad ako nije njihovo tumačenje istinito, kako je onda bilo koje tumačenje istinito, jer se svako tumačenje svodi na čovjekovo razumjevanje subjektivno tumačenje istog, kako onda ono može biti istinito...
Samim tim, ništa nije istinito... pauza...vau...

E jbg Dzontra... :lol:

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2010, 15:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
NFL fanatik je napisao:
TaškoBL je napisao:

TaskoBL - mislim da je pitanje jos i dublje - pitanje je interpretacije rijeci "Dzihad". Koliko ja znam, Dzihad po Kur'anu ne znaci "vjerski rat" kako se danas predstavlja (zbog interpretacije tog pojma od strane pojedinih ekstremistickih skupina koje su znacenje koje NJIMA odgovara plasirani nepismenom narodu bliskog istoka). Dakle - ta rijec je uzeta iz konteksta i iskrivljena od strane ekstremista kojih ima u svakoj religiji. Zbog toga - Islam kao vjera danas ima losu reputaciju na zapadu, a mislim da se nigdje u Kur'anu ne poziva na "sveti rat" zbog ovoga ili onoga, a pogotovo ne zbog egoistickih ciljeva pojedinih organizacija. Interpretacija pojmova u licne ciljeve i manipulacija nepismenih ljudi istim je izvor svih problema u svim religijama.

Zato ja i podrzavam tu definiciju dzihada, jer ne zelim da vjerujem da islam zagovara ubijanje drugih. Dzontra, odosmo u off duboko... Pa u svakoj crkvi imas primjere dobrih i "losih" popova. Onih koji rade taj "posao" iz ljubavi prema Bogu, svom narodu, covjecanstvu, a i onih koji vide profit u tome. Mislim da oni koji su par puta dolazili u Rebrovacku crkvu mogu prepoznati jednog "duhovnog oca" koji pripada ovoj drugoj grupi :angry4: Hriscanstvo nije religija zla. Onaj ko u ime hriscanstva cini i zagovara zlo nije hriscanin. Tako da njegova djela ne smijeu da imaju nikakav uticaj na hriscanstvo, pa makar taj covjek bio i patrijarh koji zagovara rat, tj. ubijanje drugih ljudi.

Da se vrnem na temu.
Sad sam gledao na ATV-u, nasi "domaci" muslimani se opet zahvalili i primili Dodika, zbog vladine pomoci u izgradnji Ferhadije.

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2010, 15:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

A to ko je preuzeo vjeru od osmanlija...to sigurno ni tad nisu bili bosanci...a opet zašto su ljudi prelazili na islam...sigurno zbog takve ljepote i čiste misli što se islam naziva...ili zbog neče gdrugog? Da li vam je poznat termin prodavanja vjere za večeru...Nije? Tako sam i mislio...Turci osmanlije su davale posjede, i oslobađali poreza i sve ostalo što uz to ide onima koji su na islam prelazili, a onima koji nisu davalio su status kmetova raje i robova...
A to što se ti ponosiš da su tvoji preci bili slabe kukavice koje su se odricali svojih uvjerenja i prelazili na druga...super ti je istorija i porodično stablo...nemoj samo da se i ti preobratiš ukoliko vremena zaguste...A i sam Alija ove lokalne ne smatra muslimanima, kad je onomad na mitingu rekao da će ovde dovesti PRAVE muslimane...po čemu se lokalni razlikuju od tih PRAVIH... po vojnoj obuci, možda?
Mada opet NFL fanatik to može poricati iako je sam napisao
NFL fanatik je napisao:
vrijeme nametanja je proslo davnih dana

I BTW za fanatika...zbog mene se vrijedi svaki dan posjećivati forum :D

Japanese_rose je napisao:
Koliki je procenat ne-Srba u RS uzgred ?

Veći nego procenat ne-bošnjaka u federaciji....

A možemo mi poricati kako ne mrzimo jedni druge...što je živa glupst...mi se jedva podnosimo...možda to nije ljepo ali je istinito...istorija ne laže...osim ove skorašnje...kako je zovu bošnjačke...to je u nivou Hari Potera...samo što je Hari više istinit...

Dzontra:

Ko je preuzeo vjeru od Osmanlija? Neki ljudi koji su zivjeli na OVIM prostorima (tu se zavrsavaju sva poredjenja SAD bijelaca i bosanskih muslimana, mislim da to nemozes negirati).

ZASTO su preuzeli Islam - kao bosanskom muslimanu zivo mi puca k*rac jer sam rodjen kao musliman kao i moj otac, i moj djed - i jednostavno nam je pun k*rac toga da nas ostali "autohtoni" stanovnici prostora BIH prozivaju i omalovazavaju zbog neceg sto se desilo vijekovima unazad. Moja vjera je meni lijepa kao i tebi tvoja - i tu i taj argument treba prestati kod ljudi koji imaju imalo prosiren pogled na svijet (a cinis mi se kao takav).

To sto sam ja napisao si izvadio iz konteksta - pod "nametanjem" mislio sam na pricu da se DANAS u BIH namece neka vjera...ma to su nebuloze covjece, svi smo mi sigurni u svojim torovima - a i da nismo u njima opet ti niko ne moze nametnuti nesto sto ne zelis..ipak je ovo 2010. godina.

Za procente ne-srba u RS i ne-muslimana u Federaciji...za to bih volio pogledati statistike, ali ne one od Srne, RTRS-a, ili BHT-a...samo nesto objektivno...mislim da se tu grdno varas. Ja u svojoj firmi od 25 ljudi imam 10 ne-muslimana, ti u svojoj ne-srba??

Sto se tice istorije...na ovim prostorima je oduvijek bilo da svak pise svoju. Meni bosnjacka "historija" i ne treba jer vjerujem u ono sto sam, nazalost, osjetio na svojoj kozi...a tu me u suprotno niko, a pogotovo ne propaganda Dodikove masinerije, ne moze ubijediti. Ne mozes me ubijediti da nisam dozivio to sto sam dozivio...kuzis? Da li se mrzimo? Ne znam, i to je individualno...mislim da bi bolja ekonomija dosta stvari promijenila na ovim prostorima...zivi bili pa vidjeli. I Svicarci imaju 9 regija koje se ne podnose - pa opet funkcionisu sasvim dobro. Para vrti gdje burgija nece.

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2010, 15:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

TaškoBL je napisao:
Zato ja i podrzavam tu definiciju dzihada, jer ne zelim da vjerujem da islam zagovara ubijanje drugih. Dzontra, odosmo u off duboko... Pa u svakoj crkvi imas primjere dobrih i "losih" popova. Onih koji rade taj "posao" iz ljubavi prema Bogu, svom narodu, covjecanstvu, a i onih koji vide profit u tome. Mislim da oni koji su par puta dolazili u Rebrovacku crkvu mogu prepoznati jednog "duhovnog oca" koji pripada ovoj drugoj grupi :angry4: Hriscanstvo nije religija zla. Onaj ko u ime hriscanstva cini i zagovara zlo nije hriscanin. Tako da njegova djela ne smijeu da imaju nikakav uticaj na hriscanstvo, pa makar taj covjek bio i patrijarh koji zagovara rat, tj. ubijanje drugih ljudi.

Tasko - ubistvo covjeka je kapitalni grijeh po Islamu (kao i drugim monoteisticnim religijama). Nema opravdanja. Tako da prozivanja da Kur'an poziva na "ubistvo nevjernika" i slicna SRANJA su samo bombe koje se bacaju neupucenoj javnosti na zapadu (kojoj je islam u cjelini misterija, pa vjeruju u sve sto im se plasira) a za koje se PODLOGA (nazalost) moze naci u bolesnim i nepismenim, ekstremistickim strukturama bliskog istoka.
Da se ne ponavljam - vidim da smo slicnog stava... a odosmo sa teme...

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2010, 15:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
mi u bihacu nismo rusili crkve ...

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2010, 15:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Rušili ste itekako, znam za srpsko selo kod Bihaća Pritoka, sve je u njemu poravnato.

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2010, 15:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Normalno da ih nisu rušili, kad ih nije bilo...Džamija Fehtija....možda...

Citiraj:
Dolaskom Turaka na ove krajiške prostore i osvajanjem posljednje utvrde u Bihaću (1592.godine), mnogo toga se unutar grada mijenja i prekraja. Prvo što nova vlast preduzima jeste pretvaranje postojećih crkava u džamije.Po naredbi glavnokomandujućeg turskom vojskom i dugogodišnjeg zapovjednika Bihaća, Hasan-paše Predojevića , Crkva svetog Antuna preuređuje se u glavnu džamiju u gradu, Fethiju

opet, nisam vjernik, zabole me za vjerske objekte, ali govoriti kako jedni nisu dirali druge, i govoriti kako religija nije u službi nacionalne politike...

A opet, NFL, fanatik, tvoja istorija je tvoja, a što tebe zabole za tvoje korjene, tvoj problem, to ne znači da nije bilo tako...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2010, 15:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
NFL fanatik je napisao:
TaškoBL je napisao:

Tasko - ubistvo covjeka je kapitalni grijeh po Islamu (kao i drugim monoteisticnim religijama). Nema opravdanja. Tako da prozivanja da Kur'an poziva na "ubistvo nevjernika" i slicna SRANJA su samo bombe koje se bacaju neupucenoj javnosti na zapadu (kojoj je islam u cjelini misterija, pa vjeruju u sve sto im se plasira) a za koje se PODLOGA (nazalost) moze naci u bolesnim i nepismenim, ekstremistickim strukturama bliskog istoka.
Da se ne ponavljam - vidim da smo slicnog stava... a odosmo sa teme...

Da demistifikujemo pojam dzihad :

Džihad (arapski: جهاد, „napor, borba“) je prema islamskom vjerovanju borba protiv zla i borba za ostvarenje dobra. Ne odnosi se nužno na borbu fizičkim putem, nego i na duhovnu borbu naprimjer protiv strasti (nefsa), odnosno šejtana i grijeha.

Muslimanima nije dozvoljen agresivni rat, ali im se naređuje odbrana ukoliko budu napadnuti odnosno ako im egzistencija bude dovedena u pitanje. Takva vrsta rata se naziva džihad ili sveti rat.

Postoje različita tumačenja pojma džihad što od strane muslimanskih učenjaka, što od strane nemuslimana uključujući mas medije, a mnoga tumačenja nisu u skladu sa Kur'anom, svetom knjigom muslimana i često su zloupotrebljena, tako da džihad često ima negativan prizvuk u anti-islamskim i zapadnim medijima, ali i od strane radikalnih struja u islamskom svijetu.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2010, 16:50 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
ajd da vidimo koliko je forumasa ikad uslo u ferhadiju (licno bio 5-6 puta jednom vodio neke spance koje sam 89 zatekao u svetoj trojici pa se spartao s njima pola dana kao vodic)

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2010, 17:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Rušili ste itekako, znam za srpsko selo kod Bihaća Pritoka, sve je u njemu poravnato.

Ja sam blizu Pritoke i jest poravnata, al su je srbi poravnali kao i Ripač a u Orašcu su napravili jednu od milion masovnih grobnica.. I nisam nikad u Pritoci vidio crkvu, ni prije rata.

Išli su redom i gonili narod, koga su stigli ubili su. I ja sam svijedok tih događaja, nije ovo sa neta ili tv-a. U ratu je 1000 vjerskih objakata muslimana uništeno. Vićeš kad Radovan dobije 386 godina. Ne može cijeli svijet lagati ;).

( moderatore molim da puste otvorenu diskusiju, ko misli drugačije neka napiše, nemojte cenzurisati ničiji govor bez obzira sviđao vam se ili ne )

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2010, 17:41 
Stara kuka
Stara kuka

a sto ne otvoris temu o bihacu nego se naprdjujete ovde na ferhadiji koja je by the way u banjaluci i nasli se biscan i sarajlija trolovati temu

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2010, 17:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

chils je napisao:
a sto ne otvoris temu o bihacu nego se naprdjujete ovde na ferhadiji koja je by the way u banjaluci i nasli se biscan i sarajlija trolovati temu

pa sta ?

Ta džamija mi je u srcu kao i svaka druga i zašto ti smeta kad kritikujem onu bezglavu rulju koja je učinilo tako nešto ?

" Nisi ti veći srbin ako srušiš džamiju nego si veća budala " ( ne ti, nego opšte govoreći )
Isto vrijedi i za sve strane..

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2010, 17:56 
Stara kuka
Stara kuka

? wtf
OTVORI novu temu!

ovde o Ferhadiji ne isaretom o ajetima i surama

PS
da ponovim pitanje ko je bio u staroj ferhadiji i ko je pio vode sa cesme ispred ?

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2010, 18:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
ДОДИК: ВЛАДА И ДАЉЕ ПОМАЖЕ ОБНОВУ ФЕРХАДИЈЕ

Предсједник Владе Републике Српске (РС) Милорад Додик посјетио је данас Ферхад пашину џемију у Бањалуци, гдје му је муфтија бањалучки Едхем Чамџић уручио захвалницу за помоћ у обнови овог вјерског објекта која је у току.

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=22518

Znači od nas Srba iz Republike Srpske dosta.

Citiraj:
Послије грађанског рата од 1992-1995.године и прогона Српског народа из Бихаћа и Притоке стање се до те мјере изменило да је данас Притока најбољи доказ планираног и систематског чишћења Српског народа у Притоци. Обилазећи Пртиоку Епископ се увјерио у тоталну и бесправну отимачину имовине СП Цркве. Тако, парохијски дом у Притоци претворен је у Мјесну заједницу, а земљиште на ком је некада била Српска школа данас је мјесто споменика жртвама усташког терора над Српским народом парохије приточке.

http://www.spc.rs/sr/episkopa_hrizostoma_u_pritoci

Evo ahmed neka vam je na čast.

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2010, 18:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:

Evo ahmed neka vam je na čast.

Ja sam 5 god imao kad je rat počeo, možda zato i nisam vidio taj objekat, eno i sad stoji ali nisam pojma imao da je to crkva bila ( nemam ni razloga da te lažem ). Prolazio sam često kroz Pritoku i nisam ni znao da je tamo crkva bila.

Vidi kako je to poredano... Srbi su došli do Pritoke i tu se zadržali bili, oni su granatirali to područje na početku rata i lako je moguće da su oni porušili tu crkvu zajedno sa svim ostalim kućama u Pritoci jer mi nismo imali čim ni rušiti...

Nisam ja išao devedesetih na brda oko Banjaluke i bacao granate nego su oko Bihaća bili neki ljudi i to radili.

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2010, 19:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
chils je napisao:
ajd da vidimo koliko je forumasa ikad uslo u ferhadiju

Bila i oplakala kad su je srusili jer je bila dio moga djetinjstva, moje okoline. Normalnom covjeku ni jedan religijski objekat nece smetati i nije mi jasno kako se neko busa u prsa svojom vjerom a ne postuje tudju :-?

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 60 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]