banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Maj 2025, 18:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Shopping-ovisnost
PostPoslato: 19 Feb 2010, 12:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Znaci radi se o imperativnoj potrebi da se uvijek nesto kupuje i tako dalje i tako to.

Citao sam nedavno da je do 8% Njemaca ovisno o kupovini, kod nas je to manje-vise iz ekonomskih razloga manje prisutno. Medjutim pitanje bi se moglo malo preformulisati pa da glasi: "Koliko vam treba da potrosite novac koji zaradite?" Da li ste tip osobe koja brzo potrosi zaradu, da li zivite od jedne do druge plate, ili ste tip osobe koja drzi na uzdi svoje prohtjeve?
Vjerovatno ste svi dozivjeli situaciju da zelite da posjedujete neku stvar toliko intenzivno da zelja da je posjedujete prevazilazi njen stvarni prakticni znacaj za vas, medjutim to postane ocigledno tek kad dobijete tu stvar. Ista situacija, samo iz drugacije perspektive posmatrano, je kad ne mozete odlagati kupovinu odredjene stvari, iako znate da cete imate vise koristi ako pricekate odredjeni period. Koliko cesto zateknete sebe u situaciji da ste potrosili novac na stvar koju nikako ne koristite?
Koliko uspjesno se odupirete svim tim osecanjima i kakva su vasa razmisljanja o tome?
Mislim da ce ljepsa polovina foruma moci nesto vise reci na ovu temu posto su 90% ovisnika zene :D

PS: namjerno nisam stavio temu na Psihologiju jer pricamo generalno o stavu prema kupovini, ne samo kao o nekoj opsjednutosti.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

Tema posta: Re: Shopping-ovisnost
PostPoslato: 19 Feb 2010, 12:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Mar 2006, 23:59
Hristov je napisao:
Vjerovatno ste svi dozivjeli situaciju da zelite da posjedujete neku stvar toliko intenzivno da zelja da je posjedujete prevazilazi njen stvarni prakticni znacaj za vas, medjutim to postane ocigledno tek kad dobijete tu stvar.

Tako ja svaki dan. :lol:

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2010, 01:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Hristov je napisao:
"Koliko vam treba da potrosite novac koji zaradite?"

Ne zarađujem ništa. Brutalni sam parazit i trošim tuđe pare... I jesam, ovisnik sam o trošenju para. Užasna sam. Al džabe, svrbe me... Ne mogu mi biti u džepu... Ne mogu!!
Hristov je napisao:
Da li ste tip osobe koja brzo potrosi zaradu, da li zivite od jedne do druge plate, ili ste tip osobe koja drzi na uzdi svoje prohtjeve?

Da, osoba sam koja srijedom dobija pare i srijedom ih i slisti :D Ako mi se sviđa nešto što je skuplje od mog sedmičnog budžeta, onda štedim, al me to toliko nervira da je to strašno. Ako išta mrzim to su pare u ladici... Radije bih ih stavila u zaključanu ladicu i sakrila ključ nego da ih mogu dohvatiti... Užas. Užasna sam, znam...
Hristov je napisao:
Vjerovatno ste svi dozivjeli situaciju da zelite da posjedujete neku stvar toliko intenzivno da zelja da je posjedujete prevazilazi njen stvarni prakticni znacaj za vas, medjutim to postane ocigledno tek kad dobijete tu stvar.

Da, to staaaalno doživljavam.... Al ok, koliko neka majica može imati praktičnog značaja ako već imaš 126930583 majica?! Ali ljetos sam bila luda za jednom majicom. To je prokleta majica na bretele i koštala je boga oca... I ja kao odustanem, neću je kupiti. Nema M - ima samo S i XS. Mojoj sreći nema kraja, fizički sam spriječena da je kupim. Dođem u BL i u Juventi dobili Bilabong. I ta majica stoji snižena na 110 maraka. I M je. I ja je gledam, ona gleda mene.... Ja zaradila pare na svadbi i golicaju me... Uzmem kučku, bilo je ono "bićeš moja il božja!" I onda sam je nosila stvarno cijelo ljeto... Predobra je :D :iconbiggrin:

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2010, 02:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
zLo_krme je napisao:
Da, to staaaalno doživljavam.... Al ok, koliko neka majica može imati praktičnog značaja ako već imaš 126930583 majica?! Ali ljetos sam bila luda za jednom majicom. To je prokleta majica na bretele i koštala je boga oca... I ja kao odustanem, neću je kupiti. Nema M - ima samo S i XS. Mojoj sreći nema kraja, fizički sam spriječena da je kupim. Dođem u BL i u Juventi dobili Bilabong. I ta majica stoji snižena na 110 maraka. I M je. I ja je gledam, ona gleda mene.... Ja zaradila pare na svadbi i golicaju me... Uzmem kučku, bilo je ono "bićeš moja il božja!" I onda sam je nosila stvarno cijelo ljeto... Predobra je :D :iconbiggrin:

Kakva to majica na bretele kosta 110 rkm i jos na snizenju?
Ti si bas pravi parazit - i zavidim ti. :D

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2010, 02:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Slična ovoj:
http://www.planet-sports.com/it/product48195/manufacturer7/product_info.html
Al meni je ljepša moja, naravno :D

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2010, 02:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Meni nikako ne uspijeva da čuvam pare. Ne znam na šta odu, ali brzo planu. Najviše odu u kafani :D
Inače nisam shopping manijak, ali kad odem u inostranstvo tad se probudi žena u meni :lol:

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2010, 03:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

guess who je napisao:
Meni nikako ne uspijeva da čuvam pare. Ne znam na šta odu, ali brzo planu. Najviše odu u kafani :D
Inače nisam shopping manijak, ali kad odem u inostranstvo tad se probudi žena u meni :lol:

Ta priča... Priznanje je prvi korak ka odvikavanju... :lol:
Nikad odvikavanje, pare su tu da se potroše... Ja npr. ne jedem al kupim to što mi se sviđa.... Zbog Raybanki nisam jela, al eto isplatilo se xDDD
Ah, možda je inostranstvo problem! Ja sam stalno u inostranstvu! Da, da.. That's the problem...
A ja i drugima volim poklone kupovat... Nije bitno kome, samo nek se troši... :iconbiggrin:

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2010, 07:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Da ne trosim ovoliko para na auta, do sada bih bio bogat! :lol:
Jbg, to mi je zadovoljstvo i neka vrsta hobija...

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2010, 09:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Prije sam bila ovisna i u pitanju su bile cifre i preko 1000.. Sad sam izljecena :D

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2010, 09:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
nisam tipicna kupoholicarka,tj ne volim zjakati po radnjama,ali isto tako se znam onako u prolazu zaletiti i istresti lovu na nesto sto u tom trenutku MORA biti moje,nije vazno je li odjeca ili tehnika u pitanju(lazem,najcesce je obuca :lol: )ili kad me uhvati zuta minuta pa peglam karticu na netu :)mada nisam od onih koji ce spiskati sve do zadnje pare,crni fond je crni fond 8) mada sebi ne mogu prezaliti jedne tirkiz cipele koje nisu ni bile puno love al' je bilo vrijeme praznika pa sam gotovo sve spiskala na poklone a ne volim biti na knap s lovom a kad je dosla plata vise nije bilo mog broja :((sad cekam da me neko obraduje nekim tirkiz cipelama :lol: )

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2010, 10:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
Hm...volim soping, mislim zensko sam i to je normalno, ali daleko od toga da sam ovisna.
Nikada ne potrosim sav novac, uvijek imam crni fond.
Ako mi se svidi nesto skuplje, stedim pa kupim (za to vrijeme molim Boga da se ne rasproda :lol: ).
Ali dosta cesce mi se desi da odem na kafu ili u setnju i u izlogu ugledam nesto sto mi se svidja...ne igram na prvu....dodjem za par dana i udjem da vidim imaju li moj broj (ako se radi o odjeci iili obuci)...ako imaju...poslije par dana dodjem da probam...e ako i to prodje, def ide sa mnom :lol:
Rijetko bi mi se desilo da kupim nesto sto poslije ne nosim\koristim ali s ipak desavalo (sada sam starij i pametnija :wink: )...najcesce se desava sa obucom..jer poslije skontam da i nisu udobne.

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2010, 17:32 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Žene provedu tri godine svog života u šopingu

Najnovija studija je pokazala da žene tokom svog života provedu u proseku dve godine i deset meseci u šopingu. Istraživači su utvrdili da žene godišnje odu u kupovinu 301 put, na šta potroše 399 sati i 46 minuta.

Tokom 63 godine, kupovina osnovnih stvari poput hrane ili odeće oduzme pripadnicama lepšeg pola 25,184 sati i 53 minuta.

Istraživanje sprovedeno na 2000 žena je pokazalo da su kupile nešto što su videle u izlogu barem 51 put, a godišnje 90 puta odu u šoping odeće, cipela i modnih dodataka poput nakita. Od toga je 30 odlazaka (100 sati i 48 minuta) utrošeno na kupovinu garderobe, a na cipele 15 šopinga (40 sati i 30 minuta).

Za kupovinu higijenskih potrepština poput dezodoransa, gela za tuširanje i brijača, potrebno je otprilike 17 sati godišnje. Žene oko 19 puta za 12 meseci odu u kupovinu poklona za porodicu i prijatelje, što im oduzme oko 36 sati. U nabavku hrane odu oko 84 puta, što traje oko 95 sati godišnje.

Studiju je sprovela onlajn kompanija za istraživanje tržišta. ’Mnogi muškarci misle da žene idu u šoping samo onda kada kupuju sebi garderobu. Ali, one često kupuju za celu porodicu a to može da bude neverovatno težak posao’ rekao je portparol kompanije.

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2010, 17:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Shopping, bljak!

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2010, 18:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Mar 2006, 23:59
TNS, jel i ti patis od sopingoholizma? :lol:

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2010, 19:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
ko kaze da dobar shopping ne lijeci stres,meni je jedna ljubicasta tunika popravila dan :wink:

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2010, 12:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2006, 11:47
nekad sam ga volila, sto sam starija to ga vise mrzim..pogotovo nabavka namirnica, veliki shopping (najcesce vikendom petak/subota, izgubim pola dana i nervira me! samo stres..zato su to preuzeli starci za mene, samo tati posaljem listu preko SMS :D
a i garderoba i kupovina iste me nervira viise..jedino ako sam bas u fazonu (uhvati me 1x mjesecno) e onda bi sa drugaricom u opusten dan samo shopping, kafe, rucak, trac itd..
ali zato obozavam online -shopping , sto ovdje u EU je dosta razradjeno i super funkcionise..ako znas koji broj ti treba prakticno je i cesto dosta povoljnije
a shopping ne volim jer uvijek ono sto mi obavezno treba, nema sanse da nadjem! zato vise u prolazu naletim u neku trgovinu i ako vidim nesto da mi se jako svidja i jos ako je na snizenju, onda kupim :D
i hvala Bogu naucila sam reci NE, ako mi nesto ne treba bez obzira koliko je snizeno i fino, svejedno ne kupujem

Majka je naš početak i kraj

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2010, 16:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

@H., sopingofobije?

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2010, 17:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
sto vise trosim vise imam.....ebaji ga pare su da se trose i niko ih nije ponio u grob sa sobom!
Jel dovoljno da kazem da imam ormar patika,neke sam obukao mozda dva puta u zivotu :-?
Ono sto mi se svidi ne gledam cjenu vec uzimam i sto je najgore nekad uzmem i pogresanu velicinu.....
Al da se razumijemo,mrzim hodat po prodavnicama :angry4: kad mi nesto treba ja odem i kupim a ne hodam po dana i prevrcem rafove :cat:

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2010, 17:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Cvox, pod sopingom se smatra bas to hodanje po prodavnicama bez nekog cilja (uglavnom) :)

A ti se drzis one: Bacim pare kroz prozor da dodju nove ;)

Vrh

PostPoslato: 01 Jun 2010, 18:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
The_new_Statesman je napisao:
A ti se drzis one: Bacim pare kroz prozor da dodju nove ;)

ili one stare "baci uzvodno da bi dobio nizvodno" :cat:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]