banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 00:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 218 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 31 Maj 2010, 12:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2010, 13:21
Pa ovo je za nepovjerovati:

Izraelska mornarica presrela i napala konvoj od šest brodova, s 10.000 tona humanitarne pomoći za Palestince.
Dosad 16 mrtvih humanitaraca:

http://www.vecernji.hr/vijesti/izraelci ... nak-148716

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2010, 12:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Slijed događaja:

13:16

Turski premijer Tayyip Erdoğan je prekinuo svoju službenu posjetu Latinskoj Americi
zbog diplomatske krize sa Izraelom, izjavio je ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoğlu.
"Niko nema pravo da ovo radi, niko nije iznad zakona", izjavio je Davutoğlu za državnu televiziju TRT na putu iz Venezuele za SAD.

----------
12:45

Predstavnik za javnost jednog od najpoznatijih pisaca bestselera na svijetu, Šveđana Heninga Mankela, je izjavio da je i Mankel na jednom od zarobljenih brodova (pod imenom Sofia), te da od otmice nije uspio uspostaviti vezu s njim. Na brodovima je ukupno 11 Šveđana

Turska je opozvala svog ambasadora u Izraelu. Oğuz Çelikkol bi se uskoro trebao
vratiti u Tursku.
----------

12:13

U Švedskoj su najavljene demonstracije za danas u 9 gradova. U Istanbulu se je na protestima okupilo 10 000 ljudi.
Turska televizija uživo prenosi stanje na protestima. Gröka je obustavila vojne vježbe s Izraelom kao čin protesta, kao
i najavljenu posjetu grčkih vojnih zvaniönika Izraelu. Na napadnutim brodovima je i 34 Grka.
----------

11:07

Na susretu sa izraelskim ambasadorom u Turskoj, Gaby Levyjem, turski zvaničnik Ünal Çeviköz je izrazio protest Turske i izjavio da je napad u potpunosti neprihvatljiv.
Rekao je također da je "presretanje brodova, koji plove međunarodnim vodama i nose humanitarnu pomoć, u potpunosti suprotno međunarodnom pravu. Nemoguće je prihvatiti i tolerisati takva presretanja."
Turska je zatražila detaljan izvještaj o sudbini putnika koji su građani 33 države.

"Zahtijevamo od Izraela da odmah završi ovu ilegalnu radnju i da što prije pusti brodove. Mi zadržavamo svoje pravo, koje proizilazi iz međunarodnog prava, po pitanju napada i njegovih posljedica."
----------
10:38

Carinarnici u antalijskoj luci su su demantovali izraelske tvrdnje da su na brodovima pronašli oružje koje je korišteno protiv njih. Dodali su da su svi putnici morali proći kroz rentgenski detektor prije ukrcavanja.
----------

10:27

Vrhovni general turske armije, İlker Başbuğ, je prekinuo svoju posjetu Egiptu i vraća se u Tursku zbog izraelskog napada na turske brodove te zbog napada na tursku armiju od strane PKK. Demonstracije u Turskoj se nastavljaju.
----------
10:00

Širom svijeta se najavljuju protesti protiv najnovijeg izraelskog zločina. Izrael je najavio da će krivično goniti sve Izraelce sa humanitarne flote koji su "napali" izraelske vojnike. U vrijeme kada je Turska u delikatnoj situaciji zbog izraelskog napada na turske brodove u međunarodnim vodama, PKK, koja je tijesno povezana sa MOSSAD-om, izvodi napad u istočnoj Turskoj i ubija 6 turskih vojnika.
----------

09:54
Grčka je pozvala izraelskog ambasadora na objašnjenje zločina. Izraelski ekstremni premijer Binjamin Netanjahu je odložio svoju posjetu SAD-u. Evropska zajednica zahtijeva "istragu".
----------
09:40
Prema nezvaničnim informacijama, Turska je protjerala izraelskog ambasadora.
----------
09:21

Gideon Levy za Haaretz piše: Flota za Gazu uvozi Izrael u more gluposti. Izraelski djeluju poprilično zbunjeno i kontradiktorno. Dok s jedne strane tvrde da žele da vide ko je na brodu, s druge strane već proglašavaju brojne aktiviste, među kojima su i parlamentarci, jedan nobelova, građani Izraela itd., jednostavno "Hamasovcima".
----------

09:02
Greta Berlin, glasnogovornica "Slobodne Gaze", nasuprot tome izjavljuje da ih je izraelska vojska napala bez ikakva razloga, u međunarodnim vodama, te izražava odlučnost da se nastavi sa akcijom pomoći.

Mahmud Abas je objavio tri dana žalosti povodom ubistva humanitarnih aktivista koji su nastojali dostaviti pomoć Gazi.
----------
08:47

Reporterka El-Džezire iz Izraela redovno izvještava o napadima Jevreja na njihov tim, te su neki od njih čak i u vrijeme uživog javljanja iza nje postavili Izraelsku zastavu, ne pokazujući nimalo stida zbog onoga što njihova vojska u ovom momentu radi.
----------

08:44
Uprkos činjenici da su se Izraelski vojnici iskrcali na potpuno nezaštićen brod, koji je izvjesio bijele zastave, izraelska armija javlja da su četiri njihova komandosa povrijeđena, da su se vojnici osjećali "ugroženo", te da su zato otvorili vatru na humanitarce.
----------
08:34
Također lideri Fataha sa Zapadne Obale su osudili izraelski zločin, te bi za par sati trebao da se obavi hitan sastanak palestinskog vođstva na Zapadnoj Obali.

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2010, 13:55 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Ma ne vjerujem da su ih ubili tek tako, treba jos malo pricekati, cuti obije strane pa onda suditi.

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2010, 13:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 11 Apr 2010, 14:10
amidža je napisao:
Nije trenutak za humor niti je ovo prvi put da Izrael krši sve međunarodne kako pravne tako i civilizacijske norme.

Пошто видим да си оплео по Израелцима, мислим да због дискусије, треба мало чути и мишљење друге стране. :wink:
Кажу Израелци на Ци-Ен-Ен-у да су њихови квојници нападнути
Citiraj:
Israel claimed it was defending itself, with the Israel Defense Forces saying the soldiers' lives were in danger after they were attacked with "severe physical violence, including live fire, weapons, knives and clubs."

Извор: http://edition.cnn.com/2010/WORLD/meast ... tml?hpt=T1

danijell je napisao:
Nagradno pitanje za današnje fotografije. Koji je ovo grad? :)

Неки блискоисточни :P

Одговор: Сарајево
Шта је награда? :wink:

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2010, 14:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

LemiGO je napisao:
Ma ne vjerujem da su ih ubili tek tako, treba jos malo pricekati, cuti obije strane pa onda suditi.

Francuski ministar spoljnih poslova Bernar Kušner izjavio je da "duboko potresen" napadom i dodao da "ništa ne može da opravda primenu takvog nasilja".

Grčka je otkazala sutrašnju posetu vrhovnog komandanta vazduholovstva vojske Izraela, a ministar odbrane Evangelos Venizelos zatražio je prekidanje zajedničke grčko-izraelske vazdušne vojne vežbe koja se od utorka odvijala na Kritu.

Španija je osudila "vojnu akciju koja je dovela do velikog broja žrtava i neprimerenu upotrebu sile". Izraelski ambasador u Madridu pozvan je na konsultacije.

Švedska je taj napad izraelske vojske ocenila kao "potpuno neprihvatljiv" i pozvala na razgovore izraelskog ambasadora u Stokholmu.

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2010, 14:02 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
"On board the ship we found weapons prepared in advance and used against our forces," declared Israel's deputy foreign minister, Danny Ayalon.

Before the ships set sail from waters off the east Mediterranean island of Cyprus on Sunday, Israel had urged the flotilla not to try to breach the blockade and offered to transfer some of the cargo to Gaza from an Israeli port, following a security inspection.

http://news.yahoo.com/s/ap/20100531/ap_ ... lestinians

Медијски рат...

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2010, 14:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2010, 15:03
Tupko je napisao:
Пошто видим да си оплео по Израелцима, мислим да због дискусије, треба мало чути и мишљење друге стране. :wink:
Кажу Израелци на Ци-Ен-Ен-у да су њихови квојници нападнути

Meni moj intelekt i zdrav razum jednostavno ne daju da vjerujem u ovu pricu...Izraelci napadnuti...da, kao i obicno. Ali razumijem sto bi ti u to povjerovao...mogu se povuci neke paralele, jel'da?

Uglavnom - smijesna prica o napadu "nozevima" (haha) na Izraelske vojnike i slicne gluposti...sve je to vec vidjeno, a ti majmuni se ponasaju kao da je svijet njihov i odavno su se oteli svakoj kontroli.

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2010, 14:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

skypostman je napisao:
"On board the ship we found weapons prepared in advance and used against our forces," declared Israel's deputy foreign minister, Danny Ayalon.

Jos jedan primjer klasicne suplje...10 ili 11 zemalja svijeta ciji su predstavnici bili u konvoju tvrde da je konvoj bio iskljucivo humanitarni - ali mi trebamo popusiti pricu Izraela... :lol: Ma da.

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2010, 14:10 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Mar 2008, 23:26
Najavili su da ce zaustaviti konvoj, nisu nista neocekivano napravili. Ako vec hoce da im dovezu humanitarnu pomoc zasto nisu pristali da izraelci pregledaju tovar?

Poslednji put menjao smucek dana 31 Maj 2010, 14:54, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2010, 14:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

NFL fanatik je napisao:
a ti majmuni se ponasaju kao da je svijet njihov i odavno su se oteli svakoj kontroli.

???
Шта је рећи?

Називати некога мајмуном и очекивати нормалну дискусију...
Могуће? Или не?

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2010, 14:13 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
smucek je napisao:
Najavili su da ce zaustaviti konvoj, nisu nista neocekivano napravili. Ako vec hoce da im dovezu humanitarnu pomoc (10 tona, 6 brodova :roll: ) zasto nisu pristali da izraelci pregledaju tovar?

Управо тако, некоме је требао инцидент. :wink:

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2010, 14:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Okt 2005, 23:57
Ja sam jos u soku! Strasno! :lol:

Ne samo da me ne zanima sta se tamo desava, vec cu biti malo prost i napisati da me zaboli dupe za "napacenim" Palestincima, Turcima, Izraelcima i ostalim.

Uostalom, dobro znamo kako smo mi naj.bali zahvaljujuci tim raznoraznim "humanitarnim" organizacijama.

Mi trebamo saradjivati sa onim ko ima vise uticaja u svijetu! A zna se ko je to.
Zato sam se i javio na ovoj temi.

http://www.youtube.com/watch?v=dk5FBE1L-Kc

Poslednji put menjao vb87 dana 31 Maj 2010, 14:16, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2010, 14:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

skypostman je napisao:
smucek je napisao:
Najavili su da ce zaustaviti konvoj, nisu nista neocekivano napravili. Ako vec hoce da im dovezu humanitarnu pomoc (10 tona, 6 brodova :roll: ) zasto nisu pristali da izraelci pregledaju tovar?

Управо тако, некоме је требао инцидент. :wink:

Потпис.

Vrh

Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Nedavno je šwedski novinar objavio šokantne informacije o krađi organa palestinskim mladićima koje izraelci prodaju na bjelosvjetskom tržištu.
Sistem je takav da upucaju i poranjavaju mlade palestince koje odvezu u bolnicu a zatim im izvade sve organe a prazan leš isporuče kući roditeljima!!
Pa to je prevršilo svaku mjeru!!

http://www.aftonbladet.se/kultur/article5691805.ab

Vrh

Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Tupko je napisao:
NFL fanatik je napisao:
a ti majmuni se ponasaju kao da je svijet njihov i odavno su se oteli svakoj kontroli.

???
Шта је рећи?

Reci je da sam odavno izgubio svaki respekt za Izraelce kao ljude, zbog svega sto rade Palestincima. To sto sam upoznao nekoliko Izraelaca samo je VISE produbilo jaz i izazvalo jos vecu odbojnost prema njima (ti ljudi su OTVORENI ubice, to je za ne povjerovati - bez trunke srama). Ruzno je reci, jos ruznije generalizirati...ali biti pored Izraela (a da ne pricam o tome kako je biti potcinjen njima) mozes pozeljeti samo smrtnom neprijatelju. To sto im se desilo u II svjetskom je strasno, ali to sto oni rade je gotovo jednako, jer traje DECENIJAMA.

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2010, 14:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Kao cudna slucajnost - sinoc sam na CNN-u (ili preksinoc??) gledao prilog o zlostavljanju maloljetnih palestinaca u izraelskim zatvorima...U Izraelu se maloljetnici redovno zatvaraju na duze periode radi "ispitivanja"...pricamo o djeci od 10-17 godina...strasno sve u svemu.

vb87 - ta tvoja prica me sjeti na Pustinjsku Oluju prije raspada jugoslavije...i kako me "bolio kurac za sve njih"...i koliko puta mi je ta ignorantnost kasnije pala na pamet od 92-95 u smislu "sto bi nekog bolio kurac za sve nas"...Poz

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2010, 14:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Maj 2010, 15:26
Nešto ne vjerujem u palestinsku verziju događaja. Ne bi Izraelci tek tako otvorili vatru.

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2010, 14:22 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Drugačiji je napisao:
Nešto ne vjerujem u palestinsku verziju događaja. Ne bi Izraelci tek tako otvorili vatru.

Da...Izraelci inace nikada ne otvaraju vatru bez razloga :lol: :angry4:

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2010, 14:24 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

NFL fanatik je napisao:
Drugačiji je napisao:

Da...Izraelci inace nikada ne otvaraju vatru bez razloga :lol: :angry4:

Meni je kolega IZRAELAC mrtav hladan jednom priznao da je u svojoj dugogodisnjoj vojnoj sluzbi vise puta u patrolama vjezbao gadjanje na palestinskim civilima. Jos se pri tome podlo smjeskao. Napustam ovu temu jer pizdim kad se ti neljudi samo i spomenu. Pozdrav svim dobrim ljudima.

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2010, 14:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Okt 2005, 23:57
NFL fanatik je napisao:
Kao cudna slucajnost - sinoc sam na CNN-u (ili preksinoc??) gledao prilog o zlostavljanju maloljetnih palestinaca u izraelskim zatvorima...U Izraelu se maloljetnici redovno zatvaraju na duze periode radi "ispitivanja"...pricamo o djeci od 10-17 godina...strasno sve u svemu.

vb87 - ta tvoja prica me sjeti na Pustinjsku Oluju prije raspada jugoslavije...i kako me "bolio kurac za sve njih"...i koliko puta mi je ta ignorantnost kasnije pala na pamet od 92-95 u smislu "sto bi nekog bolio kurac za sve nas"...Poz

Ne znam sta ti smeta? Malo treba "prigusiti" emocije i biti pragmatican. Zato sam i napisao da me u detalje ne zanima sta se tamo desava. Kao sto mi je zao neduznih Palestinaca, tako mi je zao i neduznih Izraelaca. Ali ja ovdje ne pisem o tome.

Mene samo zanima to da budemo pametniji u buducnosti i da saradjujemo sa pobjednicima. Ako vec nece BiH onda to treba da uradi RS.

P.S. Ako vec navodis nedjela Izraelaca, red bio bi da se osvrnes i na negativnosti Palestinaca.

http://www.youtube.com/watch?v=dk5FBE1L-Kc

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 218 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]