@Frisky_Dingo, nemoj vise hvaliti mamu.
@Euroth, drag si mi forumas, pa ne bi ulazila s tobom u nekakve duele, ali ja na tvom mestu ne bi pisala ovakve informacije bez pokrica.
@jamesudine, Lanaco je zastupnik za HP. Institucije nabavljaju opremu putem tendera, sto ce reci da su isporuceni racunari po zahtevima i specifikacijama iz tenderske dokumentacije.
Sve zavisi od konkretnog slucaja i koliko je lotova bilo na tenderu, te da li je ukljucena i nabavka softvera. Lanaco je zastupnik i za Kaspersky Antivirus, pa su institucije imale pravo otkupiti i licence za isti.
I pored toga, pitanje je kako krajnji korisnik koristi racunar i kakva ovlastenja ima na njemu, a svasta se vidja instalirano i u
history-ju na sluzbenim racunarima.
Ova osoba, sto se naziva novinarkom, sramota je za novine za koje radi, kao i urednik koji je odobrio objavu ovog teksta.
Ako su izvor informacija neki od korisnika koji su polagali test, to bi opet bila ona stara "Cega se pametan stidi, budala se ponosi"!
Test nije organizovan zbog eDnevnika, vec zato sto je Ministrstvo donelo odluku da svi prosvetni radnici moraju poloziti ovaj test u svrhu informatickog opismenjavanja, da bi mogli i dalje raditi u skolama.
Obuka za eDnevnik ide posebno, iako je koristenje istog jednostavno poput koristenja bankomata.Ne znam zasto bi trebalo posebno naglasavati zasto nekom prosvetnom radniku treba takav test?!
Pitanja za test su ista kao i ona koja budu za ECDL (European Computer Driving Licence), a svako, ko ima imalo veze sa informatikom, zna sta je to i kako izgleda.
Citiraj:
ECDL / ICDL is the global standard in end-user computer skills. It is a high-quality, internationally-recognised certification designed, validated, and approved by international experts from around the world.
To, sto "studenti uce u dva semestra", kako je neko komentarisao na blic-ovom sajtu, su sabranih 200 pitanja, koja su otprintana da ih nastavnici/profesori nauce napamet, a samo 25 od tih pitanja je bilo na tom testu.
Pored toga, imali su i obuku od 25 casova.
Obuku nisu drzali "neki-tamo-kojima-je-placeno-10KM-po-casu", vec, uglavnom, njihove kolege koji su polozili bas za taj ECDL sertifikat, da bi mogli njih obucavati-to je finansiralo Ministarstvo.
Svaka cast onima koji su jako dobro resili test, bilo je i takvih, ali neka se stidi ona vecina kojoj je i pored svega trebalo "progledati kroz prste' da prodju test, te oni koji su rekli kako je sistem "prihvatao i netacne odgovore"!
Dakle, firma koja je organizovala test u saradnji sa Ministrstvom, nije naplatila 60KM po korisniku.
I ja sam bila iznenadjena i razocarana tom informacijom, jer mogli su-komotno, ne bi me cudilo.

Propade vam racunica!

Niko nije "donosio resen test od kuce", jer svi su polagali online, a odakle je ko polagao, moze se lako proveriti po IP adresi, tako da ne trosite zdravlje razmisljajuci o tome.

Jedino oni prosvetni radnici koji imaju ECDL sertifikat su izuzeti od testiranja.
Profesori informatike, koji imaju fakultetske diplome za to, ne znam zasto su digli hajku zbog testa?!
Kakvo je to ponizavanje?
Valjda im nije trebao predstavljati problem test na kojem su pitanja iz gradiva koje, uglavnom, predaju ucenicima na casovima informatike.
Trebalo bi da su sposobni resiti taj test bez po' muke i pokazati kolegama kako se to radi.

P.S. eDnevnik je poklonjen Ministarstvu, a nije placen milione, kao sto neko rece.
P.P.S. ne branim ni Lanaco, ni Ministrastvo, vec postavljam situaciju iz drugog ugla.