banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 01:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Maj 2010, 21:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Informatičko opismenjavanje prosvetnih radnika u RS pretvorilo se, po svemu sudeći, u pravi cirkus. Tako je, recimo, u jednoj banjalučkoj školi u subotu samo četvoro nastavnika moglo direktno da polaže tekstove na internetu jer se zbog sporih veza niko nije mogao ulogovati za ovaj onlajn ispit. Ali, to nije sve...

http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srpska/190881/Bruka-u-prosveti-nastavnici-prepisivali

:o

:-?

:lol:

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2010, 07:17 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
ma to mora da su ovi sa privatnih fakulteta :lol:

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2010, 11:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
švedske fore za balkanske obore...
nekom palo napamet ajmo kao da uvedemo informatičku revoluciju, pa ćeš ti ćeš nekoga ko ima kusur godina do penzije informatički preobraziti i poslati im misionare informatike i to sve u korist ciljne grupe, how yes no....

A i ta fora da moraš biti informatički pismen i znati engleski ako hoćeš da naplaćuješ karte u javnom wc-u i da te ne bi smatrali neandertalcem, strašno...

Evo plasiram novi termin u naš sistem - proevropski enveoizam (NVO) mislim stvar je deceniju i po kod nas pa da to nazovemo pravim imenom, jelte...

strašno je koliko smo jadni i koliko nam se nameće gluposti...

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2010, 11:20 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Citiraj:
Slično su prošle i njihove kolege u jednoj područnoj školi kod Srpca. Osim problema sa sporim internetom, tokom polaganja testova u ovoj školi nije bio prisutan niko od nadležnih, pa su se nastavnici ugledali na učenike - prepisivao je ko je kako znao i umeo! Pojedini prosvetari se čak nisu ni pojavili nego su testove uradili od kuće!

Zna se ko su maheri :lol:

A daj bolan, pa kako ćeš nekoga ko se prije 60 godina rodio i čuvao ovce i krave u godinama u kojim djeca danas uče rad na kompjuteru objasniti da koristi isti. Glupost. A i ako su tolike godine radili ''informatički neobrazovani'', mogu tako i dalje.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2010, 12:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
Idiotski.

Inače, ako se ko pitao zašto su ovo radili, evo zašto:
Lanaco je obezbijedio materijal i "pripremio" sve to (skinuo s neta) i naplatio po profesoru 60KM, tako je za 12.000 profesora koji su učestvovali u ovome dignuto ukupno 720.000KM.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2010, 15:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Ma sve je kao što Euroth napisa jedna obična pljačka! To što neko od 60 godina nije informatički obrzovan i nije neka velika šteta nego je šteta i bruka prije svega da je neko od 30 godina takav, a vidio sam i to! Pored toga i ova fora sa E-Dnevnikom je isto zajebancija teška, pokupio Lanaco milione za E-Dnevnik, Ministarstvo uvelo dnevnike za neke škole po nekim zabitima gdje 90% domaćinstava nema računar, a o internet konekciji da ne pričam...

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2010, 17:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
to isto kao da se sada ti isti profesori smiju autoru ovoga teksta sto on ne zna da cuva ovce i da kopa kuruze. Glupost

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2010, 18:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Mar 2006, 23:59
Euroth i Panzer, ja se nadam da imate proverene informacije za ove svoje tvrdnje.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2010, 19:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Imaju. Ja pricam iz licnog iskustva.

Gdje god da dodjes a da oni imaju ugovor o nabavci i odrzavanju racunara znas da ces se gadno provesti:
racunari budu u kratkom vremenu prepuni virusa (boli ih cosak da kad vec uzimaju pare snime i kvalitetan antivirusni softver),
ploce koje su osnova konfiguracije se kupuju po principu jeftinoce a ne kvaliteta (uglavnom neke prastare AsRock integruse sumnjivog cipseta),
a hardovi na izdisaju i zreli za muzeja a ne za ozbiljnog rada.
Nakon sto su "umrezili" racunare kod mene na fakultetu, dan poslije vise niko nije mogao da dodje do podataka na ostalim racunarima,
nego naravno sve pjeske preko sticka. Nakon sto su se pokvarili prije dva mjeseca svi se snalaze kako znaju i nose laptope od kuce
(iako to profesorima i studentima nije u opisu radnog mjesta, kad vec placamo njih da nam odrzavaju sisteme),
jos uvijek zivimo u nadi da ce se jednom pojaviti sa popravljenim racunarima. Kretencine i mafijasi.

Euroth je napisao:
Idiotski.

Inače, ako se ko pitao zašto su ovo radili, evo zašto:

Lanaco je obezbijedio materijal i "pripremio" sve to (skinuo s neta) i naplatio po profesoru 60KM,
tako je za 12.000 profesora koji su učestvovali u ovome dignuto ukupno 720.000KM.

Upravo tako.

Zahvaljujuci Lanacu imamo najnebezbjednije sisteme u okruzenju a u institucijama koje imaju ugovor sa njima
najsporije i najnekvalitetnije racunare u galaksiji. U slucaju kvara (koji se naravno cesto desavaju)
na popravku mozes cekati i po par mjeseci. Nije mi jasno da od svih firmi bas oni redovno dobijaju tendere.
Dno dna.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2010, 19:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sada će po automatizmu da se registruje neki forumaš koji će da brani Lanaco.

Poslednji put menjao filozof sa vrbasa dana 26 Maj 2010, 23:12, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2010, 19:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
Samo da obavijestim javnost da je moja mama sve prepisala i dobila sertifikat :D

ima se (odgovore na pitanja), moze se :lol:

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2010, 19:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Sada će po automatizmu da se registruje neki forumaš koji će da barni Lanaco.

Zar si sumnjao? :lol: :lol: :lol:
Svaka kritika upucena na zvijezde lokalnog neba odmah rezultira sa pojavom novog clana foruma,
koji je "eto slucajno ugledao temu", a koji ima ama sasvim suprotna iskustva od standardnih forumasa,
vjecitih bacaca hejta na sve sto valja pod banjaluckim nebom :D

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2010, 21:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

HugoLina je napisao:
Euroth i Panzer, ja se nadam da imate proverene informacije za ove svoje tvrdnje.

Ne, u opisu radnog mjesta mi je da izmišljam gluposti i blatim pošten svijet...
:lol:

Elem, imam, naravno, iz prve ruke.
Ok?

Da, filozofe... I biće nepismeniji od moje pokojnw pra-babe a meni će stići PP...k'o da gledam.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2010, 22:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jan 2006, 22:41
Joj boze nasih novinara. Naslov nema veze s onim sta je zapravo bilo! Ali je zato na naslovnoj strani stajalo velikim slovima! Kakva katastrofa.
Cuj prepisivao kako je ko umeo! Sta ce prof od 60god koji ide u penziju za god ili 2 da nauci celu informatiku! jel?
Barem su komentari na blicovoj stranici na mestu!!!

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2010, 22:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Mar 2006, 23:59
@Frisky_Dingo, nemoj vise hvaliti mamu.
@Euroth, drag si mi forumas, pa ne bi ulazila s tobom u nekakve duele, ali ja na tvom mestu ne bi pisala ovakve informacije bez pokrica.
@jamesudine, Lanaco je zastupnik za HP. Institucije nabavljaju opremu putem tendera, sto ce reci da su isporuceni racunari po zahtevima i specifikacijama iz tenderske dokumentacije.
Sve zavisi od konkretnog slucaja i koliko je lotova bilo na tenderu, te da li je ukljucena i nabavka softvera. Lanaco je zastupnik i za Kaspersky Antivirus, pa su institucije imale pravo otkupiti i licence za isti.
I pored toga, pitanje je kako krajnji korisnik koristi racunar i kakva ovlastenja ima na njemu, a svasta se vidja instalirano i u history-ju na sluzbenim racunarima.

Ova osoba, sto se naziva novinarkom, sramota je za novine za koje radi, kao i urednik koji je odobrio objavu ovog teksta.
Ako su izvor informacija neki od korisnika koji su polagali test, to bi opet bila ona stara "Cega se pametan stidi, budala se ponosi"!

Test nije organizovan zbog eDnevnika, vec zato sto je Ministrstvo donelo odluku da svi prosvetni radnici moraju poloziti ovaj test u svrhu informatickog opismenjavanja, da bi mogli i dalje raditi u skolama.
Obuka za eDnevnik ide posebno, iako je koristenje istog jednostavno poput koristenja bankomata.
Ne znam zasto bi trebalo posebno naglasavati zasto nekom prosvetnom radniku treba takav test?!
Pitanja za test su ista kao i ona koja budu za ECDL (European Computer Driving Licence), a svako, ko ima imalo veze sa informatikom, zna sta je to i kako izgleda.
Citiraj:
ECDL / ICDL is the global standard in end-user computer skills. It is a high-quality, internationally-recognised certification designed, validated, and approved by international experts from around the world.

To, sto "studenti uce u dva semestra", kako je neko komentarisao na blic-ovom sajtu, su sabranih 200 pitanja, koja su otprintana da ih nastavnici/profesori nauce napamet, a samo 25 od tih pitanja je bilo na tom testu.
Pored toga, imali su i obuku od 25 casova.
Obuku nisu drzali "neki-tamo-kojima-je-placeno-10KM-po-casu", vec, uglavnom, njihove kolege koji su polozili bas za taj ECDL sertifikat, da bi mogli njih obucavati-to je finansiralo Ministarstvo.
Svaka cast onima koji su jako dobro resili test, bilo je i takvih, ali neka se stidi ona vecina kojoj je i pored svega trebalo "progledati kroz prste' da prodju test, te oni koji su rekli kako je sistem "prihvatao i netacne odgovore"!

Dakle, firma koja je organizovala test u saradnji sa Ministrstvom, nije naplatila 60KM po korisniku.
I ja sam bila iznenadjena i razocarana tom informacijom, jer mogli su-komotno, ne bi me cudilo. :lol:
Propade vam racunica! :D

Niko nije "donosio resen test od kuce", jer svi su polagali online, a odakle je ko polagao, moze se lako proveriti po IP adresi, tako da ne trosite zdravlje razmisljajuci o tome. ;)

Jedino oni prosvetni radnici koji imaju ECDL sertifikat su izuzeti od testiranja.
Profesori informatike, koji imaju fakultetske diplome za to, ne znam zasto su digli hajku zbog testa?!
Kakvo je to ponizavanje?
Valjda im nije trebao predstavljati problem test na kojem su pitanja iz gradiva koje, uglavnom, predaju ucenicima na casovima informatike.
Trebalo bi da su sposobni resiti taj test bez po' muke i pokazati kolegama kako se to radi. :D

P.S. eDnevnik je poklonjen Ministarstvu, a nije placen milione, kao sto neko rece.
P.P.S. ne branim ni Lanaco, ni Ministrastvo, vec postavljam situaciju iz drugog ugla.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2010, 23:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

HugoLina, imam malo razlicite informacije, po mojima jeste plaćeno...
Sad ću baš provjeriti još koji put, pa javim šta sam saznao.
Dakle, koliko znam, nisu bez pokrića...inače ne bih pisao.

Druga stvar, znam bar dva profesora informatike koja imaju položen ECDL (i još k tome diplomu elektro-fakulteta ((ne onog doškolovavanja nego "redovnu", diplomiranog inžinjera elektrotehnike))) i koji JESU polagali isti test kao i kolege koje su obučavali.
Test jesu riješili 100% bez po muke i kažu da su se kolege "snalazile" na način koji je od svega toga napravio popriličnu komediju.
To, istina, nije ni do Lanaca ni do njih već do kolega, tj. do našeg "daj da se sad provučem kroz ispit q ako mi ikad zatreba, snaću se već..." mentaliteta, ali to je druga priča...

Dalje, imao sam testove u rukama i preletio ih...smiješno su lagani, ali sa stanovišta nekoga ko je okružen elektro inžinjerima i računarima čitav život (a i sam zna "ponešto" : P ), ali ipak ostaje pitanje koliko je realno bilo očekivati da neko od 55-60-64 godine/a za 25 (otprilike) časova savlada osnove Windowsa, interneta...

Svako dobro

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2010, 00:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kako je već napisano u ovom članku da nisu mogli svi polagati testove, jer je sistem bio opterećen, valjda je to prvo na šta se treblo misliti?

Nema razloga nevjerovati da su zakazali i ministarstvo i IT stručnjaci. A što se tiče novina, dobar naslov povećava tiraž.

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2010, 01:40 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Ja vjerujem da je polovina tih kandidata do sada odslušala barem jedan kurs računara jer znam da su ih i prije organizovali po principu "ti meni pošalji zaposlene na obuku a ja ti prebacim 20%"

Inače

Citiraj:
Niko nije "donosio resen test od kuce", jer svi su polagali online, a odakle je ko polagao, moze se lako proveriti po IP adresi, tako da ne trosite zdravlje razmisljajuci o tome.

I šta kad saznate IP ?
Koliko je nastavnika sjedilo iza tog rutera?
Jeste li im provjerili ličnu kartu prije nego su prijavljeni na sistem?
Meni je recimo nastavnik jedne BL škole rekao da su oni jedni od rijetkih koji su uspjeli da se prijave na polaganje. (čovjek mi sam rekao a nisam ga to ni pitao)

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2010, 06:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Vi raspravljate uveliko, a cilj je postignut.
Pare su legle.

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2010, 07:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@HugoLina

Sve i jedna HP konfiguracija koju sam sreo u Banja Luci bila je u startu "outdated",
dakle ne iz prve prodajne linije (modeli koji stoje na sajtu HP-a), uglavnom modeli najslabije i naravno najjeftinije klase.
BTW, jos niti jednu HP konfiguraciju nisam sreo ni u Vladi ni na Univerzitetu, a rekord je recimo primjer da danas
u 2010 godini kada izlazi linija sestojezgrenih procesora, citava nastava za jedan fakultet se priprema na Win2000 na Pentium 2.

Sere mi se od firmi kojima je u cilju brza, laka i golema zarada, a sto se postize preko ledja krajnjih korisnika.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]