banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Maj 2025, 15:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 110 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Maj 2010, 20:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Osim sto predstavlja osnov svake ekonomije, mali biznis je i savrseno sredstvo za razvoj i stabilizaciju kako privrede, tako i finansijskog sistema. Samim time u razvijenim zemljama sve vise dobija na znacaju. Poznato je da se Japan nakon ww2 iako sav razoren, nevjerovatno brzo razvio upravo zbog velike podrske malim i srednjim preduzecima.
E sad situacija kod nas je malo drugacija, o administraciji ne treba ni pricati. Ima ovde 2 forumasa koja su pokrenuli svoju firmu i prosli kroz patnje administracija pa mozda kazu koju ali pitanje za ostale, jeste li razmisljali o pokretanju sopstvenog biznisa ?

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2010, 22:24 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Mali biznis će da umre vrlo brzo ako se nešto ne učini po pitanju likvidnosti. Danas svako misli da može voditi posao i onda naj*** ostali koji imaju ideje, proizvode, znanje....

Danas 70% vremena se troši na naplatu potraživanja a 30% na rad i razvoj... Da sudovi rade svoj posao kao što ne rade, sve bi bilo lakše

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2010, 11:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

mangia je napisao:
Danas 70% vremena se troši na naplatu potraživanja a 30% na rad i razvoj... Da sudovi rade svoj posao kao što ne rade, sve bi bilo lakše

Tu si upravu, gledao sam neki dan emisiju na HRTu posveceno upravo tom problemu. Djelimicno su to rijesili postavljanjem sudskog registra na net https://sudreg.pravosudje.hr/Sudreg/index.jsp ,dostupan svima.
A drugi najveci problem kod nas jesto sto dosta preduzetnika otvara doo gdje oni izvlace i poslednju paru iz nje dok firma upada u dugove i eventualno ode u stecaj ali oni nista ne gube i idu dalje otvaraju novu, istu stvar rade...i tako u krug.

U EU naplata potrazivanja je nekih 30ak dana, u HRu oko 100 dana, kod nas vjerujem da je i veca?

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2010, 11:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
Pitanje naplate je bolna tacka. Ne mozes naplatiti svoja potrazivanja, samim tim ne mozes platiti svoja dugovanja i eto ti zacaranog kruga.
Sto se tice administracije bruka, isto kao i sa tablicama i sl stvarima, cim im nestane para odmah izmisljaju kako da ih se domognu. Nema nekoliko godina od kada je umjesto P.P. uveden D.O.O. sada opet mijenjau u P.D. (privredno drustvo, ako se ne varam)...

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2010, 12:43 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Apr 2010, 13:28
Dobra tema, svaka čast :wink:

Možemo je proširiti sa nekim konkretnim primjerima ili biznis planovima koji se mogu pronaći na netu.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2010, 13:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ovo je iz starijeg clanka, tacnije od pre 2 godine, nevjerujem da je situacija ista bolja..
Citiraj:
Potrebna su 54 dana i više od 4.000 KM za registraciju poduzeća u BiH. U ovo nije uračunata kupovina ili zakup poslovnog prostora, niti pribavljanje građevinske i urbanističke dozvole. Usporedbe radi, registracija firme u Makedoniji traje 15, u Srbiji 23, a u Hrvatskoj 40 dana. Registracija poduzeća u Crnoj Gori košta 1 euro.

Citiraj:
Novoosnovano poduzeće može posjetiti oko 50 različitih inspekcija, od financijske, tržišne, sanitarne, inspekcija rada, pa do vatrogasne i ekološke. Inspektori, kaže Aleksandra Bijedić, članica Privredne komore RS, pregledaju i najmanje detalje, poput toga da li firma ima sapune u toaletima.

Citiraj:
U privrednoj komori također kažu da su cijene vode i struje koje plaćaju mala poduzeća previsoke. Niko ne spori da bi poslovni subjekti trebali plaćati više nego domaćinstva, ali mali poduzetnici smatraju da nije fer da oni plaćaju visoke cijene kao da su velika poduzeća i industrijski pogoni.

Tarife za odvoz smeća su također nerealne. Ako jedna firma ima 100 metara kvadratnih prostora, dodaje Ćorić, i mjesečno napuni jedan kontejner, svejedno će plaćati 5.000 KM za odvoz smeća kao da je u pitanju fabrika.

Citiraj:
U BiH postoje 52 mikrokreditne organizacije, koje bi trebale biti alternativan izvor financiranja poduzetnicima za koje banke nisu zainteresirane, jer nemaju dugu kreditnu povijest, niti mogu osigurati odgovarajuću hipoteku. Jedna poduzetnica iz Sarajeva je nedavno pokušala dobiti kratkoročan kredit od mikrokreditne organizacije LOK kako bi pokrila troškove poslovanja svoje tiskarske radnje. Plan otplate kredita pokazuje da se zapravo radi o efektivnoj kamatnoj stopi od 32 posto za kredit od 15.000 KM sa rokom otplate dvije godine. Novac je potražila na drugom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2010, 14:22 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2009, 13:59
Odlicna tema!
Mislim da u danasnjem sistemu (za razliku od proslog) je jako vazno da svaki covjek, koji ima zelje za rad, stvori svoj sopstveni biznis...to je jako tesko jer je velika konkurencija i da bi se uspjelo mora se uloziti puno truda kao prvo a i dosta love! E sada.....problem u BiH je ta da mi zivimo u sredini gdje niti ima kojekave likvidnosti (sem pojedinci) niti su stvari zakonski regulisane kao u npr. EU!! Gdje to oma osim kod nas da covjeku treba 54 dana i 4000km da pokrene biznis??!!?Ludo!! U EU se biznis pokrece za 4 sata (maximalno) i gotovo! Drzava mora da brine o malim privrednicima jer su oni koji placaju porez, stvaraju radna mjesta, pokrecu ekonomiju,...ali ne kod nas opet mora drugacije nego u ostatku svijeta!
A sto se tice LOK i ostalih mikroorganizacija koje nude kredite (mozete misliti cak i zenama bez posla i bez ziranata....pa jbt-e ko ce vratiti kredit???) to su KRIMINALCI!! Ali pravi!! Daju lovu a kamate im prelaze 30%.... :confused2: :confused2: :confused2: ......ludnica!

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2010, 14:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
Crni mozes li mi objasniti zasto treba tih 4000km dabi pokrenuo neki posao ili firmu?

To me interesuje vec duze vrijeme i interesuje me kad bi mi neko mogao onako pobolje objasniti poreski sistem(mislim kad otvoris firmu nasta sve imas povlastice kod placanja poreza)
Ja sam trebao prosle godine da pokrenem/kupim jednu onako omanju firmu al kad sam krenuo postavljati pitanja i neke svoje uslove doslo je do nesporazuma.....pa me sad interesuje da cujem ko zna sta o ovom sto sam pitao.....

izvinjavam se ako sam promasio temu ili nesto tako nek se brise odma ovaj moj post!

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2010, 14:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jan 2009, 12:54
Много пута сам размишљао. Имао доста идеја али никад нисам кренуо у реализацију. Можда зато што немам довољлно лове (мада за бизнис о којима сам ја размишљао и није потребна значајнија лова), или подршке. Кренуо би и заједно са неким у неки бизнис. Мада сада тренутно не видим с ким би могао. Много људи са којима се дружим размиља о свом бизнису, али њихове идеје по мени су често нереалне. Немају новца а размишљају о великим парама. Тренутно сад имам једну идеју за коју ми не треба лова... послије можда мало

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2010, 15:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

moram vani, napisacu nesto vise predvece. A tih 4000 je samo da osnujes preduzece, odnosno 3400 ili 3600 ali uz sve takse, dodje do 4000km...sa druge strane u Kanadi je besplatno i dobijes preduzece za 1h, kod nas 4000 i mnogo dana....

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2010, 17:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Frenki je napisao:
moram vani, napisacu nesto vise predvece. A tih 4000 je samo da osnujes preduzece, odnosno 3400 ili 3600 ali uz sve takse, dodje do 4000km...sa druge strane u Kanadi je besplatno i dobijes preduzece za 1h, kod nas 4000 i mnogo dana....

ovdje gdje ja zivim je isto za DZ i sto kazes za 1h imas firmu.....odes u porezko odjeljenje i ispunis formular sa svoim podatcima,uzmes broj i pricekas nekoliko minuta(sve zavisi od guzve) kad dodje tvoj broj odes do saltera i sve rijesis za nekih ajmo reci sat vremena :cat:

ovo sto sam pitao oko poreskih povlastica je to sto ovdje ako imas auto na firminom imenu onda vracas benzin preko poreza,isto tako telefon,putovanja itd....cak sto vise prvih godinu dana imas povlasticeplacanja poreza na zaradu(racunaj da je ovdje opstinski porez 38% + 8% je osiguranje/zdravstvo itd + granice poreza po zaradi godisnjoj)
Mene interesuje imali tako ti povlastica i dole/tu?

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2010, 17:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2009, 13:59
cvox je napisao:
Frenki je napisao:

ovdje gdje ja zivim je isto za DZ i sto kazes za 1h imas firmu.....odes u porezko odjeljenje i ispunis formular sa svoim podatcima,uzmes broj i pricekas nekoliko minuta(sve zavisi od guzve) kad dodje tvoj broj odes do saltera i sve rijesis za nekih ajmo reci sat vremena :cat:

ovo sto sam pitao oko poreskih povlastica je to sto ovdje ako imas auto na firminom imenu onda vracas benzin preko poreza,isto tako telefon,putovanja itd....cak sto vise prvih godinu dana imas povlasticeplacanja poreza na zaradu(racunaj da je ovdje opstinski porez 38% + 8% je osiguranje/zdravstvo itd + granice poreza po zaradi godisnjoj)
Mene interesuje imali tako ti povlastica i dole/tu?

E Cvox tako bi trebalo da funkcijonise i ovdje i da bude i ovdje besplatno...i da fino odes ispunis obrazac, sacekas da dobije br.firme i ajde sada negdje napravi pecat i gazda si.... :D ....ali u BiH je to puuuuno komplikovanije! Da ti ne pricam pricu rekla-kazala mozda je bolje da Frenki, kao neko ko se bolje razumije, objasni zasto je 4000km otvaranje firme!! U svakom slucaju osim love ti treba i zivaca i to puuuuuno zivaca!!
To sto se tice povlastica u jednoj normalnoj drzavi je tacno tako, znaci imas auto na ime firme i placas gorivo 40%, imas telefon na ime firme i placas ga (pri kupovini a isto tako troskove) manje za 70%, restorane 50%, sve putne troskove 50%, popravak auta 40%, kompjutere i ostalu tehniku 50%,.....i imas i povlastice placanja poreza ne samo prvu godinu nego i vise!! A ako si u posebnom poreskom rezimu (do tot para godisnje) drzavi placas nesto tipa 10%!! Mislim.....nije ni za porediti sa BiH....

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2010, 18:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Crni koliki je porez u BiH?

i sem poreza sta se jos placa?

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2010, 18:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ajoj gdje me nadjoste, da vadim sve hladno i vruce naoruzanje...

Poslednji put menjao The_new_Statesman dana 16 Maj 2010, 08:10, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2010, 01:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pokrenuo sam temu jer i sam planiram pokrenuti nesto sto stoji na papiru vec 2 mjeseca ali pre par dana sam poceo hodati i raspitivati se mnogo vise, srecom imam podrusku adekvatnih ljudi i kolega, mada iskreno recimo to ovako, na pocetku sam bio 100% siguran da cu osnovati preduzece i baciti se u posao ali sto se vise raspitujem i razmisljam, tako i ti procenti padaju pa sam na nekih 75%...nije bas svejedno.

Najveci problem kada savladas administraciju(gdje mnogi odustaju) jeste pocetni kapital. U ovu gore cijenu od 4000 sto smo spominjali spada samo osnivanje preduzeca ukljucujuci naravno i osnivacki ulog ali pored njega, sva preduzeca na pocetku imaju ogromne fiksne troskove i sto je najgore prvih 2-3mjeseca a vjerovatno i na duze staze treba ocekivati da ces ti iz svog dzepa placati mnogo toga, tako da ta cifra od 4000 ispada nista. Ali da sumiram:

Prvi obrazac za zahtjev:15km
Uplata za objavljivanje oglasa u registar: 4.5km za jedan red teksta
Potvrda o polozenom depozitu: 2500km (koliko sam upratio varira od opstine, u Sa. je 2000km mislim)
Sudska taksa od 950km ako obavljas vanjskotrgovinsku djelatnost a 450km ako obavljas samo na nivou BiH.
Taksa za budžet RS -100km
Taksa za administraciju grada - 101km
Taksa za komisijin pregled poslovnih prostora - 100km
Taksa za statisticki(poreski identifikacioni) broj koji trazis nakon sto dobijes dozvolu - 70km
Republicka taksa - 2km
Advokat 300-1300km

Kad sve saberes dodjes do cifre od oko 4000km...i to u drzavi gdje je toliko potreban podsticaj za mala i srednja preduzeca...

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2010, 01:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
Pokrenuo bih i planiram, ali u BiH ne bi nikad. Lakse je na zapadu na daljinu otvoriti firmu kao stranac nego u BL gdje zivis.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2010, 01:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Cvox, sto se tice poreskog sistema. Ako ostvarujes godisnji promet iznad 50.000km, onda upadas u PDV, Ako ti je prihod manji od 50.000 onda nemas brige oko PDVa. Medjutim u prvoj godini posto ne znas prihod a lupis procjenu da ce biti ispod 50.000 mislim da nisi obavezan da udjes u sistem PDVa, t.j. da prvu godinu mozes izbjeci ali drugu vec moras imati...naravno svo vrijeme moras imati fiskalne kase ako se bavis nekom od tih djelatnosti :)

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2010, 06:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Time trek je napisao:
Pokrenuo bih i planiram, ali u BiH ne bi nikad. Lakse je na zapadu na daljinu otvoriti firmu kao stranac nego u BL gdje zivis.

E, a ja nikad ne bih na zapadu (barem ovdje ne) , a u BiH sam pokrenuo prije 1,5 mjesec i ide masala....

Ide to s administracijom i za 2 sedmice, ako imas malo vezica i imena, a najvazniji resurs su sposobni i vrijedni ljudi.

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2010, 08:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
1. Promet od 50.000 ili dobit? Prihod je valjda ''zarada'' drzave od poreza, u krajnoj liniji opet profit? Ili sam se zeznuo :)
2. Skoro tri puta veca cifra za spoljnotrgovinsku djelatnost? To im podrska izvozu??? Mogu misliti sta jos sve tu ima. Btw. Zasto tu ''spoljnotrgovinsku djelatnost'' nisu jos podijelili na uvozno-izvozna i na strogo izvozna preduzeca?

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2010, 09:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Promet, odnosno sav prihod jer je prihod uzi pojam, imas prihod od osnovne djelatnosti, sporedne dodatne ili kako se zove a zbir svog tog prihoda u godinu dana jeste ostvaren promet.

A naravno, imas ti i porez na dobit(prihod - sav rashod), mislim da je on 10% kod nas.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 110 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]