banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 22:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 45 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Maj 2010, 16:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Danas sam dobio sledeći teskt u mailu, odličan je, stroga preporuka za pročitati.

Malo sam sada gledao i tekst se može naći po internetu, na jednoj od tih stranica u uvodu stoji:

U tekstu koji prenosimo, autora Krune Pavlovića, opisuje se tamna strana europskih integracija, i to ona koja se najviše tiče "malih" zemalja. Spominju se brojni primjeri zbog kojih poglavito građani na istoku Europe imaju razloga biti nezadovoljni Europskom unijom, pa autor primjećuje: "Tvrdim da ... bi protiv EU bilo ne 50% građana RH, već 90% da ovakve vijesti prikažu na našoj televiziji. Bojim se da na kraju građani ne će niti glasovati o ulasku u EU, već će do tog vremena Sabor promijeniti Ustav, pa će Sabor mjesto nas donijeti najbolje rješenje".

Ovaj kritičan Pavlovićev tekst o EU naše novine nisu htjele objaviti pa ne može ni konkurirati za nagradu za članke objavljene u hrvatskom dnevnom tisku u kojima se bilo koji hrvatski građanin izjasnio protiv ulaska u Europsku uniju. Kao što smo već izvijestili, ovu nagradu raspisala je stranka 'Jedino Hrvatska'. Međutim, euroskeptičnih članaka jednostavno ne smije biti u našim novinama, ali zato Hrvatska narodna banka ima zbog slike novčanice vremena tražiti uništenje svih plakata s raspisanom nagradom od 500 kuna zbog navodnog kršenja autorskih prava. Baš svašta.

ISTINA O KOJOJ SE U HRVATSKOJ ŠUTI /// (a tek kod nas)

Vozač kamiona iz Slovenije je negdje na TV-u rekao kako radi dnevno po 16-18 sati za golu plaću, bez plaćenih prekovremenih sati, bez plaćenog toplog obroka. Kad bi se pobunio, kaže, to njegov gazda jedva čeka, jer bi ga poslao na burzu i uzeo Rumuna koji bi mu vozio u pola cijene, ali gazda istovremeno priča kako je u EU super, jer svaki mjesec kupi novi kamion.

Bugarin (poslovni partner) priča kako je Bugarska živjela od izvoza voća i povrća, a sada sve uvoze iz EU, dok se država sve više zadužuje.

Mađari pričaju kako su postali najamni radnici u (do jučer svojim) vinogradima, jer su ih Francuzi najprije uništili s niskim (dampinškim) cijenama, da bi, kada Mađari nisu više mogli vraćati banci kredite, od banaka kupili za sitan novac gotovo sve vinograde. Tako se sada najpoznatiji Mađarski vinogradi (Tokajac) nalaze u vlasništvu Engleza.

U Češkoj je EU prisilila vlasnike šećerana da zatvore tvornice, dok su radnici završili na burzi, a sve zato jer EU ima previše šećera, a previše šećera ima zato jer ga EU uvozi iz Kube i na njemu je puno veća zarada.

Njemačka je zbog prekoračenja kvote dozvoljenog zagađivanja, prema sporazumu iz Kyota, veliki dio prljave industrije prebacila u Češku.

Jedini čovjek koji je zbrojio dva i dva je češki predsjednik Klaus koji tvrdi da je ulazak Republike Češke u EU čisti promašaj i u znak protesta ne dozvoljava da se zastava EU izvjesi na njegovu rezidenciju.

Prošle godine u veljači sam jedne nedjelje u vijestima na radiju u osam sati čuo u špici krajnje uznemirujuću vijest - U Mađarskoj građani nezadovoljni s EU izišli su na ulice i krenuli prema parlamentu, policija napravila barikade, očekuje se ono najgore. Uključio sam radio da čujem vijesti, međutim Mađarska se nije više spominjala. Navečer sam s nestrpljenjem čekao dnevnik na TV, o spomenutom događaju ni riječi.

Znači da je saborska komisija za informiranje već reagirala. Nakon par dana stjecajem okolnosti sreo sam se s nekim Mađarima pa sam upitao što je to bilo. Najprije nisu shvaćali na što mislim, a kada sam im objasnio što je bilo na vijestima, odmahnuli su rukom i rekli "Ma kod nas su stalno neke demonstracije protiv EU".

E pa sada se pitam gdje je demokracija, gdje je sloboda štampe, kojom se toliko busamo u prsa.

Tvrdim da je to zato jer bi protiv EU bilo ne 50% građana RH, već 90%da ovakve vijesti prikažu na našoj televiziji. Bojim se da na kraju građani neće niti glasovati o ulasku u EU, već će do tog vremena Sabor promijeniti Ustav, pa će Sabor mjesto nas donijeti najbolje rješenje, a to je ulazak u EU, jer znaju da su im izgledi da narod glasa za EU veoma mali.

Tako je bilo u Nizozemskoj i Sloveniji, kada su kroz ispitivanje javnog mijenja shvatili da će narod biti protiv ulaska u EU.
Kada se puk pobunio što se nije izišlo na referendum, odgovor je bio:" Vi ste glasali za našu stranku, koja je u svom programu imala ulazak u EU i mi sada samo izvršavamo ono što smo vam u predizbornoj kampanji obećavali".

Nadalje, zašto Ustav EU nije prošao u Francuskoj i Nizozemskoj, zašto su pribjegli Lisabonskom sporazumu, zašto Lisabonski sporazum prihvaćaju parlamenti, zašto ga ne daju na referendum?

Zato jer bi prošli kao u Irskoj, a u Irskoj znamo nisu prošli.

Da li su naši političari svjesni toga što čine ovom narodu? Da li su svjesni toga da će ulaskom u EU u vrlo kratkom roku sva dobra prijeći u vlasništvo bjelosvjetske mafije i da će naš narod biti najamna radna snaga, bolje rečeno robovi.
Oni nisu svjesni da kada vlasnik plati porez na dobit, ostatak dobiti završava van granica RH Samo ako je vlasnik Hrvat ta dobit se opet investira u RH.

Znam dobro o čemu pričam, jer sam donedavno radio u stranoj tvrtci i znam koliko novca je svake godine vlasnik odnosio iz RH.

Što je to potaklo sve naše stranke da u svojim programima gotovo svi (osim nekih malih stranaka) imaju ulazak u EU. Kao jedini logični odgovor nameće mi se misao da su kupljeni, jer bogatoj EU (s velikim osjećajem za pronalaženje zlatnog rudnika) nije problem podijeliti našim političarima stotinjak milijuna eura da bi ovi napravili sve što se od njih traži. Njima investirati taj novac je kao meni dati prosjaku 5 kuna.

Zar nitko ne vidi da su vodeće članice EU (Engleska, Francuska, Nizozemska, Portugal, Španjolska i Njemačka), sve od reda bile kolonijalne sile, da su kolonije osvojili ratom, da su u tim ratovima poubijali milijune ljudi i opljačkali sve što se opljačkati moglo. Ali sve što su oružjem dobili, oružjem su i izgubili. Sada imaju muzeje pune umjetnina, zlata, bjelokosti i dragulja, ali imaju i izdajnike (one koji su za njih ratovali u vlastitoj domovini protiv vlastitog naroda), koji su im sada problem (U Francuskoj: Marokanci, Tunižani, Alžirci, Mauri i.t.d.).

London ima preko 50% obojenog stanovništva, a da ne pričamo o tome na što sliči Nizozemska) i izvor su kriminala. Sada imaju i jedno veliko iskustvo, pa su poučeni Aljaskom, koju su SAD kupile od Ruskoga cara došle do zaključka: što se otme oružjem, oružjem se može vratiti, ali što se kupi, može se samo kupnjom vratiti, pa su sada krenuli osvojiti svijet na novi način: globalizacijom.

Pročitajte malu plavu knjižicu EU-a, koja se zove Ustav EU-a, u kojoj sve piše...

I sada su te zemlje lansirale priču o globalizaciji.
Što se to krije iza globalizacije? Globalizacija je kolonizacija bez ispaljenog metka.

I mi nasjedamo tim hohštaperima, koji nas uče što je to demokracija, što je dobro, a što je zlo, a do jučer su sijali smrt širom svijeta.

Istrijebili su cijele civilizacije. Najveći demokrati na ovome svijetu, SAD, donedavno su imali robove, a do jučer se nisu vozili u istim autobusima sa crncima, dok je Dubrovačka republika 1642. Godine donijela zakon o ukidanju ropstva, dakle u vrijeme kada je Sjeverna Amerika još bila engleska kolonija i nije postojala kao država (SAD su oformljene kao država 1776. godine).

I sada im je taktika da žrtvu najprije bace na koljena (najčešće kroz financijska zaduženja), a onda dolaze s kovčezima novca, odvjetnicima i ugovorima, pa sve vrijedno kroz kratko vrijeme promijeni vlasnika, naravno za sitan novac, jer i kralj u pustinji, kada umire od žeđi, daje kraljevstvo za kap vode.

Ja jesam za EU, ali ne EU s ovakvom politikom, politikom koju vode kapitalisti, a ne političari.

Kakva je to politika kada su kapitalisti zbog svoje gramzljivosti, pohlepe i nepresušne želje za što većim bogatstvom svoj kapital radi veće zarade prebacili u Kinu (gdje radnik radi za 1 $ dnevno), a radnike uz čiju pomoć su stekli taj isti kapital šalju na burzu, da bi robu proizvedenu u njihovim tvornicama u Kini dopremili u EU da je prodaju svojim dojučerašnjim radnicima, koji sada žive od socijalne pomoći.

Tako su do sada uništili tekstilnu industriju u EU, obućarsku industriju, načeli drvno- prerađivačku industriju, automobilsku industriju i.t.d.

Tvrdim da ovakva politika EU nije dobra, da se bazira samo na kapitalu, a za čovjeka više nitko ne brine. Sada više nije dovoljno raditi radnim danom što bi rekli Zagorci od ve do ve, već je potrebno raditi i subotom i nedjeljom, ali to samo kod nas, dok ti isti centri u svojim matičnim državama nedjeljom ne rade (Austrija i Njemačka).

No, ta politika je politika rezanje grane na kojoj se sjedi, jer kada 50% radnika u EU završi na burzi, a druga polovica više ne bude mogla plaćati socijalu radnicima na burzi, ponovo će poteći krv potocima. Da li će se to krvoproliće zvati Oktobarska ili Francuska revolucija nije bitno, ali to je s ovakvom politikom EU neminovno.

Bogataše u EU kod nas najviše zanima Slavonska ravnica, izvori pitke vode i naša obala zajedno s otocima. Industrija ih ne zanima, to imaju kod sebe u Koreji, Kini, Vijetnamu, Turskoj i Indiji.

Njih naša industrija koja im konkurira smeta. Nju treba uništiti. Pogledajte samo kakav pritisak rade na našu vladu u vezi brodogradilišta. Naša brodogradilišta im smetaju jer konkuriraju Korejskima, koja su u njihovom vlasništvu. To opravdavaju slobodnim tržištem i zaštitom tržišnog natjecanja.

Kad smo već kod slobodnog tržišta, da kažem i to da je njihova teorija da sve što nije profitabilno, dakle što ne može na tržištu opstati, treba propasti.

Ali to pravilo važi samo za neke, iako tvrde da smo svi jednaki (sve svinje su jednake, samo su neke jednakije, Orwell), pa pitam se zašto onda sada u ovoj krizi nisu pustili da propadnu sve banke u EU i
SAD-u, jer su po toj logici trebale propasti, zašto su automobilskoj industriji dali financijsku injekciju, zašto je samo Amerika, da spasi svoje gospodarstvo, žrtvovala preko tisuću petsto milijardi USD?

Zar mi donacijama ne spašavamo svoje gospodarstvo? Zar nije bolje da im pomognemo sa dva tri milijuna USD, nego da ti radnici završe na burzi, gdje će koštati proračun desetak puta više?

Dakle mi sve slijepo vjerujemo tim bjelosvjetskim lažovima. Možda ćete reći da sam pregrub u iznošenju svojih ocjena. Ne nisam pregrub, ja sam očajan, mogu ovo pismo poslati i u novine ali one ga neće objaviti.

Goebbels, Hitlerov šef propagande je za ove današnje managere propagande bio dječji vrtić. Ovi danas su učenici Američkog agresivnog marketinga rođenog u potrošačkom društvu (Marketing, što je to ustvari? Jedna definicija kaže da je potrošačko društvo izgradilo marketing, koji je sposoban čovjeka uvjeriti da kupi nešto što mu ne treba, za novac koji nema-karticu). To pak znači da čovjeka treba nagovoriti da se što više zaduži, jer je onda s njime lakše vladati.

Ako čovjek nikome ništa ne duguje, tada si može puno toga dopustiti, ali ako duguje, za auto, za kuću ili stan, dovoljno mu je priprijetiti otkazom i čovjek šuti, jer ako ostane bez posla, ostat će bez svega, a nitko ne želi ostati bez egzistencije i dobara koja je stjecao mukotrpnim radom, pogotovo kada iza sebe ima obitelj, koja je svakom radniku svetinja.

Koliko su lažljivi, sjetit ćete se i sami, kada Vas podsjetim na obećanja stranih banaka. Dok nisu imali pristup u RH, onda su nas uvjeravali da ako im otvorimo vrata, da ćemo imati kamatu istu kao i u
njihovim matičnim državama (kod njih je sada kamata 3%, a kod nas 13%).

Kada su ušli obećavali su tvrtkama, koje pređu k njima iz tadašnjeg SDK, da će im platni promet raditi besplatno. No naše tvrtke na to nisu nasjedale, pa su onda dr. Šošić i dr. Đodan javno popljuvali SDK, nazvavši SDK komunističkim mastodontom, koji treba ukinuti (jer takvo što ne postoji nigdje u svijetu), a poslovne subjekte prebaciti u poslovne banke. Napokon su donijeli zakon koji je tvrtke prisilio da račune i novac prebace u poslovne banke, ali tog časa više nijednoj banci nije palo na pamet održati obećanje o besplatnom platnom prometu, štoviše cijena platnog prometa je poskupjela otprilike pet puta.

U tim istim bankama danas možete dobiti kredit za auto, kamion ili bilo što drugo proizvedeno na zapadu u roku par sati do par dana, dok za recimo farmu krava kredit će naš seljak ganjati par godina.

Naša vlast je po meni učinila najveći propust 1992. godine, kada je u pretpristupnim ugovorima s EU potpisala da će otvoriti naše tržište europskim proizvodima i da će prodati banke. Tim potezom smo uništili domaću industriju, poljoprivredu i tržište novca - ili rečeno šahovskom terminologijom, poklonili smo protivniku kraljicu i topove.

Da nastavim sa šahovskom terminologijom: naša vlada igra šah s EU, a ima znanje početnika, koji zna samo kako se vuku figure, dok protivnik zna desetak poteza unaprijed i unaprijed zna gdje će nas navući na tanki led i matirati, odnosno postići sve ono što su naumili.

Za ulazak u EU najprije su nam uvjetovali suradnju s Haškim sudom. Zatim smo morali izručiti generala Gotovinu, pa smo morali prihvatiti ZERP, sada ćemo morati dati Slovencima 90% onoga što traže i tako malo po malo, najednom ćemo se naći na koljenima bez hlača.

Ako se samo malo suprotstavimo, izvući će asa iz rukava, a to je da će preko noći zatražiti povrat svih dugova, što je ovoga časa oko 50 milijardi USD.

I što mislite što nas onda čeka?

Čeka nas jedino moguće, a to je uvođenje maksimalnih poreza na sve moguće i nemoguće, od poreza na rogatu stoku za seljake, porez na višak stambenog prostora, porez na vikendice, aute (neke od tih poreza već imamo, ali će sada biti nekoliko puta veći), porez na porez - i do čega će to dovesti?

Dovest će do drastičnog pada cijena nekretnina i do općeg kolapsa u zdravstvu, školstvu i trgovini.

I sada je jasno zašto EU inzistira na brzom sređivanju gruntovnice i zemljišnih knjiga.

Prošle godine, naš bivši premijer je rekao da je Hrvatska jedna velika obitelj, s čime se ja u potpunosti slažem, samo se pitam da li je u njegovu malu obitelj dolazila policija i centar za socijalni rad raditi
reda ili je taj red radio sam, pa se pitam zašto mu u velikoj obitelji EU treba raditi reda?

Nadalje, mnogi besplatni programi EU su izmišljeni za to da pripreme teren za dan D. Npr. program po kojem emisari EU uče naše lumene kako gospodariti društvenom imovinom, a za to im trebamo dati popis društvene imovine s procjenom vrijednosti. Da li Vam to što govori?

(tekst hrvatskog stručnjaka za gospodarstvo odbijen u hrvatskim medijima)

http://www.agroburza.hr/2009/03/istina- ... skoj-suti/
http://www.hrvatski-web.com/razno/96784 ... j-uti.html
http://www.ngbuntovnici.com/index.php?o ... s&Itemid=1
http://hakave.org/index.php?option=com_ ... &Itemid=21

Zanimljivo je na ovim linkovima pogledati komentare čitalaca, većina ako ne i svi se potpuno slažu i tekst smatraju odličnim.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 16:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Tragom tog teksta sam pronašao i ovo:

Evo jedan srpski CV kao prilog borbi protiv EU:

Potpuno nespreman za rad pod pritiskom, kao i prekovremeni rad, osim
ako nije debelo plaćen. Iskreno me zabole za ciljeve Vaše kompanije ako
platom ne mogu pokriti sve tekuće troškove, plus, da mi ostane za
malo garderobe, knjiga, putovanja, izlaske, sport i provod.

Funkcionisem po principu, koliko para toliko muzike. Takođe me savršeno
ne zanima što ste u problemima i očekujem da sve vaše zakonom
predviđene obaveze, izvršite na vreme, kao i da poštujete sve praznike i
godišnji odmor. Sva je prilika da ću vas napustiti čim nađem nešto malo
bolje.

Komunikativan s pristojnim i ljubaznim svetom, za drkadžije imam
kratak fitilj.
Psujem na nekoliko svjetskih jezika, al ozbiljnu prepisku i razgovor
vodim samo na srpskom i engleskom, i ne proseravajte se s multinacionalnim
korporativnim tripom, jer vam je i to previše.

Studirao sam 100 godina, ali smatram da je uspeh što sam uopse
završio bilo šta u ovoj zemlji, ovakvoj kakva je. Usavršavam se stalno i bez
vas, jer sam radoznao i mislim da život ima smisla i bez umiranja na
poslu.

Reagujem samo na pozitivnu stimulaciju. Ne gušite me testiranjima i
timbilding budalaštinama. Ako se već preseravate s tim zapadnjačkim forama,
onda ponudite i zapadnjačku platu i uslove rada. To što ste pohađali dva,
tri seminara, ne čini vas obrazovanom osobom.

Što ne znam, naučiću, nisam debil.

I da, postoje stvari koje bih u životu radio iz čistog entuzijazma,
ali žalim što vas moram obavijestiti, da to nije posao koji Vi nudite.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 16:57 
Procitah cijeli text i bez komentara...koliko god ovo djelovalo kao "teorija zavjere" toliko je i istina...cini mi se da je i na onoj hrvatskoj emisiji bilo rijeci bas o ovakvom pristupu EU prema manjim zemljama..ne mogu se sada tacnmo sjetiti ime emisije.

Hvala na textu Vader. :)

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 17:00 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Oba teksta su super.Ja već odavno kontam da mi prodajemo resurse i industriju za virtuelne pare.Pare kojih nema i koje nemaju pokriće.Ovo što dolazi kod nas je gore od robovlasništva....Robove su bar hranili,ovi novi nisu obavezni ni to da rade...Potražiću još jedan tekst na tu temu,valjda ću ga naći....

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 17:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
Vader je napisao:
I sada je jasno zašto EU inzistira na brzom sređivanju gruntovnice i zemljišnih knjiga.

Evo, i kod nas dizu frku oko drzavne imovine. Hoce da prepisu svu imovinu na drzavu kojoj, realno receno, uglavnom i ne treba, pa ce se onda "drzava" vidjeti sta dalje. :roll:

Plus, sto mi se svidja prica o licemjerstvu njihovog "slobodnog trzista".
Ugusise nas dampingom visoko subvencioniranih proizvoda iz slobodnog trzista.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 17:11 
Administrator
Korisnikov avatar

Nije ono na šta sam mislio ali može i ovo:
Nitko nikada nije javno pitao nekog poznatog financijskog štemera ‘dobro guru, reci ti meni kako nastaje novac?’ Šteta jer bi konačno čuli iskren odgovor koji glasi ‘ne znam’.

Novac nikada nije, niti će ikada postojati. Metodologija stvaranja novca je svugdje u svijetu gotovo identična, a za primjer ćemo koristiti globalizacijski buldožer – SAD. U SAD-u se novac stvara iz čistog zraka sukladno uputama izdanim 1963. godine pod nazivom Modern Money Mechanics koji potpisuje Chicago Federal Reserve – centralna banka u privatnom vlasništvu internacionalnog bankarskog kartela – Crnog tima. U financijskoj piramidi, ova je banka na samome vrhu.
Američka centralna banka je osnovana 1913. godine u režiji dvadeset Europskih bankarskih obitelji na čelu s Rotschieldima, Rockfellerima i Morganima. Igrom slučaja te su obitelji krvno povezane.

Naziva se ‘Banka federalnih rezervi’, a niti je federalna (državna) niti raspolaže bilo kakvim rezervama. U sefovima nema zlata. Privatna banka je bila jedan od preduvjeta za stvaranje svjetskog policajca jer omogućava totalnu kontrolu svakog poje-dinog amerikanca, a priča o po-kretanju je krenula za mandata slobodnog zidara Geogrea Washingtona.
George je imenovao Alexan-dera Hamiltona ministrom financija i ubrzo potom na-staje Banka Sjedinjenih Država u privatnom vla-sništvu koja je novac po-suđivala američkoj vladi i tako stvarala dug.

Nakon što je stvorila nevjerojatno siromaš-tvo, bankrote i po-bune, zatvorili su je, a na njeno mjesto je došla Banka federalnih rezervi.
Banku su osnovali pobočnici Mayera Amschela Rotschielda, Paul i Felix Warburg koji su u Ameriku doputovali sa sta-rog kontinenta s tim ciljem.

Zakon o osnivanju banke je proguran tik pred Božić 1913. godine kada su mnogi kongresmeni već bili kod kuće s obiteljima. Kako bi osigurali otplaćivanje duga, morali su uvesti sistem naplate i tako je nastao Zakon o federalnom porezu za što su morali napraviti male preinake u Ustavu i ubacili šesnaesti amandman. Promjena Ustava je morala biti legitimna, a to je jedino moguće ako glas potpore ponudi 36 država. Samo su se dvije složile, a državni tajnik Filander Know je jednostavno objavio da je potrebna većina postignuta i zakon je prihvaćen. Znam, baca na radnju nekog filma, ali tako se to odvijalo.

Ciklusi ekspanzije i kontrakcije su kružni procesi, ovisni o dodavanju odnosno povlačenju novca iz sistema, a proces u potpunosti regulira Središnja banka putem kamatnih stopa.

Kamatna stopa je naknada koja se naplaćuje posuditelju poradi korištenja određene svote novca. Novac je u SAD-u i u svakoj državi svijeta stvoren iz duga kroz pozajmice, a brzina kojom nastaje ovisi o potražnji, tj. koliko je osoba spremna platiti u kamatama za pozajmicu.
Drugim riječima, što više kredita dižemo, više će imaginarnog novca biti u opticaju jer se nove poluge zlata ne deponiraju u sef već teta na šalteru ukuca našu budućnost na zaslon računala. Izdavanje kredita će ići do određene preddefinirane razine, nakon čega naši gospodari zatvore pipu, sruše ekonomiju, a mi se iz neznanja potučemo međusobno jer nemamo što za jesti.
Komercijalne banke svoje kamate kreiraju ovisno o stopama Središnje banke. Kada centralna banka odluči sniziti kamatne stope, to čine i komercijalne banke, a kada stope rastu, krediti postaju sve skuplji.
Niske kamate omogućavaju ‘ekonomski rast’, a visoke usporavanje ekonomskog rasta odnosno ‘kontrakciju’. Zaključno, Središnja banka diktira što će se odvijati na tržištu, a moć u njenim rukama čini razliku između ekonomskog rasta i inflacije.

Kada novac konstantno ulazi na tržište, dolazi do viška likvidnosti i gušenja ekonomskog rasta, nakon čega slijedi inflacija tj. smanjenje vrijednosti novca jer ga ima previše, a vrijednost robe proporcionalno raste. Kada novac ulazi na tržište istovremeno raste i dug, što garantira ekonomsku krizu. Naime, novac jednom mora biti vraćen banki, a dovoljno ga nema nikada. Izlaz je u slijedećem kreditu, a ukupni dug postaje sve veći i veći. Krah je neizbježan. Preformulirat ćemo, krah je neizbježan jer je tako cijeli sistem dizajniran.

Koja budala bi napravila sistem osuđen na propast? Crni tim definitivno ne čine sve budale stoga možemo zaključiti da svrha postoji. Svrha je kontrola.

Reakcija banke na ciklus ‘novčane ekspanzije’ je povećavanje kamate kako bi smanjila potražnju kredita, zbog čega je sve manje i manje novca na tržištu, novca kojeg je potrebno vratiti banci i u konačnici ciklus završava financijskim krahom, bankrotom i bijedom.

Ponovit ćemo. Sistem je osuđen na cikličke krahove i ne postoji način preskakanja kraha osim ako ne počnemo prodavat robu vanzemaljcima. Ono što nikako nije dobro za tebe i mene jest da jednom kada posudimo novac, stvorili smo dug koji moramo vratiti uvećan za kamatu, a jedini način kako to možemo napraviti jest da novac zaradimo. Što nas dovodi do još jedne kretenske situacije jer naš posao ovisi o našem poslodavcu, a poslodavac o tržištu, tržište o banci, a banka piša po svima nama.

U međuvremenu mi se nalazimo u ‘dužničkom ropstvu’. Ne nosimo lance na nogama, no naša kretanja su itekako ograničena, baš kao i naši životi. Jednostavnom matematikom se također može izračunati da duga uvijek ima više nego postojećeg novca.

Uzmi za primjer kupnju stana odnosno tri stana koliko otplatiš nakon 30 godina. Recimo da stan košta 60.000 EUR i ti imaš sreću da se u narednih 30 godina ne pojavi nova kriza, otplatit ćeš 180.000 EUR-a, odnosno protuvrijednost tri stana. Ako se kriza pojavi, a pojavit će se, ekonomija malo pomalo pada na koljena, ti gubiš posao i više ne možeš otplaćivati kredit. Što se događa? Banka dolazi i uzima ti stan. Temeljem čega? Novca koji nikada nije postojao.

Još bolji primjer debilane kapitalizma jest situacija u kojoj ekipa koja ima novac u banci odluči novac povući. Okupe se jednog jutra sve štediše i stanu u red. Kada bi stvarno svanuo takav dan banka naravno nebi mogla udovoljiti našim zahtjevima jer toliko novca ne postoji i još bolje, postoje zakoni koji bankama omogućavaju da zatvore vrata i na ulici ostave sve štediše.

Odrekao bih se svega i prijavio na mailing listu neke religije, klečao na kukuruzu samo da vidim taj film, a tek sad slijedi ključni trik stvaranja novca.

Svaki puta kada neka komercijalna banka posudi novac od centralne banke ili nekog umobolnog monetarnog fonda, svega 1/10 mora zadržati u ‘sefu’, a na kredit može rentati deset puta više, ovisno o potražnji, što nije nikakav problem pošto narod hrli u banke po kredite jer se mora prehraniti ili kupiti najnoviji proizvod koji će se pokvariti prije nego otplate kredit.

Banke su dakle iznajmile deset puta više novca nego su imale. Taj novac je završio na bankovnom računu proizvođača robe, što banci daje mogućnost posuditi još deset puta više novca temeljem upravo primljene uplate na račun njenog klijenta. Ovome nema kraja sve dok momci pored pipe ne kažu, dosta smo ih zajebavali, sada ćemo im uzeti sve što imaju na kredit. Genijalan sistem, zar ne?

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 17:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
Teorije zavjere..... Tekstovi su neozbiljni, cudi me da se Masoni jos nisu spomenuli.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 17:22 
Administrator
Korisnikov avatar

hvala ti o ekonomski mesijo, spasioce drustvenog poretka, ikono monetarne politike i portparolu robovlasnistva,

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 17:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Tekst je dosta dobar, sve je to prikazano u Zeitgeistu (imamo ovde sticky temu o njemu), baš to što tu piše, i više, tamo je monetarni sistem dobrano raskrinkan baš sa namjerom da se javnost upozna sa tim. Ako ga neko još nije gledao toplo ga preporučujem, oba dijela.

Tamo je prikazano i kako rade Svetska banka i MMF, njihovo "dobročinstvo" sa davanjem kredita državama je smišljeno i proračunato, nikad nije ni planirano da se ti krediti vrate već da budu takvi da se baš ne mogu vratiti da bi se onda jadnoj dužnoj zemlji ponudilo da kad već ne mogu da vrate kredite da onda to vrate na druge načine: otvaranjem tržišta za zemlje koje su dale kredite koje će tu otvarati svoje fabrike, koje će pokupovati sve što se može kupiti, prikazuje slučaj jedne države gdje je prodano vodosnabdijevanje pa su stranci domaćem stanovništvu prodavali njihovu vodu, i to skupo, pa se onda traži glasanje u UN-u kako ovima odgovara, pa slanje vojske dužničke države tamo gdje je ovi pošalju, i slično.

Sad sam se sjetio dok sam ovo kuca, pogledajte ovaj apsurd, neko za ovo treba debelo da odgovara, odnosi se na Hrvatsku ali tako je i kod nas

06.05.2010.
Svoj krumpir bacamo, kupujemo uvozni
Na desetke tona vrhunskog krumpira bace godišnje hrvatski proizvođači, dok u isto vrijeme uvozimo lošiji krumpir. Danas se događa kao i lani: urod je bio odličan, viškovi veliki i sada krumpir završava u smeću, kaže Nikola Vidaković, jedan od najvećih proizvođača krumpira u Lici. Uvoz krumpira u Hrvatsku čak je trideset puta veći nego izvoz.

U Zeitgeistu se priča upravo o tome, kako se država namjerno dovede u ovakvu situaciju gdje strancima odgovara neko tamo tržište gdje će uvaljivati svoju (često manje kvalitetnu) robu, a pri tome se guši domaća proizvodnja. Naravno, neki domaći političari dobiju novac da bi progurali zakone i odradili sve ostalo što je potrebno za cijeli "dobro smišljeni plan".

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 17:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Time trek je napisao:
Teorije zavjere.....

Najbolja stvar kod ovoga je što nema prostora za to da ne znamo da li su ovakvi tekstovi i dokumentarci istiniti ili nisu. Dovoljno je da imaš oči da vidiš i uši da čuješ, i bar malo mozda da povezuješ. Ko malo čita o ovome, ili što je još bolje (jer je manje zamarajuće) pogleda ovih par dokumentaraca, sve što treba da radi nakon toga je da čita/gleda aktuelne vijesti, posmatra svijet oko sebe, posmatra stanje kod nas i u svijetu, posmatra ponašanje pomenutih zločinaca kao što su banke, MMF, Svjetska Banka, naftne kompanije koje potruju ogromne morske površine pa sada neće da preuzmu odgovornost već je prebacuju drugima...tada se vidi da ovi tekstovi i filmovi itekako imaju smisla.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 17:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

tensSa je napisao:
cini mi se da je i na onoj hrvatskoj emisiji bilo rijeci bas o ovakvom pristupu EU prema manjim zemljama..

Ne cjetaju ruže ni u razvijenijim zemljama, a ovo je tek početak, pazite ovo, vijest od prije dva dana

10.05.2010.
Tri četvrtine Britanaca želi se odseliti iz države, "obećana zemlja" je Australija
ISTRAŽIVANJE provedeno među 1.029 Britanaca pokazalo je kako je tri od četiri ispitanika reklo da je ove godine razmišljalo o preseljenju u inozemstvo.

Najčešći razlog razmišljanja o odlasku iz Velike Britanije je jadno stanje ekonomije u državi. Čak tri od deset ispitanika je to navelo kao glavni razlog mogućeg preseljenja. Četvrtina ispitanih je kao razlog za bijeg navela lošu buduću mogućnost zapošljavanja, dok osmina želi promijeniti način života, piše Daily Mail.

Istraživanje je provedeno za brokersku kuću Currency UK. Trećina onih koji se žele seliti iz Velike Britanije izjavila je kako bi njihova "obećana zemlja" i država gdje bi se skrasili bila Australija. Adrian Jacob iz Currency UK-a je izjavio kako su mnogi Britanci zabrinuti zbog najnovijeg rasporeda snaga u parlamentu te da će sljedeće četiri godine biti prožete povećanjem poreza, smanjenjem javnog sektora i inflacijom.

"Ljudi su zabrinuti zbog gospodarske snage Velike Britanije te ih to navodi na razmišljanje o preseljenju", zaključio je Jacob.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 18:12 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Nikada nisam imao pozitivno misljenje o EU. Prosto receno, zapadne sile se udruzile da zajedno isisavaju resurse bijednih i naivnih naroda. I necemo mi uci u tu tvorevinu, nego ce nas uzeti ko dijete zvecku. Samo cekajte, spasce sa vuka jagnjeca koza.

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 18:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

LemiGO je napisao:
necemo mi uci u tu tvorevinu, nego ce nas uzeti ko dijete zvecku

Nećemo ući u EU jer EU neće postojati toliko dugo da bi mi mogli ući :)

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 18:31 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 06 Maj 2009, 14:43
Vader je napisao:
Tragom tog teksta sam pronašao i ovo:

Evo jedan srpski CV kao prilog borbi protiv EU:

Potpuno nespreman za rad pod pritiskom, kao i prekovremeni rad, osim
ako nije debelo plaćen. Iskreno me zabole za ciljeve Vaše kompanije ako
platom ne mogu pokriti sve tekuće troškove, plus, da mi ostane za
malo garderobe, knjiga, putovanja, izlaske, sport i provod.

Funkcionisem po principu, koliko para toliko muzike. Takođe me savršeno
ne zanima što ste u problemima i očekujem da sve vaše zakonom
predviđene obaveze, izvršite na vreme, kao i da poštujete sve praznike i
godišnji odmor. Sva je prilika da ću vas napustiti čim nađem nešto malo
bolje.

Komunikativan s pristojnim i ljubaznim svetom, za drkadžije imam
kratak fitilj.
Psujem na nekoliko svjetskih jezika, al ozbiljnu prepisku i razgovor
vodim samo na srpskom i engleskom, i ne proseravajte se s multinacionalnim
korporativnim tripom, jer vam je i to previše.

Studirao sam 100 godina, ali smatram da je uspeh što sam uopse
završio bilo šta u ovoj zemlji, ovakvoj kakva je. Usavršavam se stalno i bez
vas, jer sam radoznao i mislim da život ima smisla i bez umiranja na
poslu.

Reagujem samo na pozitivnu stimulaciju. Ne gušite me testiranjima i
timbilding budalaštinama. Ako se već preseravate s tim zapadnjačkim forama,
onda ponudite i zapadnjačku platu i uslove rada. To što ste pohađali dva,
tri seminara, ne čini vas obrazovanom osobom.

Što ne znam, naučiću, nisam debil.

I da, postoje stvari koje bih u životu radio iz čistog entuzijazma,
ali žalim što vas moram obavijestiti, da to nije posao koji Vi nudite.

:lol:

8) 8)

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 19:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
1. Prvi tekst ima dosta nelogicnosti: Kamioni i Rumuni ne idu zajedno, da je spomenuo Turke pa i nekako. Ali Turska nije u EU.
2. Da se pisac odluci kome pripadaju vinogradi u Madjarskoj (nikad cuo za vino iz iste)?

3. Kyoto i EU?

Za sada dosta...

P.S. Dobar CV, ide mi u materijal za sledeci timbilding (koji nije zapadnjacki, no istocnjacki proizvod).

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 19:40 
Administrator
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
2. Da se pisac odluci kome pripadaju vinogradi u Madjarskoj (nikad cuo za vino iz iste)?

.

Nisi čuo za Tokajac?Jbg onda...

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 19:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 11 Apr 2010, 14:10
DELETED

.

Poslednji put menjao Tupko dana 29 Sep 2010, 14:04, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 20:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
E jbg-a, dok ukljucim kliker :) Ali opet, ciji su vinogradi?

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 20:11 
Administrator
Korisnikov avatar

Pa vjerovatno je većina u vlasništvu Francuza,a neki i Engleza....Jbt,pa nije jedan vinograd u pitanju...

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 20:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 11 Apr 2010, 14:10
DELETED

.

Poslednji put menjao Tupko dana 29 Sep 2010, 14:04, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 45 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]