banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 16:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 146 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Maj 2010, 14:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Ne znam otkuda ti to da je beznačajna?
Nije li ovdje bio vijekovima susret istoka i zapada?
Nije li upravo ovdje zaustavljena turska plima?
Nije li ovdje upaljen fitilj I svjetskog rata koji je zauvijek promijenio lice ove planete i koji je uvod u njen konačan preobražaj, koji je upravo u toku?
Nije li ovdje začet pokret nesvrstanih (a to je nešto čemu se pravi značaj još ni ne sluti)?
I na kraju, nije li se ovdje pojavila (dosad) najbolja i najzanimljivija državna tvorevina koja je ikad postojala pod ovom nebeskom kapom, SFRJ, koja je na ravnoj nozi pričala i sa "velikima" i sa "malima"?
A sada, o onom što možda ne znaš, ali će svi uskoro saznati: da li beznačajno to što je ovdje, na ovim našim prostorima začet život kakav danas poznajemo, jer je prvo ovim našim prostorima hodao ČOVJEK, koji je to u pravom smislu riječi. I zato, sve je odavde počelo, sve se ovdje i završava.

A ako ćemo porediti sa drugim stvarno značajnim stvarima: nije li se Isus Hrist pojavio u najvećoj "zabiti" najzabitije provincije "velike" Rimske Imperije? Da li se rodio u carskoj porodici ili u domu "malog čovjeka"? Nisu li apostoli bili mali i neobrazovani ljudi (iz iste te zabiti), pa ipak ih se i dan danas pominje mnogo više nego sve mudrace, naučnike i umjetnike zajedno?

I uostalom, šta je značajno? Šta je bitno? Šta je veliko? To u stvari zavisi od svakog čovjeka ponaosob, i od njegovog gledišta na život, i doživljavanja bitnog i nebitnog, značajnog i beznačajnog. Ali ako ONAJ odozgo kaže: to je značajno, onda to svakako ima svoju težinu, mnogo veću od naših ljudskih tlapnji.

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2010, 15:28 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Ja sam za ovo cuo jos davne 96-e, zanimljivo je kako se razvija ova teorija.

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2010, 16:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ovo jeste intersantno područje, tu su se rodile šejtanove sluge Pavelić i Broz.

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2010, 17:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Aragorn je napisao:
Ne znam otkuda ti to da je beznačajna?
Nije li ovdje bio vijekovima susret istoka i zapada?
Nije li upravo ovdje zaustavljena turska plima?
Nije li ovdje upaljen fitilj I svjetskog rata koji je zauvijek promijenio lice ove planete i koji je uvod u njen konačan preobražaj, koji je upravo u toku?
Nije li ovdje začet pokret nesvrstanih (a to je nešto čemu se pravi značaj još ni ne sluti)?
I na kraju, nije li se ovdje pojavila (dosad) najbolja i najzanimljivija državna tvorevina koja je ikad postojala pod ovom nebeskom kapom, SFRJ, koja je na ravnoj nozi pričala i sa "velikima" i sa "malima"?
A ako ćemo porediti sa drugim stvarno značajnim stvarima: nije li se Isus Hrist pojavio u najvećoj "zabiti" najzabitije provincije "velike" Rimske Imperije? Da li se rodio u carskoj porodici ili u domu "malog čovjeka"? Nisu li apostoli bili mali i neobrazovani ljudi (iz iste te zabiti), pa ipak ih se i dan danas pominje mnogo više nego sve mudrace, naučnike i umjetnike zajedno?

I uostalom, šta je značajno? Šta je bitno? Šta je veliko?

Zanimljivo razmisljanje. Da, sve je na neki nacin relativno.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2010, 18:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
LemiGO je napisao:
Ja sam za ovo cuo jos davne 96-e, zanimljivo je kako se razvija ova teorija.

Mnogi su čuli i znatno prije...'90,'91,'92... tad je većina stvari i pronađena, kasnije su nastupale samo nadopune i potvrde.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 07:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Tesa je napisao:
Ti onda nikad nisi procitala Sveto Pismo, ili si ga procitala a nista nisi naucila,
Zasto bi tamo pisalo o nekim drugim narodima, a ne o nama ???
Da li postoji neki razlog ? Zasto su oni bolji od nas ?

Pitanje: Zašto misliš da smo mi bolji od kompletnog čovječanstva? Po nečemu posebni možda?
Znaš li ti koliko se dnevno života izgubi što u ratovima, što u prirodnim katastrofama? Za nekoga je svaki dan Sudnji dan! Bilo je ratova i prije Juge, a biće ih i poslije Juge, svaki dan se negdje vode ratovi. I zaista ne vidim i pored najbolje volje po čemu je to ovaj narod, ni po čemu poseban, zaslužio mjesto u jednoj svetoj knjizi?
Zar ti nisi naučila iz te iste knjige za koju kažeš da je ja nisam čitala šta je poniznost a šta samoveličanje?

Citiraj:
Tamo pise da je bogu svaki covjek pojedinacno bitan, a kamoli da mu neka drzava ili narod nije bitan.

Sama si odgovorila na ovo pitanje, svaki čovjek je isti, zar treba jedan narod posebno opjevavati, jedan narod koji je daleko od religije, jedan narod u kome je komunizam vladao a religija bila bačena pod tepih dugi niz godina?

Citiraj:
A ovi dogadjaji su itekako relevantni za nasu buducnost.
Da li mislis da je citav zivot unaprijed odredjen i da ne moras nista da mislis svojom glavom?
Vjerujem da ne mislis tako, vec svako covjek odredjuje put kojim ce ici u zivotu.
A zasto nebi bilo tako i kod jednog naroda/drzave ???

Koji događaji? Prije Hrista, za vrijeme Hrista ili nakon Hrista?
Naravno da ne mislim da je život unaprijed određen (odakle ti ta misao???) i ne vidim dodirnu tačku u ovoj rečenici sa tvojim navodima o Svetom Pismu?

Citiraj:
Ili stvarno mislis, da smo se mi svi slucajno rodili, i nemamo potrebe za bilo kakvim razmisljanjem i uskladjivanjem sa bozijim namjerama.

Ja i pored najbolje volje ne vidim pravac u kome tvoje misli idu. Ako hoćeš o tome da raspravljaš imaš drugi pdf (Duhovnost i religija) pa možemo tamo o smislu života.

Još bih samo voljela da mi napišeš na kom tačno mjestu u SP se neki tekst odnosi direktno na Jugoslaviju. Znaš kako to ide, napišeš poglavlje i broj citata. :wink:

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 08:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Aragorn je napisao:
A sada, o onom što možda ne znaš, ali će svi uskoro saznati: da li beznačajno to što je ovdje, na ovim našim prostorima začet život kakav danas poznajemo, jer je prvo ovim našim prostorima hodao ČOVJEK, koji je to u pravom smislu riječi. I zato, sve je odavde počelo, sve se ovdje i završava.

Шта ће бити ако није тако и ако то нико никада не сазна јер то напросто није тачно?

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 08:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Talija je napisao:
Zašto misliš da smo mi bolji od kompletnog čovječanstva? Po nečemu posebni možda?

Narod bolji? Ni po čemu specijalno. Bitna je teritorija, i još ponešto. Aragorn je nešto o teritoriji već rekao a vidjećeš više ako pročitaš neke stvari sa sajta iz njegovog potpisa na koje je uputio a tiče se davno tumačenih proročanstava koji su se naknadno ispunjavali. Proročanstva su davno zapisana i tada se nije moglo tačno znati kakav će po kvaliteti biti narod koji naseljava ove prostore, ali proročanstvo ostaje jer je prije svega vezano za teritoriju. Samim tim i za narode na tom području, ali narod je "varljiva roba". Pogled u Svetom Pismu. Bog je bdio nad Izraelcima kako i sam kaže najviše zbog obećanja koja je dao Abrahamu, Isaku i Jakovu, a da nije toga i da je gledao samo njihove potomke napustio bi ih 100 puta, jer su se iskvarili. I Njemu je u tom slučaju bila bitnija teritorija koju je davno ranije obećao u naslijeđe Abrahamu, a narod je takav kakav je, često loš, ali ih nije potpuno napuštao. Ali to što je Bog bdio nad tim narodom i nad tom teritorijom je mač sa dve oštrice, kad im je trebalo biti dobro bilo im je puno dobro, a kad zabrljaju bilo im je dvostruko gore nego drugima, po onome "kome je mnogo dano mnogo će se tražiti od njega". U neku ruku to šta je bilo kod njih i oko njih je sada preslikano ovde, i što se tiče latentnog dobra koje može da bude ako budemo mudri i duhovni, ali i što se tiče žestokog šibanja po leđima kada se to zasluži.

Talija je napisao:
Za nekoga je svaki dan Sudnji dan!

I jeste. Sudnji Dan traje već neko vrijeme. To je duži vremenski period, ne jedan dan od 24 sata.

Talija je napisao:
Bilo je ratova i prije Juge, a biće ih i poslije Juge, svaki dan se negdje vode ratovi. I zaista ne vidim i pored najbolje volje po čemu je to ovaj narod, ni po čemu poseban, zaslužio mjesto u jednoj svetoj knjizi?

Ali tih ratova nema toliko i u tom kontekstu u proročanstvima. Važnost nekog događaja se ne određuje po našim mjerilima i našim željama već po željama i planovima Oca Nebeskog.

Talija je napisao:
Još bih samo voljela da mi napišeš na kom tačno mjestu u SP se neki tekst odnosi direktno na Jugoslaviju. Znaš kako to ide, napišeš poglavlje i broj citata. :wink:

Počni odavde

http://www.duhovnaizgradnja.com/stranic ... 12pogl.htm

To je uvod, slijede još dve stranice teksta iza toga. Tu su i neke slike za bolje razumijevanje. To za početak.

P.S.
Tesa je muško

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 08:45 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Kakvi bi ljudi trebali biti na nasim prostorima? Po cemu bi se trebali razlikovati od drugih? Sta je sa onima koji ne zive na nasoj teritoriji, oni se nece spasti? Ko ce se spasti uopste? Da li ce se spasti oni koji nisu imali toliko srece pa se nisu rodili na Balkanu nego u Irskoj recimo?

Inace, ni ja nemam neko visoko ili uopste pozitivno misljenje o Evropskoj Uniji. Debelo su se zeznuli sa tim planom, i nije im bio bas najbolji potez. To se sve vise i vise vidi, samo sto niko nece da prizna, pogotovo ne ovi sto su taj plan skovali. Samo narod kuka za onim starim.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 08:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Leona ne radi se o tome da će neko "spašavanje" dobiti samo ljudi koji su na ovim našim prostorima. To niko nije rekao. Radi se samo o očigledno velikom značaju ovih prostora od trenutka stvaranja Čovjeka do danas (Aragorn je već naveo neke istorijske primjere), a još više u onome što tek slijedi. Radi se o početku preobražaja planete koji kreće odavde. A što se tiče "spašavanja" ljudi (šta god neko podrazumijevao pod tim pojmom) to će naravno biti individulano, svima po njegovim zaslugama, kako i piše u svim svetim spisima.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 08:59 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Vader je napisao:
Leona ne radi se o tome da će neko "spašavanje" dobiti samo ljudi koji su na ovim našim prostorima. To niko nije rekao. Radi se samo o očigledno velikom značaju ovih prostora od trenutka stvaranja Čovjeka do danas (Aragorn je već naveo neke istorijske primjere), a još više u onome što tek slijedi. Radi se o početku preobražaja planete koji kreće odavde. A što se tiče "spašavanja" ljudi (šta god neko podrazumijevao pod tim pojmom) to će naravno biti individulano, svima po njegovim zaslugama, kako i piše u svim svetim spisima.

Ok. :)

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 09:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Leona je napisao:
Kakvi bi ljudi trebali biti na nasim prostorima?

Zaboravio sam na ovo odgovoriti.

Najkraće ali i najtačnije rečeno: trebali bi biti duhovni. Nažalost mislim da mnogi ne znaju šta to znači.
Moglo bi se o tome dosta reći ali ukratko i jezgrovito rečeno: trebali bi se ponašati u skladu sa učenjima svetih spisa, a da bi to mogli morali bi iščitavati (ne jednom pročitati) i dobro proučavati svete spise, u prvom redu Sveto Pismo i Kur'an.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 09:12 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Vader je napisao:
Leona je napisao:
Kakvi bi ljudi trebali biti na nasim prostorima?

Zaboravio sam na ovo odgovoriti.

Najkraće ali i najtačnije rečeno: trebali bi biti duhovni. Nažalost mislim da mnogi ne znaju šta to znači.
Moglo bi se o tome dosta reći ali ukratko i jezgrovito rečeno: trebali bi se ponašati u skladu sa učenjima svetih spisa, a da bi to mogli morali bi iščitavati (ne jednom pročitati) i dobro proučavati svete spise, u prvom redu Sveto Pismo i Kur'an.

A šta je sa nama ne-duhovnima?Nama koje duhovnost ne zanima?Iako smo dobri ljudi i živimo u skaldu sa učenjima svetih spisa,ne zato što ona to nalažu nego zato što je to u skladu sa našim "unutrašnjim bićem"?

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 09:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
_zoka je napisao:
A šta je sa nama ne-duhovnima?Nama koje duhovnost ne zanima?Iako smo dobri ljudi i živimo u skaldu sa učenjima svetih spisa,ne zato što ona to nalažu nego zato što je to u skladu sa našim "unutrašnjim bićem"?

Ukljucujuci i one kojima u rodnom listu pise "Jugosloven neopredjeljeno"???

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 10:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Narod bolji? Ni po čemu specijalno. Bitna je teritorija, i još ponešto. Aragorn je nešto o teritoriji već rekao a vidjećeš više ako pročitaš neke stvari sa sajta iz njegovog potpisa na koje je uputio a tiče se davno tumačenih proročanstava koji su se naknadno ispunjavali. Proročanstva su davno zapisana i tada se nije moglo tačno znati kakav će po kvaliteti biti narod koji naseljava ove prostore, ali proročanstvo ostaje jer je prije svega vezano za teritoriju. Samim tim i za narode na tom području, ali narod je "varljiva roba". Pogled u Svetom Pismu. Bog je bdio nad Izraelcima kako i sam kaže najviše zbog obećanja koja je dao Abrahamu, Isaku i Jakovu, a da nije toga i da je gledao samo njihove potomke napustio bi ih 100 puta, jer su se iskvarili. I Njemu je u tom slučaju bila bitnija teritorija koju je davno ranije obećao u naslijeđe Abrahamu, a narod je takav kakav je, često loš, ali ih nije potpuno napuštao. Ali to što je Bog bdio nad tim narodom i nad tom teritorijom je mač sa dve oštrice, kad im je trebalo biti dobro bilo im je puno dobro, a kad zabrljaju bilo im je dvostruko gore nego drugima, po onome "kome je mnogo dano mnogo će se tražiti od njega". U neku ruku to šta je bilo kod njih i oko njih je sada preslikano ovde, i što se tiče latentnog dobra koje može da bude ako budemo mudri i duhovni, ali i što se tiče žestokog šibanja po leđima kada se to zasluži.

Moj odgovor je prvenstveno reakcija na navod da se o Jugoslaviji pisalo i mislilo u Sveto pismu, za šta i dalje kažem da je nebuloza. Teritorijalnost... a šta to fali teritoriji Francuske, Italije, Španije, da ne nabrajam dalje? Sveto Pismo je duhovna knjiga, vezana za duhovnost u ljudima a ne teritoriju i materijalno. Obećana zemlja... nije zemlja bitna nego narod koji će tu istu zemlju nastanjivati.
I svuda su isto ljudi "varljiva roba" ma gdje oni bili; čak nedugo iza Mojsija se počeli da se klanjaju zlatnom teletu (primjera radi).

Citiraj:
I jeste. Sudnji Dan traje već neko vrijeme. To je duži vremenski period, ne jedan dan od 24 sata.

Ne bih se složila. Dok negdje ljudi ginu od uragana, od ratova, od gladi, negdje se izmišljaju ekstremni sportovi, ljudi se od bijesa skidaju goli i slikavaju masovno atrakcije radi, umiru srećni od gojaznosti i pomišljaju da je život raj.
A to o čemu pišeš (Sudnji dan) će biti globalno a ne pojedinačno. Otkrovenje o tome govori, kada nastupi taj čas znaće i živi i mrtvi.

Citiraj:
Ali tih ratova nema toliko i u tom kontekstu u proročanstvima. Važnost nekog događaja se ne određuje po našim mjerilima i našim željama već po željama i planovima Oca Nebeskog.

Svaki rat je rat, pa i u Kuranu piše "ako si ubio jednog čovjeka kao da si ubio čovječanstvo" zar ne? Svaki rat je prljav rat, tako da se ne može odrediti jasna granica da bi se reklo "ovo je rat koji se vodi u svrhu spašavanja jednog naroda od istrebljenja" a jedino bi kao takav imao opravdanje.
Kao što je Patrijarh Pavle govorio "- Pristao bih da nestane ne samo velika nego i mala Srbija i svi Srbi sa mnom, a ne bih pristao na neljudstvo i nečoveštvo, kada bih bio poslednji Srbin, pristao bih da nestanem, a da ne bude zločina" a u kom to ratu nema zločina i moći neljudi?

Citiraj:
Počni odavde

http://www.duhovnaizgradnja.com/stranic ... 12pogl.htm

To je uvod, slijede još dve stranice teksta iza toga. Tu su i neke slike za bolje razumijevanje. To za početak.

P.S.
Tesa je muško

Ja sam tražila poglavlje i citat iz Svetog Pisma da vidim koji odjeljak, koje poglavlje se odnosi na SFRJ, a ovo je ipak sajt nekog pojedinca.

P.S. I odakle ja znam ko je muško ili žensko, obraćam se nicku, a nick je ženski.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 10:54 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Jeste ženski ako je Tesa(kratko E i A) ali ako je Teša (dugo E i A) onda je muško:D

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 11:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Jeste ženski ako je Tesa(kratko E i A) ali ako je Teša (dugo E i A) onda je muško:D

:angry4:
Od ovolikog teksta ti zapeo za akcenat? To je za pdf Opšte teme, gramatika itd.
I za to ima rješenje, kratko uzlazno i kratko silazno slovo "e", kao i dugouzlazno i dugosilazno imaju svoj način pisanja. :P

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 11:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Talija je napisao:
Ja sam tražila poglavlje i citat iz Svetog Pisma da vidim koji odjeljak, koje poglavlje se odnosi na SFRJ, a ovo je ipak sajt nekog pojedinca.

Nije sajt pojedinca. Sajt je moj, Aragornov, Tesin i od još nekolicine ljudi. I da, na njemu se nalazi ono što pitaš, ali ako ti već imaš skrojeno mišljenje i predubjeđenja to je onda drugi par opanaka. Ne može se tu ništa kad je šolja čaja puna.

Spoiler:
Šolja čaja
Nanina, japanskog učitelja zena u periodu Meičti, posetio je jednog dana neki profesor univerziteta koji je želeo da se od njega raspita o zenu. Nanin je poslužio čaj. Napunivši šolju svome gostu, nastavio je da sipa. Profesor je posmatrao kako se čaj preljeva, kad više nije mogao da se suzdrži, reče: puna je. Kao i ova šolja, reče Nanin, pun si svojih ubeđenja i pretpostavki. Kako mogu da ti objasnim zen ako prethodno nisi stavio pod kontrolu svoja ubeđenja i pretpostavke.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 11:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Talija je napisao:

Nije sajt pojedinca. Sajt je moj, Aragornov, Tesin i od još nekolicine ljudi. I da, na njemu se nalazi ono što pitaš, ali ako ti već imaš skrojeno mišljenje i predubjeđenja to je onda drugi par opanaka. Ne može se tu ništa kad je šolja čaja puna.

Spoiler:
Šolja čaja
Nanina, japanskog učitelja zena u periodu Meičti, posetio je jednog dana neki profesor univerziteta koji je želeo da se od njega raspita o zenu. Nanin je poslužio čaj. Napunivši šolju svome gostu, nastavio je da sipa. Profesor je posmatrao kako se čaj preljeva, kad više nije mogao da se suzdrži, reče: puna je. Kao i ova šolja, reče Nanin, pun si svojih ubeđenja i pretpostavki. Kako mogu da ti objasnim zen ako prethodno nisi stavio pod kontrolu svoja ubeđenja i pretpostavke.

Shvatila sam metaforu i prije priče o čaju (spojler) :wink:
Mogu samo reći da je vaš sajt isto što i moje mišljenje, tj. samo poimanje jednog ili troje pojedinaca i ništa više. Daleko od toga da bih ja ikad tvrdila da je moje znanje Istina, niti bih otvarala sajt radi toga, a još manje pomislila da je u nivou SP.

Spoiler:
"Dok čovjek traži mudrost, dotle zaslužuje naziv mudraca; čim uobrazi da je pokupio svu mudrost, odmah postaje budala."
Volter

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 12:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Управо тако.
Оваквих тумачења вјероватно има свугдје у свијету, тј. вјерујем да постоје мјеста на која би се одређени цитати из Библије могли примијенити истовјетно као за Бањалуку. Е, сад, друга је ствар што ја дубоко, али дубоко вјерујем да је апсолутна глупост износити те ставове на начин на који су овдје интерпретирани и коментарисани.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 146 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]