laoce je napisao:
@SilvioDante
To sto 80% nije bilo krsteno govori samo o tome kakav smo narod. Nikome nije bilo zabranjeno da se krsti, ko god kaze da mu je bilo zabranjeno - sere i to naveliko.Nikome nije bilo zabranjeno da ide na vjeronauku, samo sto gotovo niko od Srba nije isao, to je nas problem. I prije rata su djeca isla na vjeronauku,posto sam isao par godina u Hrvatskoj u skolu, znam, iz mog je razreda sigurno njih 10 islo na vjeronauku,katolicku , naravno. Muslimani su se , manje - vise, redom sunetili, a Srbi se,barem u gradovima(u selima je bilo drugacije) uglavnom nisu krstili.
Kod svih se jednako , kako ti kazes, nametao ateizam ispred vjere i svi su ucili tu, tebi toliko mrsku Darvinovu teoriju(koju uce sva djeca na razvijenom zapadu),ali opet, neki su nastavili ici u crkvu i krstavati djecu, a neki nisu.
A krstiti se moralo, prije i poslije izgovaranja molitve,obavezno,ali pretpostavljam da ti bolje znas kako je bilo u mom razredu od mene samog.
I ne, nije ta vjeronauka napravila vjernika od mene, upravo suprotno, jos vise me odgurnula od iste.
Apsolutno tačno. Mene je stari krstio '84, oko prvog rođendana. Poslije toga je imao frku u firmi, počela su govorkanja i slično. Onda je na nekom sastanku lijepo rekao da prisutne kolege Muslimani dovedu sinove, skinu im gaće, i ako se desi da jedan bude neobrezan, predaće i radnu i partijsku knjižicu. Naravno, poslije toga su se svi ućutali. Dvije godine kasnije, buraza je krstio bez ikakvih problema ili skrivanja. Što znači, ko je zaista htio, mogao je.
Što se tiče podatka da su djeca koja nisu bila pravoslavne vjere tjerana na časove vjeronauke, lično nisam bio svjedok, tj. moji drugovi iz razreda nisu bili obavezni.
Za Darvinovu teoriju, ponavljam, niko đake ne tjera da vjeruju u istu (ima ljudi koji ne vjeruju u teoriju relativiteta jer je ''samo'' teorija, da li zbog toga ne treba da učimo fiziku?). Zato i smatram da je prije potreban predmet gdje će se učiti o religijama uopšte, i koji će predavati svjetovna lica. Tu bi djeca mogla mnogo da nauče i o drugima, njihovim običajima i vjerovanjima. Mislim da nam je takvo znanje prijeko potrebno, s obzirom na situaciju u kakvoj živimo.