banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 21:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 285 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Maj 2010, 23:23 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Dust je napisao:
Burke, skijaske kape, kozne rukavice i hulahopke.... sve zabraniti da bi pljackanje banaka bilo umanjeno.

A i poneki neboder da se sacuva.

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2010, 23:32 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
A moze i soliter :fadein:

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2010, 05:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
_zoka je napisao:
Spomenuo Mile,a rekao i da će usvojiti deklaraciju o genocidu nad Jermenima.....Jest' im šuknuo,a?.....

Ту декларацију не треба да усвоји Миле већ сав нормалан свет.

Бурке треба забранити јер то не спада у европску културу а ко дође у Европу да живи нека се тако и понаша или нека пали у своје село у материни па нека се тамо покрива тепихом.

Прича како то спада у религију је бесмислена,шта ако ја сада верујем да је Божја воља да ја ходам го. Хоће ли то неко да ми допусти у граду или некој држави? Чисто сумњам.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2010, 05:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
Silvio Dante je napisao:
_zoka je napisao:
Spomenuo Mile,a rekao i da će usvojiti deklaraciju o genocidu nad Jermenima.....Jest' im šuknuo,a?.....

Бурке треба забранити јер то не спада у европску културу а ко дође у Европу да живи нека се тако и понаша или нека пали у своје село у материни па нека се тамо покрива тепихом.
.

Ko si ti da odlucujes sta spada a sta ne spada u evropsku kulturu. Eto ja mislim da navijacke grupe ne spadaju, i da poticu na nasilje pa da i njih zabranimo. Nije uloga drzave da odredjuje sta je kulturno a sta ne, nego da promovise ljudska prava i slobode. Svaki zakon koji brani nesto polako ali sigurno urusava te slobode.

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2010, 06:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Super kralju. Evo ja mislim da treba svakome da dozvolimo da radi sta hoce.
Jebes norme ponasanja i zakone, to ionako niije odlika civilizovanog drustva.

A sad me izvini, zurim u Rizpa da sirim nasilje i teror.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2010, 06:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
Silvio Dante je napisao:
Super kralju. Evo ja mislim da treba svakome da dozvolimo da radi sta hoce.

A sad me izvini, zurim u Rizpa da sirim nasilje i teror.

Svako ponasanje koje ne utica na moja pozitivna i negativna prava, drzava ne bi trebala da regulise. Svako bi trebao da bude u mogucnosti da uradi bilo sta dok ne utice da tudja prava. Nije uloga drzave da sprovodi "kulturne norme" Ako hoces tako nesto slobodno seli u Saudijsku Arabiju. Drzava i vlast iskoristava svaku moc koja joj se da, tako da njihovu ulogu treba svesti na odrzavanje socijalne pravde, ekonomsku politiku i sprijecavanje nasilja i sl, a ne na regulisanje ko sa kim moze da se zeni, sta ko moze da pusi ili ko treba da nosi kakvu odjecu.

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2010, 06:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Mislim da je ovaj zakon manje-vise opravdan, i kao sto rekoh, formulacija zakona nije uperena protiv bilo koje kulture. Ali ako bi zakon glasio: "Zabranjuje se iskljucivo burka, ipak se tako kod nas ne oblaci, oni moraju da se prilagodjavaju", to bi mi bilo bezveze. U svakom slucaju sam definitivno protiv burke i svega onoga sto zene moraju da prihvate u nekim islamskih zemljama.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2010, 07:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Citiraj:
formulacija zakona nije uperena protiv bilo koje kulture

Ma da. Samo lijep celofan. A da li bi tvrdio isto kad bi iz Air Bosne izjavili da ne serviraju svinjetinu iskljucivo iz higijenskio-preventivnih razloga, jer je svinjetina najpodloznija kvarenju i bakterijama, te je premasno i s tim moze da steti putnicima?
Vise je nego jasno u kom pravcu vjetar puse, kako god to zamotavali i pravdali.

P.s Meni licno nije najlagodnije kad mi ,kad vozim, iza ledja sjedne bradonja ili "nindza"(Ima toga ovdje), ali ove i ovakve zabrane ce samo dovesti do samoizolacije i osjecaja ugnjetavanosti kod istih, a to ni za kog nije dobro...

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2010, 08:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ERROR je napisao:

Mislis generalno na zabranu burki ili samo na zabranu u RS?

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2010, 09:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
ERROR je napisao:

Mislis generalno na zabranu burki ili samo na zabranu u RS?

Generalno, a RS :roll: ako ovaj problem ne rijesi, mislim da ce svi ludi hodati... Samo jos jedan prst u oko nekim tamo, besmisleno tracenje dnevnica i trosenje papira.

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2010, 09:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sto se tice nas, to se slazem, nasi bajni politicari nacionalisti koji su nas vec jednom uvukli u rat, opet se prepucavaju preko nasih ledja i podsticu mrznju medju narodima, mi samo sutimo i cekamo da nam stigne poziv za mobilizaciju.
Medjutim generalno se ne bih slozio, smatram da ovaj zakon sustinski ima smisla, jer burke sprecavaju identifikaciju osobe. Na kraju krajeva je opet najmjerodavnije i mozda najbitnije misljenje tih zena koje nose burke, ali licno ne vjerujem da im tesko pada skidanje burke.

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2010, 09:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Sto se tice nas, to se slazem, nasi bajni politicari nacionalisti koji su nas vec jednom uvukli u rat, opet se prepucavaju preko nasih ledja i podsticu mrznju medju narodima, mi samo sutimo i cekamo da nam stigne poziv za mobilizaciju.
Medjutim generalno se ne bih slozio, smatram da ovaj zakon sustinski ima smisla, jer burke sprecavaju identifikaciju osobe. Na kraju je opet najmjerodavnije misljenje tih zena koje nose burke, ali licno ne vjerujem da im tesko pada skidanje burke.

Na koji nacin sprjecavaju identifikaciju? Pa ne zivi se u policijskim drzavama, gdje te moraju legitimisati svaki cas, a i to je izvodivo u slucaju da...samo sekundicu zapetljava za doticnu osobu... vjeruj mi da je ovdje bila sira debata povodom bas tog aspekta, ali se da rijesiti...

Sto se tice njih i njihovog misljenja, zao mi je , ali su otprilike na slicnom nivou po koristenju sopstvenog uma, kao mnogi radikalniji vjernici drugih konfesija... meni je samo zao djece...

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2010, 09:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nemoj identifikaciju gledati iskljucivo kao legitimaciju, legitimacija jeste identifikacija, ali identifikacija moze imati mnogo sire znacenje, razmisli o npr. zloupotrebi burki.

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2010, 12:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Hristov je napisao:
Nemoj identifikaciju gledati iskljucivo kao legitimaciju, legitimacija jeste identifikacija, ali identifikacija moze imati mnogo sire znacenje, razmisli o npr. zloupotrebi burki.

Rizik od zloupotrebe postoji, ali postoji još mnogo koje mogu biti zloupotrebljene, a nisu zabranjene (šminka, perika, sunčane naočale, niko nam ne zabranjuje da ih nosima, a mogu nas učiniti neprepoznatljivim). Određena sloboda uvijek sa sobom nosi određenu dozu rizika, ali država je ta koja mora da prihvati rizik.
Moje mišljenje je na tragu Time_trekovog. U ovom našem, modernom dobu, možda smo više nego ikad suočeni sa situacijama gdje se sukobe sekularni (državni) zakon, i propisi koje vjera postavlja pred pojedinca. Pošto je to prilično nezgodno tlo, treba biti oprezan sa zabranama. Neka su područja svakako regulisana internim kodeksima oblačenja (u firmama, institucijama, i sl.).
Nekad je teško razgraničiti gdje počinje ograničavanje slobode, gdje kršenje ljudskih prava, a gdje svijest pojedinca da njegov lični izbor za sobom nužno povlači posljedice ove ili one vrste, odnosno da osim prava imamo i obaveze.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2010, 12:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
ne moze se zabraniti nosenje feredza i burki tamo gdje je jednom konstitutivnom narodu to religijsko i kulturno naslijedje (ma kako to neko kvalifikovao: uvezeno, nije dio tradicije etc.)

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2010, 13:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Sta cemo sa mogucnoscu zloupotrebe te vrste garderobe,
buduci da onemogucuje drzavne organe u vrsenju rada, tj identifikaciji gradjana
(na ispitu, u posti, u vozilu, u opstini, prilikom prelaska drzavne granice),
buduci da je iskustvo vec pokazalo da su se zloupotrebe desavale, od manjih prekrsaja
(polaganje ispita na univerzitetu u Ankari) do ogromnih (ulazak terorista iz metroa u Britaniju)?

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2010, 13:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Posto su Muslimani konstitutivan narod, onda bi zabrana nosenje burki i feredza, po mom nekom kontu, predstavljala krsenje ustava. Ista stvar (ne izjednacavam ih naravno) ko kad su oni nas pokusali odvojiti od YU, krseci nasa prava. Ko je povezeao, povezao. Ko nije, jbg :lol:
Nisam za zabranu jer bi izazvala jacu odbojnost izmedju naroda u RS :-?

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2010, 13:58 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
TashkoBL je napisao:
Nisam za zabranu jer bi izazvala jacu odbojnost izmedju naroda u RS :-?

Pa u tome je poenta cijele priče....'Ajmo zatalasati nacionalna osjećanja pa ćemo još četiri godine biti na vlasti bez konkretne ideje kako da narodu poboljšamo život.

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2010, 14:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
E moj _zoka, pa da l' je kod nas ikada bila vlast koja je i na vr' dupeta imala uopste stavku da se potrudi da narodu poboljsa zivot?

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2010, 14:44 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
Jamesdin Kurtovic je napisao:
E moj _zoka, pa da l' je kod nas ikada bila vlast koja je i na vr' dupeta imala uopste stavku da se potrudi da narodu poboljsa zivot?

Jest Tito :lol: :lol: :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 285 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]