banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 17:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 231 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Maj 2010, 18:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Pa muslimani, vjernici, ne piju alkohol. To je zabranjeno.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 18:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Ali niko im ne kaze: "Evo tu je bar, nas vjerski obicaj zahtjeva da pijes, izvoli popij".

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 18:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Niko ne kaže ni: "Evo vam teletina, naš vjerski običaj zahtjeva da jedeš, izvoli jedi!
Drugo bi bilo da se nameće nešto što nije dozvoljeno religijskim ili svjetovnim normama, ili da si vegetarijanac. To bi bilo neprilično.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 19:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ajde pokusaj samo da me razumijes sta zelim da kazem, nije bitno da li se slazes ili ne.

Znaci, ako neko zbog svojih vjerskih pravila tebi kaze da moras da ih se drzis, htio ti ili ne, on direktno utice na tvoju slobodu odlucivanja sta ces i kako ces nesto raditi.

Ako neko otvori bar u avionu gdje se konzumira alkohol, tebe se to apsolutno ne dotice jer ti niti si ostecen niti si bogatiji zato sto se u baru toci alkohol. Znaci otvaranje bara ne postavlja tebi nikakva pravila..

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 19:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Mar 2006, 23:59
Ogranicava ti nesto i smanjuje mogucnost izbora!
Zamisli avio kompaniju ciji je vlasnik vegan i u avionima se ne sluzi nista zivotinjskog porekla.
Ne vredja on tebe, ali ti namece da moras jesti brokulu i krompir, ne mozes popiti kafu s mlekom...

Dosta ljudi bi popilo neki alkohol u avionu da smire zivce i strah od letenja. :D

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 19:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Eto, da ne ispadne da pricam suplju :D

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 19:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ma, razumijem ja tebe, ali nigdje ne stoji iz kojih razloga su izbačeni svinjetina i alkohol u avionima. Deklarisanje vjerskim razlozima bi moglo biti nezakonito, tako da ta opcija vjerovatno ne stoji u obrazloženju. Na kraju, zabranjeno je i pušenje (nikotina, i svega ostalog), unošenja oštrih predmeta, tečnosti, upaljača, šibica, ma lista je podugačka, znaš to i sam.
Svako tumači kako hoće. Ko želi da vidi nametanje vjerskih običaja, vidjeće ga. Ja ne vidim, jer bi onda morao da gledam i sve ono što sam već pomenuo. A takav život i ne vrijedi mnogo.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 20:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa mislim da je ocigledno da su u pitanju vjerski razlozi, ja bih se cudom nacudio da je nesto drugo u pitanju.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 21:07 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Hristov je napisao:
Ajde pokusaj samo da me razumijes sta zelim da kazem, nije bitno da li se slazes ili ne.

Znaci, ako neko zbog svojih vjerskih pravila tebi kaze da moras da ih se drzis, htio ti ili ne, on direktno utice na tvoju slobodu odlucivanja sta ces i kako ces nesto raditi.
..

Dakle, kada se u Rep. Srpskoj slavi Bozic ili Uskrs ili slava neka, sve zatvoreno i na tv se uglavnom prenosi crkveni program, da li je to nametanje vjerskih pravila meni koja bi radije gledala nesto drugo ili isla na posao umjesto sjedila kod kuce? (ovo isto vazi i za Federaciju kada je Bajram).....

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 21:08 
Majstor
Majstor

HugoLina je napisao:
Ogranicava ti nesto i smanjuje mogucnost izbora!
Zamisli avio kompaniju ciji je vlasnik vegan i u avionima se ne sluzi nista zivotinjskog porekla.
Ne vredja on tebe, ali ti namece da moras jesti brokulu i krompir, ne mozes popiti kafu s mlekom...

Dosta ljudi bi popilo neki alkohol u avionu da smire zivce i strah od letenja. :D

A ti jednostavno kupi kartu za Air Rakija i opleti.

Ko da te neko namece koju avio kompaniju moras koristiti.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 21:09 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Dust je napisao:
Hristov je napisao:

..

Dakle, kada se u Rep. Srpskoj slavi Bozic ili Uskrs ili slava neka, sve zatvoreno i na tv se uglavnom prenosi crkveni program, da li je to nametanje vjerskih pravila meni koja bi radije gledala nesto drugo ili isla na posao umjesto sjedila kod kuce? (ovo isto vazi i za Federaciju kada je Bajram).....

Malo je tuzno da u 21. vijeku imas 2 tv kanala. Pritom, satires se prekookeanskim letovima.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 21:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dust, ajde molim te nemoj da moram opet ispocetka objasnjavati svoj stav, procitaj moje objasnjenje na ovoj strani i pokusaj razumijeti sta zelim da kazem. Poredjenje ti nije na mjestu, procitaj MuskoBre-ov post. Kad ti gledas TV, ti nisi prisiljena da gledas taj TV, ne postoji pravilo koje ti kaze da ti moras da gledas RTRS za Bozic.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 21:22 
Majstor
Majstor

MuskoBre je napisao:
Dust je napisao:
Hristov je napisao:

..

Malo je tuzno da u 21. vijeku imas 2 tv kanala. Pritom, satires se prekookeanskim letovima.

Nisam znala da ovdje dolaze ljudi iz Bukvaleka.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 21:24 
Majstor
Majstor

Hristov je napisao:
Dust, ajde molim te nemoj da moram opet ispocetka objasnjavati svoj stav, procitaj moje objasnjenje na ovoj strani i pokusaj razumijeti sta zelim da kazem. Poredjenje ti nije na mjestu, procitaj MuskoBre-ov post. Kad ti gledas TV, ti nisi prisiljena da gledas taj TV, ne postoji pravilo koje ti kaze da ti moras da gledas RTRS za Bozic.

Pa isto vazi i za avio kompanije. Ne prisiljava te niko da letis bas s tom kompanijom.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 21:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dust je napisao:
Pa isto vazi i za avio kompanije. Ne prisiljava te niko da letis bas s tom kompanijom.

Osim ako nije u pitanju izručenje ili deportacija. :D

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 21:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dust, ostaje i dalje cinjenica da tim avionima putuju i nemuslimani. Hoces li i njima svima savjetovati da potraze druge avio-kompanije?

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 21:38 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Dust je napisao:

Nisam znala da ovdje dolaze ljudi iz Bukvaleka.

A jbt, daj se potrudi malo. U 21. vijeku, imas 2 tv kanala, fore su ti iz 19. vijeka, a furas prekookeanske letove. Sta si ti? Lik iz nekog stripa?

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 21:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ja bih, i muslimanima i nemuslimanima, preporučio prije svega neku jeftiniju kompaniju, npr. Ryan Air. Oni ne nude ni hranu, ni piće, prtljag samo ako mora, a i WC ćeš uskoro da plaćaš posebno. Al zato mnogo jeftino. To je i poenta svega, na kraju krajeva. Ko hoće da leti, leti. Ko hoće da jede, ide u restoran.
Ko ne može bez hrane 2-3 sata (rijetko koji let u Evropi traje duže), nek se ne odmiče od šporeta.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 22:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Hristov je napisao:
Meni smeta bilo kakva vrsta nametanja, a tu se radi o tipicnom nametanju tudjih vjerskih obicaja koji mene direktno pogadjaju. Nevazno, ponavljam, nevazno je da li neko od nas moze bez mesa ili ne, radi se o samoj cinjenici da svoje vjerske zakone tebi namece. Ne mora vredjati necija vjerska osjecanja, dovoljno je samo da bilo kog covjeka, bez obzira bio on ateista, vjernik ili nesto trece, prisiljava na drzanje nekih svojih vjerskih pravila, pri tome ga ogranicavajuci.

Jedna vrsta nametanja je i vjeronauka u skoli.Meni je bilo nametnuto, tj. ja nisam imao izbora nego da idem na vjeronauku, iako je to protiv svih mojih uvjerenja . Sad je to vjerovatno stvar izbora,ali tad nije bilo.
Ako si Srbin, moras ici na vjeronauku ( pripadnici drugih vjera nisu pohadjale vjeronauku, tj. nije im bilo zabranjeno prisustvovati, ali mislim da nisu bili ni ocjenjivani). A najbolje od svega je bilo sto je ukupno troje (3 ) iz razreda bilo krsteno, a bilo je preko 20 Srba.
To znaci da je vjeroucitelj drzao nastavu za 80 % onih koji nisu ni bili pravoslavci (ako se ne varam - hriscaninom se postaje tek cinom krstenja ) .Sjecam se da je skoro svakog pitao kad ce se krstiti.
To je klasicno krsenje ljudskih prava i cin prisile.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2010, 22:16 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Hmm..nije to bas tako crno-bijelo..

Npr, moras uciti predmet "Biologija", gdje se izmedju ostalog tumaci evolucija, kao princip nastanka zivota. Imas odredjen ljudi, kreacionista, koji u to ne vjeruju. Ali ih to ne oslobadja tog istog predmeta. Niko te ne prisiljava da ti licno, intimno, vjerujes u ovaj, ili onaj pristup, ali zvanicno gradivo moras uciti.

Nekako slicno je i sa vjeronaukom u skolama. Ne moze te niko prisliti da vjerujes, ili ne, ali za ocjenu se mora izbiflati to i to:))

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 231 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]