banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 00:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1090 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 55  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Maj 2009, 17:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
koja je strategija za to nesvrstano civilizacijsko napredovanje koje prethodnici zagovaraju, a koje nam je (vidim da se tu svi slazemo) prijeko potrebno?
taj prijedlog zvuci sjajno i, na zalost, veoooooma teoretski, s obzirom na stanje na terenu, tj. u stvarnom zivotu gdje se svaki bozji dan "najedem" svojih zivaca oko najobicnijih stvari koje bi trebale teci kao po loju, gdje se ljudi masovno radeci posao ponasaju kao da ti cine uslugu, gdje se ne cijeni sposobnost nego glasnost, bezobraznost i odredjena poznanastva, gdje kao anonimus ne mozes da ....ahgrrrrrrrrrrrrrrrrrr

ja ne vidim, na zalost, buduci da sam svakodnevno upucena na kontakt sa ljudima i institucijama ni tracak nade, nagovjestaja, slamcice (spasa) koja bi makar izdaleka, slabasno, makar jedva, davala povoda da pomislim da bismo mi mogli sami, kao narod, da se organizujemo i drustveno osvijestimo, odupiruci se uticajima drugih, i tako postanemo napredniji od njih

ni tracak

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2009, 17:30 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Vader je napisao:
Te pogrešne ideje su nametnute kroz "reklamne kampanje" koje ljudima govore da će bez EU propasti, a da će im čim uđu u EU odjednom svi problemi biti riješeni.

Pored toga moraš izabrati i pravi šampon i uloške..............kako si ti zaboravio.

Osvrtanje na skoriju prošlost se u ovom društvu smatra jeresi,jer ako to radiš onda si komunjara,izdajica i sl.Ne razmišljaju da bi oni još uvijek čuvali ovce u selu iz kojega su potekli da nije bilo te skorije prošlosti i stvarnog oslanjanja na svoje snage.....

Aragorn je napisao:
iako je poznato da je istinsko nadahnuće i entuzijazam za svoj angažman u ovom pokretu Tito dobio baš prilikom svog posjeta Indiji, neposredno prije prve konferencije, odakle se vratio kao preobražen čovjek. Tada je on postao istinski borac za mir u svijetu, i otada je ne bez razloga, postao tako omiljen u svijetu, da su naši ljudi i u najudaljenijim prašumama svijeta sa čarobnom formulom (TITO - JUGOSLAVIJA) mogli da prevaziđu barijere koje su vrijedile za sve ostale bijele ljude!

Da pošaljemo mi Mileta u Indiju malo?

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2009, 00:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Citiraj:
Pro:
- Nivo demokratije je veci nego u istocnim zemljama.
- Nepotizam je manji
- Socijalno drustvo je stabilnije (dugo porodiljsko bolovanje, novcana pomoc i besplatno skolovanje za nezaposlene, velika osvjestenost za osobe sa invaliditetom i td.)
- finansijska stabilnost (ovdje se moze nesto i ustedjeti, a ne raditi samo za zivot od prvog do prvog u mjesecu)
- bogata kulturoloska i zabavna ponuda
- razvijena infrastruktura
- zakonska drzava funkcionise bolje nego u istocnim zemljama

Kontra:
- moralno srozavanje drustva
- hladni medjuljudski odnosi
- veliki porast broja razvoda

Ne slažem se sa svim. Mislim da se razlikuje od zemlje do zemlje. Neke stvari si tačno napisao, pa ću se osvrnuti samo na pojedine.
Nivo demokratije... Ovdje je kao super demokratska država, sve se može reći na tv-u, a da ti ne odsijeku glavu odmah, al opet je mafija na vlasti. :( I glavni čovjek u senatu koji je doživotni senator ima pronevjeru u dosijeu i to od prije 30 god, prozivaju ga i dan danas, al je i dalje doživotni senator i niko mu ništa ne može. Na nekim poljima (ovim najvišim, rekla bih) demokratija je prividna. Al u svakom slučaju ima je više nego kod nas.
Hladni međuljudski odnosi. S tim se ne slažem, mislim da je to do nacije i kulture. Ovdje su ljudi jako topli i otvoreni, a za Austrijance sam čula suprotno. Možda griješim...
Za razvode ne znam....

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2009, 06:59 
Administrator
Korisnikov avatar

Još su stari Rimljani smatrali da dobar i savjestan političar radi za svoju korist i održanje tradicije.Oni što su radili za "opšte dobro" su smatrani prijetnjom.Znači ako si potkupljiv i svrćeš dio para u svoj džep,onda si ok.Ako radiš za raju,treba te eliminisati.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2009, 08:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
_zoka je napisao:
Da pošaljemo mi Mileta u Indiju malo?

Hm, možda ne bi bilo loše, ...
On ima žicu za neke dobre stvari, i osjećaj za njih, ali na žalost prečesto kod njega prevlada "biznismen" tako da državu vodi kao privatnu firmu (i njegovi "glavni" misnistri se ponašaju na istovetan način) i praktično većina poteza koje povlači povlači kao biznismen i sluga biznisa i velikih kompanija, a ne kao sluga naroda kojem bi po definiciji morao da služi.
Da se razumijemo, malo je u svijetu vlasti koje nisu samo slugančići (velikog) biznisa, i to i jeste ono što se mora mijenjati, ali Mile bar ima potencijala da to ne bude...
Jedno prosvetljenje bi mu valjalo, a jedan dobar klofer ne bi bilo loš da malo ispraši kićenu gospodu njegove "firme", odnosno izvršne vlasti RS (od referenata do ministara) da se dozovu pameti i sjete ko su i zašto su tu (radi koga)...

_zoka je napisao:
Još su stari Rimljani smatrali da dobar i savjestan političar radi za svoju korist i održanje tradicije.Oni što su radili za "opšte dobro" su smatrani prijetnjom.Znači ako si potkupljiv i svrćeš dio para u svoj džep,onda si ok.Ako radiš za raju,treba te eliminisati.

Auu, kakav pogodak! Sasvim tačno to je naša svakodnevnica! I to je osnovni princip rada današnjih vlasti (na svim meridijanima) a tako je i kod nas..."Pa svi to rade..."
Pa ipak, vrijeme takvog ponašanja neumitno ističe.
Potrebno je da se stvori "kritična masa" ljudi koji su svjesni da to tako jednostavno više ne može.

skitnica je napisao:
koja je strategija za to nesvrstano civilizacijsko napredovanje koje prethodnici zagovaraju, a koje nam je (vidim da se tu svi slazemo) prijeko potrebno?
taj prijedlog zvuci sjajno i, na zalost, veoooooma teoretski, s obzirom na stanje na terenu, tj. u stvarnom zivotu gdje se svaki bozji dan "najedem" svojih zivaca oko najobicnijih stvari koje bi trebale teci kao po loju, gdje se ljudi masovno radeci posao ponasaju kao da ti cine uslugu, gdje se ne cijeni sposobnost nego glasnost, bezobraznost i odredjena poznanastva, gdje kao anonimus ne mozes da ....ahgrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Strategija već postoji, samo se čekaju oni koji će biti dovoljno zreli da je provedu i pravi momenat da se sa tim započne.
I znaj, to se ne odnosi samo na naše prostore (iako za početak prvo na njih) nego se radi o planetarnom preobražaju ) pa i šire!
Slažem se da zvuči veoma daleko, ali ipak znaj da nije tako. Pred zoru je najcrnje (a ko je bio ikad na straži zna i da je tada najhladnije i u po' ljeta)...
Dobro je dok ti i ljudi kao ti još gaje nadu da može i treba drugačije.
Pa kad se promijene okolnosti (a već se mijenjaju, zar ne vidiš šta bi sa marketinškim naduvanim balonima koji svakodnevno ispiruju, i tek će da ispiruju), i kada oni koji još nose plamičak te svjetlosti u sebi počnu da je ispoljavaju, ...
Moguće je da će nas predstojeći događaji malo "prodrmati" i natjerati da se okrenemo pravim stvarima i okanemo laži.
Neće mnogo vode proteći Vrbasom! Bitno je da se još držiš i da izdržiš iako ti se sada čini:

skitnica je napisao:

ja ne vidim, na zalost, buduci da sam svakodnevno upucena na kontakt sa ljudima i institucijama ni tracak nade, nagovjestaja, slamcice (spasa) koja bi makar izdaleka, slabasno, makar jedva, davala povoda da pomislim da bismo mi mogli sami, kao narod, da se organizujemo i drustveno osvijestimo, odupiruci se uticajima drugih, i tako postanemo napredniji od njih

ni tracak

Nemoj samo gubiti nadu. Na muci se poznaju junaci.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2009, 09:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Maj 2009, 10:00
U USA kruh I mlijeko koštaju kao kod nas, samo što kod njih plate su prosjećno pet puta veće.
Ja jesam za zapad, jer Njemačka I Francuska trebaju nas male kako bi se odbranile od USA.
Dobro je da je danac izabran za generalnog sekretara NATO-a, tako se neutralizira zlo.
Dobro je da je polucrnac predsjednik USA.
Vidljivo je da zapad živi na grbaći siromašnih zemalja, a to ne treba biti tako, treba da su ljudi na čitavoj planeti srećni u pogledu na današnjicu planete.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2009, 09:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
zeovuc je napisao:
Dobro je da je danac izabran za generalnog sekretara NATO-a,

pa koga je postavio nego USA....gdje ti zivis covjece,onaj Rasmusen ti je vece zlo od bilo kog drugog sto je bilo do sad na njegovom mjestu....

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2009, 09:41 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
zeovuc je napisao:
U USA kruh I mlijeko koštaju kao kod nas, samo što kod njih plate su prosjećno pet puta veće.

U USA putujes na posao 200Km a kod nas 2Km :wink: Baci benzin na digitron

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2009, 09:42 
Administrator
Korisnikov avatar

zeovuc je napisao:
.
Ja jesam za zapad, jer Njemačka I Francuska trebaju nas male kako bi se odbranile od USA.
.

Ali ja neću da branim Njemačku i Francusku.Ja hoću da branim ono što je moje.Zaboli me za Njemce i Francuze,kao i njih za mene.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2009, 09:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vuk_samotnjak je napisao:
zeovuc je napisao:

U USA putujes na posao 200Km a kod nas 2Km :wink: Baci benzin na digitron

pa sto mislis zasto oni ratuju dole po Iraku,bas radi toga....kosta im galon goriva ko kod mene litar......

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2009, 09:46 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

cvox je napisao:
pa sto mislis zasto oni ratuju dole po Iraku,bas radi toga....kosta im galon goriva ko kod mene litar......

Sve ima svoju cijenu "nema dzabe ni kod stare babe"

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2009, 09:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vuk_samotnjak je napisao:
cvox je napisao:

Sve ima svoju cijenu "nema dzabe ni kod stare babe"

eee to je to starac a ovag gore bi isao braniti Francuze i Njemce.... :roll:

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2009, 09:53 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

cvox je napisao:
eee to je to starac a ovag gore bi isao braniti Francuze i Njemce.... :roll:

:banghead: treba ga banovati :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2009, 14:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
Aragorn je napisao:
skitnica je napisao:

Strategija već postoji, samo se čekaju oni koji će biti dovoljno zreli da je provedu i pravi momenat da se sa tim započne.
I znaj, to se ne odnosi samo na naše prostore (iako za početak prvo na njih) nego se radi o planetarnom preobražaju ) pa i šire!
Slažem se da zvuči veoma daleko, ali ipak znaj da nije tako. Pred zoru je najcrnje (a ko je bio ikad na straži zna i da je tada najhladnije i u po' ljeta)...
Dobro je dok ti i ljudi kao ti još gaje nadu da može i treba drugačije.
Pa kad se promijene okolnosti (a već se mijenjaju, zar ne vidiš šta bi sa marketinškim naduvanim balonima koji svakodnevno ispiruju, i tek će da ispiruju), i kada oni koji još nose plamičak te svjetlosti u sebi počnu da je ispoljavaju, ...
Moguće je da će nas predstojeći događaji malo "prodrmati" i natjerati da se okrenemo pravim stvarima i okanemo laži.
Neće mnogo vode proteći Vrbasom! Bitno je da se još držiš i da izdržiš iako ti se sada čini:

skitnica je napisao:

ni tracak

Nemoj samo gubiti nadu. Na muci se poznaju junaci.

:)
vec mi je bolje
hocu da budem dio tog preobrazaja
i pokusavam svakodnevno, vjeruj mi, da svojim ponasanjem i djelima, a ne parolama i suhoparnim govorima, doprinesem pozitivnim vrijednostima, za sto se, vidim, i ti zalazes
moram priznati da i sama imam utisak vec neko vrijeme da se stvari pomicu na bolje, mada me pocesto vec sljedeci dan i dogadjaji u njemu u tome dobro pokolebaju, kao sto se desilo taj dan kada sam pisala gornji post

u svakom slucaju, velika je to borba, jer su suprotne, nazadne snage duboko ukorijenjene i, iako bez prave snage, jos uvijek masovne i uvezane

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2009, 13:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Večeras na HRT1 u 23:45

Na rubu znanosti: David Icke o Europskoj uniji

Jesmo li potpuno sigurni da znamo sve o Europskoj Uniji? Poznajemo li osnove buduće Europskog ustava? Znamo li da Europski parlament koji biraju građani EU nema nikakvu zakonodavnu vlast i smije samo savjetovati? Kako je uopće nastala i razvijala se Europska unija? Je li ona dio nekog šireg plana? O svemu tome govori slavni istraživač i autor mnogih bestsellera David Icke, čija se popularnost temelji na činjenci da su se njegova predviđanja političkih događaja koja je zapisao prije dvadesetak godina ostvarila i ostvaruju se.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2010, 09:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2009, 18:22
Citiraj:
ЕВРОПА ВИШЕ НИЈЕ АЛТЕРНАТИВА?
Kада зађете мало дубље испод тог једноставног „Да ли подржавате улазак Србије у ЕУ“, откривају се читави снопови евроскептицизма, нелогичности и парадокса

Изличног и историјског искуства знам да је најтеже рећи да је цар го и најопасније бити петао који прерано кукуриче. И како пролазе они који дирну у свете краве, табуе и тотеме. У сваком случају, хоћу да кажем следеће: мислим да више уопште није питање да ли ЕУ има или нема алтернативу, већ је питање да ли је, у овом часу, из Србије гледано, ЕУ још уопште нека реална алтернатива.

Па зар баш сад када је у Србији постигнут консензус о нашем „европском путу“? Сада, кад око седамдесет одсто грађана подржава улазак Србије у ЕУ и када су се о томе сагласиле две најјаче странке! Сада, кад о томе постоји фактички консензус свих у власти, као и већине опозиције!?

Да, сада. Кад већ није било памети и поштења да се о томе мисли и да се то питање озбиљно размотри онда када је могло и требало. А политички консензуси су релативна и дискутабилна ствар, поготово када се базирају на необавештености, полуистинама и дезинформацијама. Уосталом, отприлике исти овакав, а наизглед и много већи консензус од овога о придруживању Унији, постојао је и крајем осамдесетих година прошлог, као и почетком овог века, па смо видели како се све завршило

Пре свега, толики проценат је више последица непостојања снаге која би јасно и гласно рекла да се противи уласку Србије у ЕУ. То се не усуђује да каже чак ни ДСС, већ званично остаје при еуфемизму да би се са ЕУ требало „разјаснити поводом Косова и Метохије“. Не кажу то експлицитно ни радикали. А све и када би рекли, њихов глас из различитих разлога данас не сеже предалеко и нема одговарајућу тежину. Тако се ствара једно врзино коло у којем политичари, заплашени, наводно, масовним про-ЕУ расположењем грађана,не смеју ни да помисле да се изјасне против уласка у Унију, а онда се обични грађани, с обзиром на то да се Е-прича сервира као фактички „једина игра у граду“, по принципу „куд сви Турци...“, такође изјасне за ЕУ. А онда се политичари на то „расположење јавности“ позивају – и тако укруг.

Наравно, има и других разлога. Пре свега, помало натегнуто али политички и психолошки ефикасно изједначавање ЕУ/заједнице са Европом, а Европе са „бољим животом“, високим стандардом, чистим клозетима и социјалном државом.Тако су у Србији данас ватрени еврофили и они који помало жале за временом комунизма и који у Унији препознају нешто од оних интернационалистичких и солидаристичких идеала њихове младости, али и они који у чланству у њој виде спас од „комунистичког наслеђа“ и „авети балканске прошлости“. (Помало слично ситуацији с краја осамдесетих када су Милошевићев успон подржали и тврдо комунистички и националистички и либерално настројени интелектуалци.)

Мало површност, пропаганда и опортунизам, а мало разочарење у тзв. националну политику деведесетих;мало страх да се не испадне „ретроградан“, „сељак“, „заостао“ и „глуп у друштву“;мало необавештеност о реалности и проблемима са којима се Унија суочава, мало одсуство свести о постојању било какве озбиљне алтернативе, мало преусмеравање антизападног расположења према НАТО-уи Сједињеним Државама, уз посредно амнестирање водећих ЕУ земаља од одговорности за бомбардовање и подршку косовској независности – све су то елементи мозаика званог „српско европско опредељење“.

Али када мало загребете испод површине, када зађете мало дубље испод тог једноставног „Да ли подржавате улазак Србије у ЕУ“, откривају се читави снопови евроскептицизма, нелогичности и парадокса. Не само да већински нису спремни да изруче Ратка Младића Хашком трибуналу и двотрећински одбијају било какву помисао о „трампи Косово за ЕУ“, него у тек нешто мањем проценту оптирају и за „савез са Русијом“, а око половине и за чланство у Покрету несврстаних.

При свему томе, мало њих искрено верује у то да ћемо до чланства у ЕУ уопште стићи. И, поштено говорећи – не греше много. Хрватска ће се вероватно провући. Али за њу су, када је загустило и када је Словенија кренула да Хрватску блокира због пограничног спора, код словеначког премијера интервенисали немачка канцеларка и римски папа лично.Да ли ико нормалан верује да би се ико потресао и интервенисао са тих или неких сличних адреса када би неко, сутра-прекосутра, кренуо да блокира Србију? Тим пре што ћемо у међувремену, све што би странце могло занимати, закључно са „Телекомом“, већ увелико дати и продати много пре него што се Унији приближимо.

Другим речима, хајде да водимо отворену и искрену расправу о предностима и недостацима једностраног ЕУ опредељења. Хајде да разговарамо о реалним шансама да под овим околностима у којима се налазимо (косовско питање, проблеми са суседима, стални притисци на Србе у Црној Гори и Републици Српској) Србија у догледној будућности уђе у ову и овакву ЕУ, са свим њеним проблемима, отвореним и прикривеним унутрашњим поделама и сукобима. Хајде да размишљамо о алтернативним решењима. Русији, Кини, Брику, Турској, несврстанима... А, пре свега, да порадимо мало на себи и на упристојавању сопствене државе.

Само немојмо да се унапред дисквалификујемо, лажемо и обмањујемо.

главни уредник часописа „Нова српска политичка мисао”
http://www.politika.rs/pogledi/DJordje- ... VA.sr.html

Шта мислите о чланаку? Не кажем да то jе моj став... само желим да питам да ли мислите да уствари постоjи отворена и искрена расправа о предностима и недостацима ЕУ-чланства? И у Србиjи и у РС...

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2010, 09:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
S clankom ili bez, cinjenica je da narod, ko god ima sansu, bjezi na taj isti zapad(radi se o ogromnom broju ljudi), a glavu dajem da bi svi vise voljeli zapadni sistem tu, nego da moraju ici. Neki dan, ide sa mnom lik iz juzne Srbije, nakon uvodjenja bezviznog rezima, zaposlio 2 kcerke u Norveskoj, a ganja i sebi nesto....i prica kako se Srbija prazni, svake godine nestaje jedan manji grad....pa ti vidi valja li to...

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2010, 11:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Jok eto iran, kina, rusija i sl. govna su alternativa :roll:
ili pokret nesvrstanih :lol:
Naš problem je što mentalno i civilizacijski pripadamo zemljama trećeg svijeta, a guzica nam zinula za blagodatima evrope i evropskog čovjeka, međutim ovaj narod ovakav kakav je teško može očekivati išta bolje sve i da postanemo članica EU.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2010, 12:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Odličan tekst.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2010, 12:31 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Mi nemamo druge alternative osim da udjemo u tu oragnizaciju, kad udjemo u EU imacemo veće plate, i zapadnjaci će početi da otvaraju masovno firme u kojima će raditi naša vrijedna i pametna omladina. Što mi imamo da saradjujemo sa tamo nekom Rusijom i Kinom, to su zaostale zemlje koje nisu demokratske, EU nema alternativu, naravno ne smijemo zaboraviti ni NATO. Svi mi zajedno treba da radimo na širenju demokratije i pravih ljudskih vrijednosti, kao što to čine Amerika i EU u Iraku i Avganistanu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1090 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 55  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]