banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 19:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Zdravstvo i drustvo
PostPoslato: 27 Apr 2010, 18:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Vec ste culi price o korumpiranosti i nemaru u zdravstvu. Tim je tragedija veca jer se radi o ljudima. Evo jedan primjer:

http://beta.kurir-info.rs:84/vesti/drus ... -32230.php

Užas!
PUSTILI SU DA MI DETE UMRE
Utorak, 27. April, 2010.| (0)
Zaposleni u Domu zdravlja odbili da pregledaju bolesnu jednogodišnju romsku bebu. Tri dana nakon toga dete je umrlo!

BEOGRAD - Beba od godinu dana umrla je u petak pošto su u Domu zdravlja Palilula na Karaburmi tri dana pre toga odbili da je pregledaju!

Dete je tada imalo visoku temperaturu, a kako njegova majka tvrdi, medicinska sestra je, nakon što ju je saslušala, čak ljutito zatvorila šalter! U Domu zdravlja to negiraju i tvrde da tog dana nijedno dete nisu vratili kući.

Reč je romskoj porodici, poreklom s Kosmeta, koja je do petka imala jedanaestoro dece. Najmlađi su bili jednogodišnji blizanci, devojčica i dečak Elmedin, koji je umro.
- Moja žena Safeta je u utorak otišla kod doktora. Dete je imalo visoku temperaturu i neke bubuljice. Javila se na šalter Doma zdravlja Palilula na Karaburmi, a medicinska sestra je, kad je videla dete, rekla da doktorka ne može da ga primi. Majka je kazala da beba ima otvoren karton i da su ih dosad bez problema primali. To nije pomoglo.

Zaposlena se čak naljutila i zatvorila šalter. Moja žena je bila spremna i da plati pregled, ali nisu dozvolili. Elmedina je onda vratila kući, i on je već u petak umro - priča za Kurir Imre Muja, otac preminulog deteta.
Prema njegovim rečima, Elmedin i njegova sestra bliznakinja rođeni su 16. aprila prošle godine u Beogradu. Do sada su se, kako kaže, lečili u tom domu zdravlja, iako nemaju zdravstvenu knjižicu.
Direktorka Doma zdravlja dr Slavica Kalezić-Milošević tvrdi za Kurir da je „upravo završila razgovor sa zaposlenima u ogranku na Karaburmi, a posebno sa četiri sestre koje su tog dana radile po podne“.

- Sve su potpisale izjave da tog dana nijedno bolesno dete nisu vratile kući. Tražila sam kartone dece i videla da je patronažna sestra koja je ih je obilazila prijavila Centru za socijalni rad u kojim uslovima deca žive. Potom je naš pedijatar otišao u kućnu posetu toj porodici 13. aprila. On je napisao da je pregledao devetoro dece i utvrdio kožne bolesti i neke deformitete. Kod malog Elmedina dijagnostikovao je zapušteni ekcem, kožnu bolest. Inače, deca nisu primila nijednu vakcinu, osim u porodilištu, a skoro sva su bila neuhranjena - navodi dr Slavica Kalezić-Milošević i dodaje da je o svemu obavešten i Centar za socijalni rad Palilule.
- Urađena je obdukcija preminulog deteta i čekaju se rezultati. Najverovatnije je da će o celom slučaju odlučivati sudski organi - kaže ona.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2010, 19:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Mar 2006, 23:59
Ja bas i ne mogu da poverujem u ovo. :?
Kakv bezdusni stvor trebas biti da ne primis bebu sa temperaturom, ma koje nacionalnosti, pripadnosti ili boje koze ona bila?
Ne samo bebu, bilo kojeg coveka kojem je potrebna zdravstvena pomoc ili mu je zivot ugrozen.

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2010, 19:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2009, 21:43
Žalosno je što se to dešava i da nam matica nebude primjer za ovakve neželjene momente. Ovo je za svaku osudu. Imamo Škrbića i bratiju za komentarisanje, ipak smo glasali za njh(barem ja). Lopovluka kod nas u zdravstvu imamo za izvoza i još da uvozimo srbijanski. Pa tu je još farmaceutska mafija... ma lopovluka do bola. Da ne spominjem što nam apoteke naplaćuju lijekove na recept. Ma svi dobri do bola a mi i dalje bolesni.

"Nacionalizam je zlo koje ne spaja nego razdvaja ljude, jer ih negira u njihovoj pravoj biti - čovječnosti" - MILAN KANGRGA

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2010, 20:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Proslu srijedu sam hodala oko covjeka kojeg su ostavili na hodniku, on pod anestezijom, hrce,zubne proteze na nogama, infuzomat urlice, krv se vraca u sistem... Kako sam to ugledala i ne bi mi cudno sto mi otac "odmarao" dva sata na hirurskom hodniku.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2010, 02:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Zozon je napisao:
Žalosno je što se to dešava i da nam matica nebude primjer za ovakve neželjene momente. Ovo je za svaku osudu. Imamo Škrbića i bratiju za komentarisanje, ipak smo glasali za njh(barem ja). Lopovluka kod nas u zdravstvu imamo za izvoza i još da uvozimo srbijanski. Pa tu je još farmaceutska mafija... ma lopovluka do bola. Da ne spominjem što nam apoteke naplaćuju lijekove na recept. Ma svi dobri do bola a mi i dalje bolesni.

Што да се угледамо на матицу кад ово има и код нас?
Мени је комшија на Паприковцу умро на улазу буквално јер нису хтели да га приме пошто није био здравствено осигуран а није имао чим да плати лекаре. Добио неки напад ноћу, одвезен за Паприковац и би шта би. Остало 5 деце иза њега.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2010, 06:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Strah me uhvati kad pomislim da ću jednom doći doktorima na megdan.
50-100KM doktoru dnevno, 20-50 sestri inače neće da te pogleda, ko ti je kriv što si star i bolestan i nemaš para?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]