banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 05:27

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1485 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 75  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Apr 2010, 22:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 22:10
Last December je napisao:
Nije problem da li je to drzavni ili privatni za individue koje su vrijedne i predane onome sto studiraju i rade. Problem je sto privatni faksovi ne filtriraju ostali sljam, tako da diploma kao dokument gubi na znacaju.

I nakon otprilike 30 stranica smo došli do razumnog zaključka. Sa ovim se potpuno slažem, jer ne postoje kriterijumi za upis.

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2010, 00:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Pa da postoji 70% ljudi ne bi upalo jer tako ne upada ni na državni...
Bilo bi odlično da u Bl postoji kvalitetan privatni faks. Tj. da prima mali broj ljudi, da se radi u malim grupama, da je kvalitetan kadar. Ne bi ljudi ni žalili dati pare.
Ovdje su najbolji privatni faksovi u Milanu. Godina jest od 6000 do 12000 eura, al koliko para toliko muzike... Izađeš i već imaš posao, preporuke itd. I da - daju stipendije.

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2010, 09:16 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Jan 2007, 09:30
Nema potrebe da se lazemo, jer i ptice na grani znaju da su privatni fakulteti osnovani samo zbog toga da bi uzeli sto vise novca na legalan nacin. Preko privatnih fakulteta se uzimaju milioni maraka i ne postoji bolji legalan nacin za uzimanje para od toga. Da ja imam novca, osnovao bih svoj privatni fakultet.
Znam dosta ljudi koji su upisali i zavrsili privatni fakultet i niko od njih nije knjigu ni otvorio a kamolio naucio nesto iz te knjige.
Privatne fakultete upisuju ljudi koji nisu mogli da zavrse drzavni fakultet, a pogotovo je interesantan ljencinama i ljudima od 35,40...godina koji su vec zaposleni jer bez imalo muke mogu zavrsiti fakultete a drzavne firme im moraju priznati diplome.
Nije poenta fakulteta da ga zavrsi svako, i nije tezina drzavnog fakulteta sama sebi svrha. Drzavni fakultet i svaki drugi normalan fakultet je tezak, da bi se vidjela sposobnost studenta da usvoji radne navike, da je sposoban da savlada gradivo... i obicno takvi ljudi postanu poslije i bolji radnici.

Privatni fakulteti u RS nikad nece biti tezi od osnovne skole jer ih onda niko ne bi upisao.

https://www.blic.rs/vesti/politika/dodi ... im/szjxs4h

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2010, 09:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
korisnik je napisao:
Drzavni fakultet i svaki drugi normalan fakultet je tezak, da bi se vidjela sposobnost studenta da usvoji radne navike, da je sposoban da savlada gradivo... i obicno takvi ljudi postanu poslije i bolji radnici.

Poenta fakulteta je da usadi znanje i nacin razmisljanja. Tezina fakulteta nema nikakve veze sa tim. Mozes imati teske fakultete koji te nista ne nauce.

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2010, 11:48 
Veteran
Veteran

Time trek je napisao:
korisnik je napisao:
Drzavni fakultet i svaki drugi normalan fakultet je tezak, da bi se vidjela sposobnost studenta da usvoji radne navike, da je sposoban da savlada gradivo... i obicno takvi ljudi postanu poslije i bolji radnici.

Poenta fakulteta je da usadi znanje i nacin razmisljanja. Tezina fakulteta nema nikakve veze sa tim. Mozes imati teske fakultete koji te nista ne nauce.

Ja sam zaposlen i mogu ti reci da postoji ogromna razlika izmedju ljudi koji su zavrsili privatne fakultete i oni koji su zavrsili drzavne. Ovi sa privatnog fakulteta, su generalno ljencine, samo gledaju da nesto smuvaju i nemaju apsolutno nikakvo znanje jer apsolutno nista nisu naucili na privatnom fakultetu.

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2010, 12:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 16 Feb 2008, 17:16
korisnik je napisao:
Time trek je napisao:
korisnik je napisao:

Ja sam zaposlen i mogu ti reci da postoji ogromna razlika izmedju ljudi koji su zavrsili privatne fakultete i oni koji su zavrsili drzavne. Ovi sa privatnog fakulteta, su generalno ljencine, samo gledaju da nesto smuvaju i nemaju apsolutno nikakvo znanje jer apsolutno nista nisu naucili na privatnom fakultetu.

A ti si izgleda pokupio svu pamet svijeta na drzavnom fakultetu. Daj ne lupaj majke ti :roll:

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2010, 12:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

korisnik je napisao:
Time trek je napisao:
korisnik je napisao:

To sto privatni fakulteti ne valjaju, nema veze sa tvojom tezom koju sam ispravio. I dalje tvrdim da cilj fakulteta nije da bude tezak. Zamisli isti program, iste resurse, ali na jednom fakultetu imas 100 ljudi na predavanju po profesoru i 1og asistenta, a na drugom 20 ljudi po predavanju po profesoru, a na tih 20, 4 asistenta. Od ta 2 fakulteta, koji je teze zavrsiti? Koji je bolji?

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2010, 12:22 
Veteran
Veteran

Moze se i eskpresno zavrsiti...Zavisi od gotovine :)

Još jedan "banjalučki pravnik" među federalnim političarima odskora je postao i lider Bosanske stranke Mirnes Ajanović.
Predratni je tuzlanski vozač autobusa, istina, najprije 2005. upisao Pravni fakultet u Sarajevu, ali je nakon bezuspješnih pokušaja da završi prvu godinu, odlučio studije nastaviti u Banjoj Luci. Kasnije se ispostavilo da je Ajanović povukao mudar potez, budući da je zvanje diplomiranog pravnika na Panevropskom univerzitetu Apeiron dobio već početkom 2008., za rekordne dvije godine?!

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2010, 12:56 
Veteran
Veteran

---------------
-----------------
----------------------------
U NS su nam tad prostorije bile na FTN i zamislite kad na ispit dodje 200 studenta, a profesoru, koji je dosao iz BG-a, kad vidi toliku rulju, padne mrak na oci i popusta kojekakve debile koji veze nemaju sa vezom. Prisustvovao sam na tri takva ispita, kad je recimo reakcija profesora bila sledeca... vidi mi indeks i kao... aha... pa ti imas dobre ocene... moze kao devet, a za deset da odgovaras... i onda te bas pita onako muski... ali sve kao usmeno.... ili recimo... na makroekonomiji mi je smesno bilo kad je riba nije znala sta je platni bilans... profesor joj je kao dao sest, jer je kao nesto natucala... eto... NAPOMINJEM da su ovo moja iskustva sa prve dve godine u NS... Predavanja da ne govorim, samo subotom i nedeljom, eventualno petkom, bez vezbi i sl.

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2010, 13:02 
Veteran
Veteran

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/186311 ... -profesora

Uskoro uvođenje reda u visoko školstvo

Za rad fakulteta minimum 20 profesora
J. Ilić - A. E. | 23. 04. 2010. - 00:02h | Foto: Shutterstock | Komentara: 24

Privatni fakulteti moraće da imaju najmanje 20 profesora u stalnom radnom odnosu, a u Ministarstvo prosvete svake godine deponovaće bankarsku garanciju. Pre nego što zatraže dozvolu za rad moraće da zadovolje visoke standarde akreditacije. Ovo su samo neka od ponuđenih rešenja u Predlogu izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju.

Međutim, u radnoj grupi Ministarstva prosvete smatraju da je predloženo rešenje jedini način da se stane na put haosu koji je vladao do sada. Naime, zbog nepreciznih formulacija postojećih Zakona, dešavalo se da jedan profesor predaje i na sedam fakulteta istovremeno, a bilo je teško utvrditi gde se zapravo nalazi u stalnom radnom odnosu. Kako bi bili sigurni da se ovo ubuduće neće dešavati, radna grupa je predložila da osnivač privatnog fakulteta, pre nego što zatraži dozvolu za rad od nadležnog ministarstva, mora najpre da dobije uverenje o akreditaciji. A da bi dobili zeleno svetlo Komisije za akreditaciju, privatni fakulteti moraju da obezbede propisan prostor po studentu, odgovarajuću opremu, tačno određen broj nastavnika sa jasno preciziranim kvalifikacijama, kao i sadržajne i kvalitetne studijske programe.

Profesori „tezgarili“ i na sedam fakulteta
U proteklih desetak godina otvoren je veliki broj privatnih fakulteta, a na dozvolu za rad čeka još 20. Pošto se profesorski kadar ne može „reprodukovati“ tom brzinom dešavalo se da na nekim fakultetima nastavnici predaju predmete za koje nemaju doktorat, da jedan profesor „tezgari“ po Srbiji i Republici Srpskoj, a da se u stalni radni odnos primaju nastavnici koji su na državnim fakultetima penzionisani. Procesom akreditacije donekle je situacija stabilizovana, jer su fakulteti morali da dostave sa koliko kadra raspolažu i koje su im kvalifikacije.

Više od 50 privatnih fakulteta

Prema važećem zakonu, svaki privatni fakultet mora da funkcioniše u sklopu nekog univerziteta. Akreditacija se traži za svaki studijski program, fakultet i univerzitet posebno. Trenutno, u Srbiji postoji sedam privatnih univerziteta u okviru kojih funkcioniše nešto više od 50 fakulteta.

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2010, 13:14 
Veteran
Veteran

http://www.novosti.rs/code/navigate.php ... 0doktorati

Inspektori "propituju"B. BORISAVLJEVIĆ, 17.11.2009 20:55:00 Ocena: 3.90 (Glasova: 19) Komentara: 9

Svi prate polemiku o hiperprodukciji doktorata

PROFESORI Univerziteta u Beogradu u neverici su posle saznanja da su dve privatne visokoškolske ustanove u veoma kratkom roku podelile između 150 i 200 doktorata. Posle pisanja "Novosti" o hiperprodukciji doktorata, jednoglasni su u oceni "da to vodi degradaciji visokog obrazovanja i da bi trebalo da reaguju Ministarstvo prosvete, Komisija za akreditaciju i Nacionalni savet za visoko obrazovanje".
Prema rečima prof. dr Marka Backovića, dekana Ekonomskog fakulteta, strašno je da se doktorati tako daju, ali to je, kako navodi, posledica olakog davanja dozvola za rad privatnim fakultetima, koji su tako stekli pravo i da "školuju" doktore nauka.
- Izrada doktorske disertacije je najveći posao u karijeri jednog profesora koji zahteva između pet i 10 godina mukotrpnog rada - smatra Backović. - Od prijave do odbrane disertacije potrebno je da rad prođe kroz šest različitih instanci. Na našem fakultetu se odbrani između sedam i 10 doktorata godišnje, a jedan profesor može da bude mentor najviše dva puta u toku godine, a u toku cele karijere 10 puta.
Backović ističe da je najveći broj privatnih fakulteta iz oblasti ekonomije, a "kvalitet tih radova za koje su dobili zvanja je verovatno nikakav". On smatra da bi prosvetna inspekcija trebalo što pre da reaguje.
- Hiperprodukcija zvanja je posledica ideje da kod nas svi treba da upisuju fakultete kako bi se što više zaradilo, ali bez ikakavog plana o potrebama - smatra prof. dr Ljubiša Rajić, sa Filološkog fakulteta. - Merila za doktorate su vremenom obarana, a pogrešan korak je bio i odluka da se izjednače diplomirani i masteri. Temu za doktorsku disertaciju mora da odobri nastavno veće fakulteta, a kandidat mora da priloži dokaz da ima publikovane radove.
Rajić smatra da je obaranju kvaliteta visokog obrazovanja, pored ovog, doprinelo i nekontrolisano otvaranje, ne samo privatnih, već i državnih fakulteta. On se pita da li će kvalitet visokog obrazovanja u Srbiji popraviti isturena odeljenja Pravnog i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu.
- Privatni univerziteti će uništiti visoko školstvo, ako se ove informacije pokažu tačnim - naglašava prof. dr Velibor Stojić, dekan Fakulteta veterinarske medicine. - Kod nas kandidat koji ne može da prijavi doktorat zbog male prosečne ocene, ide na departman veterine u Novom Sadu i tamo doktorira. Na tom departmanu titulu doktora nauka stiču i oni koji imaju prosek 6,5!

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2010, 13:34 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 17 Nov 2008, 17:50
Ja moram da kažem,da je većina ovoga tačna, tj.slažem se da se na privatnim fakultetima s niskim prosjekom dobijaju doktorske diplome, i to je stvarno užasno. Nadam se da će se tome jednom stati u kraj jer je to propast za društvo i naše buduće naraštaje.
Za diplome me ne čudi, hiperprodukcija diploma na privatnim fakultetima je unosan posao jer prijavljivanje diplomskog košta 500 i više maraka, i plus školarina koja je katastrofalna.
Ali ajde diplome toliko i nisu problem, jer se pri zaposlenju vidi koliko ustavri ta diploma uopšte vrijedi. Ima ljudi i sa privatnih i državnih fakulteta s diplomama koji ne znaju da rade posao za koji su "usavršeni".
Ali ovo štancanje doktorskih i drugih prefixa kraj imena je katastrofa. To je strašno i to treba da nas brine više nego čista diploma.
I možemo biti ogorčeni koliko želimo i pljuvati svaki dan, ali protiv zakona mi obični smrtnici ne možemo ništa, jedino promjeniti vlast ili državu, a složićemo se svi da je to više nemoguće uraditi.
Zato, nastavite da živite kao i do sada..ništa se neće promjeniti.

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2010, 14:28 
korisnik je napisao:
Time trek je napisao:
korisnik je napisao:

e ne kazem da je ovo pravilo, ali kod mene ista situacija.. do duse nema ih puno, ali ko god, ali bas ko god je zavrsio privatni fax kod mene na poslu po citav dan gleda kako bi izbjegao da uradi nesto.. nista ih ne interesuje, samo zuje, pikaju sms.. sminkaju se i slicno

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2010, 04:55 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 24 Avg 2009, 00:28
Vidi tema i dalje napreduje punom parom. Srećom pa sve konce u državi u svim segmentima u svojim rukama drže kadrovi sa državnih fakulteta i to još onih "starih, kad se znalo šta je fakultet". Ne kažem da bi nam ni s ovim menadžerima i inžinjerima bilo bolje, samo da nam ni ti na kojima se toliko učilo i uči, kao što se priča, nisu doprinjeli da imamo iole normalno društvo. Odnosno nisu pomogli u formiranju ljudi koji bi to društvo izgradili, svako doprinosom u svojoj struci.

Neću da ometam duhovite dosjetke i "nove provjerene informacije iz prve ruke", ali samo da ispravim sljedeći post:

Zasto nema agronomije na privatnim fakultetima? Izgleda da su samo manageri ultrapopularni danas, niko nece u oranje :)
Sjecam se prije par godina da je bio u Gradisci navodno onaj Bakicev POljoprivredni koledz, ali je zatvoren nakon sto su otkrili da dekan (Bakic) istovremeno predaje u svojstvu doktora nauka i studira (u Osijeku). Hahhaah, kakav skandal.
:lol:

Ne bih ni ovo ispravljao, nego samo iz razloga što sam ubjeđen da je 80-90% informacija na ovoj temi slično ili isto kao ova.
Koledž koji je osnovan u Gradišci nikad nije ni bio ni trebao biti Poljoprivredni, nego je trebao imati smjer Menadžment u agraru (dakle opet menadžer), ali nije iz ne znam kojih razloga (najvjerovatnije nedostatak zainteresiranih). Koledž i dalje postoji, kao Visoka škola Primus, a Bakić je vlasnik i direktor.

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2010, 08:30 
Veteran
Veteran

Vava je napisao:
Ne bih ni ovo ispravljao, nego samo iz razloga što sam ubjeđen da je 80-90% informacija na ovoj temi slično ili isto kao ova.
Koledž koji je osnovan u Gradišci nikad nije ni bio ni trebao biti Poljoprivredni, nego je trebao imati smjer Menadžment u agraru (dakle opet menadžer), ali nije iz ne znam kojih razloga (najvjerovatnije nedostatak zainteresiranih). Koledž i dalje postoji, kao Visoka škola Primus, a Bakić je vlasnik i direktor.

Znaci, napredovao je :) Ranije je na bio samo student i profesor u isto vrijeme :)

http://www.livno-online.com/bih/4004-do ... -i-predava

Do diplome za tri mjeseca: Bakić na svom fakultetu bio i student i predavač

Prosječna godišnja cijena školarine na Bakićevom fakultetu je 2.000 KM, dakle, ovaj fakultet je zaradio 2.400.000 KM. Ranku Bakića, vlasniku fakulteta, isplaćeno je 250.000 KM kao beskamatni kredit za kupovinu stana. Isplatu je odobrio njegov sin.

Menadžerske diplome dva privatna fakulteta iz Banjaluke i Gradiške, koje je prosvjetna inspekcija naložila da se ponište, stjecane su u prosjeku za šest, a neke od njih i u roku od tri i po mjeseca, utvrdili su inspektori RS-a.

Inspekcija je utvrdila i niz nepravilnosti kada je riječ o predavačima na Fakultetu za poslovni menadžment čiji je vlasnik Ranko Bakić. Naime, utvrđeno je da je Ranko Bakić istovremeno i predavao i bio student na svom fakultetu.

Bakić ima diplomu Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku i nema stručnu spremu za predavanje na svom fakultetu. Slična je situacija i s dekanom na njegovom fakultetu, Vladimir Stojanović iz Novog Sada, takođe agronomom po struci.

Naime, Stojanović je predavao osam predmeta i to iz oblasti ekonomskih znanosti, kao i psihologiju za koje, takođe, nema stručnu spremu.

Na Fakultetu poslovnog menadžmenta iz Gradiške/Bosanske Gradiške trenutno studira 1.200 studenata. Prosječna godišnja cijena školarine na tom fakultetu je 2.000 KM, dakle, ovaj fakultet je zaradio 2.400.000 KM. Ranku Bakića, vlasniku fakulteta, isplaćeno je 250.000 KM kao beskamatni kredit za kupovinu stana. Isplatu je odobrio njegov sin.

Fakultet za poslovnu ekonomiju u Banjaluci je na osnovu "programa" kojim su prekvalificirano i dokvalificirano 169 vojnih osoba inkasirao ukupno 422.500 KM.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2010, 09:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 13:53
le_papillon je napisao:
Nije problem da li je to drzavni ili privatni za individue koje su vrijedne i predane onome sto studiraju i rade. Problem je sto privatni faksovi ne filtriraju ostali sljam, tako da diploma kao dokument gubi na znacaju.

I nakon otprilike 30 stranica smo došli do razumnog zaključka. Sa ovim se potpuno slažem, jer ne postoje kriterijumi za upis.

Kao sto bi rekli ameri - fakultet nije "means to an end", tj. tek nakon faksa pocinje pravo obrazovanje, a diploma je tu samo radi birokratije...

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2010, 10:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Htio bi da dodam, da se i u Americi smiju privatnim fakultetima koji su kompanije. Jedini pravi privatni fakulteti su oni koji su neprofitne institucije.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2010, 11:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 13:53
Ma, isto je, ne mozes vise nigdje pobjeci od toga, to je donijela globalizacija modernog kapitalizma. Cijeli svijet je globalno selo.

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2010, 16:23 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Maj 2010, 16:00
Pozdrav forumašima!
Pročitao sam cijelu temu privatni fakulteti u Banjaluci i pročitao sam većinu ove teme i tek sad ništa ne znam. Ima onih koji su izrazito protiv privatnih fakulteta, a ima i onih koji ih brane. Izdvojio sam neke argumente za privatne fakultete:

“Cinjenica je da je lakse zavrsiti privatni nego drzavni, sto zbog programa skolovanja, sto zbog recimo slabijeg kriterija... Na drzavnom cesto strog kriterij podrazumijeva strebanje stvari koje ti ama bas nikad u zivotu nece trebati, a posebno ne u poslu za koji se skolujes.
Mislim da je stvar vise indivudualna. Ima sjajnih studenata na privatnim fakultetima, dok na drzavnim ima gomila onih koji su tu da bi se smjestili u dom, razvlacili pitu dok ne nadju nekog i udaju se u BL...”

“Ali nikog ne osudjujem, svi rade onako kako misle da je najbolje. Kao sto rece lilyx, ima ljudi koji su uspjesni i bez fakulteta, kao i onih koji ni sa 6 drzavnih fakulteta nisu uspjesni. Zavrsen fakultet je tek pocetak, ulaznica, a nikako kraj price.”
“Nemojte pogresno da me shvatite!
Rekla sam da su zakon jer te niko ne maltretira glupostima!
Znas tacno kada ce profesor da dodje, kada je ispit i kakav je.
I ne moze se desiti da te neki profa kojem zena nije dala noc ranije zajebava samo zato sto je njemu usran dan!”

“A sto se tice uspijeha i ocijena u skoli uopste - mjerila nema.
Koliko je odlicnih ucenika koji nisu zavrsili fax, a koliko onih malo losijih sto jesu.
A da ne pricam o onima koji su zavrsili fakultet pa opet nista..
I onima koji nisu nista zavrsili pa opet rade, dobro rade i dobro zaradjuju...”

“Ni trecina onoga sto vam sutra treba za posao nece uci u glavu ni na jednom fakultetu. Jednostavno to ce te morati tek da naucite kada pocnete da radite.
Poneta nije u tome koji fakultet ima strozije kriterijume nego ko ce kroz obrazovanje steci vise samopouzdanja i snalazljivosti i bolje to iskoristiti sutra na poslu.
Ako se neko provukao kroz privatni fakultet, normalno je da ce to njegov poslodavac otkriti lako vec za par dana. Medjutim i oni koji su na drzavnom ili privatnom zavrsili tako sto su bubacili sve zivo napamet a snalazljivi su ko slon u staklari, dzaba ce im biti 10 fakulteta da dobiju dobar posao.
Opet ponavljam da je to stvar licnog izbora a ko ce biti bolji radnik sutra, nema pravila. Neki ce popusiti odmah a neki ce trajati i otici daleko.”

“Ta prica o privatnim i drzavnim fakultetima je stalno aktuelna zato sto su privatni fakulteti relativno novi kod nas. Ali za 5-10 godina oni ce biti potpuno izjednaceni sa drzavnim... Slazem se da su privatni fakulteti na neki nacin laksi od drzavnih ali se isto tako slazem i da drzavni fakulteti imaju visoke kriterije. Ako neko hoce da uci i njemu nije bitno da li je privatni ili drzavni, jer fakultet treba samo da mu pomogne pri njegovom ucenju. A za neke koji se ''provlace'' kroz faklutet - pa zato i postoje ocjene od 6-10. Ali opet i kad zavrsis fakultet da li ovaj ili onaj, bitna je snalazljivost i upornost a ne samo teoretisanje...”

A izdvojio sam i ono što mi je posebno "zapalo za oko" a odnosi se protiv privatnih fakulteta:

“Ja sam na privatnom fakultetu- apeiron! Smeće teško, baš sam se zajebao!Upisao sam informatiku i sada sam završio prvu godinu a sa računarima nisam imao ni dodira.Zato ljudi ni ne pomišljajte da se upisujete na privatne fakultete ako hoćete nešto da postignete u životu!”

“nedavno je u jednoj banci bio konkurs za prijem radnika, na razgovor se odazvalo bar 80 zainteresovanih ali onda je pred njih izasao jedan gospodin i rekao da svi sa diplomama privatnih fakulteta mogu ici... ostalo je mozda 15 ljudi”

“Кад сам говорио о јачим институцијама, мислио сам на економисте и правнике са приватних факултета. Општепозната ствар у државној управи јесте та да ти људи неће моћи постати адвокати, судије, нотари,...”

“ako si upisala priv. fakultet koji postoji i na drzavnom, ti si za mene kukavica koja nije imala hrabrosti cak ni da proba nesto slicno na drzavnom. Vec odmah u liniju manjeg otpora.”

“ono sto meni bode oci je to da djeca tih istih profesora koji predaju na privatnim fakultetima studiraju na drzavnim. zasto je to tako, ako neko moze da objasni?”

To je neki rezime svega, a sad je na meni da se odlučim. U sledećem postu iznosim svoju situaciju i molim vas da mi date neke komentare i savjete...

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2010, 16:42 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Maj 2010, 16:00
E da iznesem svoju trenutnu situaciju...
Maturant sam gimnazije i sad sam u dilemi državni vs privatni fakultet. Sve četiri godine sam postigao vrlo dobar uspjeh i primjerno vladanje. Odmah da kažem da se moji raditelji ne bave politikom, nisu fakultetski obrazovani i ne rade u državnim organizacijama ali su (hvala bogu) vrijedni i snalažljivi i materijalno su dobro obezbjeđeni i dobro zarađuju. Oni me savjetuju da upišem privatni fakultet. Mislio sam pravo na Apeironu da upišem. E sad će se mnogi pitati zašto privatni?! E ovakvi su planovi: pošto nisam iz BL stanovaću sam i učiti i samo učiti i za 5 godina dobiti zvanje Magistar prava u oblasti specijalizacije koja se bira na četvrtoj godini (npr. u oblasti krivičnog i krivično procesnog prava). Oni mi savjetuju privatni fax jer na državnom za 4 godine stičem zvanje diplomirani pravnik, a na Apeironu za 5 godina magistar prava. I ako 5 godina sam živim u nekom stanu u bl i idem redovno na predavanja i redovno učim i trudim se mislim da i zaslužujem dobiti zvanje magistar. Pet godina nije malo ako se tih pet godina posveti samo studiranju i ničem drugom. I pored svih optužbi na račun studenata na privatnim fakultetima ja mislim da ko hoće da uči, ima priliku i na privatnom da stekne određen nivo obrazovanja, dostojan zvanja koje dobije. Još jedan razlog da upišem pravo na Apeironu je i taj što će se taj moj trud i učenje sigurno isplatiti jer ću ako budem redovan i učio i trudio se sigurno završiti u roku i za 5 godina biti magistar prava. A što se tiče kasnijeg zaposlenja, mislim da će prije primiti magistra prava koji ima neku specjalizaciju nego nekoga ko je završio državni i ima zvanje diplomirani pravnik (opšte pravo-nema specjalizaciju)
Možda se ja i moji roditelji varamo u vezi toga privatni vs državni i možda sve ovo što sam napisao nije tačno zato molim vas forumaše da prokomentarišete malo, da vidim jesam li u pravu ili u totalnoj zabludi.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1485 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 75  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]