banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 21:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 604 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 31  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Apr 2010, 00:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Ја нисам тражио да уклоне њега, већ тему а он када напуни 200 уписа слободно нека га пусте.

Треба тебе да уклоне јер си класичан провокатор, и то не да те уклоне са подфорума него са форума јер су патолошки лажов а питање је да ли си и ментално здрава особа (без увреде али када неко толико лаже и измишља велико је питање да ли је исти психички нормалан).

Да се обратим издавачу? Центар за људска права из Сарајева... Сад је бар јасно ко је те глупости и измишљотине написао,па ме то више и не чуди.

А јел написао тај центар да је од укупне помоћи која је дошла у општину Сребреница (а ради се о милионима марака) муслиманима припало око 90% а Србима око 10%?
Бројеви и статистика не лажу.

А ово око екавског и латинице, грохотом се смејем.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 01:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Procitala sam skoro cijelu temu...

Pedja Kojovic je napisao:
mary juana

Vjerujte da to sto ste rekli nije razlog i da se ja ne osjecam kao "zrtva bosanskog jezika"

Kako je ova recenica tuzna. Kao da neko kaze da se ne osjeca zrtvom majke. Mi nismo mogli birati gdje smo se rodili, ali mozemo cijeniti to ko smo i sto smo. Mislis da je neki Francuz, Englez ili Amerikanac po necemu bolji od tebe ili mene ? Ja znam da nije, jer svakodnevno radim i zivim okruzena citavom lepezom nacija i niko me ne ugrozava.

Citiraj:
Teze o "jednom narodu sa tri vjere" koje spominjate su mi poznate.
Nasa stranka ne stoji na tom stanovistu.
Mi smo potpuno svjesni bosnjackog gradjanskog nacionalizma koji je najbolje politicki formulisan u programu SBiH.
Nasa stranka je nesto sasvim drugo od SBiH.
p.k.

Cuj 'gradjanski nacionalizam'. Pa to je jedini ispravan stav. Bosni se desilo sto joj se desilo jer u njoj nije bilo dovoljno Bosanaca, a bilo je previse Srba, Hrvata i Bosnjaka. I voila - evo je siroticu i 18 godina nakon dana D bespomucno cerece. 'Veliki' Srbi, Bosnjaci i Hrvati. Bosanaca nema ni u Ustavu, eto koliko ima svijesti i zelje za promjenama koje bi nas automatski postavile u jednu ravan. Ono sto je jos paradoksalnije je da smo de facto svi u svakodnevnom zivotu Bosanci, i svi ostali se tako odredjuju prema nama.

Sta veze tebe i mene osim bosanstva ? Nista, meni je za razliku od tebe i dosta forumasa ovdje Beograd npr udaljen svjetlosnim miljama. Jednostavno nije ni u tacki zh moje liste prioriteta. Mislim poslusam neku pjesmu iz tih krajeva i tu se moje kompletno interesovanje za tu regiju zavrsava. Ali od BiH nikada necu odustati, to je gotovo pitanje genetskog koda.

I ako ja Bosanka razgovaram sa Pedjom Bosancem (_zokom Bosancem, cickom Hercegovcem nebitno ), tu nema nikakvog problema. Postujem i uvazavam nase religijske razlicitosti, ali to su moji narodnjaci, moji potencijalni prijatelji. Ali ako ja Bosanka razgovaram s Pedjom Srbinom, onda cemo se mi razici u stavovima na nacin na koji ste se razisli ti i Frisky_Dingo i mary juana, dok si rekao: 'Nasa Stranka'.

Daytonski ugovor su potpisali Milosevic, Tudjman i Izetbegovic. Dvojica od ovih pokojnika sa BiH nemaju nista, a treci je bio vrlo los izbor po mom licnom misljenju. Cisto radi podsjecanja.

Zaista sam mislila da NS ima malo promisljenije i sire poglede od puke 'knee-jerk' reakcije na trenutnu kliku.

Ma liberté

Poslednji put menjao Japanese_rose dana 18 Apr 2010, 05:33, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 02:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
Japanese_rose je napisao:

[i]Cuj 'gradjanski nacionalizam'. Pa to je jedini ispravan stav. Bosni se desilo sto joj se desilo jer u njoj nije bilo dovoljno Bosanaca, a bilo je previse Srba, Hrvata i Bosnjaka. I voila - evo je siroticu i 18 godina nakon dana D bespomucno cerece. 'Veliki' Srbi, Bosnjaci i Hrvati. Bosanaca nema ni u Ustavu, eto koliko ima svijesti i zelje za promjenama koje bi nas automatski postavile u jednu ravan. Ono sto je jos paradoksalnije je da smo de facto svi u svakodnevnom zivotu Bosanci, i svi ostali se tako odredjuju prema nama.

I ako ja Bosanka razgovaram sa Pedjom Bosancem (_zokom Bosancem, cickom Hercegovcem nebitno ), tu nema nikakvog problema. Postujem i uvazavam nase religijske razlicitosti, ali to su moji narodnjaci, moji potencijalni prijatelji. Ali ako ja Bosanka razgovaram s Pedjom Srbinom, onda cemo se mi razici u stavovima na nacin na koji ste se razisli ti i Frisky_Dingo i mary juana, dok si rekao: 'Nasa Stranka'.

Mislio sam necu, al ajde :D

Ovdje imamo dva problema, prvo nerazumjevanje identiteta uopste, a drugo suzena perspektiva gledanja, to sam napisao na pocetku za muslimane, ali mislim da se generalno odnosi za sve narode na balkanu.
Postoje dvije teorije o tome kako su nastale nacije, ovo je sada moja interpretacija, naravno, mnogo je slozenije.Prva, romanticarska, koja kaze da su nacionalne grupe uvijek postojale i da su drzave samo zaokruzile njihove granice, to je teorija njemackih romenticara, tipa Hardera ili filozofa idealizma Fihtea itd. I druga teorija koja kaze da su nacije rezultat 19.v. i stvaranja nacionalnih drzava, slucaj, Njemacke, Italije. Ali i u jednom i u drugom slucaju se kaze da nacija podrazumjeva isti jezik, kulturu, obicaje itd.

U slucaju Bosnjaka ne vazi ni jedan naucni princip, vec kad im odgovara pricaju o bogumilima, pa onda, malo da smo svi bosanci, malo nesto trece.

U Evropi nacionalni identitet je primaran i sve drzave su nastale na ona dva principa koja sam gore napisao. E sad, problem kod Bosnjaka je da nikada nisu imali nacionalni pokret kao drugi narodi, uvijek su, prije svega, bili vezani za svoju religiju, nac. identitet jos nisu profilisali (i bosanci i bosnjaci ) zato i imamo neshvatanje kod Ruze da ne razumije da se neko osjeca Srbinom ili Hrvatom a zivi u Bosni.
Pedja to zove gradjanskim nacionalizmon, mada je to za mene neshvatanje realnosti da ovdje zive narodi od 7v. a NARODI u politickom smislu vec 130 godina i da ne zele da budu dio necega sto im je nametnuto.
Znaci, mi jesmo komsije, prijatelji ili narodnjaci kako ti kazes,i to cemo uvijek biti, ali samo po evropskim standardima, tj. podjeljeni nacionalnim drzavama i uvazavati jedni druge.

A mene samo zanima kada Nasa Stranka u RS osvoji 1% glasova, da li ce se neko tamo , napokon , naci da kaze; "Car je go, ljudi, Bosna ne postoji" ili cete nastaviti i nas i vas da iscrpljujete i dalje pricom o multietnickoj BIH???? (ovo zadnje je pitanje za Pedju)

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 05:01 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 08 Apr 2010, 13:23
INTERVJU POTPREDSJEDNIKA NAŠE STRANKE DANISA TANOVIĆA IZ MAGAZINA "DANI"

Sigurno ulazimo u vlast!

DANI: Gospodine Tanoviću, Kongres Naše stranke održat će se u subotu. S kojim ciljem?

TANOVIĆ: Ovo je 1. kongres Naše stranke i ja sam stvarno ponosan i zahvalan našim članovima i simpatizerima koji su ga organizovali s velikim trudom a s malo para. Baš onako kako treba. Ideja Naše stranke je od osnivanja prije dvije godine do danas prerasla u snažnu političku organizaciju na čitavoj teritoriji BiH i kongres je prilika da se stranka pripremi za važnu političku borbu koja nas čeka u oktobru.

DANI: Šta je sa spekulacijama da će se na ovom kongresu birati novi predsjednik stranke? Jesu li tačne?

TANOVIĆ: Netačne. Predsjednik Bajić odlično radi to što radi i ima našu punu podršku. Bojan je za mene pravo otkrovenje, divan i pošten čovjek i mislim da je jedan od najperspektivnijih bh. političara. Kongres će birati neke druge organe stranke, recimo, potpredsjednika ili potpredsjednicu i tako dalje.

DANI: Ovo je zgodna prilika da se napravi mala "inventura": u kojem se smjeru profilirala Naša stranka od Osnivačke skupštine, odnosno aprila 2008.? Da li je napokon definirana "ciljna grupa" kojoj se obraćate? Pripada li Naša stranka Liberalnoj ili Zelenoj internacionali?

TANOVIĆ: Mnogo se toga dogodilo od Osnivačke skupštine do danas. Najveći dio tog rada je onome ko to ne prati nevidljiv i otuda vjerovatno riječ napokon u vašem pitanju. Naša stranka danas postoji kao organizacija u skoro svakoj opštini, u svakom kantonu, a sada ima i odličan tim koji radi u RS-u. Nama je to vrlo važno jer smo stranka koja želi da djeluje u cijeloj BiH. Fadil Šero je inženjer stranke i uradio je ogroman i odličan posao i, u skladu s tim, i naše političke ambicije su porasle. Sada je sasvim izvjesno da će Naša stranka biti novi i važan politički faktor u zemlji, a ako glasači u sebi nađu dovoljno hrabrosti, moguće je da se dogodi i ono što je donedavno bilo nezamislivo, da nacionalistima kažemo - laku noć. Naša ciljna grupa je ostala ista; dakle, svi oni građani BiH koje korupcija, neznanje i nepotizam sadašnjih vlasti "izbacuje iz cipela" i oni koji sebi i svojoj djeci žele mirnu i evropsku budućnost. Naša stranka se ideološki definisala kao socijalno-liberalna stranka i to možete vidjeti u prijedlozima naših ekonomskih i socijalnih reformi. Pozivi za učlanjenje u internacionale nam dolaze sa svih strana ali odluku o tome ćemo donijeti nakon Kongresa na osnovu naše procjene šta je bolje za stranku i šta je bolje za BiH.

DANI: Izbori 2010. su prvi opći izbori na kojima Naša stranka učestvuje. Kakve rezultate očekujete - Naše stranke i općenito?

TANOVIĆ: Sve je moguće. Sasvim je sigurno da ćemo ući u vlast. Ja sam optimista i vjerujem da je veliki zaokret u politici BiH moguć i da je vrijeme bezumlja i sukoba za nama... Ako dovoljan broj građanki i građana shvati da su promjene moguće i da BiH vođena politikom razuma može postati sigurna evropska zemlja samo nam je, kako kažu, nebo limit.

DANI: Šta će, u najkraćem, biti program Naše stranke tokom političke kampanje? Šta ćete Vi obećati građanima BiH? Pazite: predizborne laži su kod nas postale pravilo, a ne izuzetak.

TANOVIĆ: Pa, vidite. Mi ne obećavamo, nego nudimo programe. Kao što i sami kažete, riječi više nikoga u ovoj zemlji ne obavezuju ni na šta. Obećali su nam da ćemo jesti iz zlatnih kašika, da neće biti rata, da će se prestati s međunacionalnim sukobima i raditi na obnovi zemlje, a i sami vidite šta su od toga ispunili. Osim što su svoje i džepove svojih stranačkih kolega napunili parama opljačkanim od građana BiH. Mi glasačima nudimo konkretne politike. Mi smo dugo radili s timovima eksperata od kojih su neki naši, neki stranci, neki su u Našoj stranci a neki nisu i izradili smo prijedloga najvažnijih reformi koje su nam potrebne. Mi ćemo osim moralne reforme društva ponuditi ubrzani ekonomski razvoj i ulazak u EU, reformu obrazovanja, socijalne i zdravstvene politike, poljoprivrede i ruralnog razvoja i još neke. Ono što vam ja mogu obećati je da ćemo mi svoje predstavnike u vlasti držati odgovornima za ono što su obećali i sankcionisati za ono što nisu uradili.

DANI: Kako Vi tumačite zahlađenje odnosa između srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i premijera Republike Srpske Milorada Dodika?

TANOVIĆ: Milorad Dodik je svojim nacionalističkim izjavama i ponašanjem odavno izašao iz sfere normalne politike i sada se tu radi više o jednom psihološkom, kulturološkom, fenomenu kojim se, kad ode s vlasti, trebaju baviti stručnjaci za te stvari. Predsjednik Boris Tadić je s druge strane političar s jasnim ciljem: Srbija u EU.

DANI: Nedavno je formiran odbor Naše stranke u Banjoj Luci. Kako će Naša stranka animirati glasače u Republici Srpskoj?

TANOVIĆ: Na isti način na koji to radimo u Federaciji jer su problemi isti. Dakle, borbom protiv korupcije, otklonom od politike međunacionalnog sukoba i svađanja i nuđenjem konkretnih socijalno-ekonomskih rješenja za konkretne, životne probleme ljudi.

DANI: Sve je izvjesnije formiranje tzv. "trećeg bloka" u Republici Srpskoj, u kojem bi se, pored Naše stranke, našli DP Dragana Čavića i NSP Zdravka Krsmanovića. Koliko, po Vašem mišljenju, taj blok ima izgleda na uspjeh i čime će poraziti nacionaliste iz opozicije ili još veće nacionaliste iz vlasti RS-a?

TANOVIĆ: Još uvijek radimo na formiranju takozvanog trećeg bloka tako da je, mislim, rano govoriti o tome ko će sve osim nas i Krsmanovića biti u njemu. Mi smo na svim nivoima vlasti spremni stvarati partnerstva sa strankama kojima je Deklaracija o ljudskim pravima građana neupitna i čiji će se predstavnici po dolasku na vlast fokusirati na ubrzani ekonomski razvoj i ulazak BiH u EU 2014. godine. Mi smo još davno pozvali na formiranje udružene opozicije kako bismo ove pljačkaše koji se predstavljaju kao zaštitnici nacionalnih interesa skinuli s vlasti i formirali vlast kakvu narod, ja mislim, zaslužuje.

DANI: Nedavno su predstavnici Naše stranke najavili, da tako kažem, Madridsku deklaraciju 2, koja sadrži samo tri tačke, kako je navedeno u saopćenju stranke: "Mi, vladajuća koalicija u BiH, obavezujemo se da ćemo istog trenutka: 1. Prestati s otrovnom nacionalističkom retorikom; 2. Prekinuti sve korupcionističke radnje u institucijama države; 3. Pozvati kompetentne ljude iz oblasti razvoja ekonomije i otvaranja novih radnih mjesta, omogućiti im da rade i ne smetati im ni u kojem pogledu." Ovo sve super zvuči, ali zar nije, s obzirom na domaću političku praksu, malo naivno?

TANOVIĆ: Ne. Meni je zapravo naivno da vi mislite da je "naivno" sve što nije u matrici retorike kojom se služe sadašnji "nenaivni" političari. Svaka dobra ideja prođe kroz tri stadija; prvo joj se svi smiju - i govore da je naivna, onda je svi bjesomučno napadaju, da bi se na kraju svi čudili kako to njima nije palo na pamet. Ne postoji u politici jača sila od ideje čije je vrijeme došlo, a to je, ja mislim, ideja Naše stranke.

DANI: Ko su partneri Naše stranke u Federaciji?

TANOVIĆ: Ja vam ne mogu reći imena jer još uvijek radimo na tome, mada je, mislim, već javna tajna da između nas i LDS-a "ima neka tajna veza".

DANI: U jednom trenutku se učinilo da će SDP biti prirodan saveznik Naše stranke, ali je slučaj kupovine NTV 99 u Gradskom vijeću Sarajevo postao jabuka razdora. Razlaz je očigledno principijelan, pa je suradnja sa SDP-om već sama po sebi malo vjerovatna. Slažete li se?

TANOVIĆ: Ne slažem se. Situacija u Sarajevu je izuzetak koji potvrđuje pravilo.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 05:06 
Pripravnik
Pripravnik

GOVOR PREDSJEDNIKA BOJANA BAJIĆA ODRŽAN NA PRVOM KONGRESU NAŠE STRANKE 17.04.2010. U SARAJEVU

Dragi prijatelji, poštovani delegati Prvog kongresa Naše stranke, uvaženi gosti, predstavnici medija, mladi volonteri i aktivisti Naše stranke...
Dame i gospodo,
Prvi kongres Naše stranke je istorijski, koji gleda u budućnost. Održava se u vreme...nu koje je teško za naše građane, siguran sam i najteže od završetka rata. Danas, u 2010. godini, optimizam i očekivanja gradjana da se krećemo u pravcu poboljšanja uslova života i normalizacije prilika u BiH, su nestali. Naprotiv, građani su razočarani, paralisani izostankom perspektive, u nevjerici gledaju kako institucije sistema nemaju kredibiliteta, posmatraju političku elitu koja radi samo u svom interesu, a koja kao paravan za lično bogaćenje koristi još opasnije metode koje imaju teže posljedice po društvo od samog bogaćenja političke elite, a to je podsticanje medjunacionalne mržnje, nastavak sukoba drugim sredstvima, ispunjavanje javnog prostora antievropskim, anticivilizacijskim i antinormalnim temama koje nas sigurno ne vode u evropsku budućnost.
Dugo smo se pitali dokle? Ima li kraja destrukciji, propadanju, siromašenju, ima li kraja korupciji i sveopštem kriminalu, da li dno uopšte postoji?

Sa žaljenjem konstatujem da se to dogodilo, evo nas sad tu gdje jesmo, nakon 15 godina pogrešne politike, ne samo da smo evropsko dno, ne samo da smo balkansko dno, nego se po mnogim pokazateljima nalazimo iza polovine afričkih zemalja. Nije više velika tema to što se Evropa ujedinila i ide naprijed, nije više velika tema ni to što naši susjedi idu naprijed, sve to postaje normalno. Građanima BiH zvuči normalno kad se Afrika razvija, ili bilo ko drugi. ALI, sada i ovdje, pitam sebe, pitam Vas, pitam delegate ovog kongresa, pitam cijelu bosanskohercegovačku javnost, jesmo li spremni na pomisao da se i MI možemo razvijati, da MI počnemo živjeti evropski život, da MI kažemo sebi da više nećemo ovako, da bolje može biti, da bolje treba biti, da za bolje trebamo ustati i bolje napraviti, za bolje se izboriti.

U ime Naše stranke, u ime ideje i energije promjena koja nas nosi, u ime dobrih ljudi ove zemlje, u ime obespravljenih i ugroženih cijelih generacija naših građana, u ime svih delegata ovog kongresa, poručujem da hoćemo, da znamo i da možemo ostvariti nedosanjani san normalnog života, i ništa više, i ništa manje, nego da zajedno sa ostalih 500 miliona evropljana dijelimo šanse i izazove koje buduće vrijeme sa sobom nosi. Od Evrope imamo šta dobro uzeti i primjeniti, moramo srediti sistem, postati odgovorniji, riješiti nezaposlenost, kriminal i korupciju, i druge pametne stvari iz evropskog iskustva i prakse primjeniti, ali, ponosno tvrdim da imamo šta i doprinjeti, imamo pametne i inteligentne pojedince, vrijedni smo ljudi, imamo prirodne resurse, imamo zdrave i lijepe rijeke i planine, i oranice i skijališta, imamo industrijsko iskustvo, bogatu tradiciju i kulturu, nadarene naučnike i umjetnike, imamo sve predispozicije da budemo na evropskom nivou.
I zato, jasno poručujemo da je Bosna i Hercegovina dio Evrope, dio Evropske unije.
Zbog tog i takvog evropskog sna za naše ljude i našu zemlju, Naša stranka od ovog 17. aprila 2010. godine kreće u istorijsku kampanju, kampanju nade i optimizma, te zatvaranja tamne stranice dvodecenijske vladavine nacionalnih stranaka u BiH.

Naša stranka radi ovog cilja, na prvom mjestu mijenja sebe, da bi promjenila politiku i društvo. Naša stranka se ne ponaša u matrici zatvaranja i podjela, kao što skoro sve danas tako funkcioniše. Članovi Naše stranke su drugačiji, članovi Naše stranke iz Sarajeva daju prioritet članovima iz Banja Luke i Širokog, Banja Luka podržava Mostar i Zenicu, Mostar podržava Trebinje i Tuzlu. Naša stranka je stranka svih ljudi i za sve ljude u bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine. Biti stranka cijele zemlje i svih njenih ljudi je vrhovna misija Naše stranke. Biti član Naše stranke znači osjećati ovaj cilj kao neprikosloveno načelo i zvijezdu vodilju u biranju ljudi od mjesnog i opštinskog odbora, preko Izvršnog odbora i potpredsjednika stranke, do Glavnog odbora i Predsjednika stranke. Snažnije organizacije Naše stranke se odriču dijela svojih prava u korist slabijih i još uvijek nedovoljno razvijenih, a nipošto ne koriste svoju snagu za koncentraciju moći, jer to onda nije Naša stranka, jer to onda nije Bosna i Hercegovina. Svaki član koga obuzmu drugačije misli i ideje, treba da stavi prst na čelo i još jednom detaljno prouči program Naše stranke.

Nasa stranka stoji na principima savremenih i progresivnih ideja evropskog socijalnog-liberalizma.
Naša stranka ne izlazi na izbore kao druge stranke, radi politikanstva i privililegija, radi nerada i koncesija, Naša stranka je odlučna da duboko zasiječe u bolesno političko tkivo Bosne i Hercegovine, jer smo tu radi reformi. Reformi koje će da bole. I zbog toga tražimo podršku građana, da podrže takve reforme, jer je to jedini i pravi put, a sve ostalo je populizam koji će nam se ponovo obiti o glavu, kao i nebrojeno puta do sada.

Kada Naša stranka kaže da će se boriti protiv kriminala i korupcije, to nije fraza, to je ozbiljna namjera da se u tu borbu udje beskompromisno, a mi to jedini i možemo, jer nemamo repova iza sebe, i jer smo odlučni u namjeri izgradnje dodatnih zatvorskih kapaciteta, pružanja materijalne i moralne podrške profesionalnosti i efikasnosti sudstva, tužilaštva i policije, a posebno smo ozbiljni u namjeri da preuzmemo kvalitetno evropsko zakonodavstvo, koje neće biti ’’puno rupa’’ kao ovo naše, zbog čega tako često gledamo kako se naši političari oslobadjaju na sudovima od zloupotrebe položaja, jer su zloupotrijebili funkciju u skladu sa zakonom koji su sami sebi prilagodili i usvojili.
Naša stranka jasno i glasno poručuje svim ljudskim huljama, koji su u prošlom ratu ubijali nevine i nedužne ljude, da će biti proganjani, uhvaćeni, dobiti pošteno sudjenje i robijati za svoja nedjela. Niti jedan ratni zločinac, bez obzira iz koje nacije dolazio, a koju je svakako ponizio i obrukao svojim nedjelima, ne smije ostati na slobodi, ostati nekažnjen.
Naša stranka će uvijek stajati na strani žrtava, a nikad zločinaca. Podržavamo da se utvrdi tačno i nepristrasno brojno stanje i popis svih žrtava proteklog rata, jer svaka žrtva zaslužuje pijetet i poštovanje države i društva, a utvrdjivanjem činjenica se smanjuje manevarski prostor za manipulaciju i politizaciju žrtava, što aktuelna politika na svim stranama svesrdno koristi u svoje predizborne svrhe. Naša stranka to nikad neće raditi, a korektan odnos prema tim najbolnijim temama, nakon preuzimanja vlasti u oktobru, će promjeniti ukupnu atmosferu u zemlji.
Vodićemo odgovornu politiku u vezi ustavnih reformi, u duhu kompromisa i dijaloga, svojim djelovanjem i ponašanjem u vlasti ćemo odagnati strahove naroda od drugih naroda, i stvorićemo konsenzus oko zajedničkih evropskih ciljeva i ekonomskog razvoja, a u skladu s tim prilagoditi naš ustav konvencijama o ljudskim pravima i slobodama. Niko ne smije biti diskriminisan, to je naša misija.
Politiku straha i retoriku mržnje ćemo poraziti u oktobru, i svu društvenu energiju u naredne 4 godine usmjeriti u ravnomjeran ekonomski razvoj, otvaranje radnih mjesta, borbu protiv siromaštva, jačanju preduzetničkog duha kod naših građana, podršci sposobnim da realizuju svoje razvojne ideje, kako bi zaposlili što više radnika i što više sofisticiranih proizvoda izvozili drugim zemljama i tržištima.
Otklonićemo glavnu prepreku razvoju ekonomije, u vidu administrativnog aparata koji je postao preglomazan, nedjelotvoran, samom sebi dovoljan, koji reketira one koji žele pošteno razvijati svoj biznis, a korumpira one koji su pod političkom protekcijom. To znači da ćemo odlučno udariti na političke poslušnike i podobnike u administraciji, a nagraditi i podržati profesionalne i kompetentne državne službenike. Odvojiti žito od kukolja je naš zadatak od najmanje Opštine do Vijeća ministara.
Svi mi znamo da nema investicija dok država ne obezbjedi stabilnu političku klimu u zemlji, pravedne zakone, sudstvo koje će obezbjediti da brzo i efikasno zaštiti poslodavce i farmere od korupcije, lopova i vlasti. Mi sada imamo vlast koja nije u stanju ni sebi zaraditi platu, već se mora zaduživati kod Medjunarodnog monetarnog fonda, a tako nam postaje jasno šta ova vlast može obezbjediti gradjanima. Odgovor je: ništa. Mi sada imamo vladu koja mrzi poreske obaveznike, a taj odnos mora biti partnerski, i to je naš zadatak. Reforme su misija Naše stranke.

Naša stranka vjeruje da se u naredne 4 godine mogu sprovesti suštinske reforme koje će državni aparat staviti u funkciju ukupnog razvoja i servisa običnih građana. To znači da ćemo 2014. godine živjeti u zemlji koja se velikom brzinom udaljava od današnjeg stanja. Mi ćemo uvesti Bosnu i Hercegovinu u Evropsku uniju 2014. godine. Evropska unija je misija Naše stranke.
Moramo vjerovati da se iskrenim radom i zalaganjem ovi ciljevi mogu dostići. Ne smijemo vjerovati vladajućoj koaliciji koja stvara atmosferu o nemogućem napretku. Vjerujemo li sebi i svojim prioritetima u životu ili vjerujemo u prioritete koje nam vlast servira preko medija? Vjerujemo li u promjene ili se predajemo? To je suštinsko pitanje za svakog člana Naše stranke.

Ko se predaje nek’ to odmah kaže da na njega ne računamo, ko vjeruje u promjene nek’ ustane uspravno, ovdje i sada, ustani ponosno, ne obaziri se oko sebe, najglasnije sto možes izrekni svoja uvjerenja, izdigni se iznad bosanskohercegovackog skepticizma, ne kukaj, ne siri defetizam, udahni punim plućima, pronađi sjajnu zvijezdu u svojim očima, gledaj naprijed, gledaj u buducnost, ne krivi druge i ne trazi opravdanje, pokreni sebe i pokrenućeš cijeli svijet...
To je misija Naše stranke.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 05:11 
Pripravnik
Pripravnik

"S ovog kongresa je izašla veoma jasna poruka da je ovo jedna reformistička stranka, socijal-liberalne političke filozofije, koja je ponudila konkretna rješenja da se izađe iz ove bipolarne političke podjele u BiH na ono što je krajnje lijevo u vidu socijaldemokratskih opcija i s druge strane onog što su narodne strane" izjavio je za Fenu Predsjednik Izvršnog odbora Naše stranke Dino Mustafić.

Predsjednik Naše stranke Bojan Bajić je ocijenio da je današnji kongres bio "civilizirani, iskreni skup ljudi koji su stvarna budućnost zemlje". On je upozorio da je narednih mjesec dana ključno i da pozitivnu energiju sa kongresa delegati trebaju prenijeti u svoje sredine. "Ako to ne učinimo, ovaj će kongres biti uzaludan" kazao je

Poziv SDP-u
Nakon kongresa, Bojan Bajić je u gostovanju na Federalnoj TV izjavio kako se radi o partiji koju čine mladi, odgovorni pošteni ljudi koji ne priželjkuju vlast radi vlasti, već kako bi imali mogućnost Bosnu izvesti na put prosperiteta. Bajić je izjavio kako su nacionalne stranke posljednjih dvadeset godina našu zemlju sunovratili na samo dno, te da Naša Stranka nudi ekonomska i socijalna rješenja.

Na pitanje da li u predizbornu utrku imaju namjeru ući u koaliciji s drugim političkim subjektima, Bajić je razložio kako je u RS-u već započelo formiranje "Trećeg proevropskog bloka".

Što se Federacije tiče, Bajić je iskoristio gostovanje u Dnevniku FTV-a kako bi uputio javni poziv SDP-u da formiraju proevropski blok u Federaciji, te na državnom nivou. "Ako SDP neće sa Našom strankom, onda vjerovatno pregovara sa Radončićem" poentirao je Bajić.

Na današnjem kongresu Naše stranke, za jednu od podpredsjednica izabrana je Dunja Jelovac, a izabrani su i novi članovi Nadzornog odbora, dok će rezultati za izbor članova Glavnog odbora biti objavljeni naknadno.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 05:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
Bajić je razložio kako je u RS-u već započelo formiranje "Trećeg proevropskog bloka".

Шта ли му је ово?!?!?!?!

Први блок је вјероватно проафрички а други проазијски и напокон се појавио и проевропски.
Колико глупости на једном мјесту.

Просто не могу вјеровати да је ова тема догурала до 16 страница.
Ми се ту расправљамо између себе, а Пеђа повремено излети са пар својих демагошких флоскула и онда опет око тога остали форумаши расправу на пар страница.
УЖАС!

Оде ова тема мени на игноре!

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 09:03 
Pripravnik
Pripravnik

japanese rose

Vasi su postovi prepuni citata "mojih" tvrdnji koji nisu moji i teza koje su izokrenute.
Ipak, neke u mi posebno privukla paznju.

Na pocetku samo da razjasnimo neke moguce nesporazume...
Vi ste u pravu kad kazete da pitanja na ovom forumu nisu upucena Pedji Kojovicu nego Nasoj stranci, ali onda trebate tako i postavit svoje pitanje.
Naime.
Ja kad procitam pitanje koje pocinje sa "Jesi li ti...." mahinalno pocinjem odgovor sa "ja".

Ja nigdje nisam rekao da sam "bosanac" nego da me uvijek pa i danas kada dodjem u Bg ili u Zg ili Skopje oni zovu "bosanac".
Mozda ste vi pod "bosanac" mislili drzavljanin BiH? Onda ste to tako trebali i napisati.
Gradjanin se o drzavljanstvu ne izjasnjava, to je pravna cinjenica iz koje proizlaze pravne posljedice.(Postivanje zakona i placanje poreza).
Drzavljani BiH se mogu nacinalno izjasnjavati kako god zele, kao Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Romi, Slovenci, Ukrajinci itd ili se ne moraju uopste izjasnjavati po toj ili bilo kojoj drugoj odrednici.
Njihovo izjasnjavanje odnosno neizjasnjavanje ni po kojem osnovu ne smije imati pravne posljedice ni na kojem dijelu teritorije BiH.

Definicija gradjanskog rata koju ste preveli sa wikipedia je tacna i u skladu je s onim sto sam ja napisao. Vama je vjerovatno problematican dio te definicije koji spominje "organizovane grupe" u sukobu. Vi, ja pretpostavljam, jer je u vasem postu to ostalo nejasno, vjerujete da su Srbi i Hrvati bili "organizovane grupe" u sukobe a Muslimani, odnosno, Bosnjaci nisu. To je dosta rasireno vjerovanje koje je medjuti u suprotosti sa cinjenicama koje se mogu provjeriti u registru "zelenih beretki" i "patriotske lige" i usporedbom datuma njihovog osnivanja sa datumom pocetka oruzanih sukoba u BiH.
(Stepen organizovanosti i materijalno tehicka opremljenost organizovanih grupa" je nesto sasvim drugo)

Vi imate pravo na vas subjektivni dozivljaj rata i on je za vas potpuno istinit. Nekome ko se zatekao u Mostaru 93/4 mozda se cinilo da Srbi I Hrvati ratuju zajedno protiv Bosnjaka, ali bi se ta osoba jako izneadila ako bi potom dosla u Travnik ili Vitez. S druge strane, neko ko se u izvjesnom peridou zatekao u Krajini mogao je steci utisak da na jednoj strani ratuju Srbi i Bosnjaci a na drugoj Hrvati i SDA.
Nemam namjeru da umanjujem autenticnost vaseg dozivljaja rata. Vama se to dogodilo to sto se dogodilo i to je uzasno. Ja bih od vas, s obzirom na sta ste prosli i na sta prolazite, ocekivao razumjevanje za sve ljude koji u prosli kroz slicnu sudbinu bez obzira iz koje nacije dolazili.
Zbog neutvrdjenog cinjenicnog stanja pred, tokom i nakon rata, nasa se kolektivna slika o ratu sastoji od licnih ili regionalnih, najcece suprotnih po znacenju, slicica - dok nam sveukupna slika izmice.

Pojam "gradjanskog nacionalizma" se odnosi na politiku u kojoj se dominacija jedne nacionalne ili vjerske grupe nad drugom pokusava ostvariti skrivanjem iza "odluke demokratske, gradjanske vecine". Zbog toga je neophodno da u BiH postoje politicki mehanizmi kojim bi oni gradjani BiH ciji je identitet primarno nacionalni ili vjerski mogli zastiti ono sto smatraju svojim vitalnim nacionalnim interesom.
Taj mehanizam, izmedju ostalog, sprjecava disoluciju zemlje jer propisuje da se Ustav i teritorija moze mjenjati samo koncezusom, a ne "gradjanskim" preglasavanjem.

S druge strane. Vas strah i osjecaj nesigurnosti ja razumijem i prihvatam kao realnost.
To bi, po mom , misljenju trebali i ostali.
Kad mi neko ko se izjasnjava kao Srbin kaze da se osjeca nesigurno u Sarajevu ja mu vjerujem, kao sto vjerujem i Bosnjaku u Banjaluci ili Hrvatu u Zenici.
Strah je iracionaan, subjektivan osjecaj a da li je osnovan ili neosnovan je potpuno nebitno.
(Uzaludno je nekome ko se boji leta avionom objasnjavati statistiku da su sanse da pogine u autu ili vozu daleko vece. Covjek se boji i gotovo.To se mora prihvatiti i uvaziti i uciniti sve da on taj strah prevazidje).

p.k.

p.k.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 09:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
@ Japanese Rose:
Citiraj:
I jos jedno pitanje : Na koji nacin ce NS obezbijediti fizicku sigurnost povratnika u RS ?

Bacena bomba u dvoriste porodicne kuce Fikrete Kuckovic (68) - datum :16/04/2010

Toliko za ovaj put.

Fikreta Kučković iz prijedorskog naselja Gomjenica, ispred čije kuće je u četvrtak naveče nepoznati počinilac bacio ručnu bombu, je rekla da ne može pretpostaviti ko bi i zašto bacio bombu ispod njenog prozora. “Čitala sam knjigu u krevetu, i iznenada sam začula strahovitu detonaciju. Bila sam šokirana. Prozorsko staklo je letjelo na sve strane, a gelera je bilo svuda po sobi. Odmah sam pozvala policiju”, dodala je Kučkovićeva koja je novinarima rekla da ne zna ko bi i zbog čega na njenu kuću mogao baciti ručnu bombu jer se nikad nikom nije zamjerila. “Ovdje pored mene žive brat i snaha. Suprug je umro 2002. godine, a dva sina mi žive u inostranstvu. Nikad se ni sa kim nisam svađala, niti zamjerila”, rekla je ova Prijedorčanka i podsjetila da ju je krajem prošle godine udario automobil ispred kuće, te da nesavjesni vozač nikada nije pronađen. Ona je rekla da ne može taj slučaj povezati sa bacanjem ručne bombe, te da ne vjeruje da bi je neko napao zato što je Bošnjakinja. “To potpuno isključujem. Moje komšije su izuzetne i uvijek su bili divni prema nama”, rekla je Kučkovićeva. Iz Centra javne bezbjednosti Banjaluka danas je saopšteno da je nepoznati počinilac sinoć ispred kuće u Prijedoru, u Ulici Srpskih velikana, u kojoj živi žena, čiji su inicijali F.K., bacio, najvjerovatnije, ručnu bombu od čije detonacije je puklo staklo na prozoru sobe u kojoj je spavala. U CJB su naveli da se sinoć u 22.50 časova u dežurnu službu Policijske stanice Prijedor jedan obratila F.K. i prijavila da je neposredno prije prijave začula jaku eksploziju u dvorištu svoje kuće. Izvršen je uviđaj, i policija pretpostavlja da je najvjerovatnije riječ o ručnoj bombi. Istraga o ovom krivičnom djelu izazivanja opšte opasnosti je u toku.

Datum: 17. April 2010.

Posto sam iz ovog kraja, samo jos da dodam, iako nije iskljucena svaka opcija, pa ni ona nacionalisticka, kao i do sad moguca je i druga pozadina... Neki od nas kao da jedva cekaju da se nesto desi, pogotovo politicari, pa da mogu uperiti prstom u RS vlasti, te ih se povratnici ticu i kao vode brigu o njima...

Stavljati ovo u kontekst s NS je bas , ali bas bezveze, jer vise veze s ovim imaju "nasi" izabrani predstavnici koji trenutno sjede po prijedorskim i banjaluckim foteljama i ocito ne rade svoj posao...

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 10:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja nigdje nisam rekao da sam "bosanac" nego da me uvijek pa i danas kada dodjem u Bg ili u Zg ili Skopje oni zovu "bosanac".

Sta ste po nacionalnosti ukoliko nije tajna ? Pitam vas, ne NS.

Citiraj:
To je dosta rasireno vjerovanje koje je medjutim u suprotosti sa cinjenicama koje se mogu provjeriti u registru "zelenih beretki" i "patriotske lige" i usporedbom datuma njihovog osnivanja sa datumom pocetka oruzanih sukoba u BiH.

To sto su postojali na papiru ili u pokusaju je irelevantno. Nisu mogli odbraniti ni Sarajevo ni Bosnu na pocetku. Kao posljedica toga su ljudi, zene i djeca civili umirali stihijski, na pravdi Boga. Odbrana se (samo)organizovala kasnije. Zvanicni dokumenti o tome postoje, vi mozete odluciti da ih interpretirate po vlastitom nahodjenju.

Citiraj:
(Stepen organizovanosti i materijalno tehicka opremljenost organizovanih grupa" je nesto sasvim drugo)

Nije, vec sam objasnila zbog cega iznad.

Citiraj:
Vi imate pravo na vas subjektivni dozivljaj rata i on je za vas potpuno istinit.

Ovo je krajnje nekorektna izjava, jer to nije moj subjektivni dozivljaj nego cinjenice. Iste su dokumentovane u velikom broju audio zapisa, kao i velikom broju pisanih materijala - sirom svijeta.

Citiraj:
Nemam namjeru da umanjujem autenticnost vaseg dozivljaja rata.

Nakon sto ste iznad napisali da je to moj 'subjektivni dozivljaj rata'. Postedite me Pedja. :wink:

Citiraj:
Vama se to dogodilo to sto se dogodilo i to je uzasno. Ja bih od vas, s obzirom na sta ste prosli i na sta prolazite, ocekivao razumjevanje za sve ljude koji u prosli kroz slicnu sudbinu bez obzira iz koje nacije dolazili.

Nista ja ne prolazim. :) Imam sve sto mi je potrebno za ugodan zivot, Bogu hvala sretna i zadovoljna. :wink: I nisam jedina, daleko od toga. Svoju brigu i empatiju sacuvajte za one kojima je zaista potrebna, a takvih u BiH ima mnooogo. Meni ne treba hvala. Za ono sto je meni treba se borim i izborila sam se. Volim izazove.

Samo mi smeta isprazna retorika. Narocito kao osobi koja je ( naivno ) lobirala za NS. Tu gresku vise necu ponoviti. :)

( Razmisljala sam da li da u postove stavim neke detalje koji su se desili mojoj porodici, jer sam se plasila ovakve reakcije. Sad cu to izbrisati, samo sto te cinjenice samim tim nece prestati postojati. )

Citiraj:
Zbog neutvrdjenog cinjenicnog stanja pred, tokom i nakon rata, nasa se kolektivna slika o ratu sastoji od licnih ili regionalnih, najcece suprotnih po znacenju, slicica - dok nam sveukupna slika izmice.

Meni rijetko sta promice. Budite dobri i nemojte potcjenjivati moju inteligenciju.

Citiraj:
Pojam "gradjanskog nacionalizma" se odnosi na politiku u kojoj se dominacija jedne nacionalne ili vjerske grupe nad drugom pokusava ostvariti skrivanjem iza "odluke demokratske, gradjanske vecine".

Bosanac ne moze nadglasati Bosanca. Kad bi se slucajno ( mnogi ) dosjetili, u igru bi usao kvalitet umjesto kvantiteta. Odnosno sustinsko, tj kvaliteti pojedinca, umjesto spoljasnjih atributa ( vjere i nacije ).

Citiraj:
Zbog toga je neophodno da u BiH postoje politicki mehanizmi kojim bi oni gradjani BiH ciji je identitet primarno nacionalni ili vjerski mogli zastiti ono sto smatraju svojim vitalnim nacionalnim interesom.

Pogledajte Maslovljevu hijerarhiju potreba, primjenjivu na svakog covjeka. Niciji identitet nije primarno nacionalni i/ili vjerski.

Citiraj:
Taj mehanizam, izmedju ostalog, sprjecava disoluciju zemlje jer propisuje da se Ustav i teritorija moze mjenjati samo koncezusom, a ne "gradjanskim" preglasavanjem.

Vec sam vam objasnila zbog cega se to ne bi moglo desiti. Sta mislite zbog cega se raspala Jugoslavija ?

Citiraj:
S druge strane. Vas strah i osjecaj nesigurnosti ja razumijem i prihvatam kao realnost.
To bi, po mom , misljenju trebali i ostali.
Kad mi neko ko se izjasnjava kao Srbin kaze da se osjeca nesigurno u Sarajevu ja mu vjerujem, kao sto vjerujem i Bosnjaku u Banjaluci ili Hrvatu u Zenici.
Strah je iracionaan, subjektivan osjecaj a da li je osnovan ili neosnovan je potpuno nebitno.
(Uzaludno je nekome ko se boji leta avionom objasnjavati statistiku da su sanse da pogine u autu ili vozu daleko vece. Covjek se boji i gotovo.To se mora prihvatiti i uvaziti i uciniti sve da on taj strah prevazidje).

I've had enough. :lol: :lol: Hvala i prijatno.

Ma liberté

Poslednji put menjao Japanese_rose dana 18 Apr 2010, 11:14, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 10:39 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ružo ti si kao Jehovin svjedok u neku ruku.Ne priznaješ ničije argumente osim svojih.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 10:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
_zoka je napisao:
Ružo ti si kao Jehovin svjedok u neku ruku.Ne priznaješ ničije argumente osim svojih.

:lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 10:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:

Hvala _zoka. I hvala sto licne uvrede od Silvio Dante iznad nisu izbrisane, iako sam ih uredno prijavila oba puta. Valjda doprinose konstruktivnoj diskusiji. :wink:

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 10:46 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
_zoka je napisao:

Hvala _zoka. I hvala sto licne uvrede od Silvio Dante iznad nisu izbrisane, iako sam ih uredno prijavila oba puta. Valjda doprinose konstruktivnoj diskusiji. :wink:

Stani....ovo moje je bila uvreda?Biti jehovin svjedok je nešto loše?Vrijeđamo ljude zbog religijske pripadnosti?Gdje tu multietničnost,pomirenje,međureligijsko razumjevanje? :-?

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 10:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
Pedja jos jedno pitanje ako moze........

ako dodjete a vlast,kakav ce biti vas stav u vezi korupcije i kriminala?

Sta kanite sa tim uraditi....pridruzit se ili okrenuti se protiv njih?

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 10:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ERROR je napisao:
@ Japanese Rose:

Nikad se ni sa kim nisam svađala, niti zamjerila”, rekla je ova Prijedorčanka i podsjetila da ju je krajem prošle godine udario automobil ispred kuće, te da nesavjesni vozač nikada nije pronađen.

Hm, Misterija. :scratch: Steta sto Sherlock Holmes nije medju zivima.

*cinizam off*

Bez obzira sta je uzrok, ovo je goruce pitanje na kome se mora raditi, ali ne kozmetski. Da ne bi preslo u modu da se neko nakon svadje uhvati rucne bombe ( treba li napominjati primitivizam i agresivnost tog cina ). Citam na Crnoj Hronici kako su se neki nesretno zaljubljeni parovi u posljednje vrijeme ( vise slucajeva ) raznijeli bombama. Ovo je veoma neubicajen nacin samoubistava. Osim ako u podrumima civila ne postoje arsenali oruzja.

Oprostite na smetnji, ne bih dalje. Pozdrav_zoka.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 11:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
@ Japanese Rose:

Zeno, ako sama ta zena ili bilo ko ne smatra da je nesto silno bezbjedonosno ugrozena (kao ni ja) u tom Prijedoru, vise od Srba koji tu zive, ko si ti da je ubjedjujes u suprotno? Da je puste srece, pa da je u Federaciji ista profesionalnija policija, ja bih isto rekao; do RS je, ali fakat je isto sranje svukud, ma koliko ti isticala sve lose za Bosnjake u RS i npr @Filozof za Srbe u FBiH... Cijela zemlja je po ovom pitanju u ku...

Na tvoju (ocitu) zalost, ali na radost mnogih povratnika koje poznajem, situacija za Bosnjake u RS, mora se priznati NIJE toliko losa koliko je mnogi dusebriznici zele prikazati. Da se razumijemo, ne ljubim ni ja nesto puno isticanje "necijeg" ekskluzivnog prava na to podrucje u mnogim stvarima (pogotovo naziv), ali u sustini, radeci pojedinacno i grupno na boljitku nasih ljudi dole, povratnika, ja sam stekao dojam da ce nam biti dobro onoliko koliko se sami za to budemo borili i RADILI na tome. Prostora i mogucnosti ima, ne za to sto su to Srbi u RS htjeli i zeljeli, vec voljom, radom, zeljom i povratkom mnogih , koji to pravo, zahvaljujuci danasnjoj situaciji u RS ostvaruju.

Sjedeci sa strane, zaleci se i "stiteci" one koji to i ne traze, ne postize se nista. Ista stvar kao "briga" koju brinu neki ovdasnji forumasi o ugrozenim ili "ugrozenim" srpskim povratnicima, a u stvari ih za mnoge boli k... i uopste ih vecinom smatraju izdajnicima ili prodanim dusama, dok se nesto ne desi....

Nadam se da te necim nisam uvrijedio, ali ovo je moje licno misljenje.

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 11:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ERROR je napisao:
@ Japanese Rose:

Zeno, ako sama ta zena ili bilo ko ne smatra da je nesto silno bezbjedonosno ugrozena (kao ni ja) u tom Prijedoru, vise od Srba koji tu zive, ko si ti da je ubjedjujes u suprotno? Da je puste srece, pa da je u Federaciji ista profesionalnija policija, ja bih isto rekao; do RS je, ali fakat je isto sranje svukud, ma koliko ti isticala sve lose za Bosnjake u RS i npr @Filozof za Srbe u FBiH... Cijela zemlja je po ovom pitanju u ku...

Po tebi ispada da je ova zena sva sretna sto joj je bacena bomba u dvoriste ? Vrati se na post iznad i ponovo ga procitaj, jer tvoj odgovor nema nikakve veze sa onim sto sam napisala.

Odvratna je usporedba sa filozofom. Ja sam patriotkinja, to znaci da zelim dobro Svima, filozof je teski nacionalista koji zeli dobro samo Srbima i drugi ga apsolutno ne zanimaju. Da je bomba pala u dvoriste Slobodanke Jankovic moja reakcija bi bila potpuno ista. Filozofova ne bi. Osjecam fizicku mucninu na usporedbu s njim i izuzetno me vrijedjas. No oguglala sam.

Citiraj:
Na tvoju (ocitu) zalost

Mizerno da ne moze biti mizernije. Ne zalim zbog tudjeg dobra. Super sto je tako, samo naprijed.

Citiraj:
Sjedeci sa strane, zaleci se i "stiteci" one koji to i ne traze, ne postize se nista. Ista stvar kao "briga" koju brinu neki ovdasnji forumasi o ugrozenim ili "ugrozenim" srpskim povratnicima, a u stvari ih za mnoge boli k... i uopste ih vecinom smatraju izdajnicima ili prodanim dusama, dok se nesto ne desi....

Ne poznajes me i ne mozes izvlaciti ovakve zakljucke. Vjerujem da je dobro svakog covjeka svacije dobro, i da je zlo prema bilo kom covjeku dio univerzalnog zla.

Citiraj:
Nadam se da te necim nisam uvrijedio, ali ovo je moje licno misljenje.

Svejedno mi je sta mislis, vec sam ti rekla.

Ako mi imas jos nesto reci, posluzi se sa pp, da se ne razvodnjava tema.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 12:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20

Da je bomba pala u dvoriste Slobodanke Jankovic moja reakcija bi bila potpuno ista. Filozofova ne bi. Osjecam fizicku mucninu na usporedbu s njim i izuzetno me vrijedjas. No oguglala sam.[/i]
[

Ruzo znas i sama da to sto si rekla nije istina. Kada se otvori tema o zlocinima nad srbima ili napadima na njih...tebe nigdje nema. To je tvoj problem i pravo d stitis samo jednu stranu ali nemoj da nas lazes. To si mogla nekad ranije ali te sada svi znamo. Znam i sta sad mogu da ocekujem od tebe ali to me ne interesuje. Error je u pravu za post iznad tvoga i tako bi trebao da razmislja svako normalan u BiH. Ali ti nisi u BiH pa mozes da pametujes koliko hoces a onda odes na kafu u neki normalan svijet. I na ovo znam tvoj odgovor tipa da bi se ti vratila ali nemas gdje i ne bi imala posao. Evo dodji ja cu ti obezbijediti posao. Dodoji i vrati se da napravimo BiH boljom zemljom za sve narode u njoj. Hoces li doci? Jasam prosle sedmice bio u Sarajevu i osjecao sam se bezbijedno. Mozda ne lagodno ali bezbijedno da. Dogovorio sam sa kolegama muslimanima da dodju na vikend kod mene i to sa svojim novorodjencetom. Da li ti mislis da bi iko normalan dovodio svoje tek rodjeno dijete u Bl da ga cetnici ubiju? Mani se te price. Ono sto ti odajem priznanje je da si najveci demagog na ovom forumu, svaka cast.

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2010, 12:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Evo dodji ja cu ti obezbijediti posao. Dodji i vrati se da napravimo BiH boljom zemljom za sve narode u njoj. Hoces li doci?

Naravno da hocu. Posto previse vremena provodim na internetu, da bih zavrsila zapoceto trebace mi jos 2 godine ( inace bih to mogla zavrsiti mnogo prije ). Sto je dokaz koliko mi fali kontakt s nasim ljudima, no nebitno. Nemoj da vas to zaustavi u stvaranju bolje zemlje za sve u medjuvremenu.

Ma liberté

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 604 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 31  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]