banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 12:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 98 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2003, 21:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
nemoj da ja voodu prizivam na vas zbog toga sto mi
kvarite temu. :oops:

eeeeee. vader je super otvorio temu na koju ce prebacivati poruke
tipa izmedju nicega i necega, tj tema kafica.

pozdravljam njegovu azurnost :evil:

otisooo covjek na more, ima sta pametno raditi, sprjecavati
svoj grijeh naspram golishavih djevojaka mora...
nadam se da ce ga neka sirena odvesti tamo gdje je
bog rek'o ...

maran aaaata covjek od vjere, postujem ga koliko i sebe.... bog zna na cemu smo.... pitam se, dali bi on ili ja, da smo na mjestu adama, poslusali zmiju. (Evu bi sigurno.. to je vec dokazano u drustvu)... sta da kazem o covjeku... da smo zivjeli u srednjem vijeku bosne, i da je on bio musliman a ja srbin, bio bi na ko'cu, ne zbog vjere vec zbog sanja koje je odslikavalo to drustvo, dakle on je sljedbenik stanja religije koje je sada.

d(z)amir... mir brate po mitologiji. ja se bojim zivog boga zato sto je ziv, a ja prljav, ne zato sto vjerujem da je on negdje na nekom oblacku.... bog ti je negdje i djavo i bog.... nije to do njega.

bolest... prebaci koje, peto mi je i zadnje... a nije do boga da odem do dragstora...:drinking:

manemoj... ma puno si mi sucmurast.... rec' ti meni konkretno koji si ti 'reinkarnisani' da ja i maran ata mozemo zajedno u duhu pravosljavlja da ti damo ime :drinking:

'ako si od crnog djavla, sto je tako, tako slatko (Parni valjak) ako si
od samog boga, zasto traje tako kratko...' nit bog nit djavo znaju
za ovu pjesmu, mi radosnice ovoga svijeta pricamo, pjevamo, kenj....
o svemu onome sto je vec receno i zato ko god da si... naspi jos jednu
mene je djavo ovih dana je... u zdrav mozak, a bog mi nije bio mrzak.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2003, 23:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Citiraj:
ne zelim da mentalno tripujem

Дамире... деде преведи ово. :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jun 2003, 08:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Citat:
ne zelim da mentalno tripujem

Дамире... деде преведи ово.

E bravo maran ata :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jun 2003, 14:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ako bih na ovoj temi brisao ono što nema veze sa temom broj odgovora bi bio u najmanju ruku prepolovljen. Možda to i uradim.

daMIR, frozen, manemoj samo nasjedate na maranatine upadice jer on i želi ovakve neplodne rasprave, umovanja, prepucavanja, skretanja sa tema po principu "ma nek' se piše o bilo čemu, glavno je da ja pišem i da se obraća pažnja na mene". On se hrani time što mu se kontrira, uživa kad može da se nadmudruje. Neki možda i žele da vode takve isprazne rasprave sa njim, iz obične zeze ili nekog drugog razloga, ali to onda nemojte raditi više na ovom forumu. Dotični Maran Ata piše na nekoliko foruma i ako hoćete daću vam adrese nekih od njih (iako je života već dao neke adrese) i tamo se sa njim prepucavajte. Ovde se držite tema! I savjetujem vam da za uštedu svog vremena i energije koji se mogu daleko bolje iskoristiti potpuno ignorišete Maran Atu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jun 2003, 15:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
potpuno ignorišete Maran Atu

По плодовима њиховим познаћете их... 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jun 2003, 21:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Postoji jedan trenutak kada ucenik koji je kasnije postao ucitelj dolazi u prostoriju ucitelja i u trenutku kada ulazi, jedan od onih 'koji paze' udara ga stapom po glavi. On 'koji je do tada bio suzdrazn i duhovan' reaguje tako sto zeli da udari to monaha.

Ucitelj pljesce rukama i vice bravo bravo, napokon reakcija bica a ne drustva. (prim. prev.)

Duhovan covjek nije onaj koji ima poluspustene kapke kao naduvan janki i koji je miran kao ovca i koji na svako pitanje ima odgovor svog ucitelja ili iz knjige koju postuje. Svi ucitelji su bili obicni ljudi sa svim svojim problemima kao sto su reakcije, seksualnost, zelje da budu glavni i najveci, u najkrace, obicni covjek, koji je kasnije dosegao nesto i razumije sve ono sto neki ucenik treba da prodje, a ne da ga napada sto je reaktivan, mislen, 'obican' neduhovan itd.... Takvih 'duhovnih kretena' treba da se klonimo sto dalje.
Za pravog ucitelja si dijete kojem treba pazljivo da se ukaze nesto a da se ne osjeti odbacenim za sva vremena, a ne neko ko ce da dokaze kako zna bolje matematiku 5 u odnosu na onoga ko dobro radi razlomke.
Duhovni biznis, nije ni cudo sto ljudi kasnije okategorisu sve duhovnjake kao kretenske sektase koji prodaju maglu i mrze ih jer isti nisu mogli da im pomognu oko njihovih najosnovnijih problema.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2003, 19:01 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Jun 2003, 16:30
[quote="Maran Ata" Дамире... деде преведи ово. :-?[/quote]

Pa to znaci da zelim da pricam iz sebe!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2003, 21:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

TAO

Put koji vodi kroz nepostojanje. On vodi ka razumijevanju
tajnih sila, jedinstvu sa majkom.
Sve {to se ranije prikazivalo kao teatar privida
najednom postaje zivo iskustvo. Covjek dospeva do jednog-bez-dva
nedokucivog izbora iz kojeg izvirou Nebo i Zemja, sve stvari i sve slie.
To je mesto kratkotrajnh blistavih bleskova istine
ko jima je nemoguce govoriti
kojima se moze jedino diviti u tisini. Put tisinevodi daleko
od svegal icnog.
Ovo je staza sto vodi u mirovanje, gde se sve vidljivo rastvara u nestvarnu maju.
Njen pravac je od mnostva ka jedinstvu.
ali da bi se krenulo tim putem
valja se temeljno pripremiti.
Covek mora mnogo da poradi na svojoj dusi ukoliko ne `eli da se ona
na ovom putu ka Jednom
ne rascepi.
Kolebljivost bi morala da se odbaci ukoliko
je covjek namerio da stupi u najunutarnjije svetiliste.
Prvi korak je postizanje integriteta.
Potom valja uspesno izvsiti zadatak
omeksavanja dusevnih sila. U dusevnom
ustrojstvu ne treba ostati ni traga krutosti - sto bi smao stvorilo
neku vrstu laznog
jedinstva - jer pomenuto je zivo isukstvo jednostavno i lako.
Unutrasnje sile morale bi da struje, lagano ruseci
sve prepreke pred sobom.
No da bi izdrzao takve napore bez zamaranja,
covek nira ostati poput deteta, jer prednsot dece je upravo u
blaosti i savitljivosti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2003, 00:25 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Jan 2003, 01:59
Mislim da sam razumio sta si htio ovdje napisati i slazem se ali evo i nekoliko napomena:

Frozen: Duhovni biznis, nije ni cudo sto ljudi kasnije okategorisu sve duhovnjake

Mislim da si kategorizaciju SVE trebao izbaciti jer ima ih mali broj ali ima i onih drugih.

Frozen: jer isti nisu mogli da im pomognu oko njihovih najosnovnijih problema.

Sa druge strane ima i đaka koji nisu uspjeli da ustraju ili su se spotakli na neki od kamenova ili pali na nekom od iskušenja a kao sto pretpostavljam da znas to je sve dio duhovnog razvoja i uspona.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2003, 12:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kao sto u bhagavad giti pise, jedan bi trebao da ode na usamljeno
mjesto i da meditira godinama da bi dosegao nekakve nivoe koji ce mu
pokazati.
Sto bi nisargadata rekao u nekom od odgovora, postoje ljudi koji decenijama meditiraju na nekom usamljenom mjestu i rade jogu a jos nisu nasli odgovore koje mi zelimo da saznamo.

Moj pesimizam u vezi razvoja covjeka ka nekim bozanskim nivoima je dosegao zdrave razmjere besmisla.
Ja rjesenje za sebe nemam u odnosu za nekakva bozanska prosvjetljenja,
a nisam ni siguran da mi treba rjesenje u vidu nekakvog smisla citave te zavrzlame.

Nije samo stvar u tome da ja u sebi nosim mrznju, bijes, zalost, razocarenje u odnosu na ovaj svijet, vec jednostavno kada se zapitam, nemam nade ni za sebe, a kamoli za nekoga drugog..
Iako zelim da se nadam necemu visem nego sto sam sada, nekoj promjeni, jednostavno ne vjerujem da se ona moze dogoditi.
Ako to ne zavisi od mene to mi daje nadu, ako zavisi od mene, najradije bi povukao vodu za svim.

Da li ce moj zivot biti dokona radiona kao bilo kog covjeka u gradu ili seljaka na polju, da li samo obican zivot i radi to sto radis kao sto pise Lao Ce i neki drugi ucitelji moze da mi donese nekakvu promjenu, ostavicu vremenu da odluci.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jun 2003, 13:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Spritualna zrelost je spremnost napustanja svega. Odustajanje je prvi korak, ali pravo odustajanje je tamog dje nema od cega da se odustane posto nema nicega u tvom vlasnistvu.

Kada znas misli i njihove cudesne moci, i oslobodis se onoga sto ih truje, ideja o jednoj odvojenoj licnosti, samo ih ostavis na miru. Pustiti misli da rade svoj posao je sloboda.

Kada ne trazis nista od Boga kada ne zelis nista, kada ne tezis nicemu, kada ne ocekujes nista, bozansko ce uci u tebe, nepitajuci i neocekivano.

Zelja za istinom je najbolja od svih zelja ali je i dalje zelja. Sve zelje moraju biti predane, tako da istina moze uci u tvoj zivot.

Kada se suocis sa tugom i patnjom, ostani sa njom i ne pokusavaj da pobjegnes od toga. Ne bacaj sebe u slijepe aktivnosti.

Razumijevajuci zbunjenost predstavlja oslobodjenje od nje.
Svijet i misljenje su stanje bica. Bozansko ije stanje, ono probija sva stanja, ali nije stanje bilo cega.

Nista strano se ne moze desiti svijesti koja zna sta zeli

Odlaganje reakcije je pogresna reakcija. Misliti, osjecati i djelovati mora biti u jedinstvu i desavati se zajedno sa situacijom koja od njih to zahtijeva.

Kakva je korist srece za koju moras da radis i tezis. Prava sreca je spontana i slobodna od napora.

Po mom vidjenju, sve e desava od strane samog desavanja, potpuno spontano. Ali ljudi misle da da treba da djeluju ka nekoj pobjedi.

Nema niceg od cega svijet moze da profitira nego da odustane od proita.

Stvarnost nikad ne umire, netvarno nikad nije zivjelo. Sredi svoj um i sve ce da bude u redu. Kada znas da je svijet jedno, da je covjecanstvo jedno , djelovaces u tom pravcu.
Ako ne postoji naredjenje unutar tebe ne moze ga biti ni u vanjskom svijetu.
Nista se ne dogadja od strame mene, sve se tesava a ja ne ocekujem, ne planiram, samo posmatram dogadjaje koji se desavaju, znajuci da su nepostojeci.
Svako umire kako je zivio. Nisam uplasensmrti, zato sto nisam uplasen zivota. Zivim sretno i imacu sretnu smrt. Patnja je biti rodjen, ne umrijeti.
Ti nemas problema, samo tijelo ima probleme.. u tvom svijetu, nista ne ostaje, u mom svijetu nista se ne mijenja.
Moje stanoviste je cisto: proizvodi da distribuiras, nahrani da bi jeo, daj da bi uzeo, misli o drugima prije nego sto pocnes misliti o sebi. Samo nesebicno drustvo bazirano na dijeljenju moze biti stabilno i sretno. To je jedino prakticnor jesenje. Ako ga ne zelis - bori se.

Stalna potraga za zadovoljstvom je uzrok bola.
Za mene momenat smrti ce biti momenat slavlja ne straha. Plakao sam kada sam se rodio umrijecu smijuci se.

Swami Nisargadata

Citav zivot zivio je sa zenom i djecom, prodavajuci novine na ulici.
Jednom je otisao kod jednog ucitelja i on mu je rekao da se bavi pitanjem "Ko sam ja?" Proveo je svo slobodno vrijeme tokom tri godine u tome i realizovao se. Odluco je da napusti sve i na pola puta je shvatio da je on jos uvijek prodavac novina i vratio se kuci i nastvio da prodaje novine.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2003, 02:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2003, 19:04
Citiraj:
Spritualna zrelost je spremnost napustanja svega. Odustajanje je prvi korak, ali pravo odustajanje je tamog dje nema od cega da se odustane posto nema nicega u tvom vlasnistvu.

taj covjek je bog. Sto ga vise citam to vise vidim da je covjek debelo utemeljen u stvarnosti.

manemoj:
Citiraj:
Sa druge strane ima i đaka koji nisu uspjeli da ustraju ili su se spotakli na neki od kamenova ili pali na nekom od iskušenja a kao sto pretpostavljam da znas to je sve dio duhovnog razvoja i uspona.

pa u tome je i problem. Djaci se uvijek spotaknu. Ucenici kad se spotaknu i ustanu. Ne ostaju da leze na zemlji. Kada potones u vodu, neces se udaviti od toga vec ako n izronis iz nje.

daMIR:
Citiraj:
napokon dobijam direktno shvatanje da ja ne zelim da mentalno tripujem hipnotisuci se davanjem neke nepostojece dimenzije svom postojanju

Sama misao o tripovanju je tripovanje. Ako si spontan, onda i ne razmisljas o tome. No, nije trip kriv za davanje nepostojecih dimenzija postojanju, kako ti kazes, vec nemoc da se bude Ono Sto Jeste. Kada odustanes od bilo cega, od dokazivanja, od pravdanja, od postapanja nekoga ko je vrijedan i ko nije vrijedan toga.
Yoga u provedu znaci ujedinjenje, jedinstvo. To ne znaci da ti to moras da steknes, vec da to razotkrijes. Vec je u tebi. Suocavanje sa svim onim sto podrazumijevas pod sobom je ono sto je potrebno, a ne neko trazenje tripova, citata i slicnog bedaka.

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2003, 03:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Особе неупућене у суштину и смисао јоге, ову симпатичну источњачку вештину прихватају као неку врсту тренинга аеробика или гимнастике. Не слуте да је суштински смисао практиковања јоге прихватање многобожачких култова Истока, који се суптилно намећу испод маске научног приступа тајни људске природе.

Стручњаци јоге своје “дипломе” стекну за 5 – 6 месеци обуке у неком центру на Западу, или ашраму у Индији, па дођу у Србију да лове неопредељене душе гладне духовне хране, које не знају у шта су се упустиле. Користе их за своје себичне циљеве под маском рада на свом духовном бићу. Баве се црном, белом, црвеном и зеленом магијом, постају екстрасенси, биоенергетичари, видовњаци, манипулишући људима за личну славу и богаћење. Или још горе, остају у тајности; тобоже, то је најбоље за њихов спиритуални напредак, док своју покорну војску шаљу у свет да им доводи жртве. Највеће жртве су млади између 15 и 25 година, као и друге неоформљене личности, којима узимају куће, станове, имања, новац, уметничке предмете, злато; они који немају ништа од свега тога – личним радом, служењем и пожртвовношћу за опште добро могу помоћи заједници.

Медитација је пракса која редовно прати јогичики начин живота. Медитација смирује ум и јаком концентрацијом усмерава га на безлични Апсолут, са којим се у нирвани, тј. стању без ума, треба сјединити и изгубити своје јаство, своју личност.
Обезличеност човека у практиковању јоге се посебно наглашава. Особа са развијеним умним, душевним и делатним способностима, представља препреку просветљењу, јер наглашени его и индивидуалност нису погодни за духовни напредак. Често се види супротан ефекат овако схваћеног спиритуалног рада: безвољне, апатичне, укочене, хладне, неактивне, умртвљене личности, које нису развиле природне потенцијале у себи

Пазите се тих превараната ! :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2003, 19:59 
Pripravnik
Pripravnik

Maran Ata je napisao:
Пазите се тих превараната ! :roll:

Religijski ljudi ciljano koriste strah za uvodjenje ljudi u duhovni rad. Transformacija licnosti rezultovana takvim duhovnim radom u sebi nosi odredjene bolesti (zbog straha), pa rezultat takvog rada dijametralno suprotno se razlikuje od nekog modela koji bi trebao biti zdravlje i zivot.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2003, 20:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Сад нам још објасни где ти у том упозорењу видиш типовање на страх... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2003, 00:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2003, 19:04
Zanimljivo je tvoje tumacenje M Atooooo. :lol:
To samo govori da svugdje turas svoj nos.
No, po svemu sudeci, imas ogromnu kolicinu straha.
Sto su neki i primjetili. A da ti govorim o tome kakav je tvoj strah, ne mogu se tim zamarati. Dovoljno je da se pogledas u ogledalo. I vidis ovo: :mad: ili mozda ovo :evil: a svmu sudeci mozes i da napravis sljedece na sve sto si u ovom postu napisao: :drinking:

CMOK

To daMIR-e. Ne daj se. Dok god pojedini bolesnici pokusavaju da se ljece na ljudima koji idu ka Zdravlju, slobodno se buni. Buntovnistvo je ulaz u autenticnost, s jedne stane. Nije tako lose, samo nemoj da pretjeras.

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2003, 09:47 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Citiraj:
To samo govori da svugdje turas svoj nos.

Čini se da je čovjek jednostavno pročitao mnogo literature u stilu:
"Joga i meditacija za zauzete"
ili
"Naučite sve o ... za 21 dan"
:D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2003, 12:24 
Pripravnik
Pripravnik

Pa Maran Ata, dobra meditacija je ona koja nas vraca iskonskim snagama prirode, a u takvom stanju ne postoji

''безвољне, апатичне, укочене, хладне, неактивне, умртвљене личности, које нису развиле природне потенцијале''

nego bas suprotno. Jednostavno se bojis susreta sa kvalitetom u religijskim sustavima koji nisu sa tvojim tradicionalnim zahtjevima. Budes li tako nastavio zavrsit ces uskoro na EKG-u, pa onda kod doktora sa konstatacijom da imas aritmiju. (kontas li ovu zadnju recenicu JivanMukta - :lol: :lol: :lol: )

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2003, 16:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Уз медитацију обавезна пракса је визуелизација: јантри (концетричких квадрата, троуглова и кругова са мистичним значењем), понављање мантри, и држање мандала, слике гуруа или божанства које обожаваш у уму. На овај начин си стално у додиру са вишом реалношћу.

Седење у медитативној пози од пет до десет сати дневно истински мења свест човека - али како ? Медитант осећа да је веома “узнапредовао”, да борави “у повишеном стању свести” које се веома разликује од природног. Себе доживљава на нови начин и сматра се посебним, изузетним, продуховљеним, почиње да презире и избегава људе “немирног и растрзаног ума”, које назива духовно заосталим, и који су препрека његовом божанском миру.

Његов циљ је сатвично тело и ум, без осећања и мисли, које пребива у висинама духа неизмењено. Свет маје (обмане), окови породице и посла препрека су самореализацији, које треба напустити, што следбеници најчешће и чине. Твоја истинска слобода је у слободи од свих жеља овога света, од самсара које држе ум заробљеним. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2003, 01:03 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2003, 02:19
VIDI ZNAM I JA PISATI CRVENA SLOVA!!!
ZNAM I PLAVA!
:D

Molim te Frozen da malo osvježiš temu, pa ti si je počeo. Imaš i ti pravo citirati. :wink:

Citiraj:
No, po svemu sudeci, imas ogromnu kolicinu straha

I to zaraznog! Ježim se na momente... :evilbat:

Na koga vas ovo :bad-words: podsjeća?
:wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 98 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]