banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 13:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Apr 2010, 18:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
БAЊA ЛУКA - Од 89.462 основца у РС, одличан успјех на крају првог полугодишта имало је 31.978 ђака, односно 35,74 одсто.

Citiraj:
- Најбољи резултати остварени су из предмета вјеронаука, гдје је просјечна оцјена износила 4.53 - казао је Мутић и додао да су да су најлошији резултати остварени из предмета физика, гдје је просјечна оцјена ученика 3,17, математике 3,25, хемије 3,29, те њемачког језика, гдје је просјечна оцјена износила 3,51.

http://www.glassrpske.com/vijest/3/drustvo/37854/cir/U-Srpskoj-36-odsto-osnovaca-odlikasi.html
Izgleda da reforma osnovnog obrazovanja daje rezultate. Bićemo jedna od najpametnijih nacija na planeti Zemlji.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 18:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Средњошколци
У Министарству просвјете и културе РС казали су да је на крају првог полугодишта у средњим школама од укупно 44.263 средњошколаца одличан успјех имало више од шест хиљада ученика.

- Ове школске године на полугодишту је пало више од 14.000 ученика – рекли су у Министарству просвјете РС

Ali tek u srednjoj otkrijemo da smo ispodprosječno pametni. :lol:

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 18:52 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 06 Maj 2009, 14:43
filozof sa vrbasa je napisao:
Citiraj:
Средњошколци
У Министарству просвјете и културе РС казали су да је на крају првог полугодишта у средњим школама од укупно 44.263 средњошколаца одличан успјех имало више од шест хиљада ученика.

- Ове школске године на полугодишту је пало више од 14.000 ученика – рекли су у Министарству просвјете РС

Ali tek u srednjoj otkrijemo da smo ispodprosječno pametni. :lol:

To je zato sto dele svakakve ocene u osnovnoj skoli.Kada sam isao u srednju neki odlikasi iz osnovne su pali na popravni vec u prvom razredu.
Treba uvesti zavrsni ispit za sve koji zavrsavaju osnovnu i tek onda ce se videti ko zna.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 19:40 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
U osnovnim i srednjim školama kriterijumi su jako niski. Nastavnici previše olako daju ocjene i većina "odlikaša" iz osnovne u srednjoj prođe sa dobrim ili vrlo dobrim uspjehom, a tek poneki odličnim.
Problem je i dalje tu kad odluče da upišu fakultet shvate da im te ocjene iz prethodnog školovanja ništa ne znače, jer nemaju elementarno znanje za upis na fakultet, a kamoli za praćenje nastave.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 22:55 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jul 2009, 10:16
Nije ni znanje toliko bitno, nego je stvar u tome sto nastavnici (profesori) ne uce djecu da uce kako treba. Sve je to nula dok se fakultet ne upise. Tada tek shvatite koliko nemate radne navike.
Iz iskustva govori vukovac iz osnovne, vrlo dobar-odlican iz gimnazije i obnavljac prve godine na geodeziji. 8)

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2010, 00:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
Treba uvesti kategorizaciju skola. Time bi se rijesio problem oko upisa u srednje skole (ne bi bili izjednaceni odlikasi iz neke nadprosjecne skole sa npr. nekima iz tamo nekog sela gdje za odlican uspjeh je dovoljno biti komsija sa nekim od nastavnika), a mogla bi se na osnovu istog i poboljsati kontrola rada...
Bio bi to opsezan posao, ali vec neko duze vrijeme razradjujem tu ideju u glavi, mozda stavim i na papir sve to i posaljem ministarstvu... :)

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2010, 12:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2009, 16:34
RSboljaPolovinaBiH je napisao:
Treba uvesti kategorizaciju skola. Time bi se rijesio problem oko upisa u srednje skole (ne bi bili izjednaceni odlikasi iz neke nadprosjecne skole sa npr. nekima iz tamo nekog sela gdje za odlican uspjeh je dovoljno biti komsija sa nekim od nastavnika), a mogla bi se na osnovu istog i poboljsati kontrola rada...
Bio bi to opsezan posao, ali vec neko duze vrijeme razradjujem tu ideju u glavi, mozda stavim i na papir sve to i posaljem ministarstvu... :)

Zašto kategorizacija škola? To je nepraktično rješenje. Čini mi se da djeca iz manjih mjesta imaju bolje ocjene. Ako bi uveli tu kategorizaciju onda bi i oni odlikaši iz manjih mjesta koji su zaista zaslužili ocjenu bili nepravedno stigmatisani. I još bi napravili jaz na relaciji selo-grad, manji-veći grad.

Zar nije jednostavnije rješenje uvođenje državne mature za osnovce? Mislim da u Hrvatskoj imaju državnu maturu za srednje škole, što mi ne bi uveli za osnovne?
Pa na osnovu rezultata sa te mature i prosjeka određivati rang liste za upis u srednje škole.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2010, 19:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
strasne su te petice sto se daju. opce znanje i osnovaca i srednjoskolaca je katastrofa.
ne kazem, ima tu nadarene djece. ali u poredjenju s oni prije rata, mislim da je to slabo.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2010, 20:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Ja imam jednog sina u prvom srednje, drugog u drugom osnovne.

Stariji bio vukovac ( ne znam kako se to sad zove), u srednjoj jedva ima dvojke iz matematike, fizike i srpskog.
Prof matematike im na prvom casu napisao na tabli "2=200", prof. srpskog srbuje i prica nebuloze itd.

Mladji sin uci jednacine sa jednom nepoznatom i dvije zagrade u drugom razredu i imaju takvo gradivo da nema teoretske sanse da djeca mogu uraditi zadacu bez pomoci roditelja.

Skolstvo je u kurcu, ogrezlo u korupciju i kriminal. Program je prilagodjen likovima koji pisu udzbenike, odnosno reketasima.
U udzebicima za osnovnu skolu se koristi terminologija sa univerziteta, sjecam se jednog pitanja iz biologije/ekologije, da parafraziram:

"Sta najvise zagadjuje nasu okolinu"
A odgovor je "polutanti".

Na stranu nakaradan prijevod engleskih rijeci i izraza, nego u jednoj recenici koristiti dve razlicite rijeci za istu stvar, to moze samo neko ko je polupismen, a ne neko ko pise udzbenike.

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 00:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

muT@_6€kpuJ@ je napisao:

Zar nije jednostavnije rješenje uvođenje državne mature za osnovce? Mislim da u Hrvatskoj imaju državnu maturu za srednje škole, što mi ne bi uveli za osnovne?
Pa na osnovu rezultata sa te mature i prosjeka određivati rang liste za upis u srednje škole.

Vratiti prijemne u srednje škole.

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 20:58 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 02 Apr 2010, 20:10
Rocker je napisao:
Stariji bio vukovac ( ne znam kako se to sad zove), u srednjoj jedva ima dvojke iz matematike, fizike i srpskog.
Prof matematike im na prvom casu napisao na tabli "2=200", prof. srpskog srbuje i prica nebuloze itd.

Ajoj kojiko mi je ovo poznato... Moze li se znati koja je skola u pitanju? Srednje skole pod hitno trebaju "detaljnu" reformu...

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 22:09 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
RSboljaPolovinaBiH je napisao:

grijesis
to uopste nije tako kako si predstavio, nije njima nista lakse/bolje nego djeci iz urbanijih sredina
problem je nastavni kadar koji daje ocjene najcesce prema tome ko su djeci roditelji ili prema ponasanju na casu, da ne spominjem da se najvise vrednuje recitacija od zareza do tacke, a ne da li je dijete shvatilo gradivo
uz to, vec su to forumasi spomenulli, ne stvaraju se radne navike
rezultat je da izgleda imamo najezdu genijalaca, a ono corak :)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 11:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
kalabunga je napisao:
Rocker je napisao:

Ajoj kojiko mi je ovo poznato... Moze li se znati koja je skola u pitanju? Srednje skole pod hitno trebaju "detaljnu" reformu...

Elektrotehnicka skola.
Radi se o nekom manijaku koji je zagorcao zivot mnogim generacijama.

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2010, 16:23 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 02 Apr 2010, 20:10
Kao sto sam i mislio... Pa stvarno se pitam kako takvi profesori jos uvek predaju... I mi pricamo o nekakvim "evropskim" standardima... Strashno

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]