banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 17:00

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 604 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 31  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Apr 2010, 11:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Citiraj:
Ja tebe razumijem svjestan si da muslimani prate i ovaj forum i ti poznavajući njih, ako bi rekao da govoriš srpski ili hrvatski nanio bi sebi i stranci veliku štetu jer znaš kakav je mentalni sklop muslimana i znaš da oni to zbog svojih ambicija i pogrešne percepcije BiH ne praštaju, a muslimani koji sebe nazvaše Bošnjaci su ipak glavna ciljna grupa vaše stranke, jer svjesni ste da od Srba nećete dobiti mnogo glasova.

Grijesis. Ja licno bih glasao za Dodika, kad bi on radio podjednako i u mom interesu. Mnogi od nas (ne mislim na Bosnjake,vec ljude koji ne vole politiku straha i stada), gledaju na stranke i politicare cisto kao na masinu, uredjaj, ili unajmljenog radnika, koji ce ispuniti zadatak koji mu je svrha. Mene zaboli je li mi taj radnik jehovin svjedok, budista ili satanista kad ode kuci, ali dok je na sluzbi i funkciji, zahtijevam da radi strucno onaj posao za koji je placen mojim parama. Ovi sadasnji to ne rade i zna im se, a NS , kao i svaki radnik ili unajmljena firma ima odredjeni rok da uradi obecano. Naravno, za sada je ono sto oni nude tek prica , te sitni "radovi" (Petrovac, opstina Sa) , ali to sto znamo je da sadasnji nisu uradili dogovoreno/obecano, a NS je svoje uradila, barem u sitnom planu.

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2010, 11:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
Pedja Kojovic je napisao:
frisky dingo

Predstavio sam se svojim imenom i prezimenom iz vise razloga od kojih je najvazniji to sto ne vidim razloga da se ne predstavim imenom i prezimenom.
Nisam ocekivao "Vau". (Nisam neka popularna ili poznata licnost, ali bih volio da jesam i da imam veci uticaj na ljude).
Radi se jednostavno o tome da smatram da je to red u ovakvim situacijama.
Ono sto kazem ili napisem potpisem svojim imenom.
Svako ima pravo na svoje misljenje i dok god ne ugrozava to isto pravo drugih sve je ok.

p.k.

Moja poenta je bila vise na prvom dijelu posta, ali dobro.
Da pojednostavim. BiH nije dogovorena drzava, vec nametnuta. Mi smo nasiljem u njoj. Za vecinu gradjana RS, BiH je zavrsena prica vec 18 godina. Reintegracija je nemoguca. Pazi, ja bih recimo volio da postoji nekakva saradnja bar u kulturi ili razmjeni informacija, ali i to ne postoji. Evo primjera, ja u Bl ne mogu nigdje da nadjem knjigu tvog kolege Nenada Velickovica pa sam morao da je kupujem na sajmu u Bg.
Problem je kada je u pitanju percepcija Banjaluke, vi ste isti kao vladajuce stranke u federaciji. Kao "ajmo malo da ih omeksamo,necemo pominjati ukidanje, pricacemo o nekim opstim temama, pa ce oni to progrutati" Ne, jaz izmedju nas je toliki da zajednicki interes ne postoji. Ja stvarno ne vidim ni jednu temu oko koje bih se mogao sloziti sa nekim ko kaze da je BiH drzava u kojoj treba da sam ravnopravan a prethodno sam prevaren i preglasan.
Ako je nesto nastalo nasiljem i odrzavalo se nasiljem, ono ne moze da opstane nikako drugacije nego nasiljem. Tako da to sto vi radite je uzaludan posao.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2010, 11:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
(Ja licno sumnjam da to ima veze sa licnim ili stranackim sposobnostima ove ili one stranke, ali kazem, ne znam i ne treba da pricam o tome).

Ni ja nisam makroekonomski strucnjak ali mi je malo prevelika slucajnost.
Nama je vazno da se na tom polju uradi samo ono sto je neophodno da bi BiH usla u EU.

E ovaj stav mi se ne svidja. Sve da radimo samo zbog EU. Valjda reforme treba da radimo zbog sebe a ne zbog EU.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2010, 11:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
@Frisky:
Citiraj:
Ako je nesto nastalo nasiljem i odrzavalo se nasiljem, ono ne moze da opstane nikako drugacije nego nasiljem. Tako da to sto vi radite je uzaludan posao.

A je li to RS nastala na neki mirniji , demokratskiji nacin? Zar se iste tvrdnje ne mogu primijeniti na istu?

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2010, 11:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Čitaš li ti uopšte tuđe odgovore?Pa većina forumaša se slaže da je Mile preduboko zavukao ruke u naše džepove ali,eto,on je jedino rješenje za opstanak RS pa će ipak nevoljko glasati za njega.Al' da se razumijemo,nisu oni nikakve komunjare,već prave patriote... :roll:

Pa mislim da bi se ti isti forumasi slozili da su i Cavic i ostali bivsi i sadasnji clanovi SDS-a lopovi, a da ne pominjem Ivanica i ostale PDP-ovce. A to da je plus za nekoga sto ce cuvati kapacitete RS je sasvim normalna stvar za svakog patriotu.
_zoka je napisao:
Evo ja priznajem,meni plata jeste veće nago za vrijeme Čave....i to za 50%......ali ja sam promjenio firmu u kojoj radim.Imao sam sreće pa sa našao posao u firmi u kojoj su gazde zainteresovane za svoje radnike,zainteresovane da im obezbjede koliko toliko pristojan život.U mojoj staroj firmi plate su iste kao i prije četiri godine.Kasne,dio plate je u bonovima.....Socijalno i penziono se ne uplaćuje.Obaveze prema meni u PIO-u još nisu izmirene iako sam prestao raditi prije 3 godine.
Ta priča o većim platama je šarena laža.....Plate statistički jesu veće ali samo zato jer su si vršioci vlasti na svim nivoima povećali platu.Koliko su skuplji troškovi života?

E kada pricamao o sarenim lazama...
Sve stvari se mogu relativizovati tako. Evo npr. troskovi zivota su se pogorsali zbog poskupljenja nafte na globalnom nivou (na ciju cjenu se odavde ne moze uticati). Ili ako Ivaniceva, Mikereviceva, Bukeiloviceva vlada nije obezbjedila povecanja plata u uslovima globalnog ekonomkog progresa, sta bi se sada desavalo.... I tako pojedinacni slucajevi, neko propao neko se razvio...
Ali prosjecna plata je konkretan podatak. I nisu samo rasle plate u drzavnim institucijama, rasla je plata i u privatnom sektoru.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2010, 11:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@error

Hajde malo razmisljaj o uzroku, pa ce ti se samo kasti. Danas je RS potpuno samoodrziva i sto duze bude vezana za BiH to gore po nju.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2010, 11:35 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 08 Apr 2010, 13:23
frisky dingo

BiH je pravna nasljednica RBiH. Njeno ustavno i teritorijalno uredjene je uspostavljeno takozvanim dejtonskim sporazumom.(Kazem, takozvanim, jer je zvanicni naziv dokumenta drugaciji, ali predug za svakodnevnu upotrebu. Tim dokumentom strane su sporazumno, kako pise u dogovoru, prekinule "tragicne sukobe u regionu" i... onda dokumenat govori o drugim bitnim pitanjima.

Tacno je, nazalost, da su Sarajevo i Banja Luka danas dalje nego ikada i to ne geografski nego psiholoski i politicki, tako da, kazem.
To je , po nama, rezultat nacionalistickih politika koje su na vlasti od pocetka 90-tih.
Da li je to moguce promjeniti?
Ne znam. Neki kazu jeste, neki kazu nije.
Ja se nadam da jeste i u tom pravcu razmisljam i pricam.

Sto se tice Nenadove knjige...(Zar nema knjizara na internetu?)
Moj najdrazi mladi teatarski redatelj je Filip Grinvald i on svoje predstave radi ili u Beogradu ili Banjaluci. Rijetko gostuje u Sarajevu, a trebao bi cesce.
Bio je samo par puta na festivalu MESS.
Nasa stranka je dok smo bili u vlasti u Sarajevu insistirala i organizovala visednevnu manifestaciju "Dani Sarajeva u Beogradu".( To je zaista bilo sjajno, pitajte nekoga ko je bio) Dakle, nema sumnje sta mi mislimo o vezama i o saradnji. Zbog toga sve ovo nabrajam.

Mislim da je vasa ocjene da smo isti kao i sve stranke iz Federacije pausalna, ali dobro, to je vas utisak.
(Mozda ja nisam dovoljno dobar zastupnik nase ideje pa ne uspjevam da je predstavim kako bi trebalo)

p.k.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2010, 11:44 
Pripravnik
Pripravnik

besparica

Da bi BiH usla u EU mora dostici/ispuniti zakonske i druge standarde na svom teritoriju i politickoj organizovanosti.
Recimo. Jedan od uvjeta za izvoz poljoprivrednih proizvoda je postojanje drzavne agencije za certifikaciju tih proizvoda.
Ta agencija obicno postoji u okviru drzavnog ministarstva za poljoprivredu.
Ukoliko tu agenciju nemamo necemo moci u EU i necemo moci izvoziti hranu u EU. Dakle ni u Hrvatsku ni u Srbiju kad one postanu clanice.

p.k.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2010, 11:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ali ti su nam standardi potrebni sve i da ne idemo u EU. Kazem da mi se ne svidja taj stav da se pokrecemo iskljucivo zbog EU.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2010, 11:56 
Pripravnik
Pripravnik

besparica
Slazem se. Sa ili bez EU nama reforme trebaju.
Cinjenica da znamo da idemo u EU a ne u neku drugu medjunarodnu organizaciju nam pomaze jer precizno znamo u kom pravcu i koje reforme moramo uraditi. EU je ogromno trziste, sa preko 500 miliona ljudi i mogucnosti koje takva velika ekonomija pruza i pogodnosti za zivot je dodatna motivacija za reforma.

p.k.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2010, 12:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
besparica
Slazem se. Sa ili bez EU nama reforme trebaju.
Cinjenica da znamo da idemo u EU a ne u neku drugu medjunarodnu organizaciju nam pomaze jer precizno znamo u kom pravcu i koje reforme moramo uraditi. EU je ogromno trziste, sa preko 500 miliona ljudi i mogucnosti koje takva velika ekonomija pruza i pogodnosti za zivot je dodatna motivacija za reforma.

p.k.

op, op, opaaaa.... povuci rucnu....

ko zna bolan? sve sa radi s ciljem da udjemo u EU, a sta ako necemo da udjemo?! razmislja li iko o tome?! kao da se ne pita gradjane Republike srpske i federacije BiH, vec debelih i masnih Jevreja i kapitalista u Brisele, Vasingtonu, Strazburu...
reforme trebaju, ali zbog nas, ne zbog EU... standarndizovati i licencirati proizvodnju, uvoz, izvoz, itd,itd... a ako se narodi izajasne pozitivno o ulasku u EU, onda i uci u nju (cisto sumnjam, al' 'ajd)...

ubaci u prvu i lagano dodaj gas...

T.BL.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2010, 12:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
Cinjenica da znamo da idemo u EU a ne u neku drugu medjunarodnu organizaciju

Pa zar političari iz Sarajeva već nisu uveli BiH u članstvo islamske konferencije, čini mi se da je to put koji Sarajevo preferira. Zbog toga im i odgovara ovakvo stanje i status q, jer samo tako mogu da rade šta hoće i da koriste državne mehanizme kao svoju babovinu, a u to smo se uvjerili na primjeru Ganića.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2010, 12:05 
Pripravnik
Pripravnik

besparica

Tacno, nemam sta da dodam.

Mada imam osjecaj da bi na taj referendum izasli svi i glasali za.

p.k.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2010, 12:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@pedja
Cekaj malo! Republika BiH je nastala 45-te, kada je crvena armija provalila u zemlju i uz pomoc domacih komunista zabranili legalnoj vlasti da se vrati. Organizovani su izbori sa kuglicama i sve dalje je vrlo dobro poznato...znaci, zivjeli smo 50 godina u klasicnoj diktaturi, a ti meni kazes da smo nasljednici necega sto je rezultat administrativne podjele jedne komunisticke diktature. Kao kad bi rekao da smo nasljednici Austrugarske okupacije.Ili pravna nasljednica Kulina Bana :wink: Mi imao 130 godina kontinuiteta necega sto se zove BiH a sto nikada nije bila volja njenih gradjana vec UVIJEK stranog faktora.

Naravno da postoje knjizare na netu, ali ja sam ti dao samo primjer koliko su izdavaci iz Sa zainteresovani za Bl. I kakve veze dani Sa u Bg ima sa Banjalukom???

Sto ne dodjes da promovises knjigu u Bl? Ma jebo Banjaljuku, jel tako!!! Tamo zive neki seljaci.

Izvini sto sam napisao da ste isti kao vlast...gori ste :wink:
Na onom spotu sam primjetio momka koga sam upoznao prije par godina, mislim da se zove Denis Grac ili Gratz. Zapravo zove se Muhamed, ali to nije bitno. To je bilo ono vrijeme kada je odlazio Esdaun i jako sam dobro zapamtio kada je rekao da treba pustiti visokog predstavnika da se obracuna sa RS do kraja, a onda ce oni da uredjuju drzavu!!! Izvini sa kim da je uredjujete???
Sa vanzemaljcima??

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2010, 12:29 
Pripravnik
Pripravnik

mary juana

BiH je clan raznih medjunarodnih organizacija pa i islamske konferencije (Ja bih licno vise volio da smo u OPEC-u, ali...)
To je nasa predost jer bismo zahvaljujuci nasoj nacionalnoj i vjerskoj razlicitosti ogli biti clanovi svake medjunarodne i vjerske organizacije.
Ako ce to clanstvo ohrabriti investitore iz te organizacije da otvore fabrike ovdje ja sam odmah za.

Problem je druge prirode naravno...
I u ratu a i danas investicije i donacije iz pojedinih arapskih zemalja dolazi uz obavezu korisniku da prihvati i vjerska i politicka uvjerenja investitora odnosno donatora. Danas manje nego tokom rata, ali pokusaj "iranizacija", odnosno islamske radikalizacije bosnjaka i BiH je i dalje na sceni. I politickoj i vjerskoj.
On, po meni, na srecu, nije uspio i danas je sve slabiji i slabiji. Tradicionalna vjerska i kulturna vjerovanja i vrijednosti su jos uvijek apsolutno domininantni
kod bosnjaka u BiH. Kao sto se Hrvatska "otrgla" od ustastva tako se i bosnjaci "otrzu" od radikalnih islamskih ideologija.
Zato i jeste vazno da se vrata EU otvore upravo nama i "da nas puste u familiju kojoj pripadamo da nas ne bi usvojio neko drugi". (Ne znam koliko je ovo precizno opisalo ono sto sam htio da kazem. Ako nije jasno pojasnicu)

Sto se tice Ganice...
Ja zaista ne znam precizno sta je drzava BiH u tom slucaju platila, ali pretpostavljam da je u najanju ruku imala nekih troskova.
U redu je da se budzetske pare iskoriste za svakog gradjanina BiH koji se nadje, recimo, u sadasnjoj Ganicevoj situaciji.
To sve drzave rade za svoje gradjane koji u nekoj stranoj zemlji "upadnu u nepriliku".
Ganic je kao i svaki gradjanin BiH nevin dok se u sudskom procesu suprotno ne dokaze.

Ono sto nije u redu je to sto je Tuzilastvo BiH, svojim neprocesuiranjem Ganica u razumnom vremenskom periodu, kostalo poreske obveznike BiH jako puno para.

p.k.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2010, 12:33 
Pripravnik
Pripravnik

frisky dingo

Dosao sam na svaku promociju na koju su me zvali.
Osim te jedne koju sam imao u Sarajevu nisam isao nigdje a volio bih da jesam.
Mozda me pozovu BL nakon nove knjige.
Ja sam cesto u Banjaluci, privatno i partijski.

p.k.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2010, 12:40 
Pripravnik
Pripravnik

frisky dingo

Vi kazete da smo "gori od sadasnjih vlasti".
To nije tacno.
Mozda vama zvuci lako, ali vjerujte, tesko je biti gori od ovih sada. Skoro nemoguce.

p.k.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2010, 12:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
Ne radi se u slučaju Ganić samo o novcu, već su muslimanski političari bez konsenzusa i dogovora koristili državne i diplomatske pozicije za lobiranja i pritisak da se Ganić pusti, kao da je državni aparat njihova privatna svojina, bez obzira kako se Srbi osjećaju i šta oni misle, jer muslimane to i nije briga. Ne sjećam se da se isto ponašalo kad su hapšeni srbi po svijetu isto tako nevini dok se ne dokaže da su krivi i isto tako su bili državljani BiH, pa zašto onda ti političari nisu postupili isto?!
To da se Hrvatska otrgla od ustašstva okači mačku o rep.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2010, 12:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

frisky dingo

Vi kazete da smo "gori od sadasnjih vlasti".
To nije tacno.
Mozda vama zvuci lako, ali vjerujte, tesko je biti gori od ovih sada. Skoro nemoguce.

p.k.

pa dobro, ja sam samo citirao tvog stranackog kolegu, mozda mu se omaklo...ko zna?

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2010, 13:09 
Pripravnik
Pripravnik

mary jauna

Ako je koncezus propisan zakonom onda je i neophodan.

Vi vjerovatno mislite na neslaganje Radmanovica na poteze MVP-a u slucaju Ganic, zar ne?
Mislim da je uskracujuci svoj glas za koncezus Radmanovic(Ili onaj ko odredjuje njegov glas) pogrijesio.
Drzava za svakog drzavljanina koji je u nevolji u nekoj strani zemlji pod nekom optuzbom mora uciniti sve sto moze da mu omoguci pravedno sudjenje.
Primjeri u kojima to nije uradjeno, bez obzira jel se radilo o Srbima ili Hrvatima ili bilo kome, nisu izgovor za nastavak nepsorovodjenja te obaveze.
Postivanje zakona ne moze zavisiti od dobre volje stranke na vlasti. Ne smije se drzava koristiti za medjustranacke ili licne obracune.
Poenta. Drzava, odnosno njeno diplomatsko predtstavnistvo mora pomoci svom optuzenom gradjaninu bez obzira sta ona ili mi svi mislili o tom covjeku.

p.k.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 604 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 31  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]